problém s hydraulikou
problém s hydraulikou
Zdravím všechny na fóru a prosím o radu. Vloni jsem si pořídil TK čtrnáctku, ročník 1990. Dnes jsem dával dohromady hydrauliku, vše mám správně zapojené, čerpadlo tlačí, oleje je v nádrži dost. Při prodeji fungovala, já jsem měnil všechny hadice a olej. Můj problém spočívá v tom, že když dám páčku rozvaděče směrem k řidiči, tak se píst zasune, jak má. Když ji dám opačně tak se nevysune, jak má. Rukou ale vytáhnout nejde. Šavle jsem ještě nepřipojoval. Mimo toho páčka k řidiči se sama vrací do neutrální polohy, ale opačně ne, musím ji pomoci. Myslím si, že by se tak měla vracet i z opačné polohy. Aspoň tak to píší v chytré knížce. Rozvaděč jsem prohlédl, je čistý. Olej se do nádrže vrací, ale trochu pění, respektivě jsou v něm bublinky vzduchu. Mám tam HM 48. Na fóru jsem se dočetl, že to znamená, že se snad někde přisává vzduch. Všechny hadice ale mám zatěsněné, nikde nic neprolíná. Ale to by snad pístnice nefungovala vůbec. Po nalití oleje jsem nechal čerpadlo řádně proběhnout na menší otáčky. Máte s podobným problémem nějaké zkušenosti ? Díky za každou radu.
Re: problém s hydraulikou
Když za páčku zatáhnu směrem k sobě, abych zvedal, tak se sama vrací do základní polohy, když ji dám dopředu, aby se píst vysunul, tak v té poloze zůstnane.
Kdyžtak zkus nasadit normálně ramena a něco na ně pověs nebo si na ně stoupni, ramena by měly jít dolů. Není to dvoučinná hydraulika, takže to bez zátěže dolů nepůjde.
Kdyžtak zkus nasadit normálně ramena a něco na ně pověs nebo si na ně stoupni, ramena by měly jít dolů. Není to dvoučinná hydraulika, takže to bez zátěže dolů nepůjde.
Sháním veškeré možné i nemožné materiály týkající se Agrostroje Prostějov, jeho předchůdců i následovníků. Prospekty, ročenky, dobové fotky, informace, příručky,...
TomAgro@seznam.cz
TomAgro@seznam.cz
Když tak o tom přemýšlím, tak máš na 95 procent pravdu. Deska jsem tam navěsil ramena a zítra nebo přes víkend to zkusím. Těch 5 procent si nechávám na rozvaděč. Kamarád mi doveze jiný, vyzkoušený. Jeho tata ho měnil za dvojčinný. Napřed to ale zkusím s tím co mám. Trochu mě zmátlo, že v návodu se píše, že páčka se má z obou poloh vracet do neutrálu sama. Díky za radu, výsledek napíšu. Měj se.
TOM má pravdu je tam jen jednočinný válec a hydraulika bere na zvedání zpět jen samotížkou.Ale ještě k tomu pěnění oleje,zda to bude stále pěnit tak to přisává někde vzduch,je možné také přes čerpadlo.Brzek píše:Zdravím všechny na fóru a prosím o radu. Vloni jsem si pořídil TK čtrnáctku, ročník 1990. Dnes jsem dával dohromady hydrauliku, vše mám správně zapojené, čerpadlo tlačí, oleje je v nádrži dost. Při prodeji fungovala, já jsem měnil všechny hadice a olej. Můj problém spočívá v tom, že když dám páčku rozvaděče směrem k řidiči, tak se píst zasune, jak má. Když ji dám opačně tak se nevysune, jak má. Rukou ale vytáhnout nejde. Šavle jsem ještě nepřipojoval. Mimo toho páčka k řidiči se sama vrací do neutrální polohy, ale opačně ne, musím ji pomoci. Myslím si, že by se tak měla vracet i z opačné polohy. Aspoň tak to píší v chytré knížce. Rozvaděč jsem prohlédl, je čistý. Olej se do nádrže vrací, ale trochu pění, respektivě jsou v něm bublinky vzduchu. Mám tam HM 48. Na fóru jsem se dočetl, že to znamená, že se snad někde přisává vzduch. Všechny hadice ale mám zatěsněné, nikde nic neprolíná. Ale to by snad pístnice nefungovala vůbec. Po nalití oleje jsem nechal čerpadlo řádně proběhnout na menší otáčky. Máte s podobným problémem nějaké zkušenosti ? Díky za každou radu.
Pokud ještě můžu poradit, tak dej do těch ramen i ten rámový závěs. Samotné ramena ten píst nepřetlačí.
