MINI 070, 075

TK, MT, Vinea, Cabrio, Vega, Yukon, Farmář

Moderátoři: Tata, Tom

Zpráva
Autor
Coule

Re: MINI 070, 075

#3286 Nový příspěvek od Coule »

Zdravím

Na kardan se pri použití neorigo kardanu kupuje díl tz. opravná trubka, díl vnitřního drážkování ca. 40 mm dlouhý. loni jsem to tady řešil. stálo to u KAarafiáta tuším 380 Kč,měl to skladem.

texi

#3287 Nový příspěvek od texi »

...ale už ji nemá, emailovali jsme si někdy na podzim minulého roku.
MT8-070MINI motor BS11Hp I/C 1992
MFD-019 motor BS5Hp 1994

Flydali

#3288 Nový příspěvek od Flydali »

... vitajte fšichi,... pánové, mám takový problém, můžete mě prosím poradit ?... Rozhodil jsem spojku, kvůli výměně ložisek, poskládal jsem to zpět, žádný díl mě nezbyl, jak to u mě bývá zvykem a nikde nechybí. Zařadím rychlost , zmáčknu pedál spojky, lehce rukou protočím kardan, pustím pedál, spojka drží. Toto opakuji několikrát a neshledávám žádnou závadu, všechno jde , jak má. Zkompletuju kryty, nasadím sedačku, sednu za volant, nastartuju a ejhle..!!! Na vyšlápnuté spojce po první v pohodě zařadím N-I , N-II atd... Ale, jakmile se rozjedu a vyřadím, tak už nemůžu zařadit, protože to jde přes zuby. Zdechnu motor, zařadím , sešlápnu spojku, nastartuju, ale spojka nevypíná, i se startem traktorek popojede. Sešlápnu spojku, ale traktorek stále jede, nepomůže ani zatáhnout ruční brzdu...!!!... Přitom řadit jde velmi lehučko, takže v řevodovce to není. Přítlačáky spojky se rozevírají dostatečně, aby spojka vypnula. Mě to připadá, jakoby zůstával vyset lamela (62) na tisícihranu hřídele (40)... :-/ . Už jsem spojku podruhé rozložil. Myslel jsem si, že lamela drhne na sucho. Tak jsem místo, kde chodí lamela namazal grafitkou. Vyzkoušel jsem , jak to klouže po hřídeli po celé délce a nic nedrhlo. Ale potom, co jsem to dal celé do kupy , nastane to co jsem popisoval výše. Nemáte někdo s tím to problémem , nějakou zkušenost ???... Rozdělám to ještě jednou, ale nevím, kde hledat příčinu.... Dík za jakou koliv informaci... :friends:

boyten
Kontaktovat uživatele:

#3289 Nový příspěvek od boyten »

zdarec Flydali, jestli jsem to pochopil dobře tak všechno funguje jak má od poskládání než se poprvé rozjedeš..... a potom jakoby spojka přestane fungovat. Tak první co bych udělal tak bych zkontroloval jestli v tom okamžiku co už to nefunguje při sešlápnutí spojky se ty dva talíře co je mezi nimi lamela roztáhnou dostatečně od sebe a umožní tak prokluzování lamely, pokud bych to vyhodnotil, že ano pak bych zkoumal jestli se lamela nějak nepřilepila ale to se mi moc nezdá, myslím, že tam by byly takové síly, že by ta lamela to neměla udržet a měla by se odtrhnout. Možná bych to tipoval, že jsou moc utažené pružinky a nedovolí dostatečně ty talíře roztáhnout a uvolnit tak lamelu.... dívám se, že používáš čísla dílů z katalogu náhradních dílů agrostroj, zkus se mrknout ještě do katalogu dílů Rožňava, je to tam na str. 14 celá spojka lépe rozložené na díly a jak to patří za sebou poskládat, asi bych to zkontroloval..... ten katalog rožňavy je taky někde na netu a když mi pošleš do sz mail, tak ti ho pošlu má to asi 4,5 MB - aby to uměl tvůj mail přijmout...
jinak tu hřídel pod lamelou bych asi moc nemazal, odstředivou silou ti to asi časem namaže i lamelu a mohlo by to prokluzovat. Lamela by měla mít myslím 9 mm. a kdyby jsi měl problém tak druhá lamela je použita jako brzdový kotouč (teda alespoň podle katalogu rožnava). Vzhledem k brzdnému systému si myslím, že když pojedeš na 1 nebo 2 tak ani ruční ani nožní (je to pořád jedna) brzda traktůrek neubrzdí (i když by měla :) )
Terra/Vari + MINI + spousta krámů k tomu všemu :-D. _____ Zde fotky Terra. _____ Zde fotky MINI. _____ Moje vlákno o MiniBoyovi.

