Soustruhy

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
Britt

Re: Soustruhy

#9661 Nový příspěvek od Britt »

To nic není, cokoliv pod 1cm je pro ní čmrdlík. :smich:
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

Čárls

#9662 Nový příspěvek od Čárls »

:smich: :smich: Jen bacha na čvonče 8)
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

Britt

#9663 Nový příspěvek od Britt »

Tak to neznám a naštěstí ani doktořice.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

Čárls

#9664 Nový příspěvek od Čárls »

To ubrečený v peřince přeci :friends: Tak to říkal děd otec aj já čvonče
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

Ursus 73

#9665 Nový příspěvek od Ursus 73 »

Ahoj, tak som sa stal majiteľom tejto stolovej brúsky. Priemer brúsnych kotúčov je 175mm, ide pekne ale trochu starostlivosti si vyžaduje. Dúfam s ňou budeme spokojný. Chcem ju používať na bežné brúsenie +občas nabrúsiť nôž do sústruhu (to sa ale ešte musím naučiť) :zapomel:
Obrázek Obrázek
"Mám skutočnú túžbu dokončiť všetko, čo som začal. Táto skutočnosť ma často privádza k problémom." (N. Tesla)

bourač

#9666 Nový příspěvek od bourač »

pěkně kenybz popisuje chování silonu 8)
moje celkem nedávný potkání se s problémem:
Najezdová brzda u velký káry, závěs je upevněn k válcovému heblu které ovládá brzdová táhla.
Heblo chodí ve dvou silonových pouzdrech. Jsou tam nainstalovaný štauferky (?)
Moc to nechodilo, kára brzdila teprve když šlo o život a dlouho trvalo než se odbrzdila, když auto zatáhlo.
Tak jsem to blbec zalil mezi futry olejem, pozapoměl vlastnosti silonu. :pohlavek:
Silon se roztáh tak že to nechodilo vůbec.
Pracně vylisovat, rozebrat, futra přeškrábat 3hraným šábrem. Zatím to chodí.
Něco nejde? Je třeba tvrdit: "mě to nejde"
Vždy se najde někdo kdo to dokáže.

Janci
Kontaktovat uživatele:

#9667 Nový příspěvek od Janci »

Ursus, neni to tá zo od Českych hraních za 80e?
Zetor 4011

Ursus 73

#9668 Nový příspěvek od Ursus 73 »

Ne...ale tiež bola na bazoši. Je tu od nás od TT 8)
"Mám skutočnú túžbu dokončiť všetko, čo som začal. Táto skutočnosť ma často privádza k problémom." (N. Tesla)

ota

#9669 Nový příspěvek od ota »

Tak trochu obrázků z nějaké práce. Jak jsem psal, dělám pořát jen špony! Už je mám uplně všude. Pár hřídelí, pár rolen. Malé, velké, široké, uzké. S velkou dírou. Všechno ty pěkný materiály C 45 a 42CrMo+QT. U těch jednejch rolen, váha polotovaru 30 kg, po obrobení 14,6kg. Víc jak půlka váhy do špon.
Na ty hřídele jsem vytahnul i lunetu. Ty hřídele jsem dělal naštěstí s přídavkem na brusku. Chtěl jsem, aby brusič nenadával, který hovado to připravovalo. Tak aby to běželo co nejlíp. Všechno na hodinky a pak jsem tam po otočce vrazil tu lunetu a bylo to paráda, na to navrtání a stočení čela, kde byl 8 mm přídavek.
Ty rolny jedu načisto. Zítra když bude pršet, tak je dodělám. Dneska už jsem to nestihnul. Je to tak na dvě, tři hodinky ještě. No ale už to v pondělí chtějí mít hotoví, jede to brynýrovat. Tak aby to stihli.
Tak nějakej obrázek. Vzpoměl jsem si na Danscula s maštěním vrtáků. Řepka mastila, až tomu skáplo bylo by třeba bryndák! Na té 43 a 50 mm vrtáku je to dost znát, když ho vytáhnu a namastím uvnitř díru a znovu vrtám. Tření so hodně sníží. 8)
Pak jsem si vzpoměl na Kenybze, abych neohnul vřeteno do rána, podklínkoval jsem tu rolnu klínkem. 8) Nějaký měřidla i měření. No díry v háčku jako vždycky. Ale v díře 120 mm průměru byla 0 a + 0,04 tplerance. Což je paráda. Pohoda, dělal jsem to 0,02 do +. Abych tu tolerenci trochu využil. To ty užší rolny, ty měly díru 90 mm. Do -0,01 a do + 0,023. Tak jsem je udělal nuloví. Viz mikrometr. 8)
Obrázek Obrázek Obrázek ObrázekObrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek ObrázekObrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek ObrázekObrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

