Ostří pluhu je něco jiného než ostří sekačky. To, co u sekačky je super tupý nůž, je na orbu ostré. A když si vezmeš, že se ostří nadvařují, tak ze sváru (a nebrousil ho) ostří neuděláš a oře to... jinak by se to nedělalo. Nemělo by to být na dotek prstem vyloženě zaoblené a tupé.strafnik píše:Ano, také si myslím, že to bude v těch pružinách.... jenže taková pružina asi hned tak někde nebude, aby pružila měla by být trochu tenčí než byly třeba trabanťácké. Pepo a ještě mě zajímá jak posuzuješ ostří pluhu. ostrý pluh stjně jako ostří nože sekačky? (nové ostré samozřejmě) a vyleštěný pluh (činná část) nebo může být porezlý? Ono se to porezlé po chvilce ojede, ale třeba to má vliv na počáteční odpor a tedy to může i klamat v nastavení. Z asi 8 brázd až poslední 2 byly k světu. Zkusím to jak píšeš a dám vědět jak jsem uspěl. Používáš orebná kola?
MINI 070, 075
Re: MINI 070, 075
Sháním veškeré možné i nemožné materiály týkající se Agrostroje Prostějov, jeho předchůdců i následovníků. Prospekty, ročenky, dobové fotky, informace, příručky,...
TomAgro@seznam.cz
TomAgro@seznam.cz
-
V tom materiálu pružin to určitě bude. Zpočátku se mi to nezdálo, ale nyní bych řekl, že to je obyčejný plech. Nějak to "vyměklo". Ovšem letos by to oralo i bez té pružiny.
Co se týká ostří, přesně tak jak píše Tom. Nemusí být ostré jako nůž ale se zaobleným ostřím toho s MINÍkem moc nezořeš. Pokud máš dobrého kováře aby Ti ostří nespálil, občas ho dej vykovat. V našich malovýměrových podmínkách po několika letech. Také záleží jakou máš na pozemku půdu.
Odhrnovačky i ostří a plazy vždy po sezóně očistím, nechám uschnout a natřu je vrstvičkou vazelíny. Orezlý pluh má větší odpor a to u MINÍka hodně znamená. Vazelína sjede hned v první brázdě, rez budeš čistit podstatně déle.
Orebná kola nepoužívám, protože je nemám. Po zkušenostech s orbou bez nich bych je asi ani nepoužil.
Zkusím dát několik fotek z minulé neděle:
Co se týká ostří, přesně tak jak píše Tom. Nemusí být ostré jako nůž ale se zaobleným ostřím toho s MINÍkem moc nezořeš. Pokud máš dobrého kováře aby Ti ostří nespálil, občas ho dej vykovat. V našich malovýměrových podmínkách po několika letech. Také záleží jakou máš na pozemku půdu.
Odhrnovačky i ostří a plazy vždy po sezóně očistím, nechám uschnout a natřu je vrstvičkou vazelíny. Orezlý pluh má větší odpor a to u MINÍka hodně znamená. Vazelína sjede hned v první brázdě, rez budeš čistit podstatně déle.
Orebná kola nepoužívám, protože je nemám. Po zkušenostech s orbou bez nich bych je asi ani nepoužil.
Zkusím dát několik fotek z minulé neděle:
Naprosto bezvadné fotky! Díky! Jak na to tak koukám, měl jsem to nastavené úplně stejně jako ty. I tu pružinu jsem měl stejně ohlou... Na pohled patrný rozdíl, tvé radlice jsou jak zrcadlo... přeleštím. Třetí bod jsem měl stejně, možná jsem ho mohl ještě trošičku povolit, to by ale bylo už na posledních závitech. Zkusím to překontrolovat jak jsi psal minule. Docela by se z toho dal sestavit obrázkový návod. Nejbrutálnější rozdíl je na první pohled v půdě. Mám těžkou, jílovitou. Původně jsem chtěl orebná kola poslat dál, ale nechám si je a vyzkouším. Vzorek mám hlubší, traktorovatější než ty a hrabalo i na uzávěrku. Jediná pomoc, jak jsi psal prostě trošku pozvednout a znovu dát plovoucí polohu a tak pořád dokola. Je zajimavé, že nastavení podélně se svahem nefungovalo na příčně se svahem - pluh se zahluboval neochotně a dělal podstatně plytší brázdu. Špatné je, že nemám prostor na testy, ořu celkem tak polovinu toho co ty asi na 3 políčka. Nemám dost souvislou plochu abych se dopracoval k finálnímu nastavení. Navíc budu zaorávat koňský hnůj a nevěřím, že se to bez orebných kol zdaří. Teď má chvíli být období dešťů, ale jak přejde znovu zkusím tvůj postup na rovné ploše si ho přednastavím a zaznamenám nastavení. Jo a tlačný šroub pluhu do pružin mám prakticky zašroubovaný.
