Soustruhy

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
stanik84

Re: Soustruhy

#9631 Nový příspěvek od stanik84 »

Poměř a dej vědět ;-)

ota

#9632 Nový příspěvek od ota »

Trochu ,,soustruhování". Ještě mě tam ty největší kousky čekají. Ty si nechávám nakonec. Jsou to rolny po kterých se bude odvalovat takovej kurevskej svařenec. Ty velký rolny mají 280 mm průměr. Každá zatím váží kolem 45 kg.
Obrázek
Pak nějaké ,,prasčí rypáčky"
Obrázek
Hřídelka z 42CrMo4
Obrázek ObrázekObrázek
No a večer chvíli pro ty hasiče. Kousek hliníku stočit.
Obrázek ObrázekObrázek
A šroubečky spešl. Zase z C45 -QT no moc matroše mi naví cenechali.
Obrázek Obrázek Obrázek
No držím se striktně nařízení ,,práce z domova"! :vysmech: Mám tu haldu matroše, myslím že tu krizy překlenu. Tady když se budu nudit, mám v ,,Ukrajinskejch putýnkách" asi 360 destiček na frézování. :D
Obrázek Obrázek

Atlan
Kontaktovat uživatele:

#9633 Nový příspěvek od Atlan »

Tu robotu si setri, tak skoro to nikomu nebude treba. A rafsej sa venuj rodine.
Ludi co nemaju dost rozumu som zablokoval. Ked raz nato niekto nema, tak skoda sa snim bavit.

ota

#9634 Nový příspěvek od ota »

Zatím žádnej výpadek v termínu není. Vše jede jak má, nikdo nic neříkal. No třeba se to posune, což by bylo asi za 20 let zvláštní. Vše se jede na hranici termínů. Leta letoucí se nestíhá. Za včerejšek a dnešek dva našlapaný 60l soudky strun z té C 45 a 42CrMo4.

Britt

#9635 Nový příspěvek od Britt »

Já byl vysypávat ve středu a taky už mám zase půlku 60L sudu plnou.
Včera jsem si docela užil adrenalinových zážitků. Koupil jsem si na Aukru nový žebřík a samozřejmě při mé smůle v něm chybělo plastové U, ve kterém drží ta spodní opěrná noha.
Obrázek

Jediný vhodný materiál co jsem našel byl silon ø160mm, tak šup s ním na pásovku, chlazení a směle vpěrjod. Pás tam zajel centimetr a bum, spadnul. V silonu byl jak zavařenej, ale podařilo se mi ho vydolovat a co dál? Šup s tím na soudruha, upichovák z Radeca na max. vyložení a už to frčelo, ale musel jsem mazat silikonem, protože při pokusu o rozjíždění drážky mi kudla na takovou délku uhýbala. Zpocenej jsem byl i pod jazykem, ale dobrý. Pak nastoupilo krystalicky čisté kutilství a metoda "Řemeslo, braň se, kurvějí tě". Pilkou na železo ořezat tvary, opět za vydatné pomoci silikonu, pak nastoupila vrtačka, 10 fréza a zkouška pevnosti nervů, protože mi opakovaně vypadávala hlavička z Morse kuželu těma vibracema.Z boků toho účka jsem musel nechat vnitřní hrany a zbytek snížit o 1,5mm, aby to lícovalo s tím profilem hliníku. Ještě že mám na vrtačce křížový svěrák a tak jsem točil kličkama jako zloděj se zámkem.
Nakonec se vše podařilo a žebřík je provozuschopný.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

ota

#9636 Nový příspěvek od ota »

Jardo někdy vloni jsem koupil na inzerát pěknej třídílnej profi žebřík. Byl použitej a cena kvůli chybějícím detailům byla pěkná. Říkám si, vyrobím si to doma sám k tomu. Dovlekl jsem žebřík dom. Koukám z boku samolepka a tam obrázky a emailová adresa. Kouknu na ní a tam mrtě náhradních díl. No hovno kontakt a volám. Na druhé straně velmi ochotná paní a že co potřebuju? No a já že žebřík Proteco a tohle a tohle tu chybí. Ona že přečtěte mi číslo tady a tady. Přečetl jsem ji čísla a řekl co chybí. Ano to vše tu máme skladem. Dneska odesíláme. Druhý den přijel PPLkař s balíkem. Zaplatil jsem a všechny díly v balíku. Nasadil jsem nové věci, objednal jsem si i všechny ty zarážky na vysun a odvrtal ty původní a nanýtoval na Fe nýty ty nové. No žebř jak novej! A pak jsem si povídal, ještě že jsem se do toho nenacpal to dělat doma na koleně. 8)

Britt

#9637 Nový příspěvek od Britt »

Tak tos to teda vyhrál, jenže já ho potřebuju a čekat na reklamaci se mi fakt nechtělo, protože ten mameluk se mi ozval až po týdnu. Každopádně to byl pěknej vopruz, ale na druhou stranu jsem si osvěžil řezání pilkou, pilování do roviny a brečel jsem, že jsem neskočil po tom frézákovi. :) Na druhou stranu už bych byl asi po smrti, protože doktořice má jiné priority a musím uznat, že má tak trochu pravdu.

