Soustruhy
Re: Soustruhy
1.4301 je měkká a závity jdou dobře, samozřejmě to chce vhodné nástroje, zrovna včera jsem závitoval 1.4404 což je na obrábění stejné, a dneska budu pokračovat, používám molybdenovou vazelínu. Akorát vnější větší stoupání mi očkem moc nejdou, bývají potrhané, to dělám nožem, ale s ním jsem zase nešika tak to taky není tip top...
brite na mazání při řezání závitů dej do 1L řepkáče asi 2 polévkové lžíce žluté mleté sýry před každým použitím s tím musíš zatřepat bo ta sýra sedne na dno budeš překvapený jak snadno pujde řezat bez skřípání a 1/3-vou silou
Kluci a tím nerezem. Vloni jsem se s ním nadělal metráky. Byly to zakázky pro nějakou elektro firmu a ještě montážní firmu. Uplně nejvíc záleži s obráběním na typu nerezu. Již jsem tu dřív o tom psal. Potravinářská AISI jde ještě slušně. Je ji několik druhů. To podle odolnosti na kyseliny a tak.
Pak jsou nějaké které odolávají zvýšeným teplotám, to je sráč houževnatej jak cip.
No a pak ty ostatní. Dělal jsem i magnetickou netez která se pak povrchově tepelně zpracovávala. Ta měla na obrábění vlastnost nástrojovky. Dobře obrobitelná.
No několikrát jsem to tu psal. Šéf objedná nerez. Oni se ho v Hradci ptají: jakou? On že obrobitelnou. Tak pošlou, co vytáhnou z regálu, aby jim to ubylo. Jednou jedinkrát tam jel narychlo Petr s dodávkou pro 16 kulatinu asi 10 tyčí. Chlap ve skladu že na co to chceš? Petr že se z toho dělají na soustruhu takoví čučky a pak hřídelky se závitem. A on tak počkej tohle bude dobrý. S líp obrobitelnou nerezí jsem nikdy nedělal. Hlazenka je proti tomu houžev! Měla žluté značení na koncích. No závit do toho jak když řežeš do litiny. Šponky se krásně drolily a lehce šel. Povídám šéfovi opiš mi z dodáku značení. Samo že se na to vyprdnul a nevím co to bylo.
Další věc na nerez je vercajk. Musíš na ni mít uplně jinak naostříno, nebo jiný destičky, nebo jiný závitníky. Používám Dormer tvrdokov.
Závitníky vůbec nemažu. Vyzkoušel jsem různé oleje přímo na nerez. Nejhorší jsou ve sprejích. I ty ,,babské" recepty a nakonec skončil stejně na sucho.
Ve frézce mám řeznou kapalinu, kerá je složením na nerez. Je to taky trochu ,,jiná" kapalina. Je tam cosi leta a občas dolívám dešťovkou a jadnou za čas tam cmrndnu trochu toho oleje.
Takže bohužel značení si nepamatuju, nebo mi dodají matroš a nikdo neví co. Jen že ,,nerez".
Tenhle týden jedu nějakou nástrojovku, už jsem s ní dělal. Pěkně se obrábí. Dneska budu muset vyndat dokončovací nůž a políznout ho. Už má asi otupenou hranku. No dal už 70 rozměrů, tedy 70 ks. Pro zajímavost toleramce hřídelky ( 17 mm dlouhá plocha ) je 25m6. No vytahl jsem i pasametr. Celkem bude 400 ks. Ale pásovka ve firmě to nechce řezat ťím Čínským levným pásem. Uřízne 12 ks a pás je na vyhození! Můžeš jim radit horem, dolem, nenechají si do toho kecat, aby koupil u Wikuse na to 2 pásy a opravili si chladící trysky na kapalinu na pásovce. Dělej jak myslíš!
Pak jsou nějaké které odolávají zvýšeným teplotám, to je sráč houževnatej jak cip.
No a pak ty ostatní. Dělal jsem i magnetickou netez která se pak povrchově tepelně zpracovávala. Ta měla na obrábění vlastnost nástrojovky. Dobře obrobitelná.
