Svářecí technika

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
Brendak

Re: Svářecí technika

#6541 Nový příspěvek od Brendak »

Čárls píše:Tak uvidíš zítra až bude na plus :) Podle mne lepiče nejlepší bazická poměr cena a taky na tom mým invertoru jen to šumí žádný velký prskání a pěkný sváry
Zítra bude další pokus. :)

Brendak

#6542 Nový příspěvek od Brendak »

Milhauss píše:https://www.maxtechnika.cz/p/powermat-p ... ma-img-tig

Kluci co vy na to,nemáte někdo doma???? Vím že powermat není zrovna TOP produkt,ale na domácí sváření???
Je to teda jiný stroj , ale stejná značka.

https://m.youtube.com/watch?v=yjYshUt1N48

Čárls

#6543 Nový příspěvek od Čárls »

Zrovna Powermat kluci na svarforu dost nadávali je to jako škodovka a trabant ve škodovce je to lepší
Nemám co ani nechci nevyužil bych ho sice sem chvíli uvažoval o trubičkovým drátu a svařečce na něj ale cena byla moc vysoko na užitnou hodnotu co potřebuji na mý občasný lepení.Dost se nyní o sváření zajímam zatím hlavně teorie a MMA praxe má je minimalní
Podívej se na toto
http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic ... 11572&p=11 diskuze je o totomhttps://www.naraditechnik.cz/svarecky-m ... r-mig-200m Je to sice docela dost ale nemá to mouchy jako Powermat a hlavně svaříš vše co jde a do rozumný síly
Je to sice dražší o cca 10000 ale aspoň se ti bude se ti dobře svářet nebudeš nadávat že tohle ukazuje jinak než má
Mě se moc líbí ale nevyužil bych ji
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

Requied

#6544 Nový příspěvek od Requied »

Milhauss píše:https://www.maxtechnika.cz/p/powermat-p ... ma-img-tig

Kluci co vy na to,nemáte někdo doma???? Vím že powermat není zrovna TOP produkt,ale na domácí sváření???

Mám ji asi půl roku a pořád si o ní myslím jen to nejlepší. Za ty peníze to není vůbec špatná volba.

exot
Kontaktovat uživatele:

#6545 Nový příspěvek od exot »

Čina toho děla vcelku dost a lze si vybrat za rozumne prachy.Ted se je obevil na svarforu tenhle stroj je poměrně vychvalovanej je tam vcetne videí.

https://www.ebay.com/itm/Sherman-DIGIMI ... SwEcReK28H

U nas vyjde kolem16 tisic. Hlavně má vcelku pokročilé funkce takže není problém svařet i hliník a nerez metodou MIG hlavne diky funkci puls a dual puls (cerny material samozřejmě metodou MAG).Samozřejmě navic Mma A Tig (sice jen lift ale zase s možností stavitelneho pulzu).To vše dokaže hobíka posunat na uplně jiny level. Tohle jestě nedávno nabízely jen stroje za stovky tisíc.
Vše co potřebujeme k běžnému životu nás učili v základní škole!
Nejvetší problém je mezi sedačkou pedálama a volantem!
Svareni to je moje:)

pavel sk

#6546 Nový příspěvek od pavel sk »

ota píše:Mám Kitina invertor. Basická elektroda 2,0 cosi 40- 50A elektroda 2,5 cosi 85- 95A tuším. Pak už to hodně ohřívá konec elektrody u klešťí. Vaří to super.
Na rutilku dávám tak o fousek míň. Ale jen o fous. Ani nevím, kde na obalu je ten doporučený proud. :vysmech: bo mám elektrody spíš bez obalu, davajky. Ale mám je rozdělený podle druhu to jo. Ale rutilkou skoro nevařím, mám jich jen poskromnu. Když ale náhodou s ní jdu vařit, přehazuju si kabely. Opačně, než na basickou elektrodu. Zkousel Jsi je taky přehodit? Třeba je ten ,,pes" zakopanej tam. ;-)
Otec cca. pred tromi rokmi dotiaho domov niejaky invertor (vela som sa o nom nedozvedel) ,a tam nemusim kable vôbec prehadzovat. Je jedno ci zoberiem do kliesti bázu alebo rutilku. Zvara to rovnako slusne odydvoma typmy elektrod. Na ten isty priemer elektrody napr. 2,5 mi sedia aj tie iste nastavene ampere. Zvaracka ma dokonca aj farebne rozlisene a oznacene poly na svorkach.

Atlan
Kontaktovat uživatele:

#6547 Nový příspěvek od Atlan »

Nezvara to rovnako... Prave preto je na krabici vyznacena polarita.
Ludi co nemaju dost rozumu som zablokoval. Ked raz nato niekto nema, tak skoda sa snim bavit.

pavel sk

#6548 Nový příspěvek od pavel sk »

Neviem ako to ten invertor robi :-/ , ale neprehadzujem nic a ide pekne s oboma typmy elektrod. To ze je na obale elektrod oznacena polarita a daslie veci viem. Uz mnou par kilo elektrod preslo. Jedine co sa zmeni je zvuk pri zvarani. Rutilka viac šumí :smich:

Jaryn82

#6549 Nový příspěvek od Jaryn82 »

Někdy je to sranda číst co se při tom svařování všechno děje. :) a to ve všech metodách :)

kenybz

#6550 Nový příspěvek od kenybz »

no když výsledkem "svařování" je "nějaká" housenka různě tělesně postižená tak nějaké +/- nehraje roli :smich:

Čárls

#6551 Nový příspěvek od Čárls »

