Soustruhy

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
Janci
Kontaktovat uživatele:

Re: Soustruhy

#6346 Nový příspěvek od Janci »

Mne sa podarilo kúpiť z Moravy SU50 za 20000kč 8) stav v norme, ale žiadna sláva, lože boli frezovane pred 10 rokmi ale poviem že splatil sa už za tie 3 roky čo je doma. Veľa ušetreného času doprosovať sa niekomu, a platiť.
Chcel som SV 18 ale nelutujem :) vrtal som aj do plocháčov, tak že som z jednej strany nabodoval trubku a cez ňu upnul plocháč do univerzaly, nuž velkú vrtačku ešte nemám
Teraz zháňam frézu no za tie už chcú dosť alebo sú daleko.. A najlepšie sú inzeraty že je po GO a vymene niektorých častí a na fotke su rybiny a iné diely zapatlané farbou

Takže saano, ak neni rozbitý, tak poslúži 8)

Zarazilo ma, že v návode sa písalo, že pri závitovaní treba závitové hodinky, aby som sa vedel trafiť presne do závitu ked rozopnem spojku posuvu, no ked som robil hocijaké metrické závity a vždy ked som spojku náhodne zapol, tak sa mi nestalo, že by sa zapla zle a pokazila závit. Stretol sa s tým niekto? :-/ je to Korejec s velkou elektrorozvodňou
Zetor 4011

saano

#6347 Nový příspěvek od saano »

Dvojitá remenica na plochý remeň. Predpokladám že dole na motore bola rovnaká otočená naopak aby sa dali prehadzovať dva kvalty.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Domtra 4x4 ... viewtopic.php?f=13&t=6467 ...
e-mail : zlatomis@gmail.com

exot
Kontaktovat uživatele:

#6348 Nový příspěvek od exot »

Je sice dobity jak cikánské hračky.Ale na domácí šolichání bude stačit(škoda toho uplně zbytečnýho pádu a ohle tyče) To co pise Bata je pravda je to uz hoodne starej stroj ale svou prac i zastane po nejake te péči.Jinak předlohu podle fotek asi neměl(jsou tam sice zuby na vřeteníku ale zadny zpusob jak by do nich mohlo dle fotek mohlo neco zabírat,vzadu na vřeteníku sice vypada jako ten na předlohu ale na co skutečně byly čert ví.Je take možné že to byl nějakou dobu jednoučelák.Havně zjisti stav vřetena a vřeteníku a také stav lože pokud nebudou uplně v háji pak se ostatní da už vyřešit.
Vše co potřebujeme k běžnému životu nás učili v základní škole!
Nejvetší problém je mezi sedačkou pedálama a volantem!
Svareni to je moje:)

Baťa1

#6349 Nový příspěvek od Baťa1 »

předloha bych řekl že je uvnitř té řemenice

čarls píše 4-6kw motor :shock: :evil: pane mistr to není cirkulárka s metrovým kotóčem na tym se budó dělat hřídelky a nejaké čudlíky takže motor bude stačit do třech kilovat, na SV18 mám motor 6kw a to byl sóstruh do trvalého provozu dle dokumentace "jak pro jemnou práci tak vhodný svým výkonem i pro hrubování" já na tym loni vrtal díru průměru 20mm a nejak se to začalo zastavovat no jo pak sem zjistil že z pěti řemenů tam zustal jeden rozblemcané od oleja otočené naruby s prověšením pět centimetrů takže kolik ten řemeň přenesl síly která stačila pro běžny sóstružení no moc asi ne a přesto to fungovalo, na SN20 mám motor 3kw z důvodů provizoriumnafurt? tam mám taky jeden řemeň ze tří taktéž funguje, to spíš začne spojka prokluzovat, takže bych zastal názor že by stačilo i motor 2kw teda samozřejmě přes převodovku to spíš začne ta kožená placatka smýkat
Frézování, soustružení a jiné činnosti v dílně, Zetor 50 super

Čárls

#6350 Nový příspěvek od Čárls »

