Soustruhy

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
kenybz

Re: Soustruhy

#8416 Nový příspěvek od kenybz »

na ten rychloposuv se rychle zvyká na soustruhu to nemám, ale na frézce jo a ten rychloposuv je sakra rychlý zatím jsem nic nezbořil ale přejezd celého stolu podélně trvá tak 3 sekundy vždycky to krátce mačkám a má to prodlevu takže než spojka rychloposuvu sepne tak je prodleva dejme tomu 2 desetiny sekundy takže prodlužuješ čas zmáčknutí není to že by ses díval jak to pojede to už by bylo pozdě když si kousek od svěráku...kolega na ní taky dělá a bojí se toho jak čert kříže, že něco zboří...říkám to se naučíš a když něco zkurvíš, tak mě to zaplatíš jednoduché :)

kenybz

#8417 Nový příspěvek od kenybz »

ješt k tomu kolegovi kurva to je divočák na něj se musí dávat pozor jedeš s destou skrz vrata a on ten blbec proběhne mezi vratama a destou a ještě to střihne přez vidle :shock:
on je vyučený obráběč a furt mě pindal do nastavení když přišel k nám do firmy teď už jen čumí jak to mrskám
ale j to takový typ člověk dáš mu marsku matroše a bude valit dokud to neudělá to mě by z toho jeblo dělat furt to samé

Čárls

#8418 Nový příspěvek od Čárls »

Já seriovku do 100 kusů můžu je to taková odpočinková práce o proti kusovce a den rychle uteče ale čeho by bylo moc toho je příliš 8)
V mládí ve strojtexu jsme jeli jen seriovky a v úkole . ale zas byla sranda v patek na odpolko sme mastili na kontrole po svačině a uklidu minigolf :D
No dnes už na ty časy jen vzpomínám :)
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

vitex

#8419 Nový příspěvek od vitex »

Čárls píše:
kenybz takle přepočítávám 90% výkresů, proč? Ti nově vyštudovaný prostě neumí kotovat tak aby jsi to měl jednoduchý :(
Je třeba konstruktéra "pionýra" lapnout za ucho a dovléct ho k mašině aby viděl jak vypadá.Já to běžně dělám a na příště nemám problémy.Ze začátku je na mě nasranej ale potom sám chodí na rady a bere mě jako kamaráda.

Čárls

#8420 Nový příspěvek od Čárls »

Jo kdysi sme si jich pár na dílně vychovali ale tyhle dva nový sou frajeři a nedaj si říc taky si tím pádem i naběhli ze začátku sme je párkrát upozornili na chyby v sestavách válců a co myslíš příště to nakreslili stejně Už jim i říďa domlouval ale vedou si svoji Posledně jeden na mě baf tak mi to na pc okotuj a tlemil se
Měl smulu SolidWorks 5 verzi ovládám a oni mají vyšší takže podobný No tak sem si výkres okotoval a čuměl jak puk šef konstrukter se mu tlemil a další starší taky :D Houby platný prostě je frajer a on má střední No tak si výkresy přepočítám a mam klid je to chvilka se s ním rozčilovat nebudu no a ostatníKonstruktéři mi to překotují sami ,vytisknou a přinesou Ono je rozdíl pokud to dělají pro CNC a klasiku každej to chce trochu jinak a má jiný postupy

vitex

#8421 Nový příspěvek od vitex »

To je blbost Karle.Ty mu nemáš co kótovat,on Ti musí ukázat jak se to jeho kótování použije v praxi.On je tam pro Tebe,ne Ty pro něho.
A s frajírkama jsem hotov raz dva.

Čárls

#8422 Nový příspěvek od Čárls »

Já vím že ne ale on dělal jak je to hrozně složitý kreslit na Pc tak sem jaksi nevydržel když řek tak mi to ukaž :D
Já vím že nemám a nemusím ale jaksi ty leta praxe mi hned ukaží co je možný a co kokotina co vymyslel většinou se u nás vše opakuje v různých obdobách
No Chtěl bych ho vidět jak kreslí tuží na pauzírák a kotuje to sme měli v učňáku jako povinný a ke zkouškám
Kdybych kotoval jak on tak od zkoušek vyletím s bajlí :smich:
A technický kreslení mě bavilo tenkrát nyní na Pc jen to co potřebuji je to jednodušší jak čmárat na papír nepotřebuji gumu a Logáro 8)

vitex

#8423 Nový příspěvek od vitex »

Je to tak,mě akorát rozpálí do běla,když to okótuje od koníka do menších průměrů.