No několikrát jsem to tu psal. Šéf objedná nerez. Oni se ho v Hradci ptají: jakou? On že obrobitelnou. Tak pošlou, co vytáhnou z regálu, aby jim to ubylo. Jednou jedinkrát tam jel narychlo Petr s dodávkou pro 16 kulatinu asi 10 tyčí. Chlap ve skladu že na co to chceš? Petr že se z toho dělají na soustruhu takoví čučky a pak hřídelky se závitem. A on tak počkej tohle bude dobrý. S líp obrobitelnou nerezí jsem nikdy nedělal. Hlazenka je proti tomu houžev! Měla žluté značení na koncích. No závit do toho jak když řežeš do litiny. Šponky se krásně drolily a lehce šel. Povídám šéfovi opiš mi z dodáku značení. Samo že se na to vyprdnul a nevím co to bylo.
Další věc na nerez je vercajk. Musíš na ni mít uplně jinak naostříno, nebo jiný destičky, nebo jiný závitníky. Používám Dormer tvrdokov.
Závitníky vůbec nemažu. Vyzkoušel jsem různé oleje přímo na nerez. Nejhorší jsou ve sprejích. I ty ,,babské" recepty a nakonec skončil stejně na sucho.
Ve frézce mám řeznou kapalinu, kerá je složením na nerez. Je to taky trochu ,,jiná" kapalina. Je tam cosi leta a občas dolívám dešťovkou a jadnou za čas tam cmrndnu trochu toho oleje.
Takže bohužel značení si nepamatuju, nebo mi dodají matroš a nikdo neví co. Jen že ,,nerez".
Tenhle týden jedu nějakou nástrojovku, už jsem s ní dělal. Pěkně se obrábí. Dneska budu muset vyndat dokončovací nůž a políznout ho. Už má asi otupenou hranku. No dal už 70 rozměrů, tedy 70 ks. Pro zajímavost toleramce hřídelky ( 17 mm dlouhá plocha ) je 25m6. No vytahl jsem i pasametr. Celkem bude 400 ks. Ale pásovka ve firmě to nechce řezat ťím Čínským levným pásem. Uřízne 12 ks a pás je na vyhození! Můžeš jim radit horem, dolem, nenechají si do toho kecat, aby koupil u Wikuse na to 2 pásy a opravili si chladící trysky na kapalinu na pásovce. Dělej jak myslíš!
babský recept jo ale prověřený na nerez je potřeba kvalatních nástrojů no a smo že je značný rozdíl v obrobitelnosti. 1.4305 je automatovka oto musíš jich dokopat diletanty jedny..
tu je přehled nerez ocelí a jejich vlastností
https://armat.cz/pdf/specifikace-nerezo ... lozeni.pdf
tu je přehled nerez ocelí a jejich vlastností
https://armat.cz/pdf/specifikace-nerezo ... lozeni.pdf
Člověče tak jsem si napsal číslo z toho na mě ,,Německy mluvícího" výkresu co teď dělám a byl tam i klasickej překlad do Čsn že teď smolím 19 437. No net to měl hned najitý.
Ale u těch nerezek jsem koukal třeba na AISI 304, 303 s tou dělám a píšou ,,obrobitelná" ale žádná hytparáda když s pak děláš to není.
S identifikací materiálu od šéfa, však víš jak to u mě je.
Jak tuhle s tou pásovkou. Stejně to smolí tak, jako předtím. Hrách házet na zeď by bylo asi nejlepší.
Ale u těch nerezek jsem koukal třeba na AISI 304, 303 s tou dělám a píšou ,,obrobitelná" ale žádná hytparáda když s pak děláš to není.
S identifikací materiálu od šéfa, však víš jak to u mě je.
Jak tuhle s tou pásovkou. Stejně to smolí tak, jako předtím. Hrách házet na zeď by bylo asi nejlepší.
