Svářecí technika

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
oco13

Re: Svářecí technika

#6511 Nový příspěvek od oco13 »

Ondro ja takto nadávam na bazické - že sušiť??? to by som nevaril ani na velkú noc. :friends:
Kolko ludí tolko chutí. :pohar:
K meninám som dostal WTU 315. Moja dielňa sa pomaly mení na muzeum. :D Potom napíšem ako bojujem s bazickými. Len dúfam , že to nemá "anti stick" lebo ja suším prilepením o zverák. :hm:

Čárls

#6512 Nový příspěvek od Čárls »

Hoď je do trouby pod gril a pak zabal do frešky po balíčkách ruzný velikosti a máš po problému 8)
Ondras83 taky mám přes pul balíku doma používám je na bodování a pak vařím bazickými Na bodování jsou dobrý 8)
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

ota

#6513 Nový příspěvek od ota »

Oco zase Ti poradím. :vysmech: Udělej to jako já, když už máš to muzeum a sežeň si triodynku. Mám ji taky. Co nasadíš do klešťí tím zavaříš. Jako nikdy jsem neřešil nějaké sušení elektrod. Mám je v dílně pod ponkem. Netuším hmotnost, ale v řádů metráků. Jsou tam i elektrody z ,,minulý války". Možná bych na škatuly někde našel r.v. Ale nikdy jsem tyhle prkoťiny neřešil. Řeším jen na běžné vaření EB, pak na liťinu mám jiný a pak návarový. Ono když nasadís cokoli tak to stejně vaří. Akorát se mi stávalo, že po oklepnuťi struzky měl svár žlutou , nebo bronzovou barvu. Tak akorát dávám pozor z který škatule beru. Že by některý blbě vařilý? To se nestává. Jo ty návarovky blbě chytají oblouk a docela pak při vaření ,,koktají". Ale ty běžný, nikdy nebyl problém. Zaťím mi nic neupadlo to co jsem zasmolil. Jsem samouk. A vůbec neřeším nějaké sušení, nebo elektrody co nevaří. Ani nevím a asi nepotřebuju ten ,,styck" asi to triodynka asi nemá. :D

oco13

#6514 Nový příspěvek od oco13 »

Triodyna je nebe a dudy - ja si požičiavam z mlyna , len má 17KW a asi pol tony takže doma by bola namiesto tretieho traktora. :pistol:

Čárls

#6515 Nový příspěvek od Čárls »

Jo Ota ten má doma jadernou elektrárnu 8) Já jednou kdysi dávno pučil triodynu z JZD a jak to dopadlo :friends: Bytovka byla bez proudu sme na konci větve a pojistky na sloupě jaksi nevydrželi :smich: Navíc tenkrát sme měli společný motorový (hodiny na společný proud) a 32A jistič co tam byl šel do háje museli ho vyměnit asi byl vadný
Nyní ma každý svuj motorový od svých hodin aby nebyly hadanice za společný proud to už máme asi 33 roku takže já sem vděčný za invertorek .
Naposledy upravil(a) Čárls dne ned úno 23, 2020 4:30 pm, celkem upraveno 1 x.

Toreto

#6516 Nový příspěvek od Toreto »

Ondro jaka značka to je ja varím rutilkamy a som spokojný zatiaľ som nič neutrhlo používam najradšej esab hlavne aby neboli vlchke.