Počítal sem s měničem a tam pokud známo jakmile na měniči měníš otáčky směrem dolu klesá rapidně výkon motoru Vidím to v práci mam SN 50c na který jsme přidali měnič pokud snížím na minimum otáček co nastavili tak je to tak na výstružení nebo malou šponku Pokud to vezmu přes předlohu a vyšší otáčky motoru pohoda
Proto zde v tomto případě pokud není předloha by byl v případě měniče potřeba silnější motor Pokud se zamontuje převodovka 3 KW úplně bez problémů navíc jen odhaduji běhá na šálách takže větší odpor vřetene odhaduji otáčky měl tak max 400 až 600ot

Snažil jsem se ho najít na netu podle obrázku ale nenašel něco Málo o volmanech http://www.tumlikovo.cz/predvalecne-soustruhy-v-csr/

Ps co a jak s měničem jedině dobrý elektrikář ja su jen soustružník co se občas hrabe do slaboproudu
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

exot
Kontaktovat uživatele:

#6351 Nový příspěvek od exot »

Pokud tam da motor tak 3Kw 920 ot/min a idelane nejaky prevod do pomala tak na 99,9% veci to bude stacit s použitím měniče s nastavením 25-150%
Vše co potřebujeme k běžnému životu nás učili v základní škole!
Nejvetší problém je mezi sedačkou pedálama a volantem!
Svareni to je moje:)

kenybz

#6352 Nový příspěvek od kenybz »

jo měniče umí i 400Hz což umožňuje zvednout otáčky o proti jmenovitým udávaných při 50Hz osminásobně, ale to bys musel mít speciální motor určený pro frekvenční měniče.
Prakticky jde zvýšit otáčky u běžných asynchronních elektromotorů 2x tzn 100Hz
výkon motoru pak prudce klesá motor se zahřívá a chvěje díky nevyváženostem.
pokud tam neni v tom vřetenu předloha tak tak to bude slabé a zastaví to 20-ka vrták nebo očko M16
takže převodovku z auta + vhodný motor s měničem.
Osobně bych takový poničený soustruh nebral nejen kvůli stavu, ale kvůli možnostem prakticky je to jen značně očesaný soustruh co se možností týká...ta točná délka je taky dost malá...stačí tam vrazit do koníka volnou hlavu do toho nástrčný výstružník na trnu a si s koněm mimo lože
dál bude problém upravit ty řemenice na klínové řemeny je to totiž tenký odlitek a zapíchnout to nebude....dnes s sice dělají kvalitnější ploché řemeny, ale zase výroba poměrně hovadské řemenice na elektromotor nebude taky výhrou+ nutnost takový cvalík vyvážit už ty ložiska malého třeba 3kw motoru s tím budou mít problém....
určitým řešením by byl vícedrážkový řemen a zápichy pro něj vysoustružit přímo na namontované řemenici...
první bych propláchl pouzdra vřetena petrolejem nebo benzínem a kápnul tam trochu oleje a změřil vůli v uložení...soustruh s vůlí ve vřetenu je nepoužitelný..pouzdra se snažil někdo už utahovat je to poznat na té omlácené matici...vem si úchylkoměr se stojánkem nějakou páku v tomto případě tak 1,5m dlouhý ttrámek
zapač a měř a dej vědět cos naměřil

Atlan
Kontaktovat uživatele:

#6353 Nový příspěvek od Atlan »

Poyzil by som remene 4pk alebo 6pk co sa pouziva u aut, na motor remenicu z auta a bolo by hore na to mpriemere to prenesie dost vykonu. A dole ta mini remenica 4 ale 6 drazkoba tie 2kw prenesie tiez. A ked nebude brat 3mm sponu tak to bude funkcne. Ale jlavne lacne.
No ked budu v tahu tie loziska bide zabava.
Myslim ze bude stacita 1m tram, akurat aby nieco neohol. Otazka je ci mam stojancek s uchylkimerom. Ale ten mu bude treba aj tak ked chce sustruzit.
Ludi co nemaju dost rozumu som zablokoval. Ked raz nato niekto nema, tak skoda sa snim bavit.

