Soustruhy
Re: Soustruhy
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.
V Kolíně byl Mazak dvouvřetenovej a zásobník na 50 nástrojů. Točnej průměr 800 mm a vrtání vřetena 110 mm. Vložil tam kus nerez kulatiny, upnul, zavřel kryt a pustil. Za chvilku vyndal duplexoví řetězoví kolo komplet i s vyšťouchanou drážkou pro klínek. Jenže naprogramovat to trvalo třeba celou šichtu. Než to napsal a pak odladil. Ale pak uložil program a když bylo třeba vytahnul ho a už je valil.
Jednou se seklo čidlo na druhým vřeteně a mrd, rána jak prase, jedna čelist ulítla jak nic. V tu chvíli mašina zastavila. Oprava 250 000 Kč. Naštěstí to cálnula pojišťovna, servis zjistil že se podělalo čidlo.
No stačil jen Masturn MT 550. Napsal program a byla radost se dívat skrz sklo dovnitř mašiny. Nebo i ta frézka DMG ta taky jela. To byla 5 osa. Jak v těch videích, hlava se kroutila všema směrama. Vzal jeřábem kus želaza, položil na stůl, trochu upnul a ochmatal si sondou a už jel. Nemusel nic usazovat, rovnat. Sonda to ošahala a dopočítala a už to jelo.
Jednou se seklo čidlo na druhým vřeteně a mrd, rána jak prase, jedna čelist ulítla jak nic. V tu chvíli mašina zastavila. Oprava 250 000 Kč. Naštěstí to cálnula pojišťovna, servis zjistil že se podělalo čidlo.
No stačil jen Masturn MT 550. Napsal program a byla radost se dívat skrz sklo dovnitř mašiny. Nebo i ta frézka DMG ta taky jela. To byla 5 osa. Jak v těch videích, hlava se kroutila všema směrama. Vzal jeřábem kus želaza, položil na stůl, trochu upnul a ochmatal si sondou a už jel. Nemusel nic usazovat, rovnat. Sonda to ošahala a dopočítala a už to jelo.
Dělal jsi někdy na tom Masturnu? Docela se mi ty starší líbí...
Co 18ka? Už frčí?
Co 18ka? Už frčí?
Ahoj, nefělal. Dělal jsem vedle těhle mašin na ohraňováku. S partou kluků z těhle CNC mašin jsme chodili na směnu. Na odpolední jsem jim čuměl pod ruce, nebo do krytů mašin, co se tam děje. Ty Masturny měli nejdřív ty starší MT 50. Každej měl jinej ovládací system. Ale oba dva měly Duplomatic. To je u téhle mašiny super věc. Pak koupili jeden novej a za tři měsíce druhej právě MT 550. Viděli ten pokrok té nové a tak koupili druhou. Ale ten první měl 30 000 hodin a za tu dobu jedna závada, nějaké čidlo odečítání příčněho suportu. Jinak bez jakékoli závady. Ale když měl cosi 2000 ot/min hučely už ložiska, jak když startuje tryskáč. Měl už taky vyběhaný šrouby ale to kluk co tam dělal korigoval v nastavení. Je to super věc. Točil hřídel 700 mm dlouhou. Přelíznul ji, změřil a třeba rozdíl kuželovitosti na kraji a na konci. Napsal si do korekcí rozdíl co naměřil a přejel a průměr byl ve stovce rozdílu!
V úterí má přijet mechanik s měničem. Vše je připraveno pro namontování. Tak uvidím snad to už konečně klapne. Myslel jsem že přijedou a oni nic. Nejdřív jsme museli potvrdit objednávku. Na základě toho vytvořili nabídku, znovu ji potvrdit, pak vytvořili fakturu, ta se musela uhradit a po naběhnutí peněz na jejich účet teprve vybrali termín. No nevěděl jsem jak to přesně funguje. Teď už je to vše v cajku a čekám až v úterí přijede na montáž.
V úterí má přijet mechanik s měničem. Vše je připraveno pro namontování. Tak uvidím snad to už konečně klapne. Myslel jsem že přijedou a oni nic. Nejdřív jsme museli potvrdit objednávku. Na základě toho vytvořili nabídku, znovu ji potvrdit, pak vytvořili fakturu, ta se musela uhradit a po naběhnutí peněz na jejich účet teprve vybrali termín. No nevěděl jsem jak to přesně funguje. Teď už je to vše v cajku a čekám až v úterí přijede na montáž.
Díky za odpověď. Já už na ně právě koukal, že to má kličky a je to i CNC. Což by se někdy i hodilo... Navíc Kovosvit mám kousek a pár lidí tam znám, tak by nebyl problém se na něco zeptat, kdyby byla nějaká porucha. Ten Kovosvit na tom není zrovna moc dobře, co jsem slyšel....