ITS

#9638 Nový příspěvek od ITS »

Hliníkové žebře - to je pro mě ve firmě kapitola sama pro sebe. Kupuji od jedné firmy z Brna, abych mohl mít náhradní díly. Nejvíce trpí rozvírací dvojáky. V naší firmě pracují povětšinou chudobní lidé, kteří až zde vidí hliníkový dvoják poprvé. Při jeho roztahování si nevšimnou, že čepy nejsou v drážce a silou dokončí dílo zkázy. Pokud se tomu snažím předejít, tak mě mají za blba, že chci někoho učit, jak se používá žebřík a pošlou mě do pr..

Silon a pásovka - Před páru lety jsem přišel na sklad oceli a uprostřed ležel půlmetrový špalek silonu o průměru minimálně 250mm a uprostřed "vevařený" pilový pás.

Britt

#9639 Nový příspěvek od Britt »

No, taky jsem se poučil s tou pásovkou. Jel jsem na nejmenší otáčky, chladil jsem a stejně houby platný. Možná by zabral ten silikon, ale nebudu to zkoušet.
A žebřík? Ono je vlastně jedno o jaké nářadí jde, když to není moje, tak se k tomu podle toho chovám, ale to se dnes nenosí, takže jsem viděl různá zvěrstva, jako povolovat šrouby na litých kolech prstýnkem, šroubovák se dá použít jako sekáč, pilka na železo uřízne naprosto všechno, včetně kostí, úhlová bruska je naprosto univerzální nástroj, nůžky na plech střihnou i ocelovou strunu.... Člověk by kolikrát brečel, když to vidí. Nejhorší je to snad ve stavebnictví.

mufik

#9640 Nový příspěvek od mufik »

Na silon se musí použít pás úplně nový, který ještě železo neviděl.Zachladit a jede jak drak.Samozřejmostí je odpovídající zubení pásu, radši hrubší zubení.
Není problém to vymyslet složitě,ale jednoduše./Kalašnikov/

Britt

#9641 Nový příspěvek od Britt »

Ono záleží i na silonu. Některý je tvrdý a některý se maže jako máslo. Pásovku už ne. :)

kenybz

#9642 Nový příspěvek od kenybz »

jedině pásovkou a jak psal mufík prostě nový pás. menší průměry do 40mm cca se dají uřezat i tupějším pásem. Celkově na dělení a obrábění plastů musí být nástroj co nejostřejší a nepoužitý před tím na kov.
Dobře fungují HSS CO nástroje frézy či radeca a z vbd leštěné na hliník s pozitivním úhlem. TK frézy v žádném případě.

Britt

#9643 Nový příspěvek od Britt »

Než pásovkou, tak to raději tím Radekem a upíchnout.

kenybz

#9644 Nový příspěvek od kenybz »

hrubý zub cca 5 zubů na palec krájíš to jak salám i bez emulze no chce to cvik teplo musí zůstat ve špóně takže asi tak no nepomůže to žužlat tupím nástrojem ani s chlazením.
při soustružení je s chlazením mnohem lepší povrch ale stříká to všude špóna se u silónu nikdy nepřeruší a pak se namotá na obrobek. u POm se dají nastavit takové řezné podmínky že to špónu dělí.
Při vrtání pozor na vývrtkový efekt silon dokáže vtáhnout vrták a zalomit klidně 25-ku vrták když je na to silná mašina. Nejlíp se to delá na revolveru kdy vrtání vytahování je rychlé...zavrtáš 10mm a rychle vytáhneš, necháš téct emulzi na vrták aby se co nejvíc ochladil a znova zajet zavrtat dalších 10mm do hloubky a vytáhnout a chladit použít nový vybrušovaný vrták

Jaro25

#9645 Nový příspěvek od Jaro25 »

On ten silon neodvádza teplo, tak sa to ľahko prilepí. Keď som chodil na priemyslovku, tak v dielňach jeden chalan frézoval na horizontálnej frézovačke silonové ozubené koleso modulovou frézou. Učiteľ mu to nastavil na pomerne malé otáčky a nechal ho ručným posuvom pomaly frézovať. Asi v polovici zuba sa mu to prilepilo tak, že frézu (nástroj) to rozlomilo na dva kusy. No čumel na to ako bager na tvrdú hlinu a hlava mu to nebrala, ako sa mohol na silone roztrhnúť kovový nástroj.

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“