VINEA,CABRIO,VEGA
-
Re: VINEA,CABRIO,VEGA
pěkná práce
-
Zdravím všechny,
dneska jsem zkoušel pluh, hrál jsem si s ním po víkendech a dopoledne byla premiéra. Zdá se, že je vše dobré. Odválnice i želízko jsem sehnal nové, záběr je 35 cm, klade velmi pěkně. Kroj krojí správně a taky omezuje hloubku orby, bez omezovače mi to vtáhlo 30 cm do země. Nějaké maličkosti doladit a můžeme zazimovat. Jinak na orbu bylo ještě sucho.
dneska jsem zkoušel pluh, hrál jsem si s ním po víkendech a dopoledne byla premiéra. Zdá se, že je vše dobré. Odválnice i želízko jsem sehnal nové, záběr je 35 cm, klade velmi pěkně. Kroj krojí správně a taky omezuje hloubku orby, bez omezovače mi to vtáhlo 30 cm do země. Nějaké maličkosti doladit a můžeme zazimovat. Jinak na orbu bylo ještě sucho.
Orešanec píše:Tento rok som si na zber hrozna pripravil novinku. Do tohto roku som oberal hrozno do bedni a cele vozil domov. Tam som ho presypal z bedni do mlynkoodzrnovaca a z neho to slo do lisu. Tento rok som elektromotor v mlynkoodzrnovaci vymenil za hydromotor, a nalozil som ho na vlecku spolu s jednou nadrzou. takze domov to uz prislo zomlete a rovno z vlecky do lisu.
Usetrilo to dost prace a umyvania po oberacke.
Dobrá práce.
Jak šlape vinea?
Vinea slape k spokojnosti. Okrem vyvarenej vody pri mulcovani, tento rok bezproblemov. O vyvarenej vode som pisal uz davnejsie. Pricinou je vicko chladica. Po kontrole stavu chladiacej kvapaliny ho treba dobre uzavriet a overit jeho tesnost.
Teraz nesmiem zabudnut vymenit vodu, lebo kym som neprisiel s istotou na pricinu, nalial som tam len vodu. Musim kupit nemrznucu zmes a pripravit Vineu na zimu.
Teraz nesmiem zabudnut vymenit vodu, lebo kym som neprisiel s istotou na pricinu, nalial som tam len vodu. Musim kupit nemrznucu zmes a pripravit Vineu na zimu.
Zda sa, ze to orie pekne. Ak mas vyriesene stelovanie pluhu? Z fotky sa zda, ze to je vsetko napevno zvarene a pripaja sa to cez jeden cap na ramovom zavese.Boschrexroth píše:Zdravím všechny,
-
Orešanec píše:Zda sa, ze to orie pekne. Ak mas vyriesene stelovanie pluhu? Z fotky sa zda, ze to je vsetko napevno zvarene a pripaja sa to cez jeden cap na ramovom zavese.Boschrexroth píše:Zdravím všechny,
Nazdar, tak seřizování pluhu se realizuje na závěsu traktoru. Jedině co lze na pluhu seřídit je pouze výška krájecího kolečka, které má z druhé strany ještě válec omezující hloubku orby. Déle se dá pluh standardně seřídit - podélný náklon na třetím bodu a jeho příčný náklon se seřizuje na stavěcích šroubech na závěsu traktoru. Tzn. že jedno rameno máš výše druhé níže. Jinak je to vše na pevno, ale myslím, že takto to i musí být.
Ahoj, pěkná práce... oral jsi osobně, nebo jsi pověřil syna? Koukám, že na fotce je už traktor mimo políčko, pravé kolo je klasicky v brázdě při orbě? Nedělá to nějaké problémy tak široká pneumatika, nebo brázda je tak široká, že kolo se do ní vejde?
-
Zdar, tak standard, pravé kolo v brázdě. Problémy to nedělá. Je to pluh z velkého traktoru a šířka záběru je max 35 cm. Mám to nastaveno na závěsu tak akorát, at se vejde pneumatika do brázdy a taky ať to dobře odkrojí a nezustává nezoraná část. Mám doma ještě želízko i odválnici z pluhu PON a to je úzké, tam by to trochu asi jelo po zoraném. Pneumatika na traktoru je široká 26 cm.
No s tím řízením traktoru - jel synek. Taky se to musí naučit. Já udělal foto. Jel jsem první dvě brázdy, orali jsme to na střed - u nás řečeno na sklad. Vkládám fotku, je to sice rozmazané, ale tam je trochu vidět, že šířka pneu. nevadí.
Popravdě řečeno, udělat pluh, ať to vše dobře funguje, je fakticky kumšt!