123

#6354 Nový příspěvek od 123 »

No, za mě co se týče toho soustruhu, tak jsem sice hádal špatně ale když si vzpomenu na dobu před tak 30 rokama, tak o to, co je na fotkách, by tehdy byla myslím i dost velká pranice. To až teď poslední dobou jsme zmlsaný strojema z vyklauzovanejch a zhavlovanejch fabrik. Podoma soustruhy, co tehdy byly, vypadaly co jsem viděl i mnohem hůř a majitelům je záviděli, si vzpomeňte, já měl tehdy podoma udělaný a byl jsem rád že ho mám. To co koupil saano bych byl tehdy popadl všema 10, kdyby se někde vyskytlo.
Levou nohu ten soustruh má, jestli podle fotek dobře vidím, ze stran průchozí, takže kdyby si tam dovnitř spodní plochou řemenici uložil ze stran do domečků, tak elektromotor s převodovkou dá klidně vlevo nebo vpravo dolů pod soustruh, propojí to spolu třeba kardanem, proč ne, takže ložiska pro řemenici může řádně nadimenzovat a trpět nebudou.
A co se týče plochýho řemenu, tak vůbec bych se nebál, proč to složitě předělávat? Pokud je plochý řemen v dobrém stavu a je o něj občas postaráno, tak ten přenese výkonu až běda, jak píše Čarls 4-6kW to zas tak moc není a na 3 směny mu to doma asi nepojede. Tady kus dál třeba řežou na rámovém katru, do rámu dají i 8 pil, motor tam bude odhadem nejmíň tak 15kW spíš ale víc a přes 1 plochý řemen žene celý ten katr. Nebo třeba kombajny, 512ku znáte určitě všichni. A přeci mlátičku na ní žene - a motor, ta IFA na 512ce má pozor 100 koní - taky plochý řemen. A mlátička má nějaký odpor, to když bylo obilí vlhké, prorostlé plevelem nebo vysoký podsev, tak ten 100koňový motor jen mručel a když se nedalo pozor a buben se namotal, třeba bodláky se stávalo, tak nebyl problém motor přes ten 1 plochý řemen udusit. A třeba ty starší SV18ky měly plochý řemen taky a v pohodě se na tom i hrubovalo.

Čárls

#6355 Nový příspěvek od Čárls »

Tak sem si chvíli psal s kámošem elektrikářem a po jeho doporučení 4 KW 900 otáček k tomu měnič a je plně vystaráno Psal měnič max na 100 herc a má při 1:1 1800 min 15 herc 270 ot na motor extra ventilátor co běží naplno furt plně bude ochlazený motor Jak psal 123 řemenici extra v ložiskách a na hřídeli třeba nebo převod další řemenicí s klíňákama na motor To by bylo luxus provedení otáček tohohle volmana

kenybz

#6356 Nový příspěvek od kenybz »

aby to nevyznělo že chcu někoho odrazovat...každý si tím musí projít sám...v baráku moc místa obvikle neni a přivezeš si kus litiny ....po mnohahodinovém zápolení to dáš dohromady a konečně příjde první radost a první špóna hurá ono to soustruží....sice je povrch rapatý ale je to soustruh no pokrok velký o proti doposud broušení kusu kulatiny na obyčejné kotoučové brusce a snaha tam napasovat nějaký protikus...
radost pomine a pak chceš udělat konkrétní součástku aby byla přesná...pak teprve zjišťuješ, že to na tom kusu litiny ne a ne udělat....máš jen obyčejné nože vybavení skoro žádné zkušenosti taky a pak příjde to zklamání a rozpaky...to je třeba překonat jenže to vyžaduje investice chuť se něco naučit a časem ten původní vergl vyladíš a poznáš jak s ním dělat aby byl výsledek použitelný...
hurá...už mě to jde...no ale chtělo by to frézku a další a další stroje...pak stavíš další dílnu aby to všechno bylo kam dat...tak nech se daří toto vše jsem napsal proto abys věděl jak to probíhá v žádném případě nemám v úmyslu tě odrazovat spíš připravit na realitu

kenybz

#6357 Nový příspěvek od kenybz »

min. 270 otáček je hrozně móóc závitovat nemůže nožem potřebuje minimální otáčky tak 50/min s velkým krouťákem ty velké otáčky upečou futra a nebude je moct využit

