MINI 070, 075

TK, MT, Vinea, Cabrio, Vega, Yukon, Farmář

Moderátoři: Tata, Tom

Zpráva
Autor
markos25

Re: MINI 070, 075

#2536 Nový příspěvek od markos25 »

Šindy
Velka vdaka za tvoju pomoc a rady :)
V priebehu tyzdna vyskusam tu uzavierku,ja som to skusal za stoja,takze to bude asi tymto :) Aj Tebe ide ta packa na uzavierke posunut max. tak 1cm ? Je to dost velky rozdiel v sile a tahu minika s a bez uzavierky?
Som rad,ze som tu objavil :rally:

šindy

#2537 Nový příspěvek od šindy »

To že jde páka 1cm to je vůle :smich: . Já moc velký rozdíl nepoznávám, je pravda že tu u nás máme extrémně mokrou jílovitou půdu a kola se mě hned zalepí. Proto plánuji koupi nových šípů Mitas a možna i předních, uvidíme.

Flydali

#2538 Nový příspěvek od Flydali »

.... uzávěrku zařadíš za jízdy, kdy poměr otáčejících se kol je rozdílný. Ten 1 cm je vůle, ale to už ti tu Šindy objasnil. Páka by měla jít o dost posunout , než o 1 cm. Odmontuj si sedlo a kapotáž a mrkni se na táhla a vše co s uzávěrkou pohybuje. Já jsem měl povolené oba dva šrouby na tělese uzávěrky a šla mě špatně zařadit. Celý ten mechanizmus se vyklal. Po utažení už bylo vše v pohodě. Pokud máš možnost použít wapku, celý traktorek si očisti a prohlídni, jestli nejsou někde volné díly a je vše dostatečně utažené. Akorát si dej pozor, ať si nenastříkáš vodu do spojkového ložiska, jako já. Teď mě ložisko vyluzuje nepěkný zvuk. Táhlo od spojky a brzdy si trochu uprav (viz foto). stalo se, že se mě dvakrát ulomilo ( vždy v ohybu táhla ) spojkové táhlo, a když se to stalo i na brzdovém, tak mě to donutilo udělat jiné řešení začepování táhel do páky. .... ale jsou i jiné vychytávky, které tu mají borci na svých Miníkách ... třeba sazeč brambor (viz foto) a jiné ...

... než začneš uzávěrku zkoušet, měl bys vědět, že ji můžeš používat v měkkém podloží, v žádném případě ne na betoně nebo tvrdé asfaldovce. Může dojít k poškození diferenciálu ...!!!... a pokud je uzávěrka v činnosti, miník má snahu jet přímím směrem, protože je v podstatě vyřazen z činnosti diferenciál a jsou obě poloosy pevně spojeny a kroutící moment je přenášen na obě kola stejně ...
Přílohy
sazeč brambor.jpg
Úprava startování (15).jpg
Úprava startování (14).jpg

Flydali

#2539 Nový příspěvek od Flydali »

.. Šindymu : .... mám, nebo měl jsem stejný problém s origo pneu. Koupil jsem Mitasy 6,5/75-14 a vyměnil. Ale ještě jsem je nevyzkoušel, možná teď v sobotu na vyorávce brambor. Ale víš nad čím jsem uvažoval ? Větší průměr kola má větší valivý odpor a tím pádem i větší záběr. Teď už je sice pozdě, ale do budoucna, že bych vypálil 15" disky ( ty origo litiňáky nejsou o moc těžší než plecháče) a navařil držáky a nasadil pneu 6,5/80-15 , ale nevím, jak by pasovaly pod blatník ? Ale to je detail. Co ty na to ?... Teď má světlou výšku od země po spodek diferáku 20 cm, Miník by se zvednul zhruba o 3 cm....

šindy

#2540 Nový příspěvek od šindy »

Tak mě potom dej info jak velký rozdíl je mezi origo a mitasy. Kdybys udělal foto budu rád. :) K těm 15kám, nápad je to dobrý ale mám obavy že se nevejdou pod blatníky a já bych do nich ani nijak nezasahoval. :hm:

Flydali

#2541 Nový příspěvek od Flydali »

