Soustruhy

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
olouš

Re: Soustruhy

#8566 Nový příspěvek od olouš »

Nemáte někdo obrazecku kopp 300?

Britt

#8567 Nový příspěvek od Britt »

Oto, vzpoměl jsem si na tebe, jak jsme se v sobotu bavili o emulzích a následné korozi obrobků. V pondělí jsem měl krásně rozpálený kousek a chladil jsem ho jen tak štetečkem tou emulzí od Würtha a ta se doslova vařila. Teď jsem se na to byl podívat a po korozi ani památky. Tohle by mohlo být pro tebe jako dělané.

https://eshop.wuerth.cz/is-bin/INTERSHO ... %40searchA

https://eshop.wuerth.cz/is-bin/INTERSHO ... %40searchA
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

ota

#8568 Nový příspěvek od ota »

Ne, ne mě emulze nezlobí. Ale zlobí ten olej co mám v kalíšku a pomšťuju štětkou třeba když vrtám velkým vrtákem na SVčku. Aby to nedřelo. To je tuším Ecolube a druhej červenej od toho dilera mastících kapalin. Ten červenej to dělá taky. Když to přepálíš, tak výpary těhle mazacích olejů kde ulpí, je za chvíli lišák. Nebo takovej šlem co nechá už navždy mapy. Mastím tou čistou řepkou. Jenže když u ní zapomeneš otřít vercajk, je na něm za pár dní taková skoro guma. Která jde naředit jen třeba acetonem.
Právě jsem myslel olej co bych nalil do kalíšku a štětečkem pomáznul třeba vrták. Třeba na vrtačce, když vrtám 80 stejnejch děr, aby se to krapet vomastilo.

kenybz

#8569 Nový příspěvek od kenybz »

bez emulze ani ťuk :D
těch pár stříkanců na zdi v dílně za to stojí

Britt

#8570 Nový příspěvek od Britt »

Na tyhle věci se vždycky používala Fermež, ale dělá to samé co Řepka. Já jsem splašil asi 15L oleje CUT 32 a mažu s ním. Nikdy s ním nebyl problém. Jestli chceš, odleju ti petflašku a můžeš ho vyzkoušet. Jeníček si ji taky bral asi před rokem a zatím si nestěžoval. :)
Naposledy upravil(a) Britt dne stř črc 31, 2019 9:23 am, celkem upraveno 1 x.

Britt

#8571 Nový příspěvek od Britt »

Kenybz, ty stříkance jsou to nejmenší, ale pucovat mašinu, to je pakec. Takhle akorát vezmu zárohák, smetu špony do vany, posbírám magnetickým koštětem a otřu hadrem. Za 5 minut nemám co dělat. :)

kenybz

#8572 Nový příspěvek od kenybz »

pucovat? vždyď to odteče pak ometu zárožákem a až je vana plná tak ji vyberu po každém použití soustruhu prostě vanu nevybírám..tu emulzi poštím podle potřeby buď-to zchladit kus a nebo při vrtání a upichování soustružím většinou nasucho ale abych při vrtání šmrdlal štětečkem jak ocas tož to né na to to tam přece je ...nic mě nerezaví žádný problém a když to trochu odstřikuje tak si stoupnu bokem...kryt na univerzálu jsem jetě neudělal a ani dělat nebudu bo to zavazá..on by stačil jen nějaký blatník na kloubu aby se dal případně použít a nebo dát pryč

Britt

#8573 Nový příspěvek od Britt »

Já zase mažu jen při upichování, vrtání a závitování. Pravda je, že když namánzu při obrábění, je povrch mnohem kvalitnější.

kenybz

#8574 Nový příspěvek od kenybz »

asi tak když tu emulzi v mašině máš tak ji používáš no a když nemáš tak ščetečkuješ každého volba

Britt

#8575 Nový příspěvek od Britt »

Mě stačí vyčistit nádrž a nalejt jí tam, jenže kolikrát jí využiju na to moje domácí šmoulování? Víc času strávím pucováním mašiny.

jenicek

#8576 Nový příspěvek od jenicek »

Jo, ten olej CUT neni špatnej. Jinak mám oba soustruhy na železo, vrtačku, pilu i soustruh na dřevo :D taky na sucho a když je potřeba, tak malou olejničkou přimáznu.
Je jasný, že neberu takovou špónu a netlačim na pilu, pro mě je výhoda, že to použiju jednou za čas a jak píše Britt, to čištění všeho a zalepený když to dlouho stojí, tak to mi za to nestojí.
Je to každýho volba :ano:

ota

#8577 Nový příspěvek od ota »

Tak jsem dneska zase šmodrchal kličkama a po ránu mi dovezli další matroš na pondělí. No vlastně na dnešek, ale bohužel, nemám co už CNCčko a nestíhám to všechno najednou. Potřebovali by to nejlíp dneska mít hotoví. No jen ty špalky co tam mám mají v sobě díru jako po granátu podle rychlého obhlídnutí výkresu přijde asi 2/3 materiálu odtočit. Pak nějaký placky na ty jsem se ani nedíval. Dneska jsem dokončil těch 108 ks domečků a narychlo udělal 20 ks těch dalších, aby mohli kompletovat výrobky. Přeruším to a pojedu ty věci co dneska dovezl. To řetězoví kolečko má asi 250 mm průměr. Takhle velkej řetěz jsem ještě neviděl. :vysmech: Potahne to nějaké zařízení ve stroji, kterej má jako komplet celkem asi 70 tun. :vysmech: Ty kostičky na zemi jsou taky k němu.
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Pak se u mě stavil soused a dovezl mi malou hydrauliku. No stát bude cosi kolem 300 Kč. No nekup to za ty peníze. Ještě nevím na co bude, ale je doma a to se počítá. :vysmech:
Obrázek Obrázek
Jé ještě jsem zapoměl sem dát obrázek hafana. Naučil se teď se mnou bejt v dílně. Občas si pobíhá na zahradě a občas chrní v dílně. Má sebou to prasečí ouško. Každej den ho třeba 5x zahrabe a zase vyhrabe. No nablbne se s ním dost.
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

kenybz

#8578 Nový příspěvek od kenybz »

s tím tk držákem je povrch jak zrcadlo no když to nekvičí to je jiná 8) 8) 8) a nestojí ti tam náhodou nový přírustek vysavač metabo?

Ondras83
Kontaktovat uživatele:

#8579 Nový příspěvek od Ondras83 »

deda me ucil, uz jsem to nekde rikal nebo psal...kdyz se trha zavit, tak mazat sadlem, normalni veprovy, mame v dilne uz zluklou sklenici, ale porad s tim mazeme :) pak nosim z prace zbytky motoraku...nejakou emulzi mame taky, ale cerpadlo nepremava, tak pouze stetka, ale jedeme jen na domaci pouziti, takze to neresim a kdyz neco zrezne, spis tim, ze to nekde zustane lezet, nezli treba z toho sadla...

ota

#8580 Nový příspěvek od ota »

No Metabo jsem kdysi koupil na inzerát starší. měl protrženej filtr. Ten papírovej a chyběla mu koncovka hadice. To jsem dokoupil a dal dohromady. ten používám na vysávání s prachem. Má to ten pěknej filtr. Vyndám ho a vyfoukám kompresorem a jedu se dál. Akorát se dřív ucpe. Protože je ten filtr jemnej. A hlavně to z něj nepráší.

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“