To je dobře, že už to budeš mít v hromadě. Myslím, že už máš docela absťák. Znám to u sebe.
To je dobře, že už to budeš mít v hromadě. Myslím, že už máš docela absťák. Znám to u sebe.
No absťák ani ne. Makám na frézce a teď jsem vrtal na vrtačkách díry. Všechny tři v pernamenci. A říkal jsem si, chtělo by to ještě jednu vrtačku! Jinak jsem taky jezdil na montáže s firmou a nebo dělal ,,cuksfíru" s dodávkou a vlekem s převozem materiálu.
Měnič dnes nainstalován, doladěn. Zatím se to jeví velmi dobře. Jel jsem odpoledne pár pantů a je to jako předtím. Kroutící moment zatím nepoznatelný rozdíl. Pěkné je rozběh a brždění. To je hodně rychlejší. Není problém s reverzem. Vezmu páčku pustím a hup reverz a to je mžik už se to točí opačně. Myslím, že i při rozběhu je to o dost klidnější než u původního. Plochý řemen běhá pěkně na středu řemenic. Je napnutej o dost míň než původně a žádný problém při rozběhu a brždění neprosmekne se. Takže zatím se to jeví velmi slibně. Uvidím, třeba při nějakém hrubování. Ale to většinou jedu s předlohou. Ukáže to čas.
Měnič dnes nainstalován, doladěn. Zatím se to jeví velmi dobře. Jel jsem odpoledne pár pantů a je to jako předtím. Kroutící moment zatím nepoznatelný rozdíl. Pěkné je rozběh a brždění. To je hodně rychlejší. Není problém s reverzem. Vezmu páčku pustím a hup reverz a to je mžik už se to točí opačně. Myslím, že i při rozběhu je to o dost klidnější než u původního. Plochý řemen běhá pěkně na středu řemenic. Je napnutej o dost míň než původně a žádný problém při rozběhu a brždění neprosmekne se. Takže zatím se to jeví velmi slibně. Uvidím, třeba při nějakém hrubování. Ale to většinou jedu s předlohou. Ukáže to čas.
no na to hrubování při zaplé předloze ti tam mohl přidat max. frekvenci klidně do 70Hz to by se hodilo
Když budeš mit heidenhaina k tomu masturnu ,tak na kusovou vyrobu nejlepší co může být. Za par sekund máš program hotový.. Hlavně tuhá masina nabouras,srovnas a jedeš dal..stanik84 píše:Dělal jsi někdy na tom Masturnu? Docela se mi ty starší líbí...
Co 18ka? Už frčí?
Člověče, oni tam měli i ten Hadenhain a právě ho nechválili. Na druhým měli už bych kecal Simens? A tam jeli na směny dva kluci a ten Hadenhain tan dělal pán v důchodu jen tak sporadicky. Ptal jsem se jich proč nechodí každej na jednu mašinu na raní a oni říkali, že se to nahovno na kusovku píše. Tam jeli spíš serie a to si psal ten starej pán a i tam pak dělal spíš po 100 ks a vejš. No a pak na tom MT 550 to je už jiná liga v programu. Tam je tolik vychytávek a možností no paráda.
Kouknu kolik mi to napíše min a max frekvenci. Teď jedu ty panty na 21.
Kouknu kolik mi to napíše min a max frekvenci. Teď jedu ty panty na 21.
Tak to byl ještě ten cislicovy ne?.. ja dělám na Mt 70/4500 a Mt70/2000 a můžu říct že jsem zatím nic lepšího neviděl.
s tím dotazem musíš na cnc fórum my jsme tu jen konvenčáci
Tak malá zkouška měniče. Jde nastavit od 0,0 do 50. Potenciometr jde ještě kousek otočit ale hodnoty se nemění. Při 0,5 to cuká i na předlohu. Použitelný to bude tak od 3. To se už souvisle točí tak aby se to pohledem asi nekurvilo. Při 50 s předlohou to má kolem 350 ot/min. Myslím že to utrhne plátek. Teď jedu 1:1 a těch 21 a první špona na 25 čtyřhranu 12 mm aby to šlo dokulata a fousek víc, s posuvem a navýšení frekvence při najetí je 0,5. Lehce jede. Nechci to zakřiknout, ale po pát kusech se mi zdá líp než po staru. Uvidíme.
No já snad přijedu na čumendu. Pojedeš do Chotusic?
No ještě uvidím, doma když bude počasí budou asi všichni v práci, tak bych mohl v klidu jet. Co ten Staník pojede? Dali by jsme kdyžtak spicha tam.
Staníkovi to vrtá v hlavě a určitě dá vědět. Já doufám, že pojede a bude nás víc a nebudem se bát vlka nic.