liba23

#9670 Nový příspěvek od liba23 »

Co to máš za spešl kudlu do díry, jak je tam to štelování ? K čemu je to dobré - ještě jsem to neviděl

ota

#9671 Nový příspěvek od ota »

To je nějaká běžná vyvrtávací tyč, staršího provedení. To štelování je na takový čep. Ten je na té hlavě. Ty hlavy jsou výměnné. Mám doma asi 5 druhů té výměnné hlavy. Na různé provedení destičky.
Používám ji protože je dlouhá a tuhá. Běžný nůž chvěje. Mám ho vystrčenej 140 mm. Jde ještě vystrčit víc. V pohodě. Ta destička dělá pěkný šponky, ne struny. Má lamač a dobře dělá a vydrží celkem dost. Měl jsem tam nejdřív držák s destičkou WNMG a ten kvičel jako prase. Dělal jsem s ním hokusy, pokusy a furt stejný. Nasadil jsem osvědčenou tyč a už to jelo.

stanik84

#9672 Nový příspěvek od stanik84 »

Jak říká Ota. Taky jí mám doma, jen se stopkou 50 mm. Dělal to Narex.

Já se teď páral s volantem na Destu. Všude zavřeno, tak jsem opravil starej. Od lože asi tři milimetry :-) .Vytočit trn podle úhlu volantu úhel (1 stupeň), závit. Pak jsem celej olámanej zadek upíchnul - nechtěl za boha dolů ze hřídele. Pak jsem vytočil kónický nástavec a sedlo to jak prdel na hrnec. Pak jsem si dělal nějaký holendry. Když je nouze, tak dělám. Všechno z 11109, z té se dobře dělá. Tý tu mám ještě pár metráků. Ale o víkendu snad už ten krám pojede, nic nestíhám. Povařil jsem ještě výfuk a udělal nové osazení. ten už je taky hotovej a povyměňoval co šlo (hadice, lanovody atd.). Dodělal elektriku. Věž musí počkat, až se zase bude normálně premávat.

bourač

#9673 Nový příspěvek od bourač »

To bude škoda pracovat s takto dokonale renovovaným strojem. Ulož ho jako unikát pro potomky. :smich:
Něco nejde? Je třeba tvrdit: "mě to nejde"
Vždy se najde někdo kdo to dokáže.

winch

#9674 Nový příspěvek od winch »

Oto ten nožík mám tiež na doštičky DN** 15 **. Akurát ja som mal upínanie páčkou zospodu (systém P), a tiež mi v otvore kvičal. Nešlo mi to do hlavy- tuhý masívny nôž, a vybruje. No keď som sa pozrel naň proti svetlu, bola pod doštičkou malinká škárka. Tak som to upínanie prerobil na systém D- úpinka zvrchu. a odvtedy ide ako fík.
Obrázek
A už keď som to robil, tak som takto upravil aj klasický vonkajší uberací nôž. To upnutie zvrchu je spoľahlivejšie. Nie že by systém P nefungoval, mám hodne nožíkov s týmto upínaním a normálne ich používam, no na väčšie prierezy triesky je tá úpinka zvrchu kapku lepšia.
ObrázekObrázekObrázekObrázek
Starý, dobrý je to stroj, som rád že mám traktor môj.

stanik84

#9675 Nový příspěvek od stanik84 »

bourač píše:To bude škoda pracovat s takto dokonale renovovaným strojem. Ulož ho jako unikát pro potomky. :smich:
Zrovna je jedna velká koule sněhu :-) - je to pod plachtou. Žádná škoda, makat bude :-) . Pak je na řadě LKT :-)

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“