Soustruhy

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
ota

Re: Soustruhy

#8431 Nový příspěvek od ota »

Ne asi nebudu dělat upínání k mašině. No jsem asi už trochu nakaženej sousedem. Vzal jsem ho jen tak jako třeba že bych si někdy udělal cosi s hydraulikou maličkýho. Jeden neví. Bo soused mi ho nabídnul, že on by to že to vzal on těžko vysvětloval tomu jeho druhýmu ,,já" tomu co ho drží od zakramaření. Když ho posílám do sběrny tak mi říká: dobře dojdu tam, klapky na očích a ty to pak vysvětlíš mímu cvokaři, proč jsem tam musel! :vysmech: A pak mi volá jsem tady a voni nic pěknýho ani nemaji a pak přijede v pátek a džímsa sotva leze po silnici jak má narvanej kufr. A já že co na to cvokař? A on však cvokař nemá oči všude! :vysmech:

kenybz

#8432 Nový příspěvek od kenybz »

dneska tu byl obchodník tak jsem si vyptal magnetky na skříňku...drží stejně jak ty z pevného disku co jsem vymontoval v pátek no ale ty magnety ze starých disků to je síla jak prase to se tak přitáhne, že ti to přiskřípne prst...
Obrázek Obrázek
tak hledím na ten spodek magnetu a výrobce dělá i magnetické desky pod brusku a EWM
http://www.sav-czech.cz/cs/Produkty/Det ... á%20paleta
tak to si vyptám příště :smich:

ota

#8433 Nový příspěvek od ota »

To Kenybz, mám tu jako dárek k vánoců někdy v červnu od souseda magnet. On když dělal kamiony, v Němcích tam cosi montují. Vezmou vergl, strčí ho do hliníkového sloupku a svrtávají. Na tom verglu mají nějaké pičovinky. Aby tam držely jsou přitažený právě tím magnetem. Občas se jim v Němcích stalo, že jim ten magnet spadnul dolů. Už ho nikdo nevytahoval. No a soused zjistil, že je dole škvírka pro odtok případné vody. Tou škvírkou strčil dovnitř drát a když tam spočíval magnet přicucnul drát. Aha magnet tam je. Tak měl už takovej forychtuňk a magnet vysvobodil. No bylo to kvičení, než jsem z něho jeden vymámil. Je to kolečko tak 25 mm průměr a 7 mm tlustý. Je to zasazený v kusu kovového výlisku a nahoře tyčka. Skrz magnet a zapuštěnej šroubek z čela. Tohle když postavíš na mašinu třeba na stůl frézky, nemáš šanci to odlípnout rukou. Můžeš použít obě ruce a stejně ho nedostaneš. Musíš ho dotlačit na kraj, aby stratil celou plochu a pak ho odlípneš. Zrovna jsem si povídal, až mi dovezou čryřhrany na naviječky zkusím ten kus tím vzít, jestli se udrží. Kolik kilek utahne.

kenybz

#8434 Nový příspěvek od kenybz »

hochu kámoš si tunil magnetickou metlu a dal tam nové neodymové magnety metla smo litr už před tím najezdila mnoho kilometrů tak kolca nic moc...no a tak si jede s vytuněnou metlou a mají na některých místech na podlaze ocelové plotny no a jak na to najel tak metla se přicucla a kolečka vystřelili do stran.
No nic udělal WRC kolečka z plného silonu na 10-ku inbusák a hurá sbírat špóny
zezačátku super pak se mu to chytlo za vanu soustruhu tak to ve dvojku odtrhly :D
a jak chtěl potáhnout za držák a odtáhnout magnety, aby špóny odpadly tak mu zůstala rukojeť v ruce :D :smich: :D
nakonec musel použít mnohem slabší magnety a maká to doposud

stanik84

#8435 Nový příspěvek od stanik84 »

Dobrá metla:)

Používá někdo tohle?

https://www.toolzone.cz/produkt/upinaci ... -20328.htm

Viděl jsem to u jednoho pana a přemýšlím, ze to zrobím. Budu mít teď par týdnů dovolené...

Čárls

#8436 Nový příspěvek od Čárls »

Nevím ale asi bych to v práci nevyužil Buď mám kleštinu zrobenou vzadu ve vřeteni a v ní doraz nebo vrazím připravený starý zulamaný výstružníky a futro do vřetene udělám si doraz, nebo mám starý pevný čelisti a protočený na různý pruměry a hloubku běžně v nich držím příklad 80 kulatinu 20 až30 mm délka za 4 mm
drží to jak čert ještě se mi nestalo že by kolečko vylítlo jedu pak povrch čelo díra nakonec jen zarovnávám čelo
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

pawka

#8437 Nový příspěvek od pawka »

Nemá někdo na prodej vnitřní mikrometr 5-25?
60. léta strojově dobrý
viewtopic.php?f=23&t=32858&start=1000
1 stroj
viewtopic.php?f=20&t=29038&start=1000
H6 k6 to je pro hlupáky!
S vůlí,na naklepnutí,s přesahem

stanik84

#8438 Nový příspěvek od stanik84 »

Já právě kupoval něco od pána kousek od Brna a ten mi to ukazoval. Měl to na různý univerzály a různý tloušťky. Byla to jen taková hvězda s neodymovyma magnetama. Uvnitř osazení na průchod univerzály. Taky běžně valím na měkký pakny, ale takhle třeba při výrobě nějakých podložek je to hned. Nemuset přendavat pakny atd... Jen se tam vrazi ta hvězda. Měl těch udělátek spoustu. Třeba odjehlovacku, koník na vzduchovým polštáři i se zamykáním. Domarobo fakt super pásovou pilu, hydraulický upínání trnů na frézce atd.

