Nepravidelný chod motoru

Moderátoři: Tata, Tom

Zpráva
Autor
phawkeye

Nepravidelný chod motoru

#1 Nový příspěvek od phawkeye »

Ahoj pánove. Jsem tady na fóru nový. Doma máme traktůrek TZ4 K14 F z roku 1990, který jsme zakoupili před rokem. U traktoru mám problém s občasným lehkým nepravidelným vynecháváním motoru, jakoby motor jednu otáčku vynechal, nebo bylo vstříknuto menší množství nafty do válce. Vynechávání se objevuje nahodile, bez ohledu na teplotu motoru. Projevuje se především ve středních otáčkách, těsně po stažení plynu z vysokých na střední otáčky a po několika vteřinách zmizí. Zvuk při vynechávání připomíná čtyřtaktování. Motor startuje i v silných mrazech bez doutnáku, nebo žhavící svíčky na max. druhý pokus, nekouří, má výkon a nechcípá. Měnil jsem naftový filtr, naftové čerpadlo bylo na opravu ve Slavservisu (zasekávalo se šoupátko). Oprava čerpadla neměla žádný vliv. Podtlak v nádrži nevzniká. Ještě mě napadá, že by v nádrži mohl být zbytek nekvalitní nafty, nebo je někde malá netěsnost v palivové soustavě. Předpokládám, že závada trysky a vstřikovače by se asi takto nahodile neprojevovala. Děkuji za rady a nápady, možná už se někdo s podobným problémem setkal. :)

vitex

Re: Nepravidelný chod motoru

#2 Nový příspěvek od vitex »

Máš ve vstřikovacím čerpadle olej?

phawkeye

#3 Nový příspěvek od phawkeye »

On se u TK dává olej do vstřikovacího čerpadla? Myslím, že se maže normálně olejem, který je v předním víku. Toho tam mam dostatek.

thovt

#4 Nový příspěvek od thovt »

Ano čerpadlo se maže olejem z motorové skříně u předního víka.
Zkontroval bych kohout u nadrže jestli propuští dostatek nafty.
Odvzdušit palivovou soustavu přímo u čerpadla.
Zkontrolovat dostatek oleje v motoru hladina oleje musí být k rysce na měrce.

phawkeye

#5 Nový příspěvek od phawkeye »

Tak jsem vyměnil palivový kohout, propláchl nádrž, zkusil odvzdušnit celou soustavu až po čerpadlo a nalil novou naftu. Chod motoru je asi stále občas nepravidelný. Koukal jsem i na vůle v ovládání plynu, ale nic jsem neobjevil. Při výměně naftového čerpadla jsem měl i shozené přední víko. Máte ještě nějaké nápady, co by mohlo způsobovat nahodilý nepravidelný chod? :D Nebo si mam zvykat? :D

phawkeye

#6 Nový příspěvek od phawkeye »

Tak jsem se teď na ten nepravidelný chod zaměřil a zjistil jsem, že se objeví cca minutu po nastartování motoru. Do té doby běží motor ve všech otáčkách bez problému. Poté začne nepravidelný chod především ve středních otáčkách. Toto trvá cca pět minut. Poté se motor uklidní a běží bez jakéhokoliv problému. Nepravidelný chod se velice podobá tomu na tomto videu https://www.youtube.com/watch?v=X14pNgpECok. Mohlo by se něco např. přidírat ve vstřiku při určité teplotě? Nebo bude někde vzduch v pal. hadici a trvá mu tu cca minutu, než doputuje do čerpadla? trochu mi prolíná nafta někde u pal. kohoutu. Děkuji za rady.

thovt

#7 Nový příspěvek od thovt »

Je-li nepravidelný chod i pohodině práce, může to dělat vstřikovací tryska špinavá, ucpané otvory, dále zanesený vzduchový filtr prachem, netěsnost palivového systemu.

phawkeye

#8 Nový příspěvek od phawkeye »

No právě, že motor začne zlobit cca dvě minity po nastartování a po pěti minutach se uklidní a běží bez jakéhokoliv problému. ;-) Budu asi muset povyměňovat hadice a těsnění u palivové soustavy.

thovt

#9 Nový příspěvek od thovt »

Motor je pouze studený,diesel potřebuje provozní teplotu.

sten 3011 a tk14

#10 Nový příspěvek od sten 3011 a tk14 »

Podobný problém mám tež s tekinem.před 2 rokama sem udělal výbrus,poskládal a od té doby v něm mlátí,že to ani popsat nejde :vztek: a dělá to i za tepla.prostě sílu má,ale jak mu přidáš ať jede,tak začne tarokovat a je to tak hrozné,že musím ubrat a pak jakž takž.tak sem zkůšal všechno možné a furt nic.tak teď sem s jedným mechošem rozdělal,vyměnil gufera,mrkli na regulátor a trysku atd. A už sme si mysleli,že dobré a pak sme ještě zkusili vstřik.čerpadlo a když sme točili pomalu kliků,tak nafta z trysky nestříkala.Tak sem objednal do vnitřku element a ventilek a vyměníme a pak sa uvidí-protože pak už fakt nevím.... Dám vedět jak to dopadlo.....

vašek s

#11 Nový příspěvek od vašek s »

prosím tě kde jsi objednal element do čerpadla já je nemužu nikde sehnat díky

sten 3011 a tk14

#12 Nový příspěvek od sten 3011 a tk14 »

no ten chlápek to to u něho děláme má známého v Napajedloch a on myslím dělá nebo dělal ve slav servisu,tak přes něho,ale sám ještě nevím jak to dopadne-objednával to minulý čtvrtek a zatím nic.Tak čekám kdy sa ozve a kolik to bude stát.

sten 3011 a tk14

#13 Nový příspěvek od sten 3011 a tk14 »

anebo šálek v prostějově,ale pro tebe asi trochu z ruky...

Odpovědět

Zpět na „Technické problémy“