MINI 070, 075
Re: MINI 070, 075
Zdravím vás v sobotu som dokončil výmenu motora a aj vyskúšal .Nakolko neviem vložit foto aspon popíšem ako som to urobil dal som si vysústružit nástavec na osku motora ale aj s remeničkou tam som nadpojil kardan pôvodnu nádrž som dal preč a na to miesto som dal alternátor na skôr už vyrobený držiak tak že mám aj osvetlenie a smerovky ide to tichučko aj dnes som bol v teréne so spokojný
Zdravím, také jsem loni koupi Miníka s pluhem a pevným kypřičem.Pluh jsem prodal, měl jsem ho již z dřívějška na traktůrek co jsem si před dvaceti lety vyrobil. Dokoupil jsem ještě rotavátor a svařil si nosič nářadí na hrobkovací radličky a vyorávač brambor. Jenže Miník měl špatný motor, místo karborátoru byl karburátor Jikov, ze kterého stříkal benzím při spoštěném motoru. Také spojka zabírala skokem, byly povolené šrouby mezi rámem a převodovkou. Převodovka byla bez oleje. Na radu, že nový karburátor by stál pomalu co nvý motor jsem koupil motor Berlan preventivně. Udělal jsem dobře. Letos na jaře původní motor definitivně odešel. Neměl regulátor otávěk a uvnitř byly očesané zuby na jednom vyvyžujícím hřídeli. Také plechový držák ložiska tohoto hřídele byl poškozený a rozmačkaný jak se dostal mezi ozubená kola. Vyměnil jsem tedy motor. jak se tady píše, je rozdíl v průměru hřídele 4 desetiny. Objednal jsem nový unašec hardy spojky a byl přesně na hřídel. Takže v tom problém nebyl. Nechtělo se mi, ale vyřezávat kapotu pro výfuk a vzduchový filtr. Tak jsem udělal úpravu, že jsem udělal nové výfukové potrubí a předěla vzduchový filtr z vodovodních odpadních trubek. Před tím jsem odmontoval nádrž a motor napojil na původní nádrž. Do motorového prostoru se tak vešla i startovací baterie 8Ah. Také jsem měl ze začátku problém se startováním, ale ted´ motor, i když celý den stál startuje na jedno zatáhnutí. Také elektrický statér jen trohu pootočí a motor naskočí. Žárovky jsem vyměnil za ledky a uděl si vozík s osvětlením. Když vše rosvítím je spotřeba 0,6A a tak by to na tu malou baterii dokázalo svítit asi 15 hodin. Přesto uvažuji o alternátoru a tak by mě zajímalo, zda někdo nezkoušel namontovat na motor Berlan alternátor z původního motoru Briggs Stratton. Vypadá to, že cívky by šly na motor namontovat a tak jde jen o to, upravit původní ventlátor s permanentními magnety. Tím by se dosáhlo toho, že by veškeré osvětlení fungovalo z původního alternátoru bez změny.
Hezký den.
Hezký den.
Fotky mi sem nešlo dát a tak jsou na adrese: http://mini070.rajce.idnes.cz/nastenka/ Je to postupně jak jsem to upravoval.
- Antony30011
- Kontaktovat uživatele:
Fotky nejdou vložit na fórum, musí se takto ---> http://nasetraktory.eu/forum/viewtopic.php?f=95&t=40932rakij píše:Fotky mi sem nešlo dát a tak jsou na adrese: http://mini070.rajce.idnes.cz/nastenka/ Je to postupně jak jsem to upravoval.
vitaj Slovane ,... RAKIJ : ... jenom tak mimochodem . Berlan je v podstatě Honda, s BaS jsou konstrukčně velmi odlišné motory. Tudíž i alternátory...!!! Pokud máš, jak je vidět na fotkách Berlan se startérem a spínací skříňkou, je tento motor vybaven i alternátorem pro dobíjení AKU. Píšeš, že při všech zapnutých spotřebičích máš odběr proudu 0,6 A , vůbec bych se otázkou úpravy alternátoru nezabýval, pokud nechceš svítit halogenkou ...!!! Existují pro doplnění do těchto motorů přídavné cívky, ale nenašel jsem na našem trhu nikoho , kdo by ty to náhradní díly prodával, jedině přes E-Bay nebo Amazon . Mám doma jeden Honďácký motor GX390 bez elektro startu, úmysl byl doplnit motor setrvačníkem s magnety a ozub. věncem, startérem a altern.cívkou, ale cena a otížnost nákupu mě od tohoto úmyslu odradily. Tak, že BaS po GO zůstal na rámu a je jenom slyšet šepot květin . Můžeš tu najít někde moji úpravu alternátoru na BaS. Jinak to máš zmáknuté v celku dobře, akorát bych udělal do krytu filtru o něco víc dírek, kvůli dobrému průtoku vzduchu. A nebude ti dělat problémy výška hladiny nádrže a karburátoru v kopci ? U mě to tak bylo, proto jsem přidal podtlakové čerpadlo a je po prdeli ....
