Soustruhy
Re: Soustruhy
To nic není, cokoliv pod 1cm je pro ní čmrdlík.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.
Jen bacha na čvonče
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/
Tak to neznám a naštěstí ani doktořice.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.
To ubrečený v peřince přeci Tak to říkal děd otec aj já čvonče
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Ahoj, tak som sa stal majiteľom tejto stolovej brúsky. Priemer brúsnych kotúčov je 175mm, ide pekne ale trochu starostlivosti si vyžaduje. Dúfam s ňou budeme spokojný. Chcem ju používať na bežné brúsenie +občas nabrúsiť nôž do sústruhu (to sa ale ešte musím naučiť)
"Mám skutočnú túžbu dokončiť všetko, čo som začal. Táto skutočnosť ma často privádza k problémom." (N. Tesla)
pěkně kenybz popisuje chování silonu
moje celkem nedávný potkání se s problémem:
Najezdová brzda u velký káry, závěs je upevněn k válcovému heblu které ovládá brzdová táhla.
Heblo chodí ve dvou silonových pouzdrech. Jsou tam nainstalovaný štauferky (?)
Moc to nechodilo, kára brzdila teprve když šlo o život a dlouho trvalo než se odbrzdila, když auto zatáhlo.
Tak jsem to blbec zalil mezi futry olejem, pozapoměl vlastnosti silonu.
Silon se roztáh tak že to nechodilo vůbec.
Pracně vylisovat, rozebrat, futra přeškrábat 3hraným šábrem. Zatím to chodí.
moje celkem nedávný potkání se s problémem:
Najezdová brzda u velký káry, závěs je upevněn k válcovému heblu které ovládá brzdová táhla.
Heblo chodí ve dvou silonových pouzdrech. Jsou tam nainstalovaný štauferky (?)
Moc to nechodilo, kára brzdila teprve když šlo o život a dlouho trvalo než se odbrzdila, když auto zatáhlo.
Tak jsem to blbec zalil mezi futry olejem, pozapoměl vlastnosti silonu.
Silon se roztáh tak že to nechodilo vůbec.
Pracně vylisovat, rozebrat, futra přeškrábat 3hraným šábrem. Zatím to chodí.
Něco nejde? Je třeba tvrdit: "mě to nejde"
Vždy se najde někdo kdo to dokáže.
Ne...ale tiež bola na bazoši. Je tu od nás od TT
"Mám skutočnú túžbu dokončiť všetko, čo som začal. Táto skutočnosť ma často privádza k problémom." (N. Tesla)
Tak trochu obrázků z nějaké práce. Jak jsem psal, dělám pořát jen špony! Už je mám uplně všude. Pár hřídelí, pár rolen. Malé, velké, široké, uzké. S velkou dírou. Všechno ty pěkný materiály C 45 a 42CrMo+QT. U těch jednejch rolen, váha polotovaru 30 kg, po obrobení 14,6kg. Víc jak půlka váhy do špon.
Na ty hřídele jsem vytahnul i lunetu. Ty hřídele jsem dělal naštěstí s přídavkem na brusku. Chtěl jsem, aby brusič nenadával, který hovado to připravovalo. Tak aby to běželo co nejlíp. Všechno na hodinky a pak jsem tam po otočce vrazil tu lunetu a bylo to paráda, na to navrtání a stočení čela, kde byl 8 mm přídavek.
Ty rolny jedu načisto. Zítra když bude pršet, tak je dodělám. Dneska už jsem to nestihnul. Je to tak na dvě, tři hodinky ještě. No ale už to v pondělí chtějí mít hotoví, jede to brynýrovat. Tak aby to stihli.
Tak nějakej obrázek. Vzpoměl jsem si na Danscula s maštěním vrtáků. Řepka mastila, až tomu skáplo bylo by třeba bryndák! Na té 43 a 50 mm vrtáku je to dost znát, když ho vytáhnu a namastím uvnitř díru a znovu vrtám. Tření so hodně sníží.
Pak jsem si vzpoměl na Kenybze, abych neohnul vřeteno do rána, podklínkoval jsem tu rolnu klínkem. Nějaký měřidla i měření. No díry v háčku jako vždycky. Ale v díře 120 mm průměru byla 0 a + 0,04 tplerance. Což je paráda. Pohoda, dělal jsem to 0,02 do +. Abych tu tolerenci trochu využil. To ty užší rolny, ty měly díru 90 mm. Do -0,01 a do + 0,023. Tak jsem je udělal nuloví. Viz mikrometr.
Na ty hřídele jsem vytahnul i lunetu. Ty hřídele jsem dělal naštěstí s přídavkem na brusku. Chtěl jsem, aby brusič nenadával, který hovado to připravovalo. Tak aby to běželo co nejlíp. Všechno na hodinky a pak jsem tam po otočce vrazil tu lunetu a bylo to paráda, na to navrtání a stočení čela, kde byl 8 mm přídavek.
Ty rolny jedu načisto. Zítra když bude pršet, tak je dodělám. Dneska už jsem to nestihnul. Je to tak na dvě, tři hodinky ještě. No ale už to v pondělí chtějí mít hotoví, jede to brynýrovat. Tak aby to stihli.
Tak nějakej obrázek. Vzpoměl jsem si na Danscula s maštěním vrtáků. Řepka mastila, až tomu skáplo bylo by třeba bryndák! Na té 43 a 50 mm vrtáku je to dost znát, když ho vytáhnu a namastím uvnitř díru a znovu vrtám. Tření so hodně sníží.
