Soustruhy

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
Čárls

Re: Soustruhy

#6481 Nový příspěvek od Čárls »

Jaké rádlování křížové rovné nebo šikmé na křížové jsou i jedno kolečkové. Já v práci na křížové rádlování nejraději používám dle obr GE 45°menší točky na 20 zhruba 50 otáček a proud emulze Podepřít hrotem při týfle dýlce 70 mm Posuv cca 0,2 Je potřeba vyzkoušet na vzorku
Jelikož jsem v práci cenu kolečka neřeším držák jsem si dělal svůj ze starého nože drážka dle šířky kolečka a kalený kolíček
https://klte.inshop.cz/radlovani-a-znaceni/

Obrázek
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

exot
Kontaktovat uživatele:

#6482 Nový příspěvek od exot »

Každoadne pokud to jde tak podepřít.Male točky a mažu radši víc olejem.Při radlovaní vzniká vcelku velke tlaky jedna se defacto o tvaření za studena.
Vše co potřebujeme k běžnému životu nás učili v základní škole!
Nejvetší problém je mezi sedačkou pedálama a volantem!
Svareni to je moje:)

palobobo

#6483 Nový příspěvek od palobobo »

ARO V3S

Ked mas peniaze kup si novy stroj. http://www.bow.cz/produkt/3462055-soust ... th-4210-d/ mam ho 3 roky ziadny problem s nim nemam. Robil som aj s SV18 jediny problem to ma ma rezanie zavitov nema to tu packu pod nozovou hlavou. Ale to maju len SV 18. Nepredpokladam ze budes robit nejake tazke veci. Isiel som do toho noveho z dovodu priestoru. BOW ma vecsie tocne parametre ako SV18 ale rozmerovo je mensi. A teraz domna nakolko je BOWko cina.....

Jiřin

#6484 Nový příspěvek od Jiřin »

Mam kolecka, ktera maji kazda jiny sklon, takze to ve vysledku dela krizek. Male otacky a podepreni hrotem - to je asi samozrejmost. Ale spis me slo o ten postup. Nastavi se drzak mimo material a pak se posuvem (bocnim) najizdi na misto, kde se ma radlovat? Nebo zacinam rovnou nad radlovanou plochou, kde kolecka pritlacim do plochy, pockam, az se to protoci cele dokola a pak zapnu posuv? Taky se pry snad musi spravne urcit prumer radlovane plochy vuci prumerum radlovacich kolecek, aby pri otocce sedely vroubky na sebe a navzajem se neprejizdely (coz tohle se me asi jednou, nebo 2x stalo). Jeste by me zajimalo, jak moc se ty radlovaci kolecka museji pritlacit do povrchu. Respektive, jestli se to musi narvat co nejrychleji, nebo staci postupne pridavat, az to dela pozadovany povrch.
Takhle jsem to asi jednou delal, jenze pak se me zdalo, ze se vroubky zacaly vzajemne prejizdet - coz by odpovidalo te teorii, ze jsem mel spatny prumer radlovane plochy vuci prumeru radlovacich kolecek. Nebo na to existuje nejaky vzorec?

Čárls

#6485 Nový příspěvek od Čárls »

Jiřin Pokud používáš 2 kolečka Najíždí se na kraj cca 2mm Přítlak záleží na materialu a hrubosti rádlování Hrube cca kolečka 1mm a více rozteč rádlování i na 2 x záleží na materiálu a průměru materiálu Prostě jedině vyzkoušet Kolikrát se stane že se kolečka nechytnou jak mají z těchto důvodů raději použiji 1kolečko jak sem psal výše
otačky stejné jak jsem psal Pokud přeřezává nevychází zmenší se průměr cca o 2 až 3 desetiny mm nutno vždy vyzkoušet na zkušebním kusu
O vzorci nevím nikdy jsem o žádném neslyšel ani na učňáku Jinak klidně bych nejdříve narádloval a pak obráběl další průměry klidně to chytni za rádlovaný průměr do měkých paken pak se jen přerádluje pokud se omačká
I když nevím co přesně budeš vyrábět takto vyrábím něco co má pěkně vypadat

ota

#6486 Nový příspěvek od ota »

Rádlování dělám občas taky. Ano záleží asi nejvíc na průměru obrobku. Někdy se to sejde pěkně, někdy ani prd. Vyzkoušet na kousku matroše. odtočit fous a znovu. Ale stane se, že jsem dělal malinkaté krytky kontrolek na veterána. Naskoušel jsem si průměr a jedu naostro. Poslední operace a pak upíchnot. Na 4 kusech paráda a pak dva za sebou naprd. A pak zase dobrý. Šlo o rovné rádlování.
Někdy to podepřít nekde koněm, tak jedu bez podepření. No problém. Jedu to na hrubost, nebo hloubku podle oka a nastavím si třeba na nulu a pak jedu i ty ostatní tak. Dá se to tam naprat že Ti to udělá pak i šponky z vrcholků. Jak píšou kluci podle materiálu. Když je to bláto nechá se to tam naprat dobře. Občas to pěkně hučí, když jedu hrubé zuby. Taková 2 kolečko to je hukot, když to tam pěkně naperu. Otáčky nevím, jedu to od opka jako vždy! I když mi ukazuje už ten otáčkoměr, tak na něj stejně nekoukám. :red: Pak občas když to mám narádlovaný, tak to lehce vezmu smirkovím plátnem, nebo třeba ocelákem poleštím při puštěným soustruhu. Aby to ojebalo trochu ty jehličky šponky co tam občas vzniknou.

