kovové piliny ve filtru hydrauliky

TK, MT, Vinea, Cabrio, Vega, Yukon, Farmář

Moderátoři: Tata, Tom

Zpráva
Autor
ondras888

kovové piliny ve filtru hydrauliky

#1 Nový příspěvek od ondras888 »

Dobrý den, děkuji za přijetí do fóra. Před časem jsem koupil japonce Hinomoto E2304, byl v původním stavu čili bez servisu, což bylo zohledněno na ceně. Pustil jsem se do nějakých oprav výměny náplní, netěsnost na servu, sáknoucí simering na zadní poloose a taková ta štětečková generálka. Při povolení olejového filtru hydrauliky jsem našel drobné kovové piliny, ne nějaké zásadní množství, ale něco tam bylo. Na magnetu u vypouštěcího šroubu jich bylo také pár. Nejsem znalec v tomhle oboru, proto by mě zajímalo, jestli to mám řešit nějak zásadněji, nebo postačí jen proplach převodovky a hydrauliky řidším olejem a naplnění novým. Díky za postřehy.

ITS

Re: kovové piliny ve filtru hydrauliky

#2 Nový příspěvek od ITS »

Proplach nějakým napuštěním a vypuštěním moc udělat nejde. Oleje jsou od toho, aby nečistoty odnášely až do filtru a magnet na zátce chytil to, co proud oleje neunese. Zbytečně tam nenalévej jiný olej. Vždy si s ním pokazíš ten další, protože ho všechen nedostaneš ven. Pokud je na stroji plnoprůtokový filtr, tak za 50 hodin provozu pochytá vše. Raději vyměň dřív olej a filtr. Pokud se tam něco strouhá, tak to stejně bez GO nenajdeš.

ondras888

#3 Nový příspěvek od ondras888 »

Díky za odpověď, tak bych tedy ten vypuštěný olej přecedil přes punčochu, nalil zpět,protočil a poté udělal výměnu? Nebo myslíš že i to je zbytečné?

ITS

#4 Nový příspěvek od ITS »

NE, punčocha nemá 2 mikrony, takže taková filtrace je na prd.
Nový olej, nový filtr a nechat 20 motohodin a opět nový filtr a nový olej.
A kup si obojetný olej ( převodovo-hydraulický)- třeba spirax. (Tolik ho tam není, aby tě to zrujnovalo)

ondras888

#5 Nový příspěvek od ondras888 »

Díky za rady, a ten olej spirax jaké přesně má označení? V manuálu jsem se dočetl že se tam dává hydraulický olej OTHP-3 je ho tam cca 22 l. Ale ten manuál neni přímo od výrobce, je to od prodejce malotraktorů.

ITS

#6 Nový příspěvek od ITS »

Traktor by asi měl mít společnou olejovou náplň pro převody i hydrauliku - si teda myslím.
Olej OTHP3 je levnější než spirax S6, který je modernější. Ale oba jsou to oleje převodovo-hydraulické. A oba jsou docela řídké, což je pro takový hodinový strojek asi správné.
Takže nalej, co seženeš.

hugo3

#7 Nový příspěvek od hugo3 »

s tím olejem spirax si nejsem jistý, prodejce doporučoval také olej othp 3 a jak jsem dopadl si přečti tady
--MT 1601D hydraulika -- (omlouvám se, přímý dotaz asi neumím vložit)
viewtopic.php?f=72&t=104070&start=30&hilit=mt+1601d (je to správný odkaz?)

po doporučení člena tady z fora jsem vyměnil othp 3 za pp80 a chodilo to bez problémů a jelikož v zimě nejezdím, tak v převodovce/hydraulice nakonec skončil pp90 a i z toho důvodu, že použitím othp 3 pravděpodobně došlo k jistému nakopnutí čerpadla - nešla ramena nahoru.
Předpovědi expertů jsou většinou jen o něco málo lepší než náhoda

Antony30011
Kontaktovat uživatele:

#8 Nový příspěvek od Antony30011 »

Nebo se podívej na https://www.granit-parts.cz/product/Pr% ... ?locale=cs ten liju do převodovko-hydrauliky malotraktoru já a pohoda ;-) jinak souhlasím s ITS, nějaké proplachování je nesmysl. Raději opravdu měnit olej, případně si dodělat vratku na hydrauliku do převodovky a externí filtr. Mohu případně nafotit jak to mám já, nevymyslel jsem to, ale funguje to 8)

ITS

#9 Nový příspěvek od ITS »

hugo3 - to jsou pěkné kydy.
I po přečtení odklazu - opět šílené kecy.
Když to časem nebude fungovat ani s PP90, tak tam dáš asi vazelínu ??