Sháním veškeré možné i nemožné materiály týkající se Agrostroje Prostějov, jeho předchůdců i následovníků. Prospekty, ročenky, dobové fotky, informace, příručky,...
TomAgro@seznam.cz
TomAgro@seznam.cz
Tak už to funguje, jak má. Bylo to přesně tak, jak to popisuje Tom. Ztratilo se i pěnění oleje. Dal jsem tam rámový závěs, se zátěží to šlo dolů samo, ale jen se závěsem ne. Párkrát jsem to protáhl a promazal, už to funguje. Drží dobře, poskakoval jsem po závěsu (mám 110 kg) pístnice se ani nehne. Ještě bych měl jeden dotaz na jiné téma. Nevíte, jaký závit má ta velká matice, co drží na motoru řemenici. Předchozí majitel někam najel a přední část dělené řemenice, co žene čerpadlo hydrauliky šmajdá a čerpadlo vibruje. Musím ji vyměnit. Dle mého názoru se povoluje při pohledu zepředu doprava,když se motor motá vpravo. Tak to aspoň funguje na cirkulárce podle otáčení listu.
Povolíš to opačným směrem, než jsou ty výřezy na startovací kliku. To znamená jestli startuješ po směru hodinových ručiček, tak povolovat budeš proti. (Tím směrem si teď nejsem jistý, ale principem ano )
TomAgro@seznam.cz
TomAgro@seznam.cz
Díky, zkusím to a uvidíme.
Tak se mi konečně podařilo tu matici povolit, mimochodem má levý závit. Trubkový klíč nezabral, matice se ani nehnula, i když jsem ji před tím několik dní prostříkával WD. Zabralo až opakované lehké nahřívání, opět WD a nakonec kladivo a sekáč. Pak se konečně trhla. Ani není moc poničená, stačilo trošku zapilovat nasekané plošky. Při nejhorším mají náhradní v Agrozetu ve Skalici nad Svitavou, ale ta cena.
Vysekané díry můžeš jednoduše dovařit a zabrousit
TomAgro@seznam.cz
TomAgro@seznam.cz
Díky za rady, jako začátečník jsem dnes řešil jeden problém. Konečně jsem poprvé vyrazil do lesa. Počítal jsem s tím, že zkusím v praxi zadní náhon, ale myslím že nejede i když ho mám zapnutý na zadní nápravě. Předek hrabe i na uzávěrku a zadek nic. Musí být zapnutá také pojezdová závislost, aby fungoval zadek ? Mám z té páky nalevo respekt a nechtěl bych něco z......t. Vím, že při zapnutém zadním náhodu nesmí být zařazená motorová závislost. Je to vysvětleno po lopatě v návodu. Jestli je podmínka mít zapnutou pojezdovou závislost, aby fungoval i zadní náhon, tam ale přímo nepíší. Podle článků na tomto fóru jsem vydedukoval, že asi ano. Je má dedukce správná ? Jinak mluvím o TZ4K14.
Jo, je potřeba mít zaplou pojezdovou závislost, protože jinak ti nemá co tu zadní nápravu pohánět. Taky zkontroluj ten čudlík co čouhá zezadu zadní nápravy, abys měl zapnutý pojezd zadní nápravy.
TomAgro@seznam.cz
TomAgro@seznam.cz
Tak jsem to podle tvé rady vyzkoušel přímo v lese a funguje to dokonale, je to úplně jiná mašina. Jinak předpokládám, že pojezdovou závislost můžu nechat zapnutou trvale a zadek si pouštím jak potřebuju tím čudlem na zadní nápravě. Je to tak ?
- Martin-SVK
pokial nezapájaš nejaké náradie ako napr. rotavator kde potrebuješ motorovu zavislosť kardana tak nevidím dôvod zadok vôbec vypínať a ani pojazdovú závisloť
ja jazdím stále 4x4
ja jazdím stále 4x4
T-4K-22 :)
PON-25 A
ARS-103 _ 5-KN-85
ŽŤ-152
PON-25 A
ARS-103 _ 5-KN-85
ŽŤ-152
Záleží na Tobě. Můžeš zadek vyřadit tou pákou vlevo (dáš ji do neutrálu), nebo ji bude vypínat tím čudlem vzadu, nebo to budeš mít 4x4. Já moc po asfaltkách nejezdím, takže mám furt 4x4. Když občas jedu dál, tak to nechávám taky, ale to je proto, protože mám blbě sjeté kola a celý traktor se kroutí jak had. Když jede na 4x4, tak se kroutí méně. Taky mi připadne, že to "lépe" jede, když je to 4x4. Vyzkoušej sám a uvidíš jak ti to bude vyhovovat. Ale když už vypínat budeš, tak je lepší vypínat přímo na převodovce, tou levou pákou.
TomAgro@seznam.cz
TomAgro@seznam.cz