123

#6487 Nový příspěvek od 123 »

Jiřin:
Já si na to tehdy udělal takovýhle podobné kleště:
https://www.aliexpress.com/item/Mayitr- ... 09037.html
je to dobré když nejde opřít koníkem, otáčky na těch 20mm kdybych to dělal já dal tak těch 100ot, mažu olejem, když nevychází tak zrovna tak jako kluci slíznu průměr.
Jinak vzorce a tabulky samozřejmě existujou, no ale kdo by si to pamatoval a počítal, že jo.
Ale jestli chceš tak něco najdeš třeba tady:
http://www.nzdl.org/gsdlmod?e=d-00000-0 ... 965.3&gt=1

123

#6488 Nový příspěvek od 123 »

palobobo: Tak ten odskok se nechá myslím pořídit jako příslušenství, u někoho jsem to viděl jako držák na nůž. A dál budu radši zticha, ono 300 tisíc je třeba pro mě dost peněz a já osobně bych hodně přemýšlel jestli je dám za mercedes nebo koloběžku.
Možná by bylo dobrý, když ten soustruh máš a doporučuješ, tak kdybys ho pozval aby si ho třeba u tebe mohl zkusit, rozdíl posoudí už sám

ota

#6489 Nový příspěvek od ota »

Tak nevím, ale kdybych tedy už řešil jakej soustruh za 300 000 tak bych asi šel třeba do CNC Masturna MT 50 s Duplomaticem. Myslím že za 300 fíků by se dal splašit. Měl jsem v pácu, ale mistr chtěl 400 fíků a pak dostali 200 a kdyby to bejval řekl tak byl doma. Jetej to se ví. Ale spolehlivej. To je už jiná muzika! Musel by tedy chodit kámoš a zaučovat mě. Ale nádhera se na to dívat když to maká!
Vím noví je noví, ale. Pak můžeš trefit prácičku a máš to doma než bys se kdo nadál. Já ten můj SV 18 měl za zimu splacenej. Taky jsem hi měl jen na hraní. Ale pak se naskytla práce. To samí malej revolver co mám. Stál mě 8000 Kč! Když jsem pro něj přijel, bába na něm normálně dělala. Prodejce povídá, tak Máňo vypni to a jede. Přivezl jsem ho postavil a do dnes dělá bez jakékoli opravy. No a chytil jsem pak práci a za dva měsíce měl na sebe vyděláno. Nikdy člověk neví co se kde vyklube! Pak když to doma máš tak jen dobře.

Jiřin

#6490 Nový příspěvek od Jiřin »

Diky za rady, ja vedel, ze to bude vic temna magie nez jednoznacne nastaveni :) :) :)

Nojono, kdo nic nedela, nic nepokazi :-/

kenybz

#6491 Nový příspěvek od kenybz »

u toho rádlování je lepší proud emulze správně by to mělo byt tváření ale záleží na materiálu...pak to dělá jehličky a ty kolečka zaválcují do již narádlovaného a pak nemají jehlánky čisté lesklé dno. Můžeš to leštit šmirglovat karrtáčovat nedostaneš to ven.
emulze musí případné špóny odplavit z koleček i obrobku.
vše ostatní bylo několikrát napsáno

palobobo

#6492 Nový příspěvek od palobobo »

Oto 123:
Mam aj 18ku ale pred GO teda robit sa da ale nic moc napresno. A komplet go na uroven noveho stroja je plus minus cena toho cinana. Momentalne riesum GO FNK 25 pre znameho a to je cena 7000Eur bez DPH. A ako pise ak nieje problem z finaciami tak preco nekupit novy stroj. Vyskusanie u man nie je problem mam aj BOW frezku MT50. Tiez sa mi ani nesnivalo ze budem mat nove stroje, ale zadarilo sa a zarobil som si aj na nove. V dnesnej dobe ked sa vsetci len vyhovaraju ako sa to neda tak potom nemaju problem aj dobre zaplatit ak sa najde niekto kto to urobi.

123

#6493 Nový příspěvek od 123 »

kenybz:
Hele, ty třísky, já žádnej odborník nejsem ale co si vzpomínám, tak kolečka by materiál měly snad jen vymačkat-tvářet- ne odřezávat. A že by se to mělo vylaborovat tak, aby třísky nestrouhaly. Ale kdyžtak mě prosím někdo opravte, ať tu nejsou blbosti. Já na to teda používám ty kleště, materiál neodtlačují jako klasický držák, s tím se mi i stávalo, že pak byly vidět otisky od čelistí univerzálky a nebo na malých průměrech při větší délce kolečka právě strouhaly.
Ale přesně jak píšeš, asi nejvíc záleží na materiálu.

Čárls

#6494 Nový příspěvek od Čárls »

No 123 máš pravdu ty třísky se většinou udělají pokud nesedí přesně průměr
Ty kleště se mi velice líbí 8) budu utočit na mistra ať je kopí nebo si je vyrobím viděl sem je zde poprvé a už vidím ty přednosti žádný k... univerzálky hrotu a suportového šroubu 8)

kenybz

#6495 Nový příspěvek od kenybz »

je to možné s těma třískama ale třeba m,osaz se nerada tváří no zkrátka ten oplach je dobrý i v případě že se na konci průměru drážky nepotkají tak ta emulze to odplaví a neni to pak vzhledově horší

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“