... měj se fanfárově ... Dali.
... měj se fanfárově ... Dali.
Hezký den, zvětšovat otvory na filtru asi nebudu protože motor perfektně chytá. I po několika dnech stačí pustit benzín, dát sytič a zatáhnout. Ani se nemusí tahat silou a rychle a motor chytne na poprvé. A to i na startér. I když studený motor startuji ručně.
Myslel jsem namontovat cívky z BaS zvenku jak je vývodová hřídel. Je tam několik děr se závity a mám pocit, že rozteč je téměř shodná s otvory na přichycení cívek z BaS. No a ventilátor z BaS by se musel na soustruhu upravit, aby šel na hřídel. Vývodový hřídel s motoru je dost dlouhý, že by se tam vešel i s unašečem hardy spojky. Jenže jak jsem koukal má velký průměr a asi by se nevešel pod nádrž. Osoustružit ho nejde, protože jsou na něm i magnety zapalování a ty jsou v hliníku a tak kdyby se to osoustružilo asi by se to dost vystředilo. Další možnost by byla vysoustružit celý nový unašeč magnetů, ale to by bylo drahé. Baterie se nijak nevybíjí a to jsem asi 20x za odpoledne na ní startoval. Jezdil jsem, ale bez světel. Když jsem dal pak baterku na nabíječku tak za pát minut nabíječka vypla, zrovna tak jak když se dá na nabitou baterku. Takže to zatím řešit nebudu.
Výška hladina zatím problémy nedělá, ale je fakt, že jsem jezdil s nádrží vyjetou asi jen z jedné čtvrtiny. Kopce tady moc nemám a tak snad problém nebude. Při orání a velkém stranovém náklonu problém nebyl.
Jinak dal jsem na Miníka ještě otáčkoměr. Volnoběh 1640ot/min a při práci mi stačí 2500ot/min
Přeji hezký den Jirka
Myslel jsem namontovat cívky z BaS zvenku jak je vývodová hřídel. Je tam několik děr se závity a mám pocit, že rozteč je téměř shodná s otvory na přichycení cívek z BaS. No a ventilátor z BaS by se musel na soustruhu upravit, aby šel na hřídel. Vývodový hřídel s motoru je dost dlouhý, že by se tam vešel i s unašečem hardy spojky. Jenže jak jsem koukal má velký průměr a asi by se nevešel pod nádrž. Osoustružit ho nejde, protože jsou na něm i magnety zapalování a ty jsou v hliníku a tak kdyby se to osoustružilo asi by se to dost vystředilo. Další možnost by byla vysoustružit celý nový unašeč magnetů, ale to by bylo drahé. Baterie se nijak nevybíjí a to jsem asi 20x za odpoledne na ní startoval. Jezdil jsem, ale bez světel. Když jsem dal pak baterku na nabíječku tak za pát minut nabíječka vypla, zrovna tak jak když se dá na nabitou baterku. Takže to zatím řešit nebudu.
Výška hladina zatím problémy nedělá, ale je fakt, že jsem jezdil s nádrží vyjetou asi jen z jedné čtvrtiny. Kopce tady moc nemám a tak snad problém nebude. Při orání a velkém stranovém náklonu problém nebyl.
Jinak dal jsem na Miníka ještě otáčkoměr. Volnoběh 1640ot/min a při práci mi stačí 2500ot/min
Přeji hezký den Jirka
-
Zdravím Minikáře, chci si postavit za Miniho postřikovač a mulčovač. Pokud použiji standartní kardan za traktor, nevadí mu otáčky u vystupního hřídele ca. 2000 ot / min který má Minik?
Přece jenom traktor má max. 1000 ot / min. Nebudede to nějak zlobit, nadměrně vibrovat atd. ? Nezkoušel to již nahodou někdo, nechci vletět do slepé uličky. díky za odpovědi, postřehy.
Přece jenom traktor má max. 1000 ot / min. Nebudede to nějak zlobit, nadměrně vibrovat atd. ? Nezkoušel to již nahodou někdo, nechci vletět do slepé uličky. díky za odpovědi, postřehy.
