Soustruhy

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
Britt

Re: Soustruhy

#9706 Nový příspěvek od Britt »

Na stoupání v metrice se vybodni. Najdi si posuv 11 palců ve W řadě, 3/4 má tuším 14 palců a samozřejmě správná kola na lyře. Taky jsem v tom takhle plaval :) Pokud máš VBD, musíš mít správnou destičku. G a W jsou prakticky shodné. Metrikou jsem to raději ani nezkoušel.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

ota

#9707 Nový příspěvek od ota »

Jak píše Jarda. U soustruhu máš tabulku. V ní vyhledej palcovou řadu. Je to pod W, nebo bývá i G. Skoukni podle tabulky nastavení kol na liře. A pak nastrkej páčky do poloh z tabulky.
S tím stoupáním Ti to vysvětlím po Moravsku. Koukni ty M a G,W závity se chovají tak jako pálenka. Z M závitu neuděláš G,W závit. Tak jako z jablek nevypálíš trnkovici. Chápeš to už? :vysmech: Tak jak ovoce má svoje, tak i závitování. Na správný typ závitu správný tvar nože. Když budeš řezat G závit jeden kus někam na zahradu k pumpě na vodu a pak to budeš pakovat koudelí, klidně to fikni nožem ma Metriku. Koudel to potěsní. Je tam malej rozdíl a koudel to snese.
Sežeň si nějaké tabulky pro závity. Zkopíruj a zatav do folie. Tak to mám já. Kdysi jsem si ve sterejch tabulkách zkopíroval celou řadu od M,G,W po trapézy. Zatavil a mám to po ruce do smrti. U všech jsou tam pěkně srovnaný vždy od základního stoupání po atyp. A ve sloupečkách jsou i průměry pro šroub, matici. Pak jen vezmeš kus měřítka, položíš na potřebný typ závitu a hned vidím co na něj třeba. 8)
No a velká výhoda je pak soustruh SV 18. Zaťím jsem nikdy nemusel na liru sáhnout. Ta každá řada má kurevskej rozsah. No pár ,,vintů" jsem už udělal.

Čárls

#9708 Nový příspěvek od Čárls »

Tabulky máš na netu G neboli trubkový je zde https://e-konstrukter.cz/prakticka-info ... vy-zavit-g
Co máš za soustruh ? (typ)
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

Britt

#9709 Nový příspěvek od Britt »

Karle, má SU32. Tyhle mašiny už mají slušný rozsah posuvů.

Čárls

#9710 Nový příspěvek od Čárls »

Su 32 má bez přenastavování kol je to na tabulce pod W
11 chodu je 1:1 C na 4 nortonka
https://img40.rajce.idnes.cz/d4003/16/1 ... .jpg?ver=3

jara1303

#9711 Nový příspěvek od jara1303 »

Uz sem to ukousel a asi ti bude dobre.
Nemam totis tr. G1" , jenom sem to zkousel na kusku kulatiny. :obchod:
Jak to vite, že G 1" je pod W 11 ??
Je to nekde napsane ?? Nebo dlouhodobym badanim....

liba23

#9712 Nový příspěvek od liba23 »

vitex píše:
ota píše:
Víťo povídal jsem Ti to, že to bude na té liře. Však jsem to měl taky. A k tomu ještě ruplej ten držák. To je častá závada a zdroj toho hučení v mašině.
Tak lo nebylo ložiskem ale mezi zubatý kola se dostala přes velikánskou díru (i když ji mám přikrytou) nějaká špona.Tak jsem lyru rozebral,kola přejel ocelovým kartáčem,promazal a valí to jak zamlada.Ten deklík náhodou někdo nemáte nazbyt?
Obrázek
Měl bych ho mít, můžem za něco počenžovat

Britt

#9713 Nový příspěvek od Britt »

Podívej se do tabulek a tam je to černé na bílém. G1= 11 palců, G 3/4 14 a G1/2 18.

Karle, ty jsi fanda na tu drobotinu. Držák kotoučků do přímé brusky. Ø3, vnitřní závit M2,5. Dělal jsem to z 6 roxoru, protože jsem nenašel žádný lepší materiál v tomhle průměru. Nechal jsem tam na průměru stovečku navíc a je to přesně ono do kleštiny.
Fotky jsou z mobila a moc toho není vidět, ale představu mít budeš. :)
Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek

Čárls

#9714 Nový příspěvek od Čárls »

jara1303 To je jen praxe na mašině co máš sem kdysi před 29 roky dělal a tak sem stáhl manuál a tam vše je http://stachura.cz/novy/data/soustruh_su32.rar Navíc jsme tu pár lidí vyučený soustružníci a tohle do nás nacpali už v učení G má palcové stoupání počet závitů na palec a Palcové stoupání je whitworthův závit Pozor whitworthovy šrouby mají palcový stoupání ale jinak průměry dělí se na hrubé a jemné zrovna tak jak Metrické Pak jsou ještě další hromada závitů a druhů To se vše naučíš tak jak na to přijde čas a budeš potřebovat. Pokud na něco narazíš a nebudeš vědět Zeptej se zde
Rádi co vědí odpoví :)

Jardo ty si vyhraješ 8) Já bych musel mít lupu drobotinu nesnáším dělat Dělám jen pokud není vyhnutí :friends:

jara1303

#9715 Nový příspěvek od jara1303 »

Jj dekuji za rady, jsem Vam vděčný... :friends:
Jinak me firma Rega opravovala a legalizovala sroub pricneho posuvu vc. zaskrabani loze + vyroba noveho klinu a nove matky, uprava camlock priruby mel jsem tam 1mm vule na ustavujicim pr 130mm na univerzalku.
Jak me došla faktura mě malem trefilo....
Ale mam to v poradku a mašina funguje super, serizeny kůň...
Jeste budou nove kryty na spony za masinou a mozna digi odmerovani....
Naposledy upravil(a) jara1303 dne pon bře 23, 2020 7:54 pm, celkem upraveno 1 x.