Chose11

#6517 Nový příspěvek od Chose11 »

dá se roztočit traktorovým vývodem, mám ji doma, nikdy se jí nevzdám, to byl i jeden z důvodů proč jsem si posílil hlavní jistič na 32A
Na světě mám nejraději tu rozmanitost, každej den mě nasere někdo jinej.

oco13

#6518 Nový příspěvek od oco13 »

Ja nemám sice elektráreň :-/ ale zato mám prelicňované poistky až po trafák. Pridávali sme so susedom ešte aj tým nožovým 100A na stlpe. :smich: :smich:

ota

#6519 Nový příspěvek od ota »

Tak tedy nevím co si půjčujete nebo máte za Triodynky. Mám doma takovou tu novější s ťím ovládacim panelem nahoře. Klasická Triodynka rotační. Příkon píšou 14 kW. Nikdy jsem tam neměl rovnou ten plnej svářecí proud od spuštění, ale ono je to jedno, bo až když škrtneš elektrodou bere víc. Jedině bych vařil asi 10 mm elektrodou hned při zapínání. Mám tu myslím běžně 5 mm a pár 6mm. Ale s tím se stejně vaří cosi 230A. A stupnice je do 320A?
Nevím proč k Triodyně elektrátnu. Už se to tu asi 20x řešilo. Triodynu normálně provozuju na 25A jističi. Nikdy mi neslít důsledkem používání, zapínaní Triodyny. A když vaříš točí se kolecko elektroměru jako když máš zaplej bojler. To že Triodyna bere proudu jako prase je pitomost. Kdo koukne do hodin na elektroměr když druhej vaří hned to vidí. Když chceš výkon potřebuješ příkon a to plaťí i u trafa, invertoru. Mél jsem pána starýho praktika a ten uměl vsechny mozné věci kolem strojařiny i běžné výpočty hodnot, výkonu a tak. Když jsem jel pro Triodynu na inzerát šel jsem za ním, jestli ma cenu ji za těch 2500 Kč koupit. Povídal mi, zatím nikdo nic lepšího na vaření nevymyslel. Ber ji a uvidíš sám. Ano dnes můžu říct neudělal jsem s ní chybu.

oco13

#6520 Nový příspěvek od oco13 »

Oto - o tom to je - ak chceš výkon , musí byť aj príkon :typek: ak chcem odpáliť kolajnicu tak potrebujem 7čku elektrodu a za fúrik amperov. Ak by som mal dosť velkú pásovú pílu tak režem - kedže nemám tak pálim a potom obrusujem. :typek:

Čárls

#6521 Nový příspěvek od Čárls »

Sem psal že ten jistič byl asi vadný když se musel vyměnit a Už je to hodně dávno
Já ti Oto věřím ale stejně bych ji neměl kam dát :-/ Když vezmu v potaz co se vyrábělo doma za svářečky třeba z dynama autobusu a pod. Já ji nedělal ale kamarád a myslím ji má dodnes už jsem ho taky neviděl mraky let co se odstěhoval

ota

#6522 Nový příspěvek od ota »

A proč odpaluješ kolejnice? Já je palil naposledy, když jsem předělával barák, asi 4 ks. Klasickou JS trafem 3,15 elektrodama. Na trafákovi ventylátor a 2 ks za odpoledne. Js bylo půjčený, proto jsem musel opatrně. No pálím tlusty železa tak 1x za 3 roky třeba. A to bys musel vidět co tu mám mrtě zgarbáků. Teď jsem pálil naposledy plasmou a 180 Boschkou karbikem odřezával. Pohoda. Ale nadruhou stranu ty mašiny ( svářečky, cočko, karbik) mám taky betelnější, než si tady kluci pořizujou ty ,,chrasťítka". :vysmech:

Pavel

#6523 Nový příspěvek od Pavel »

uz to svari horak a kolecko mam pujcene

Jaryn82

#6524 Nový příspěvek od Jaryn82 »

Souhlasím s Otou Triodynku mám doma taky. Mag jsem koupil také silnější 320A hračky taky nekupuju :)

oco13

#6525 Nový příspěvek od oco13 »

No Oto - kolajnice len obrazne - vždy dovlečiem nejaké husté kusy železa zo šrotu a potom to potrebujem rozmeniť na drobné. Tú plazmu z Lídla som napríklad kúpil len na vypálenie hákov na podrývanie. Platňa sa tu povaluje už roky.

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“