Kotoučový katr

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
winch

Re: Kotoučový katr

#91 Nový příspěvek od winch »

Jednoznačne tlačiť, jednak je to praktickejšie, ale hlavne vidíš na pilu, motor aj drevo, a môžeš včas zareagovať keď niečo neni v poriadku
Starý, dobrý je to stroj, som rád že mám traktor môj.

sychrovak

#92 Nový příspěvek od sychrovak »

Martine co tě vede točení kotouče tak aby šel od spodu nahoru??Považuji to za neštastné.
Super 50 1963 ,1961,samodomo 4x2 r.v 85 1,2,teď vv 1,4D

ota

#93 Nový příspěvek od ota »

Ahoj mám vozík na trubkách ( byly tehdá za odvoz ) a vozík po nich tlačím před sebou. Tedy tlačím, mám pojezd takže jede sám přede mnou. Pila se mi točí od spodu kuláku nahoru. Nedokážu si představit nesmysl, že by se mi točila opačně. Ano nemusel bych mít pojezd, pila by to tahla sama. Ale se mi jednou stalo, že jsem couval ,,na start" a nějak jsem si přísuvem stolu cukl ,,do kuláku" Kurva to byl mazec! Zajedno jsem nestačil tak rychle jít jak to pila vzala a za druhý mi to vyhodilo asi 4 metrákovej vozejk z kolejí. Ono mám tam 11 kW motor a 1/3 spomalený na pile asi 900 ot/ min a to má sílu že jsem šátral po vypinači. Ona ta pila když se ti prvně roztočí tak máš obavy k ni vedle jít. Ale časem si zvykneš a vyzkoušiš si co lze a co nelze. Jednou mi př couváni chytla pila asi 3 m dlouhou krajinu, jen to silnějc kople a krajina vylítla do vedle stojící švestky do koruny tak vysoko, že jsem musel z půdy sundat nejdelší žebřík abych krajinu sundal dolů. Pantaťí stál tenkrát kus vedle jen kolem něj prosvištěla. Odplinul si a zalez do baráku a už nechtěl vylíst.

R-Martin

#94 Nový příspěvek od R-Martin »

No od spodu proto abych nelítal po zahradě s pilou v závěsu ... :D Katr bude jezdit po vinglech bez jištění aby se zvedal. Jak ty to máš ošetřený Sychrováku aby se ti nekosl do kulatiny a nevyběhl po kládě.
Chci do budoucna taky vymyslet nějakej posuv nejlíp s reversem. Každopádně dík za rady udělám to aby byl tedy tlačenej přede mnou.

jojof

#95 Nový příspěvek od jojof »

Jasne ze z dola do hora..to si ani neviem predstavit,co by to urobilo naopak :vztek: To by si nestihol utekat po zahrade za tym :vysmech:

R-Martin

#96 Nový příspěvek od R-Martin »

Teď jsem byl u Katru a mám trochu problém - když to udělám tak že katr budu tlačit před sebou a kotouč budu mít tak aby tedy řezal od spodu tak ve stejném směru co se bude otáčet kotouč tj. ve směru hodinových ručiček se mi bude dotahovat přítlačná matka na přichycení kotouče. A to je myslím špatně, že? :-/
Tak teď co je lepší - otočit otáčky a táhnout tak katr za sebou (to na katr budu i tak koukat) anebo tak jak to je s tím, že se mi nebude dotahovat matice? :evil:

jojof

#97 Nový příspěvek od jojof »

To by malo byt ok..musi sa dotahovat inac by sa ti povolovala. Aj na flexe sa ti dotahuje a je to ok.

jojof

#98 Nový příspěvek od jojof »

Raz som to skusal naopak zmenil som otacky motor,otocil kotuc a potom sa mi stale povolovala matica..skusal som to preto lebo som mal naopak navozene klaty,lebo ja pilim od tensieho konca po hrubsi.

ota

#99 Nový příspěvek od ota »

Já u toho mého katru pro jistotu nemám ani revarzák. Proto jsem ho tam nedal, aby se mi nepovolila pila. Musí být závit tak, aby ho pila dotahovala, to je jasný. Mám dělanou spešl hřídel s klasickým pravým závitem. No hřídel má tělo 60 mm a přední dvouřadé výklopné ložisko je z čehosi obrovitého. Pro jistotu.
Ale na klasické pile na řezání paliva máme reverzák. To kvůli tomu, že ji používáme jak pantatík, tak i já a každej máme jinek rozvody. On má šišatou zásuvku a já kulatou. A mám to jistě opačně, kvůli jinejm strojům. Ale na tom když to pustím obráceně natvrdo, tak by kotouč vypochodoval. Ale nemůže kvuli stolu. A už vím, jen cvrknu vypinačem a když je to dobrý tak jedu. Ale většinou se to točí opačně a pila se povolí a musím ji dotáhnout.
Jinak u toho katru mám flančny asi 110 mm a utahuju pilu jen klíčem normálně, nervu to co to dá, to ne. A nikdy se mi kotouč neprotočil. A to mi jednou pila rafla kulák, kterej jsem nějak blbě upnul a pila se ani nehla ale řemeny řvaly. A když povoluju, tak taky v pohodě, Jde to v klidu povolit. I když mám řez třeba 30 cm tak se to nijak nedotáhne tak, že bych to nepovolil.
Tady mám nějakou fotku.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

