Soustruhy
Re: Soustruhy
123: nemění se u Hirthova ozubení hloubka zubů? Od vnějšího průměru ke středu?
U toho Hirtha se dělá úhel 60 a 90 stupňů.
Ale tady u toho bych udělal ještě tupější zuby. Aby pak ta hlava šla otočit a nemusel jsem ji moc povolovat a nadzvedávat...
U toho Hirtha se dělá úhel 60 a 90 stupňů.
Ale tady u toho bych udělal ještě tupější zuby. Aby pak ta hlava šla otočit a nemusel jsem ji moc povolovat a nadzvedávat...
bruska bad 20 i s origo podstavcem...na tom origo podstavci je bruska dost nízko a musí se u toho člověk hrbit chtělo by to o 20cm výšší
https://www.sbazar.cz/ppp98/detail/7600 ... ska-bad-20
https://www.sbazar.cz/ppp98/detail/7600 ... ska-bad-20
Už jsem na ní koukal. I cena je dobrá.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.
Tu jsme měli v práci-taky dobrej vibrátor.
musí se ty kotouče pořádně usadit já ju mám taky příložky jsou nalisované a hází desetinu zemědělská tolerance ale když to dobře osadíš a orovnáš tak to maká solidně motor se při provozu zahřívá je to u těchto brusek normální za půl hoďky celkem pálí. Neni to na celodenní broušení.
Ale to je u všech brusek bez ventilace stejné...na každé straně jsou 2 ložiska
Ale to je u všech brusek bez ventilace stejné...na každé straně jsou 2 ložiska
Dneska jsem dostal zajímavou tabulku, doporučených řezných rychlostí VBD nástroji.
Neumím to sem dát v pořádném rozlišení, ale mohu to poslat mejlem jako Pdf, pokud by měl někdo zájem.
Neumím to sem dát v pořádném rozlišení, ale mohu to poslat mejlem jako Pdf, pokud by měl někdo zájem.
tuhle tabulku znam měli ti bomaci dat tu posuvnou das prumer a otáčky a podtim mas posuv
ja pouzivam v praci radsi tamtu
Každopádně je to dobrá pomůcka. Je to prý jen orientační a špona se musí drobit. Pokud ne, zvýšit otáčky a posuv.
No mám ji v práci ale nepoužívám řídím se podle špony 40 se nechá obrábět zhruba od 350 do 1200otáček a podle hloubky špony a otáček dávám posuv
a taky je to hodně jaký materiál obrábíte
a taky je to hodně jaký materiál obrábíte
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/
Ty jsi profík a máš to v malíčku, ale co my šmudlové?
Já se díky téhle mašině budu učit od začátku, protože můžu rovnou zapomenout na 5mm záběr a 0,75 posuv.
Já se díky téhle mašině budu učit od začátku, protože můžu rovnou zapomenout na 5mm záběr a 0,75 posuv.
Ahoj, tak ja som na našom Sm-16 konečne vymenil tie remene, trochu ma zdržali nejaké drobnosti. Trebárs ma vyškolil tento malý remienok, čo poháňa skriňu posuvov:
rozmer podľa katalógu samozrejme nesedel a remeň nemá žiadne šponovanie, musí byť presný, na mieru
Nové remene:
A aby som to nemal až tak jednoduché, samozrejme sa vyskytol problém . Keď zapnem sústruh a roztočím vreteno, ľavý z dvojice remeňov sa posunie vľavo až natoľko, že ide po hrane kladky (prvý obrázok). Vlastne oba remene sa posúvajú vľavo, nejdú presne stredom kladky, ako by som to chcel ja . To je vlastne aj odpoveď na to, prečo bol na stroji iba jeden remeň. Tá kladka nie je posunutá "do boku", skôr mi to pripadá, ako keby bola "skríža" a keď dám remene aby boli rovno, tak po roztočení prevodu sa posunú vľavo. Kladka sa ale krížiť nemôže (ak to nie je nepresnosť výroby), lebo je osadená na dvoch čapoch, v dvoch ložiskách (na oboch koncoch). Ložiská kladky sa tiež zdajú byť ok. Ešte ma napadá či nie je moc našponovaný ten malý remienok (na prvom obrázku). Jeho remenica je súčasťou tejto kladky... ale on to nemá ako ťahať stranou
rozmer podľa katalógu samozrejme nesedel a remeň nemá žiadne šponovanie, musí byť presný, na mieru
Nové remene:
A aby som to nemal až tak jednoduché, samozrejme sa vyskytol problém . Keď zapnem sústruh a roztočím vreteno, ľavý z dvojice remeňov sa posunie vľavo až natoľko, že ide po hrane kladky (prvý obrázok). Vlastne oba remene sa posúvajú vľavo, nejdú presne stredom kladky, ako by som to chcel ja . To je vlastne aj odpoveď na to, prečo bol na stroji iba jeden remeň. Tá kladka nie je posunutá "do boku", skôr mi to pripadá, ako keby bola "skríža" a keď dám remene aby boli rovno, tak po roztočení prevodu sa posunú vľavo. Kladka sa ale krížiť nemôže (ak to nie je nepresnosť výroby), lebo je osadená na dvoch čapoch, v dvoch ložiskách (na oboch koncoch). Ložiská kladky sa tiež zdajú byť ok. Ešte ma napadá či nie je moc našponovaný ten malý remienok (na prvom obrázku). Jeho remenica je súčasťou tejto kladky... ale on to nemá ako ťahať stranou
"Mám skutočnú túžbu dokončiť všetko, čo som začal. Táto skutočnosť ma často privádza k problémom." (N. Tesla)
Tak v tomhle ti neporadím. Já měl soustruhy honěné od motoru ozubenými koly. Jsou sice hlučnější, ale bezůdržbové.