Čárls

#8424 Nový příspěvek od Čárls »

Já už se nerozčiluji jdu si k mistrovi ukaž sestavu podívám se kam to přijde Udělám odzkouším a dej mu to ať si to opraví jít za ním já pošle mě někam mistra ne to si nedovolí Jelikož veškerý postupy co a jak si děláme sami Vály komplet sami a nějaký ty sestavy taky mistři i říďa nám věří tak si toto mužem dovolit a hlaně ve výsledku je to funkční což je duležitý u nás se dělá akorád pro jutu a ne pro cizí kde to musí projít kontrolami U nas je prototyp funkční mašina co se třeba už víckrát vyrábět nebude a nebo až bůh ví kdy a prototyp je finální stroj co musí makat bez poruch a vydělávat Takže jsme hájený druh co se cení a to skoro bez vyjímek teda pár se jich najde co se drží do počtu

ota

#8425 Nový příspěvek od ota »

Pro Kenybze pár obrázků. Mám výkresy přimagnetovaný na regále. Pořát jsem je válel po stolku. Pak jsem jednou plácnul magnet na regál a je. Sice od soustruhu je to za zády. Ale je to tak lepší. Zapamatuju si jen tu míru co dělám. Netřeba pak koukat. No když jo, tak si ho dám na tu placku na soustruhu. No a pak na těch ramínkách mám budoucí práce. Tady je to jen na ukázku. Jinak je mám navěšený u stolku. Abych případně když šéf zavolá jen chmátnul a byl v obraze, když něco on chce narychlo, nebo se ptá jestli tohle nebo to.
Jinak otáčkoměr tu mám na nějakým Čínským cosi. Protože přišel starší syn a co to lovíš v té škatulce? No a já že otáčkoměr co dal odkaz Shrek a on a tohle scháníš? No a já že jo. Pujč sem tu myš. Klik, klik cosi Aliexpres a tady máš asi 20 stránek čehosi a já tam mám registraci a pak to objednám a pošlou to. Tak jsem si tam našel ten z odkazu a mám to tu připravený, až dojde tak aby to vrazil do košíku. Přemejšlim, že to tam dá asi 2x. Ještě k vrtačce, přemejšlim u ní do budoucna taky o měniči.
Včera a dneska jsem jel upichovákem s destičkou. Mám tu Iscar Heli a je to o malinko jiná destička než na běžnej Iscar ty mám taky. Ale to lezou šnečci taky. Hlavně destička vydrží a jen otočíš a jedeš. Když se otupí, lehonce líznu na diamantu a ještě jede dál. Sere mě, že tenkrát na burze měl hrst těhle plátků a já nevěděl, jestli pásnou. Vzal jsem jen 5 ks na zkoušku. Cena? 10 Kč/kus. Kurva chlap to měl prej v nějaký bedničce na dně. Koupil vercajk a na dně destičky co on nemá. Tak je vzal na burzu prodat. Podruhý se ptám a no už nejsou. :(
Jo taky celkem dobrej verk je příborník ze šuflete z kuchyně. Jednou to soused z něčeho vytáhnul že to má do plastu. Já že ukaž to by se mohlo štymovat. Mám ještě jeden na stolku u frézky.
Obrázek Obrázek Obrázek

kenybz

#8426 Nový příspěvek od kenybz »

za ty prachy jich vem i 5 :) taky dávám výkresy na magnet a vidím, že tam máš magnet z pevného disku taky jich mám kopu tam je potřeba ten plíšek ohnout na kraji aby to bylo za co chytit a šlo to urvat ze stěny bo to drží jak prase...magnetuju ty obrázky na dvířka od plechových skříněk a kolikrát i přímo na soustruh
ináč ta plastové co tam máš to jsou normální ramínka na šatičky a noční košilky :smich: dobré využití to koupiš v kdejakém kiku, nebo jysk-u za pár kačen
jen si vybrat
https://www.google.cz/search?client=ope ... 8&oe=UTF-8
12kč kus no nekupte to když je to tak levný
https://www.expozarizeni.cz/cs/zbozi/ra ... sirky-34cm

ota

#8427 Nový příspěvek od ota »