Ahoj, seš si jistý, že ti olej jde přes spojku ? Podle fotky bych tipoval ,že se olej dostává ven kolem řadicích tyček.
MT8-070MINI motor BS11Hp I/C 1992
MFD-019 motor BS5Hp 1994
MFD-019 motor BS5Hp 1994
-
ahoj texi,
tece to do spojky a ledva som dosel domov z pola. keby to islo z radiacich kulis tak by to islo bokom a to by nevadilo.
skusim este raz vymenit gufera/28x42x10 ,40x52x7 a lozisko60042RS/,aj ked som to pred cca 1,5 rokom menil!!!
uvazoval som aj nad dvojbritovymi guferami ale nemam skusenost a tie su u nas na objednavku.
vymenil by som aj ihlove lozisko podla origo kat. mini INA HK 40/20 len neviem ci ho budu mat u nas v ponuke.a neviem ci je to oznacenie ktore je podla csn?!,
ono to riesenie je celkovo "krepke" , preto sa dopytujem aku skusenost maju ostatny minikari z tecenim do spojky.
s p sano
tece to do spojky a ledva som dosel domov z pola. keby to islo z radiacich kulis tak by to islo bokom a to by nevadilo.
skusim este raz vymenit gufera/28x42x10 ,40x52x7 a lozisko60042RS/,aj ked som to pred cca 1,5 rokom menil!!!
uvazoval som aj nad dvojbritovymi guferami ale nemam skusenost a tie su u nas na objednavku.
vymenil by som aj ihlove lozisko podla origo kat. mini INA HK 40/20 len neviem ci ho budu mat u nas v ponuke.a neviem ci je to oznacenie ktore je podla csn?!,
ono to riesenie je celkovo "krepke" , preto sa dopytujem aku skusenost maju ostatny minikari z tecenim do spojky.
s p sano
-
ahoj texi a ostatni minickari,
trosku som surfol na weboch a nasiel som riesenie netesnosti gufera/drazka v hriadeli/.
pokusim sa to zohnat a poriesit, vysledok dam na forum....
http://www.kbm.sk/uploads/wysiwyg/cr/sk ... ochure.pdf
trosku som surfol na weboch a nasiel som riesenie netesnosti gufera/drazka v hriadeli/.
pokusim sa to zohnat a poriesit, vysledok dam na forum....
http://www.kbm.sk/uploads/wysiwyg/cr/sk ... ochure.pdf
... vitaj Slovane,... Coule , mrkni na toto : https://www.youtube.com/watch?v=wd9IfqcdLUM a na toto https://www.youtube.com/watch?v=nMIWIrNEX4I .... . U těchto borců se zeptej ...
-
...no a nakolko prsi tak este prihodim vyoravanie s origo AKP 121.
aby vyoravac nehrnul zemiaky pred operne kolieska tak som posunul vyoravac o cca 16 cm dozadu,
a aby ho neohybalo v tazkej zemi dozadu tak som mu prirobil vzperu.
obe upravy pomohli k zlepseniu prace, vid.obr.
velmi dolezite je zemiacisto pokosit a vnat a zelinu vyhrabat....
a kedze som si konecne zaobstaral origo ohrnac tak som ho hned skusal vid.foto, a mozem povedat ze to nema chybu.
uz sa tesim na jar az budeme zasa sadit....
aby vyoravac nehrnul zemiaky pred operne kolieska tak som posunul vyoravac o cca 16 cm dozadu,
a aby ho neohybalo v tazkej zemi dozadu tak som mu prirobil vzperu.
obe upravy pomohli k zlepseniu prace, vid.obr.
velmi dolezite je zemiacisto pokosit a vnat a zelinu vyhrabat....
a kedze som si konecne zaobstaral origo ohrnac tak som ho hned skusal vid.foto, a mozem povedat ze to nema chybu.
uz sa tesim na jar az budeme zasa sadit....
Parádní fotky
Sháním veškeré možné i nemožné materiály týkající se Agrostroje Prostějov, jeho předchůdců i následovníků. Prospekty, ročenky, dobové fotky, informace, příručky,...
TomAgro@seznam.cz
TomAgro@seznam.cz
-
minickari pozdravujem,
poskytujem par fotiek z opravy vydrateho hriadela pod guferom.....systemom speedy sleeve.
http://www.skf.com/group/products/seals ... index.html
poskytujem par fotiek z opravy vydrateho hriadela pod guferom.....systemom speedy sleeve.
http://www.skf.com/group/products/seals ... index.html