-
Půdu mám také spíše jílovatou, i kdyz to na fotkách nevypadá. Letos to před orbou dost namoklo a povrch opět vyschnul. Proto se dobře oralo. Když jsem pěstoval ještě krmnou řepu a bylo poměrně sucho, pole bylo tvrdé k nezorání. Časem jsem přišel na to, že je nejlepší počkat na vláhu, orba je pak snadnější. Chce to ještě trochu štěstí aby pak nepršelo až do zámrzu nebo dokonce nezačalo chumelit. Ale i to se dá vydržet. Použiješ vaťák, MINÍk kabinu nemá.
Ta orebná kola vyzkoušej. Myslím, že máš ta přídavná, co se dávají vedle pneumatik? Na doma dělané fréze jsem měl celokovová orebná kola, chodila perfekně, jen bylo horší otáčení na sourati, nemělo to diferenciál.
Třetí bod nemám tolik vyšroubovaný. Čím více ho prodloužíš, tlačíš více na patku (plaz) pluhu a pluh se Ti vyhlubuje. Zkus spíše třetí bod zkrátit, pluh se Ti bude více zahlubovat, musíš ho podržet na hydraulice a tím se Ti budou přitěžovat zadní kola. Já tam využívám ten doraz, ktrerý křídlovou maticí patřičně našteluji. Zkracovat třetí bod musíš pomalu a stále zkoušet, když dáš pluh moc na špici, bude se moc zaorávat a pak Ti zase vyskočí a to hlavně v tvrdé půdě. Je to jen o nastavení a samozřejmě o všech vůlích v hydraulice a o pružnosti materiálu. Prostě úplně ideální to nebude, jde jen o to, aby se stím dalo žít - tedy orat.
Zaorávka hnoje je kapitola sama pro sebe. Hnůj již nemám, takže nehnojím. Většinou jsem musel odmontovat krojidlo, které mi hnůj hrnulo (ideální by bylo kotoučové). Hrana brázdy není pak pěkná ale nemusíš stále zastavovat a čistit. Já jsem míval hnůj dost slamnatý, koňský hnůj bude určitě lepší. Hnůj se také dost lepí na kola, hlavně na ten jemný vzorek, co mám já.
Ta orebná kola vyzkoušej. Myslím, že máš ta přídavná, co se dávají vedle pneumatik? Na doma dělané fréze jsem měl celokovová orebná kola, chodila perfekně, jen bylo horší otáčení na sourati, nemělo to diferenciál.
Třetí bod nemám tolik vyšroubovaný. Čím více ho prodloužíš, tlačíš více na patku (plaz) pluhu a pluh se Ti vyhlubuje. Zkus spíše třetí bod zkrátit, pluh se Ti bude více zahlubovat, musíš ho podržet na hydraulice a tím se Ti budou přitěžovat zadní kola. Já tam využívám ten doraz, ktrerý křídlovou maticí patřičně našteluji. Zkracovat třetí bod musíš pomalu a stále zkoušet, když dáš pluh moc na špici, bude se moc zaorávat a pak Ti zase vyskočí a to hlavně v tvrdé půdě. Je to jen o nastavení a samozřejmě o všech vůlích v hydraulice a o pružnosti materiálu. Prostě úplně ideální to nebude, jde jen o to, aby se stím dalo žít - tedy orat.