Profíci :friends: hlavně dyž to drží jak má 8) každý nějak začínal vzpomeňte si sami na sebe když jste svařovali poprvý co pak mi samouci kterým to třeba nikdo ani neukáže co a jak

exot o dva příspěvky výše na něj odkazuji jak na svarforu tak na obchod
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

Brendak

#6552 Nový příspěvek od Brendak »

Brendak píše:
Brendak píše:Tak sem dneska provedl test s 2,5 mm elektrodama. Invertor https://www.expondo.cz/stamos-basic-ele ... t-10020134 zapojený přímo do zásuvky u elektroměru. Bazické Esab EB 121 i Böhler Fox 7018 vyšly prakticky nastejno. Oboje svařovaly bez přerušení oblouku až od 110 A. Esabku jsem i chvilku nahříval nad pamenem než to v ní začalo trochu praskat :red: a s teplou svařoval a to stejné. Rutilka Esab ER 117 tuším na 70 A bez problémů. Bazická Esabka pak ješte vyzkoušená na WTU 200 a jestly byla stupnice dobře přepočítaná , tak na 40 A no problem.

Invertor je levný a tak je někde ošizený. Ale svařovat se dá s bazickýma i tak. Jinak objednané jsou už rutil bazické Basoweld sw.

Pro příznivce rutilek. V obchodě byla elektroda Rutilen 13 balení po 1 kg. Krabička stejná jako tyto: https://hbt-weld.cz/katalog/obalene-elektrody/ Na ní napsané silně obalená rutilová elektroda pro koutové svary. Takže možná řešení pro koutové svary s rutilkama.
Asi bych měl skočit do zdi , nebo si vzít dovolenou. Celé toto poslední zkoušení byla na invertoru elektroda na -. :hod:
Takže výsledek druhého testu. I při správné polaritě bazická 2.5 mm jede bez přerušení oblouku až nad 110 A. Nový poznatek je že rutilka sice udrží oblouk už třeba při 40 A , ale pěknou širokou housenku udělá stejně jako bazická až nad 110 A. Proud je vlastně pro oboje elektrody přibližně stejný akorát nezvykle vysoký podle toho co tady píšete. Ale to neřeším.

Ještě to nemám tak odzkoušené , ale i při chybě v polaritě to s bazickou šlo. Jinak velice se mi začalo líbit svařování rutilkou. Pěkné tupé sváry , snadné zapálení i odstranění strusky. Jen koutové se snadněji dělají s bazickou.

exot
Kontaktovat uživatele:

#6553 Nový příspěvek od exot »

U těch obvzlášt levnych invertorů je mnohdy poměrně nízké napětí a obecně jsou ty nejlevnější jsou vykonově ( i zatežovatelem na hraně) to ma bohužel za následek to že bazické elektrody které jsou naročnějsí na dodržení svařovacích parametrů hoří hůř (u rutilek to tak neva).Takže i když se jedná o usměrněný zdroj nemusí to znamenat že bude svařet bazickyma elektrodama.Už jsem se setkal že u těhle supr levných invertorů je v navodu že jsou určené pouze na rutilky(prodejce to pochopitelně nikde neinzeruje!!!)

Zkratka fyziku nikdo neochčije!
Vše co potřebujeme k běžnému životu nás učili v základní škole!
Nejvetší problém je mezi sedačkou pedálama a volantem!
Svareni to je moje:)

bourač

#6554 Nový příspěvek od bourač »

Brendak píše: Proud je vlastně pro oboje elektrody přibližně stejný .
ten údaj na obalu elektrod, rozsah proudu třeba od 80A do 110A je potřeba brát s velkou rezervou.
1. Levný svářečky bez displeje ukazujou nesmysly a s displejem též.
2. Doporučený proud v uvedeném rozsahu je možno klidně nastavit i menší nebo větší. Záleží na svařovaném materiálu.
Při svařování 2mm plechů (malých rozměrů) je někdy potřeba jít ještě níž než doporučuje výrobce.
Při svařování kolejnic zase naopak klidně nad max hodnotu.

Je potřeba vyvařit pár balíků a vařit častěji než jednou za měsíc. Dostat to do ruky.

Když jdu vařit, vezmu elektrodu 2mm nebo 2,5mm nebo 3,15mm. Jak mám nastavenej invertor ani moc nekoukám, zapálím oblouk a vidím ihned - mám málo, mám moc. Jen když jde o nějakou věc kterou nesmím dokurvit - vezmu matroš podobný velikosti, nebo zkusím svár na místě kde to nebude vadit, vidím co dělá oblouk, vidím jak se taví matroš. Podle toho nastavím ampéry přesně, někdy i po 1A - 2A!!
Někdy si i vezmu pomocníka a za provozu - v průběhu vaření si řeknu - uber nebo přidej pomalu 2 - 3A! Když není vhodný přerušit svár.
Jak elektroda ubývá odpor oblouku roste a proud na konci elektrody se zvětšuje, dospělé invertory toto eliminují, křápy za pár korun to neumí.
Bezproblému zavařím co chci, jen už blbě vidím a to je průser. Oblouk je potřeba pořádně vidět (a slyšet) né tam něco naprskat.
Něco nejde? Je třeba tvrdit: "mě to nejde"
Vždy se najde někdo kdo to dokáže.

Brendak

#6555 Nový příspěvek od Brendak »

To s tím nárustem proudu ke konci elektrody sem si všiml. Oblouk se začal přerušovat. Takže toto dorovnání proudu neumí.

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“