Například 15W30 je značení viskozity. To neznamená, že jde o motorový olej. OTHP3 a spirax6 i to, co navrhuje Antony, má viskozitu 30. Je to docela řídké. Běžně se používá na venku pracující stroje viskozita 46. Pokud čerpadlo bylo vyhoněné, tak určitě ne, tím olejem, ale nedostatkem péče, nebo stářím.

hugo3

#10 Nový příspěvek od hugo3 »

kydy, kydy - popisuju skutečnost a divím se, žes s tvými zkušenostmi mi neporadil, co dělat když hydraulika nefunguje po nalití oleje othp3 podle doporučení prodejce. teprve hustější olej to zachránil.
od května hydraulika funguje bez problémů a jak píšu, pravděpodobně došlo k nakopnutí čerpadla. takže, pokud se bude někdy v budoucnu stav zhoršovat, oprava čerpadla mě nemine. ale proč opravovat, když byla situace zachráněna jiným olejem - tady bych prosil o vysvětlení

ITS

#11 Nový příspěvek od ITS »

Takže mám tři poučení :

Pokud hugo3 napíše, že mu " olej OTHP3 nakopl čerpadlo" tak jej měl s pískem. Jinak to není možné.

Druhá poučka zní, že pokud vám někdo neseriozní prodá ojetého Japonce, tak má většinou čerpadlo po smrti a pokud vám ten prodejce doporučí řídký olej, pak je také hloupý prodejce. Vždyť vám dá návod, jak zjistit skrytou závadu.

Vyřešit vyhoněné čerpadlo hustším olejem je někdy možno.

hugo3

#12 Nový příspěvek od hugo3 »

a dostali jsme se do zacyklovaného příspěvku.
olej jsem měnil po nějakých 2-3 letech provozu náplně traktoru, takže daleko daleko mimo obvyklou záruku prodejce na použité zboží. když napíše v návodu nějaký olej, tak pravděpodobně každý z nás, jsou ale i řídké vyjímky, kteří ví co kam patří bez návodu, tam naleje olej podle doporučení. s doporučovaným olejem ta hydraulika prostě nechodila.
původní olej jsem vyměnil po 3 letech za othp3, hydraulika po výměně chodila, po několika měsících ale ramena odmítala jít nahoru (používám ramena velmi velmi zřídka). nevadilo mi to, při další výměně oleje (zase othp3) se ramena už nezvedla vůbec.
na zdejší doporučení jsem nalil pp80 s bezvadným výsledkem a bylo mi ještě doporučeno, nalít pp90, pokud nejezdím v zimě. což jsem udělal.
jestli bylo čerpadlo nakopnuté už v okamžiku prodeje nebo s pomocí oleje othp3 neumím posoudit zda nefunkčnost hydrauliky byla olejem nebo čerpadlem.
holt jsem jen starý dráteník, nikoliv hadičkář (hydraulikář)
howgh

Shrek

#13 Nový příspěvek od Shrek »

:OT: Hugo, ja s ITS v politice diskutuju, oponuju, vyvracim co muzu. Mame rozdilnej pohled na politiku, to se stava. \Asi by se slo i pohadat :D
Ale co se tyka hydrauliky a veci kolem ni, tak ho budu poslouchat a nebudu odporovat ani v nejmesim. Ten chlap vi o cem mluvi, a kdyz jsem v koncich, obracim se na nej, myslim ze tady na tmto foru neni lepsi, zkusenejsi hydraulikar (mozna je, nevim) ale ja mu v tom co mi radi verim. A
Kazdy vi co delam, jen se to nesmi psat v podpisu. V kolonce povolani je to snad v poradku, pokud ne, tak kolonku z duvodu zbytecnosti odstranit.
O cenach prodavanych veci nediskutuji.
roztrhnisikusnuhakem zavinac gmail.com

hugo3

#14 Nový příspěvek od hugo3 »

to SHREK - v žádném případě nesnižuji zkušenosti ITS co se týká hydrauliky. jenom jsem popisoval těžkosti a způsob řešení u mojí hydrauliky.
a ke třem poučkám ITS jenom doplněk
- poučka první - písek v oleji - nevím žádný jsme nikde nenašel a z převodovky nic nevyteklo ani se nevysypalo.
- poučka druhá - prodejce - svůj názor jsem si na něj udělal, se strojem dal jeden návod a na stránkách má už jiný, už se správným olejem. pokud budu jestě jednou kupovat traktor, tak od tohoto prodejce určitě ne. těch závad na repasovaném stroji jak v rámci garance, tak v po garanci bylo myslím dost. i když všechno prkotiny, ale stejně. a ta
-třetí poučka - je správná, čerpadlo má po těch desetiletích něco za sebou a její technický stav nebude nejlepší. proč neprodloužit její život hustějším olejem, když při mém používání současný stav vydrží jistě až do doby, co mě budou šít dřevěné sako, tak proč blbnout.
dodám, holt jsem jen starý dráteník.

ondras888

#15 Nový příspěvek od ondras888 »

Děkuji všem za reakce, nakonec se mi podařilo sehnat agip rotra 80w-90 prý je to hipoidní, měl by lépe mazat i části, které nejsou ponořené v oleji, jen mám obavu aby to nevadilo čerpadlu. Nemá někdo zkušenost?

Odpovědět

Zpět na „Naše malotraktory“