... Šindymu : ... na 22 let starých originálech 6,15/155-14 mám ještě asi 8-10 mm vzorku, nevím jak vysoký byl vzorek na funglovkách, ale ty nové Mytasy 6,5/75-14 mají teď skoro stejný průměr jak ty origo. Jsou asi o 1,5 cm menší, ale nijak to výrazně světlou výšku neovlivnilo. Průměry se po nafoukání vyrovnaly. V tech. popisu je světlost 175 mm a teď to má na nových gumách 200 mm. Což je v podstatě dobré. Ale nejvíc mě vrtalo hlavou to staré označení 6,15/155 ..? A podle mého je to rozměr šířky, jak v palcích, tak metrický ( 6,15" = 155 mm), výška se asi tenkrát neuváděla. Jinak by podle toho to označení by byla výška asi 23 cm .... :shock: ... když spočítám Mytasku 6,5 x 25,4 = 165,1 : 100 x 75 = 123,8 mm (12 cm), což odpovídá i ve skutečnosti. A teď jsem si to potvrdil , na těchto stránkách : http://auta5p.eu/informace/info/pneu.php .... je to tak ...! Výšku tenkrát neuváděli, ta byla daná konstrukcí pneumatiky. Jinak ti dám vědět, jak to na Mytaskách šlo . Zatím ...

.. a s tou úpravou na 15" to ještě zjistím, jestli by se to vešlo pod blatník, ale podle mě asi jo. Je tam ještě asi 4 cm prostor, tak polovina 1 palce i víc se tam určitě vleze ... Ale tím se budu zabývat, až ty to sjedu a to tak hned nebude... :) ...

Flydali

#2542 Nový příspěvek od Flydali »

... a podle technického listu tento rozměr 6,5/75-14 uvádí výrobce jako náhradu za 6,15/155-14 .... tak v podstatě není co řešit ... 8) ..

stewinko136

#2543 Nový příspěvek od stewinko136 »

Flydali píše:... Šindymu : ... na 22 let starých originálech 6,15/155-14 mám ještě asi 8-10 mm vzorku, nevím jak vysoký byl vzorek na funglovkách, ale ty nové Mytasy 6,5/75-14 mají teď skoro stejný průměr jak ty origo. Jsou asi o 1,5 cm menší, ale nijak to výrazně světlou výšku neovlivnilo. Průměry se po nafoukání vyrovnaly. V tech. popisu je světlost 175 mm a teď to má na nových gumách 200 mm. Což je v podstatě dobré. Ale nejvíc mě vrtalo hlavou to staré označení 6,15/155 ..? A podle mého je to rozměr šířky, jak v palcích, tak metrický ( 6,15" = 155 mm), výška se asi tenkrát neuváděla. Jinak by podle toho to označení by byla výška asi 23 cm .... :shock: ... když spočítám Mytasku 6,5 x 25,4 = 165,1 : 100 x 75 = 123,8 mm (12 cm), což odpovídá i ve skutečnosti. A teď jsem si to potvrdil , na těchto stránkách : http://auta5p.eu/informace/info/pneu.php .... je to tak ...! Výšku tenkrát neuváděli, ta byla daná konstrukcí pneumatiky. Jinak ti dám vědět, jak to na Mytaskách šlo . Zatím ...

.. a s tou úpravou na 15" to ještě zjistím, jestli by se to vešlo pod blatník, ale podle mě asi jo. Je tam ještě asi 4 cm prostor, tak polovina 1 palce i víc se tam určitě vleze ... Ale tím se budu zabývat, až ty to sjedu a to tak hned nebude... :) ...

ja mam mitas uz druhu sezonu a nedaju sa porovnat s origo gumamy a este som miniho zatazil o 25kg na jedno koleso a teraz nie je ziadny problem pri orbe. k tym 15" ,neviem ci to bude dobra volba,lebo pumpa hydrojednotky je tam natesno.

šindy

#2544 Nový příspěvek od šindy »

Tak miník dostane nové hardy spojky, které snad zítra namontuji.
Zároveň jsem obrousil a natřel hřídel. +samozdřemostí jsou nové šrouby a matice.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Flydali

#2545 Nový příspěvek od Flydali »

.... taky jsem měl zdemontovanou hřídel, a jak vidím na druhém obrázku, taky tam máš otisk korunkové matky. Já jsem to sjel na soustruhu, o nějaký ten milimetřik, aby nedocházelo k narážení na unašeč ....

palino070

#2546 Nový příspěvek od palino070 »