Počkej tyhle moje ramínka jsou ale kovoví! Jo plast, to spadne a je konec. Však taky soused kvičel, když jsem je z něj mámil! Jistě jich má někde plnou almaru. Jak ho znám.
Ty magnety mám samo od něj taky. :vysmech: Těch z disků má on kybl. Všude jsou nacvaklí kam se u něj podíváš. V autě třeba 10 ks. Různě pohozenejch. Pak přijedeš do kovošrotu, vezmeš ho a jdeš. No když je v haldě cosi zjistíš hned co to je. :vysmech:
Zejtra mi prej vyzvedne tu hydrauliku. Ukazoval mi obrázky a jo, jo beru! 10 Kč/kilo 8) Měl to na váze a 25 kg. Šup s tím ke mě! Původně je to asi na upínání nástroje do vřetena velké frézky. Chybí akorát zátka navrchu, někdo vypustil olej a už nevrátil. No a ovládycí elektrika. Bude to asi na 24V ovladačka. Jen kabely koukají ustřižený. Povídám podívej se ještě po té ovladačce. No asi nebude, je to rozmaštěný na kousky. :( FGU 40 a prej toho asi moc nenaběhala. Ještě jsem přemejšlel vzít stůl. Třeba na sváření. Ale jsem se zapoměl zeptat, jestli není taky roztřískenej. No ale ten bude těžkej a to by nadával, nemá vozík za auto na to.

kenybz

#8428 Nový příspěvek od kenybz »

tak jsou i kovové ale ty jsou dražší no s těma magnetama vždycky když se mě dostane do ruky starší disk tak horozebru a magnety hned ven zrovna v pátek jsem jeden kuchl a to byl funkční 40Gb a magnety už jsou na skřínce vedle soustruhu no ale čím novější disk tím slabší ty magnety no šetří na tom
hydrauliku ber to se hodí a to je na obrobky a nebo upínání nástroje
tyvole teď jsem si vzpoměl že jsem chlapom rozdělal frézku s tím hydraulickým upínáním nástrojů a už jsem tam tam pěkně dlouho nebyl :smich:
asi si to už opravili sami haha

ota

#8429 Nový příspěvek od ota »

No myslím, že to bude na upínání nástroje. On tedy měl jen fotky vedle z placu. Dotahnul to na váhu a dal stranou, byl tam na kole. Je to nádrž, na ní navrchu je elektromotor a ty elektromagnetický rozvaděče. Podobný co mám já u šťípačky. Ale tinťítko prej tam je napsáno 40 Atm.
To maličkatý čerpadýlko mazacího oleje to mi dneska dovezl, to vzal na kolo. Jen jsem viděl, že je ve skříňce co mi donesl. Nabízel mi ty hliníkoví skříňky, tuším na nich je napsáno teledata. Mám už asi tři doma. Mám v tom umístěný na zahradě zásuvky na kabely. Je to vodotěsná hliníková škatule. Tak mi dovezl dvě a v té jedné je to čerpdlo. Musím se na něj zejtra číhnout. Klasika co je ve frézce na mazací olej. No jestli má 4, nebo 5 kilo. Tak bude 50 Kč stát? Pojď dom ty čerpadýlko! :D

kenybz

#8430 Nový příspěvek od kenybz »

no v tom vřetenu je to řešené tak, že samotné upnutí dělají talířové pružiny které táhnou za čudl na trnu no a ta hydraulika na ně zatlačí a uvolní ten tahač upínače a ty potočíš trnem a vytáhneš nástroj takže hydraulická jednotka no to se dá použít i na rychloupínání spácháš si upínací přípravek a už to mrskáš hydraulické válečky si vyrobíš a bude další kvičák do dílny a budeš muset ten sabaton zesílit abys to slyšel...jo čerpadílko na frézku jsem nedávno taky nyšel ve šmelcu a vzal si ho vlčnovan a má tak centrální mazání na SU32

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“