Zaorávka hnoje je kapitola sama pro sebe. Hnůj již nemám, takže nehnojím. Většinou jsem musel odmontovat krojidlo, které mi hnůj hrnulo (ideální by bylo kotoučové). Hrana brázdy není pak pěkná ale nemusíš stále zastavovat a čistit. Já jsem míval hnůj dost slamnatý, koňský hnůj bude určitě lepší. Hnůj se také dost lepí na kola, hlavně na ten jemný vzorek, co mám já.
- ferencc
- Kontaktovat uživatele:
Prosím o radu na štartovacom kolečku je podložka a pružina z ktorej strany mám dať tieto dve veci aby mi fungovalo stahovanie a štartovanie.
a ešte ako to je v praxi.Koliesko by bolo lepšie širšie a s väčším priemerom.
Vypadá to dobře, to kolečko větší proč? Širší rozumím. Podobné je to na obracecích pluzích za Kubotu, tam je kolečko překlápěcí. Takže pružiny byly nahrazeny kolečkem.... Nepochopil jsem to otočení konzoly, co bylo jinak a proč?
Väčšie lepšie kopíruje terén.otočením konzoly sa zmenší záber.neviem o koľko presne.Všimni si,že bočné natočenie pluhu je teraz vľavo v smere jazdy.Pôvodne aj pri maximálnom posunutí pluhu doprava bola špička pluhu asi v strede zadnej osi.myslím,že je teraz vidieť aj voľným okom tem posun doprava.Máme tu ťažkú pôdu.
Zajimavá myšlenka s tím kolečkem, video asi už letos nestihneš? Na RVR-Agro jsem našel podobné řešení
Nevím proč, ale připadá mi, že ty jednostranné pluhy jsou lepší. Jednodušší na seřízení a i případné úpravy jsou jednodušší. Já bych třeba to kolečko "vytunil" tak, že bych sehnal trubku s vnitřním průměrem toho stávajícího kolečka co tam máš, to stávající kolečko do té trubky (silnostěné) navařil - takže si to kolečko můžeš udělat jak široké chceš, a na jednu stranu té "trubky" bych navařil takový límec, který by zároveň sloužil jako krojidlo. Je to tak u dvouradličných obracáků na "velkou" MT8, a pracuje to pěkně.
Sháním veškeré možné i nemožné materiály týkající se Agrostroje Prostějov, jeho předchůdců i následovníků. Prospekty, ročenky, dobové fotky, informace, příručky,...
TomAgro@seznam.cz
TomAgro@seznam.cz
Právě Tome rozpracovávám myšlenku využít podpěrná kola z AKP-121 chce to jen objímku a prubnu to!
zdravím
Tome já vzájmu co nejmémě "klumpru" jsem použil kolečko z kultivátoru, je široké tak, že snese velký tah od pluhu a nezarývá se, má i regulaci zahlobení pluhu. Co je problém a to ten, že kopíruje povrch, když nemáš rovný terén nemáš stejně hlubokou orbu a zakládáš si na problém. Někdy na oraniště navezu drny z kopání a je problém. Foto pošlu jsem v práci.
s pozdravem ořu rád, ořu líp(možná)
zdenek
Tome já vzájmu co nejmémě "klumpru" jsem použil kolečko z kultivátoru, je široké tak, že snese velký tah od pluhu a nezarývá se, má i regulaci zahlobení pluhu. Co je problém a to ten, že kopíruje povrch, když nemáš rovný terén nemáš stejně hlubokou orbu a zakládáš si na problém. Někdy na oraniště navezu drny z kopání a je problém. Foto pošlu jsem v práci.
s pozdravem ořu rád, ořu líp(možná)
zdenek
zdenek
v prílohe máš obrázok štartovania, 64, 63 sú pružina a podložkaferencc píše:Prosím o radu na štartovacom kolečku je podložka a pružina z ktorej strany mám dať tieto dve veci aby mi fungovalo stahovanie a štartovanie.
Dobře, když opěrné kolečko kopíruje terén a hloubkově vlní brázdu, nědělá to samé sám traktor tou pružinou? Bez té pružiny by to bylo horší? Ořete někdo bez pružin? Udělal jsem zkušenost, když mi do brázdy spadne velká hrouda a přední kola zvednou traktor při přejezdu té hroudy, pluh se zaryje hlouběji a Mini hrabe. Totéž při výjezdu na konci brázdy.