Našel jsem kus materiálu neznámé kvality a že z něj udělám matku.Vypadalo to jako kus pístnice, ale nejspíš to bude něco jiného. Chtěl jsem si srovnat čelo a VBD kudla drnčela a to jsem to měl chycené na krátko.. Po upnutí do hrotu to bylo dobrý až do té doby, než jsem to chtěl upíchnout. To byly zvuky, že jsem chtěl utéct z dílny. I na nejmenší otáčky a posuv, to drnčelo a kvílelo jak zazděná jeptiška. Mazání nezabíralo... To jsem zvědavej, až do toho budu soustružit závit Radecem, protože to je závit 18x1,5 a jinou kudlou se tam nedostanu. Musím si dát pauzu, protože mě doktořice vyhnala, že je kolem baráku spousta jiné práce a tohle mi neuteče.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.
Asi kalená pístní tyč. Pásovka i hopsalka na tom nechá zuby. Když se dostaneš pod 5 mm je to bláto...
Tohle až od 10 mm bylo měkčí. Budu doufat, že máš pravdu a závit tam půjde udělat.
Záleží, jaký byl průměr té tyče. Ty klasický chromovaný jsou z 11Xxx. Někde to mám napsaný. Sundáš chrom a je to bláto.
Ty kalený z CK45-IH ... Něco jako 12050 - z C45 se dělají ozub. kola.
Nebo 42CrMo4 - 15142 (143)
Ty kalený z CK45-IH ... Něco jako 12050 - z C45 se dělají ozub. kola.
Nebo 42CrMo4 - 15142 (143)
Přijela k nám paní že prodává zlepšováky do oleje. Pro auta,traktory,soustruhy dá se to nalít všude kde je potřeba olej a hned to je znát že to stichne, klesne odběr proudu, atd. Dřív se to tu také objevovalo. Jako slik 50. Mě sebou strojek , malý elektromotor s měřákem odběru aktuálního proudu na principu tření hřídele motorku mezi hřídelky se kápnul olej jakýkoliv jsme chtěli vyzkoušet a potom olej s její přísadou. Ve výsledku jsme zjistili že nejlíp obstál řezný olej černý barvy, Jaký jsme používali při obrábění. Obsahuje molybden.
60. léta strojově dobrý
viewtopic.php?f=23&t=32858&start=1000
1 stroj
viewtopic.php?f=20&t=29038&start=1000
H6 k6 to je pro hlupáky!
S vůlí,na naklepnutí,s přesahem
viewtopic.php?f=23&t=32858&start=1000
1 stroj
viewtopic.php?f=20&t=29038&start=1000
H6 k6 to je pro hlupáky!
S vůlí,na naklepnutí,s přesahem
Mám tady kanystr emulze od Würtha. Nechce se mi zatím zprovozňovat chlazení, dokud nevyčistím nádrž a tak jsem si trochu odlil do sklenice, zředil vodou a mažu to štětečkem. Je to skvělá věc na vrtání i na řezání závitů. Nesmrdí to a závity jsou hladký jak dětská prdýlka. Škoda, že to nejde objednávat jako soukromník.
Britt: to máš tohle? https://eshop.wuerth.cz/Kategorie-produ ... cs/CZ/CZK/
Já mám starší balení a musel bych se podívat, ale je to dost podobné.
brite tak co jak se peklo radeco? to jsou ty nálezové materiály a neboj nejsi jediný já jsem loni tak páchal tkový zgarbák z pérové oceli jo obrobit to šlo mašina je tuhá a nůž pořádný macek no a ale i tak po 5-ti desetinách ota by natom spálil řemen na 18-ce no a říkám si to dodělám hmm tak teď vyvrtat...musel jsem vzít TK vrták hm a teď zápichy z čela no musel jsem si z TK frézy udělat čelní zapichovák...prostě jak to kvičí hned s tím jebnout do špón nemá smysl kurvit nástroje na neznámém, nebo těžce obrobitelném materiálu ...oto té 19-ky si schovej tyčku to je dobrý matroš
britte Wurth je v nepřevázce u Mb a má tam normálně otevřenou maloprodejnu.