No s tím řízením traktoru - jel synek. Taky se to musí naučit. Já udělal foto. Jel jsem první dvě brázdy, orali jsme to na střed - u nás řečeno na sklad. Vkládám fotku, je to sice rozmazané, ale tam je trochu vidět, že šířka pneu. nevadí.
Popravdě řečeno, udělat pluh, ať to vše dobře funguje, je fakticky kumšt!
Já s pluhem bojuji druhou sezónu, už to vypadalo, že vyhrávám, ale byl to naivní omyl, nakonec se mi rozpadlo ložisko překlápění (mám obracák jednoradličný), takže jsem prošvihl pěkné počasí..... budu muse vyzkoušet orebná kola. Mini je děsně lehký, takže má snahu se zahrabat.
Jsem nad tím přemýšlel, a možná nelepší by bylo prodat ten obracák a koupit nebo upravit (vyrobit) podobný pluh jako má tady pan kolega Boshrexroth. Žádné zbytečnosti, jenom štelování pluhu, rám, radlice. Možná bych šel cestou nejmenšího odporu a pořídil buď pluh z PF 62 i se stavěcím mechanismem, na který bych navařil uchycení do ramen Miniho, nebo Vari, ale tam by to mohlo být dražší a ještě je ten pluh poddimenzovaný.strafnik píše:Já s pluhem bojuji druhou sezónu, už to vypadalo, že vyhrávám, ale byl to naivní omyl, nakonec se mi rozpadlo ložisko překlápění (mám obracák jednoradličný), takže jsem prošvihl pěkné počasí..... budu muse vyzkoušet orebná kola. Mini je děsně lehký, takže má snahu se zahrabat.
Sháním veškeré možné i nemožné materiály týkající se Agrostroje Prostějov, jeho předchůdců i následovníků. Prospekty, ročenky, dobové fotky, informace, příručky,...
TomAgro@seznam.cz
TomAgro@seznam.cz
- Vinea 30Hp Comfort
Pěkná práce ErikuBoschrexroth píše:Zdravím všechny,
ZETOR 5211
-
Ten pluh vypadá dobře. Aby ti nelezl moc hluboko, tak ho maličko natáhni na třetím bodu. V ideálním případě při dokonalém nastavení by pluh měl fungovat i bez opěrného kolečka, ale v praxi tam to kolo samozřejmě musí být. V návodu na T4K-10 je dokonce opěrné kolečko umístěno na závěsu TK a ne na pluhu. Já jsem dělal nesený pluh loni a taky sem ho tam dal. Jinak na poslední fotce se mě zdá brázda trochu zvlněná. To je důsledek pevného upnutí pluhu. Zadní část pluhu by měla mět vůči podélné ose vůli vlevo a vpravo dejme tomu 10cm. Při orbě se totiž traktorem pořád trochu rejduje a při pevném upnutí se pluh vychyluje vlevo vpravo a křiví brázdu. To platí zvláště pro kloubáky. Potřeboval jsem oborávat stromy tak jsem hnal tento úkaz až do extrému a jsem schopen orat i při plném rejdu, tedy 45°. Ale jak říkám, to je extrém, nicméně tento princip platí pro všechny pluhy a traktory. Více na "zahrada.cz", rubrika "technika orby TK, holdr...".
jediná technologie jak mít u kloubu rovnou brázdu je naučit se jezdit rovno a nemlet s volantem nebo přívěsný pluh. Seřízení vůle moc nepomůže když odletujíci hlína tlačí pluh na jednu stranu na doraz. Tak tedy hodně štěstí a hlubokou brázdu.
-
Je pravda, že zprava je tlak hlíny na odhrnovačku, ale pluh se opře o splaz. Na to tam ten splaz taky je. Boční síly působící na pluh se musí eliminovat mezi sebou navzájem přímo na pluhu. Když má pluh boční vůli, tak může jít vlastní cestou, tzn. cestou nejmenšího odporu a nijak bočně nenamáhá traktor, takže ten táhne jen vpřed a nemusíš zápasit s řízením. Nejde o seřízení vůle, ale o to, že vůle je na pluhu pořád a pluh ji sám od sebe využije jak zrovna potřebuje. Šteluje se sám a furt je tažený v těžišti. Ačkoliv je pluh nesený, tak se chová jako přívěsný. Vezmi si jen koňský pluh. Ten je ve skutečnosti tažený na řetazu a oráč jenom udržuje rovnováhu. Je to bez přehánění jako jízda na kole nebo na motocyklu. Kdyby se moje desítka měla rvát ještě s bočním namáháním, tak ten pluh snad ani neutáhne a navíc by to bylo dorýpané a ne zorané. Všechno musí jít samo. Výsledkem je rovná brázda, úspora nafty a pohodová jízda.