R-Martin

#100 Nový příspěvek od R-Martin »

No tak to budu muset katr táhnout za sebou protože jinak to u mého nejde :-/
Když stojím za rukojetěma katru tak kotouč mám pohledově vlevo, kdybych ho tlačil tak by se musel otáčet pravotočivě (ve směru hod.ručiček) a stejně tak se otáčí matka když ji chci dotáhnout - tj. při rozběhu by se mi kotouč povoloval - chápu to správně?

ota

#101 Nový příspěvek od ota »

Dej hřídel s levím závitem a je. No probléma. :)

sychrovak

#102 Nový příspěvek od sychrovak »

No asi jak každému vyhovuje a potřebuje a proč tak??

1,Klády mám v posuvném upínáku-dva zubce proti sobě ,při dořezávání zbytku klády by kláda nadskakovala
..........................................při řezu jako na ,,cirkule,, to kládu nezvedá a ona je tlačena k zemi tedy po seřezávání u zbytku klesá a nehne se.
2. Osávání nemám a piliny jsem nechtěl hrabat z celé zahrady,tady jdou k zemi a pak jen zameteš
3, Když nemáš posuv a pilu taháš za sebou nadřeš se a pochutnáš si na pilinách
4. Záleží na otáčkách,výkonu,váze ,dráze-přesnosti a rovnoměrnosti pily k dráze a na vůlích.

Pilu nehoním není důvod a ani se nenadřeš .

P.S Už neřežu nevyplatí se to a nejde mi to /záda v prdeli/ Řeži jen chuťovky 1-2 do roka třeba osmihran kónický nebo drážky do velkých a dlouhých trámů nebo rohové lišty 25x25 cm.....spíš asistuji :))

Až pořežete nějaký kubík zjistíte co Vám vyhovuje,pokud posuv tak bych řezal stejně jak řežu kvůli dořezávání či řezání trámů na volno jen lehce uchyceno,což při řezání ze spodu nejde,rozvlní se.

R-Martin

#103 Nový příspěvek od R-Martin »

No to bych jí musel nejdřív mít - je tam hřídel jak kráva... ta by byla dražší než celej katr ... :pistol:
To asi bude jednodušší předělat rukojeť na druhou stranu včetně vypínače.

sychrovak

#104 Nový příspěvek od sychrovak »

No neutíka,nic nehoníš,měl jsem to jako Ota ale bez posuvu se nadřeš a pak ty problémy se zbytkem klády.

https://www.youtube.com/watch?v=j0ta-Lq48Pk

ota

#105 Nový příspěvek od ota »

Proč by se trám rozvlnil na pile? Jak píšeš, už jsem nějakej kubíček uříznul a zatím nebyl problém s nějakou neřesností vlněním. Většinou řežu kolem 1 mm. Záleží na více věcech. Pvní je ale kotouč. Když je kvalitně udělanej jede sám. Nepíšu záměrně ,,ostrej" ale kvalitně udělanej. Kolikráát byl ostrej a to není taky dobře. Problém je, že mi zemřel dvorní pan brusič. :( Akorát že mě tedy když potřebuju trám, tak trám zůstává upnutej v upínačích vedle dráhy. Piliny jsou kousínek od pily, taky je smetu a sklidím. A posuvy jak pojezdu, tak příjezd stolu mám motorové kvůli tomu dření právě. A ruka co s ní dávám klády je taky znát. 8) Upínáků si dám kolik si myslím že je třeba. Mám je asi po metru a dva jsou ještě blíž myslím asi 70 cm to když řežu třeba lípu co mi kdo dá na rámečky tak abych ji upnul.
Právě mám kryt a piliny jdou stranou na zem a ani o nich nevím. Akorát když to rozkramařím a třeba po obědě začne foukat velkej vítr směrem na mě, tak to lítá když řežu krajinu. Ale jak jedu do plnýho, jdou stranou.
Upínáky mám taky takové proti sobě jdoucí hroty. Kdysi dávno jsem to viděl na pile na pásovce, akorát pásovka to měla jako na stole a já to mám z boku. Utahuju vzduchem. Zapnu kompresor, nasadím na hadici vzduchoví kladivo a než řekneš šsvec, tak to drží. Nastavím si moment a je to akorát. Netočím kličkou, kolečkem. Trochu jsem si to dělal, abych se u toho nenadřel a když něco nařežu, tak aby to nebylo na topení. Právě třeba tu borovici na obrázku jsem řezal asi tři fůry kámošovi a potom ještě pergolu asi 15 x 6 m všechny trámy a cajky kolem. Problém je, že jsem to měl udělat delší dráhu. Takhle říznu jen 6,5 m. Pro kámoše jsem cosi pořezal a to nejde jim nadělat klíny, nebo luky.
Člověče myslím že v té borovici jsem tenkrát přeříznul tu ocelovou kulku z války. Musel jsem nahodit druhou pilu ta první musela k brusiči. Kulka jak štolverk tvrdá.

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“