texi

#3290 Nový příspěvek od texi »

...Dalibore , když Ti to před rozborkou fungovalo, řekl bych ,že ta spojka musí být pouze špatně poskládaná, ale víc neporadím,nemám s tím žádné zkušenosti. V mailu Ti posílám foto rožňavského rozkresu. Ahoj.
MFD-019 motor BS5Hp 1994

zeriko

#3291 Nový příspěvek od zeriko »

Prepač som tu novy, reagujem na posledny príspevok, tiež by sa mi hodil nakres spojky. Mam 070 a začína mi šušťať a šmýkať. Viete mi poradiť kde kupim potebne diely?
Díky :)
.

texi

#3292 Nový příspěvek od texi »

pokus o nahrátí sestavy spojky

Obrázek
MFD-019 motor BS5Hp 1994

duckyrobert

#3293 Nový příspěvek od duckyrobert »

ahooj flydali,
ohladom spojky pozri stranky 195,196,202...
a z vlastnej skusenosti mozem potvrdit ze vytlacne pruziny moc nepritahovat,nechat max mozny chod pri vytlaceni spojky...
a tecenie oleja na spojku je asi dost caste, skusil som speedy sleeve a zatial ok.

http://www.skf.com/group/products/seals ... index.html

spdr

Flydali

#3294 Nový příspěvek od Flydali »

... vitajte fšichni,.... velký dík všem co se mě snaží, jakkoliv pomoct a poradit. Já su automechanik, ale už několik let to nedělám, a ve 40 jsem šel znovu na učňák a vyučil se ještě elektromechanikem, Tak že o spojce něco vím, ale s tím to jsem se ještě nesetkal, aby po montáži vše pěkně lehce fungovalo a po nastartování jako , když utne .... Ale napadá mě ještě jedna věc, když jsem měl všechno rozebrané ( spojka, brzda, převodovka ...) , ty dvě lamely, z brzdy a spojky jsem si neoznačil, takže je možné, že jsem je zaměnil (.. jiné opotřebení tisícihranu )... a možná v tom bude ten zakopaný hafan !!! Zítra se do teho pustím a uvidím, potom dám vědět ... Zatím se mějte fanfárově a dík ... Čau ... Dali...

georgius

#3295 Nový příspěvek od georgius »

Zdar ľudia.

Som tu nový a tiež vlastným miniho zdedil som ho nepojazdný motor bol v katastrofálnom stave tak som mu hodil nový :3 lenže po pár rokoch práce ma prestalo baviť stále meniť hardyspojky, keď som ich vymenil vydržali len veľmi málo toho a roztrhali sa pomaly cele tak som si povedal že by som to chcel nahradiť kardánom ale neviem ako to šlo či to nebude robiť galibu, videl som tunak na fóre ako to tondaumel ma na fotke a tak dajako by som to chcel spáchať vedeli by ste my stím dajako poradiť ? čo tam pasuje kde zohnať a tak za každú radu som vďační.

s pozdravom a nech vám to frčí ako hodinky :)

Tom

#3296 Nový příspěvek od Tom »

No... když se vymění hadryspojky, měly by se vyměnit ty silentbloky pod motorem. Pokud vyměníš oboje, tak se nestane, že se budou hardyspojky trhat. Pokud jsou už silentbloky vychozené, tak se to bude trhat pořád. Taky pomůže ten motor poladit (seštelovat karburátor)... když se to udělá dobře, motor pak sebou tak neháže. Já jsem tam kdysi taky chtěl dávat kardan, ale bylo mi řečeno, že žádný takový kloub není dělaný na 3000 otáček, které ten motor má. Že to bude chvilku fungovat, ale určitě ne tak dlouho, jak by mělo.
Sháním veškeré možné i nemožné materiály týkající se Agrostroje Prostějov, jeho předchůdců i následovníků. Prospekty, ročenky, dobové fotky, informace, příručky,...
TomAgro@seznam.cz