Flydali píše:.... uzávěrku zařadíš za jízdy, kdy poměr otáčejících se kol je rozdílný. Ten 1 cm je vůle, ale to už ti tu Šindy objasnil. Páka by měla jít o dost posunout , než o 1 cm. Odmontuj si sedlo a kapotáž a mrkni se na táhla a vše co s uzávěrkou pohybuje. Já jsem měl povolené oba dva šrouby na tělese uzávěrky a šla mě špatně zařadit. Celý ten mechanizmus se vyklal. Po utažení už bylo vše v pohodě. Pokud máš možnost použít wapku, celý traktorek si očisti a prohlídni, jestli nejsou někde volné díly a je vše dostatečně utažené. Akorát si dej pozor, ať si nenastříkáš vodu do spojkového ložiska, jako já. Teď mě ložisko vyluzuje nepěkný zvuk. Táhlo od spojky a brzdy si trochu uprav (viz foto). stalo se, že se mě dvakrát ulomilo ( vždy v ohybu táhla ) spojkové táhlo, a když se to stalo i na brzdovém, tak mě to donutilo udělat jiné řešení začepování táhel do páky. .... ale jsou i jiné vychytávky, které tu mají borci na svých Miníkách ... třeba sazeč brambor (viz foto) a jiné ...

... než začneš uzávěrku zkoušet, měl bys vědět, že ji můžeš používat v měkkém podloží, v žádném případě ne na betoně nebo tvrdé asfaldovce. Může dojít k poškození diferenciálu ...!!!... a pokud je uzávěrka v činnosti, miník má snahu jet přímím směrem, protože je v podstatě vyřazen z činnosti diferenciál a jsou obě poloosy pevně spojeny a kroutící moment je přenášen na obě kola stejně ...
Odkiaľ máš tu sádzačku na zemiaky?

Flydali

#2547 Nový příspěvek od Flydali »

... Palino 070 : ... na tej fotce je zřejmě originál tovární výroba http://www.agzat.cz ( asi 10 000,- Kč), je to zkopírované z netu, ale já jsem si ho postavil za 1/5 cenu podle tejto totky, skoro ten samý sazeč. Jiné výkresy jsem neměl k dispozici, jenom tuto fotku. Mám na něm pár odlišných maličkostí. Můžu ho nafotit, ale až tak v pátek, jsem ve světě. Strávil jsem na něm tři víkendy. V pátek jsem vyoral brambory, tak jsem ještě zapřahnul sazeč a vyzkoušel a nastavil nové radlice na přihrňování. Podle fotky není jasné, jestli tam mají být disky nebo pluhy. Na jaře jsem tam měl dva oboustranné pluhy a málo to přihrňovalo. Teď na něm jsou dva jednostranné a je to o moc lepší. Jinak to parádně sázelo bez problémů ...

Flydali

#2548 Nový příspěvek od Flydali »

... Šindymu : .... s těmi novýma šípákama od Mitasu je poznat veliký rozdíl !!! Už se mě traktorek nezahrabával . Možná by to na oračku chtělo na kola závaží, ale to ještě uvidím, jak to půjde .... Foto nemám, nějak na to nebyl čas ... :-/ ..

Tom

#2549 Nový příspěvek od Tom »

Flydali, sazeč nafoť, hlavně by mě zajímalo, jak jsi vyřešil misky na nabírání brambor. Už jsi sazeč i zkoušel?
Sháním veškeré možné i nemožné materiály týkající se Agrostroje Prostějov, jeho předchůdců i následovníků. Prospekty, ročenky, dobové fotky, informace, příručky,...
TomAgro@seznam.cz

Flydali

#2550 Nový příspěvek od Flydali »

Tom píše:Flydali, sazeč nafoť, hlavně by mě zajímalo, jak jsi vyřešil misky na nabírání brambor. Už jsi sazeč i zkoušel?
... jasně, nafotím a dám to sem, ty misky jsou topenářské dýnka ( možná by si to zasloužilo hlubší misky , někde na netu jsem viděl i origoš misky ) a navařené na U profil a ten je navařený přímo na řetěz ,... vše uvidíš na foto, budu se snažit zajít až do detailu ... a co se týče funkčnosti, můžu říct, že maká dobře, na jaře jsem s ním sadil. Jenom jsem rotavátorem dvakrát projel pole a hned sadil sazečem. Kdybych na něm měl jiné radlice, tak jsem na poli byl jenom dvakrát. Musel jsem po sadbě jet ještě jednou a víc na kopeček zahrnout řádky. Sousedi hleděli , jak trubky, měl jsem za hodinu hotovo se vším všudy a oni ještě házeli brambory do řádku a motykama zahrňovali řádky ještě hodinu po mě. A to jsme začali práce skoro stejně. O víkendu to sem prsknu , čau .... Dali.

Odpovědět

Zpět na „Naše malotraktory“