Čárls

#9716 Nový příspěvek od Čárls »

Jen se pochlub co si řekli to je skoro poloviční generálka ten soustruh tě při dobré peči přežije a bude sloužit další generaci
Je to tahoun a nechá si líbit hodně Pokud k němu budeš nebo časem seženeš celý příslušenství je svým způsobem lepší jak sv18
Hrozně rád jsem na něm dělal :)

ota

#9717 Nový příspěvek od ota »

Čarlsi tak to bych oponoval, že SU 32 je lepší než SV 18. Na hrubovačku asi jo, ale na drobnosti ne. Taky jsem dělal na SU 32, SU 50. Ale když by Jsi postavil tyhle mašiny vedle sebe s SV 18 a chtěl dělat běžnou věc, stoupnul bych si k SV 18. Pak k SU 50 a nakonec k SU 32.
Jardo raději než takoví prkotiny, tak pořádnej kus matroše. Dneska jsem si celej den hrál s rolničkou. Zítra budu dělat druhou. No můj mašinysta není silák. Proto to není hrubovací mašina. Ale zase pohoda. Musel jsem si trochu vypomoct zase nějakým pomocníkem, abch se doatal mimo suport. Trošku jsem to přejel na frézce. Pak koukám na ten držák, asi to bylo po vrchu cementovaný. No ale Iscar to nijak necejtil. Vrazil jsem ten držák do soustruhu a píchal drážku 30 mm z průměru. Bohužel upnutá pneumatika C 45 byla dost velká a neprojme nad suportem. Byl to kousek 280 mm kolečka. 43 kg. Zbylo z něj 17 kg výrobek. Používal jsem i číču na nasazení, otáčení a manipulaci. 8)
No zase nějaká čumkarta.
V neděli jsem dělal hasičům nějaký čípky na vyosení ke stříkačce. Taková drobnost.
ObrázekObrázek Obrázek
Pak jsem si chvíli hrál s tou bruskou co jsem tuhle koupil. Musím udělat jeden kryt a flančny noví. Ty flančny jsou výlisky z plechu a ty teda šišlaji! kam se co hrabe!
Obrázek
No a tady je dnešní výrobeček. Držák na nožík abych mohl jet mimo hlavu jsem si už tuhle chtěl upravit. No a dneska jsem ho vytáhnul a upravil. Kdysi jsem ho někde koupil za hopdně dobrou cenu. A teď se šiknul. 8) Bez něj by to nešlo. No ďourka uvnitř zase 110 j6 nevím, kam na ty rozměry choději. Nastavil jsem supyto a snad jsem to trefil. Nic jinýho na to nemám. Je to na mě už vekej průměr.
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek ObrázekObrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Čárls

#9718 Nový příspěvek od Čárls »

Každá mašina má svý určení 8) Mě vyhovuje křížový ovládání posuvu jak na Sn50 tak kdysi na su32 Většinou na 99% dělám větší kusy
Na su32 mi vyhovovali navíc předlohy 3 kousky krásně vycházelo soustružení vrtání a vystružení Prostě sme si sedli,výhoda vřeteno na ložiskách
SV18 Univerzálnost široký rozsah posuvů bez měnění kol a Hlavně na co nikdo nedá dopustit je řezání závitů a klapačka na přehazování směrů
Každá mašinka má svoje pro a proti .

Britt

#9719 Nový příspěvek od Britt »

SU 50 mi parádně sedla do ruky, nemusel jsem se bát zabrat šponu a obrovský rozsah posuvů a rychloposuvy. Jenže do garáže je to už pořádný maceck a jeho kapacity bych naplno nikdy nevyužil. S28 vypadá jako tintítko, nemá rychloposuvy a výměna kol je utrpení, ale pro garážistu jako jsem já, je to ideální mašinka a když jsem si na ní zvyknul, nedám na ní dopustit.

ota

#9720 Nový příspěvek od ota »

Jo tak to je. Každý stroj má svoje. Zvykneš si a pak když přijdeš na jinou mašinu, hledáš páčky, ovládání od té navyklé. Jak já když mi nešel ten můj, byl jsem u bráchy na S32 a pořát šmátral po potenciometru a hledal vyjíždění ze závitu. Ne a ne si to ve škéce přehodit.
Na potenciometr kurva to se zvykne hned! To je móc dobrá vychytávka. To mám moc rád. Akorát k tomu musím brát ohled na ůběr.
Jinak posuvy vůbec neřeším, nějaké mm na otáčku či co. Na hrubovačku 1:1 vzadu na kolečku a načisto jen přetočím 1:2. Krásně to vychází. Jinak páčkama nekvedlám.

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“