Atlan
Kontaktovat uživatele:

#3297 Nový příspěvek od Atlan »

No to neviem kedze je.tam hardy spojka uhol nieje velky tak to zvladne kazdy klb. Klby na lade mozu tocit 6000 ot , 3000 je bezna dlhoddoba hodnota.
Ludi co nemaju dost rozumu som zablokoval. Ked raz nato niekto nema, tak skoda sa snim bavit.

tondaumel

#3298 Nový příspěvek od tondaumel »

Zdravím všechny Minikáře,

po delší době píši ,k tématu kardanu já jsem kardan u traktoru již měl a jak je psáno, náklon kloubu je minimální.

Já jsem kompletně rekonstruoval Miniho a díky novému motoru a výměně silenbloku , si opravdu vrní.

Jinak jsem s nim v loni poctivě oral a kultivoval louku na políčko a zatím super. Za mě kardan díky tomu, motor nehází a řazení není za jízdy tak s kardanem nejsou problémy.
Otáčky nemá jí na kardan vliv.

Letos dělám dvoububnovku tak vyzkouším a dám vědět + foto.
Přeji pěkný večer.

Flydali

#3299 Nový příspěvek od Flydali »

... vitajte fšichni,... slíbil jsem , že dám vědět, jak to dopadlo se závadou spojky. Po delším zkoumání jsem došel k závěru, že spojka nebyla špatně poskládaná nebo zaměněna s brzdovou lamelou. Původní majitel nebo někdo, kdo mu miníka opravoval se asi s ničím nesral, prostě když mu šla těžko sešlápnout spojka, což bylo zapříčiněno suchými čepy, na kterých jsou pružiny a ty se přidíraly, tak si na to vzal kladivo a mydlil to po páce dak dlouho, což je vidět stopy po kladivu, až ju celou zkřivil, než aby je promazal. Tak že, i když bylo všechno v poho, jedna polovina přítačáku se otvírala o 1mm dříve než druhá. Ono si to asi časem nějak sedlo, ale když jsem rozebral spojku já, už jsem neusadil lamelu na původní místo a to byla ta příčina, že po složení fungovala jen chvilku a potom nic. Vždy se lamela na drážkování šprajcla a držela, jako sepnutá. Tak jsem zdemontoval páku a jenom mírně přibrousil jeden čep, který ovládá unašeč přítlačáku. A tím se všechno vyřešilo. Přibrousil jsem to z důvodu toho, že bych asi neodhadl vzdálenost ohnutí jedné strany páky ,a tak abych se trefil o 1mm. Na víc i v začepování samotné páky je vůle, tak to chodí trochu bokem a táhlo není ve středu páky, tak samotné namáhání jde z boku a tím logicky vzniká jednostranné opotřebení uložení začepování. Co bych taky chtěl po 22 letech provozu a minimání nebo žádné údržby. Až teď za poslední tři roky začínají vypadávat kostlivci ze skříně ...!!! Tak se snažím všechny ty to skryté závady odstranit. Než jsem rozebral převodovku , šlo těžce řadit, až po té příčinou všeho byly uvolněné řadící vidličky. Utáhnul jsem je a teď řadím, jak v osobáku,... šup rup, lehučko bez násilí... To je vše s čím jsem vás chtěl seznámit. Stejně se zas něco časem podělá o čem ještě nevím.... Měj te se fanfárově a někdy zas něco napíšu, nebude toho času, už to tu na Slovácku začíná všude vrčet, lidi jsou jak prdlí, asi závodí, kdo bude mít první posazeno atd .... Já nikam nepospíchám, a když to půjde začnu až příští týden a bude aj nějaké to video na jutubku .... ;-)

texi

#3300 Nový příspěvek od texi »

...hmm, tak to je dobře,žes no to kápnul .
Tady to též začíná všude vrnět, i cirkulárky jsou po vsi slyšet a já nemůžu odolat, mám zkultivátorované a jestli to dnes nezmokne zítra vsadím erteple.
MFD-019 motor BS5Hp 1994

Odpovědět

Zpět na „Naše malotraktory“