ota

#8439 Nový příspěvek od ota »

Já mám taky hromadu čelistí upravenejch. Nejvíc ale do 160 univerzálky. Používám jak na soustruh tak na revolver.
Doraz mám do vřetena klasika pouzdro a v něm naražený morse. Když je to málo, mám druhý pouzdro a tam šroubovací kus závitovky. Osazený matky do průchozí díry toho pouzdra. Aby to bylo pořát ve středu. No a nakonec jsem si vyrobil dvě placky v prostřed díru tuším 15. Plánoval jsem tam tyčku z 15 nerezu. Někde ji právě mám odloženou. Ale mám tam trubičku, ale ta se deformuje. No a pak jsem vzal gumovej silenblok a přetočil ho aby šel do vřetena a udělal taky ve středu díru. pak to celé svrtal, vyřezal závity ve vnitřní placce. Vezmu ten špunt co vzniknul a prostrčím trubičku. Na konce navařenou matici a do ní různé typy dorazů. Upnu kus, dotlačím trubičku a poutahuju 4 imbusáky a ty stahnou silenblok a tím aretují ve vřetenu doraz. jo v předu mám ještě posuvnej středící kroužek. Aby to nemlátilo ve vřetenu a vymezilo vůli a bylo stále ve středu. S tím dělám malí tyčky, čučky. No už cosi přetočil. Chci do budoucna sehnat svěrné pouzdro ( španzu ) a upravit si ji. To měli kluci na CNCčkách. Dělá se osazená španza nasuneš do vřetena prostrčíš tyčku, trubičku a stahuješ imbusáky. Kužílek uvnitř rozřízlej to stahne oboje pěkně fest. To udrží svět. No zatím jsem se k tomu nedostal.
Ty měkký čelisti při slušným zacházení snesou moc. Kdysi jsem na SU 50 točil setrvák ze Slavie 2 válce. Bratru kolem 150kil. Vložil jsem ho za osazení co na něm bylo do univerzálky. V ní navařený čelisti protočený na ten rozměr. Aby to dobře drželo. Měl jsem to chycený asi za 5 mm a pohoda. Vpasováal jsem do toho setrvák z V3S. Pak to celé sešrouboval na mašině a přetočil spolu. Aby ten přidanej setrvák běžel. Chlápek co dělal na SV 18 před SU 50 si chtěl vzít na ten den dovolenou, když jsem to pustil. :vysmech: Nebo jsem na té SU 50 přetáčel dědkovi co došel do nástrojárny buben k navyjáku. Někde narval na to cosi a utrhnul hřídel na jedné straně. Svářeč mu tam navařil kus kulatiny a já to přetáčel. Měli jsme navařený čelisti plnou almaru a těmhle co jsem na to použil se říkalo ,,bačkory" Normálně navařenej čtařhran třeba 400 mm dlouhej a spolu protočenývyvrtávací tyčí. Takže jsem vzal buben upnul ho za hrany té špulky do bačkor a přetočil mu tu hřídelku na ložiska v domečkách a průměr pro ozubený kolo.

vitex

#8440 Nový příspěvek od vitex »

pawka píše:Nemá někdo na prodej vnitřní mikrometr 5-25?
Bude se Ti blbě shánět.Mám Jak Subito,tak mikrometrický odpich ale nedám ani nepůjčím.Zkus 27.7. Chotusice,tam by mohlo něco být.

ota

#8441 Nový příspěvek od ota »

Ano v Chotusicích jsem ho minule viděl, měl je tam na stole. Od 3 do 10 a od 5 do 25 a od 5 do 45 mm. Ale jen ty dvoudotekové. Nevím co koštovaly neptal jsem se, mám doma svoje. Ale běžně jsou na bazoši tuším Chmelová, nebo ještě Zlínsko je tam nabízejí. Stačí nechrápat a sledovat inzerci, plavou tam.

pawka

#8442 Nový příspěvek od pawka »

Takíto měli? Děkuji
https://eluc.kr-olomoucky.cz/uploads/im ... 180780.JPG
Čím měříte malé dírky když chcete co nejmenší vůli uložení.
60. léta strojově dobrý
viewtopic.php?f=23&t=32858&start=1000
1 stroj
viewtopic.php?f=20&t=29038&start=1000
H6 k6 to je pro hlupáky!
S vůlí,na naklepnutí,s přesahem

vitex

#8443 Nový příspěvek od vitex »

Asi to nafotím. :-/

ota

#8444 Nový příspěvek od ota »

Jo tenhle mám doma. Ten je slušnej. Pak větší mám už třídoteky.
Mám tu malej od 3 mm a menší díru než třeba 5H7 jsem zatím nedělal, abych musel mikrometrem na ní.
Já moc třeba supito nemusím. No ale když už ja díra vétší tak co už. Vždycky si říkám, až jednou tak si koupím celou tu sadu co nabízí na bazoši asi 3 roky. Tuším že je skoro do 200 mm třídoteky. Myslím že už slevil cosi na 60 000 Kč. Teď jsem musel investovat do měniče ale až zase našporkuju. Šporkuju na Chotusice 8)

vitex

#8445 Nový příspěvek od vitex »

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“