Pak jsem si vzpoměl na Kenybze, abych neohnul vřeteno do rána, podklínkoval jsem tu rolnu klínkem. Nějaký měřidla i měření. No díry v háčku jako vždycky. Ale v díře 120 mm průměru byla 0 a + 0,04 tplerance. Což je paráda. Pohoda, dělal jsem to 0,02 do +. Abych tu tolerenci trochu využil. To ty užší rolny, ty měly díru 90 mm. Do -0,01 a do + 0,023. Tak jsem je udělal nuloví. Viz mikrometr.
Co to máš za spešl kudlu do díry, jak je tam to štelování ? K čemu je to dobré - ještě jsem to neviděl
To je nějaká běžná vyvrtávací tyč, staršího provedení. To štelování je na takový čep. Ten je na té hlavě. Ty hlavy jsou výměnné. Mám doma asi 5 druhů té výměnné hlavy. Na různé provedení destičky.
Používám ji protože je dlouhá a tuhá. Běžný nůž chvěje. Mám ho vystrčenej 140 mm. Jde ještě vystrčit víc. V pohodě. Ta destička dělá pěkný šponky, ne struny. Má lamač a dobře dělá a vydrží celkem dost. Měl jsem tam nejdřív držák s destičkou WNMG a ten kvičel jako prase. Dělal jsem s ním hokusy, pokusy a furt stejný. Nasadil jsem osvědčenou tyč a už to jelo.
Používám ji protože je dlouhá a tuhá. Běžný nůž chvěje. Mám ho vystrčenej 140 mm. Jde ještě vystrčit víc. V pohodě. Ta destička dělá pěkný šponky, ne struny. Má lamač a dobře dělá a vydrží celkem dost. Měl jsem tam nejdřív držák s destičkou WNMG a ten kvičel jako prase. Dělal jsem s ním hokusy, pokusy a furt stejný. Nasadil jsem osvědčenou tyč a už to jelo.
Jak říká Ota. Taky jí mám doma, jen se stopkou 50 mm. Dělal to Narex.
Já se teď páral s volantem na Destu. Všude zavřeno, tak jsem opravil starej. Od lože asi tři milimetry :-) .Vytočit trn podle úhlu volantu úhel (1 stupeň), závit. Pak jsem celej olámanej zadek upíchnul - nechtěl za boha dolů ze hřídele. Pak jsem vytočil kónický nástavec a sedlo to jak prdel na hrnec. Pak jsem si dělal nějaký holendry. Když je nouze, tak dělám. Všechno z 11109, z té se dobře dělá. Tý tu mám ještě pár metráků. Ale o víkendu snad už ten krám pojede, nic nestíhám. Povařil jsem ještě výfuk a udělal nové osazení. ten už je taky hotovej a povyměňoval co šlo (hadice, lanovody atd.). Dodělal elektriku. Věž musí počkat, až se zase bude normálně premávat.
Já se teď páral s volantem na Destu. Všude zavřeno, tak jsem opravil starej. Od lože asi tři milimetry :-) .Vytočit trn podle úhlu volantu úhel (1 stupeň), závit. Pak jsem celej olámanej zadek upíchnul - nechtěl za boha dolů ze hřídele. Pak jsem vytočil kónický nástavec a sedlo to jak prdel na hrnec. Pak jsem si dělal nějaký holendry. Když je nouze, tak dělám. Všechno z 11109, z té se dobře dělá. Tý tu mám ještě pár metráků. Ale o víkendu snad už ten krám pojede, nic nestíhám. Povařil jsem ještě výfuk a udělal nové osazení. ten už je taky hotovej a povyměňoval co šlo (hadice, lanovody atd.). Dodělal elektriku. Věž musí počkat, až se zase bude normálně premávat.
To bude škoda pracovat s takto dokonale renovovaným strojem. Ulož ho jako unikát pro potomky.
Něco nejde? Je třeba tvrdit: "mě to nejde"
Oto ten nožík mám tiež na doštičky DN** 15 **. Akurát ja som mal upínanie páčkou zospodu (systém P), a tiež mi v otvore kvičal. Nešlo mi to do hlavy- tuhý masívny nôž, a vybruje. No keď som sa pozrel naň proti svetlu, bola pod doštičkou malinká škárka. Tak som to upínanie prerobil na systém D- úpinka zvrchu. a odvtedy ide ako fík.
A už keď som to robil, tak som takto upravil aj klasický vonkajší uberací nôž. To upnutie zvrchu je spoľahlivejšie. Nie že by systém P nefungoval, mám hodne nožíkov s týmto upínaním a normálne ich používam, no na väčšie prierezy triesky je tá úpinka zvrchu kapku lepšia.
A už keď som to robil, tak som takto upravil aj klasický vonkajší uberací nôž. To upnutie zvrchu je spoľahlivejšie. Nie že by systém P nefungoval, mám hodne nožíkov s týmto upínaním a normálne ich používam, no na väčšie prierezy triesky je tá úpinka zvrchu kapku lepšia.
Starý, dobrý je to stroj, som rád že mám traktor môj.
Zrovna je jedna velká koule sněhu :-) - je to pod plachtou. Žádná škoda, makat bude :-) . Pak je na řadě LKT :-)bourač píše:To bude škoda pracovat s takto dokonale renovovaným strojem. Ulož ho jako unikát pro potomky.