123

#6358 Nový příspěvek od 123 »

kenybz:
To nemusíš ani stavět a kupovat další stroje, ono stačí když dneska začneš nakupovat měřidla abys mohl změřit když chceš přesně vyrobit, hele 2 šuplata a stálo mě to víc než soustruh. :smich:
A zase někomu může k soustruhu stačit i jen šuplera za 3 stovky a vyrobí si taky co potřebuje, hlavně když se nemusí nikde doprošovat, jezdit, shánět a čekat až se soustružníkovi uráčí, takových bude taky.
Podle mě dyť ať si tam klidně zatím dá tu převodovku, když jí má, měnič přidá kdykoli, to jsou jen dráty.
270ot je moc i na očko, podle mě tak na 50ot kdyby se s převody dostal, klidně i míň.

Čárls

#6359 Nový příspěvek od Čárls »

Zapomínám :red: ty otačky se vztahují k motoru ne ke vřetenu takže převod řemenicí do pomala + nastavení měniče (při zachování výkonu motoru)
,aby jsi se dostal na rozmezí nejpoužívanějších otáček U mne to v práci je cca na SN 50c 20-15 ot minimalní a 300 až 900 maximální
( používám i vyšší otáčky ale to jsou pak mini součástky které dělám výjmečně) Osobně pokud bych to dával do hromady tak uložení vřetene bych předělal na tlakový mazání ala SV18 čímž by se šály neupekli i při vyšších otáčkách

Ps zmíněný soustruh zde jen odhaduji bude ale mít kuličkové ložisko axialní a radialní vzadu a ve předu to odhaduji na dvě kuželíkokové proti sobě tak se to dělalo i před 100 lety na některých soustruhách , šály většinou i v té době měli nějaký ten průtok oleje To se ale zjistí až se to rozdělá a bude čistit

Pokud to má makat jak Má (je to jen muj názor) postupně rozebrat vše vyčistit a znova složit vyměnit vadné za nově vyrobené díly
Pokud tam budou šály vřeteno v místech uložení přeleštit dotáhnout a zkalibrovat šály zaškrabáním :chytry: práce na dlouhé večery :pistol:
Naposledy upravil(a) Čárls dne pon pro 25, 2017 8:36 pm, celkem upraveno 1 x.

ota

#6360 Nový příspěvek od ota »

Ano to co píše Kenybz, tím jsem si prošel taky. Jenže jsem měl možnost koupit hned celkem kloudnou mašinu, soustruh. Taky byl nefunkční díky neznalosti té elektriky v bývalé firmě co ho měli. No dal se dohromady a začal jsem. Pak to začalo chtělo by to nože, pak to chtělo vrtáky, pak závitníky a pak to a zase to. Přesně jak píše, za čas byla třeba frézka. No každej potřeboval věci už hotové a já to jen soustružil. Tedy koupil jsem frézku. A znovu to přišlo, vercajk k tomu. Pak byla třeba větší sloupovka, pak nebylo místo. Tak jsem přistavěl dílnu. No když je větší dílna, tak to chce větší frézku. Koupil jsem tedy větší frézku. Takže už jsem to měl docela vybavený. Pak přišli z firmy, jestli bych nedělal nějaké věci. Tak jsem si udělal živnosťák při zaměstnání. A dělal do firmy věci. Pak bylo hodně stejné práce tak jsem na to koupil dalšího pomocníka revolverovej soustruh. Starší kousek, ale s tím jsem nemusel dělat aňi Ň! Ten jede jak jsem ho koupil bez jediné závady. No a už je ta dílna zase malá! A pak to přišlo, skončil jsem ve firmě kde to stálo za hovno a zůstal doma. Tedy doma ne, jsem zaměstnán u bráchy a nejdřív jsem jezdil k němu do firmy a po večerech a sobotách dělal věci k němu. A už je to ve stadiu, že nestíhám dělat věchny ty věci a jsem pořát doma v dílně a pracuju přez týden doma pro něj. Takže všechno bylo doma připraveno, jen jsem pokračoval doma. Má to svoje + i - ale jde to. Teď jsem doma v klidu bez buzerace a dělám si jak mi to vyhovuje. 8)
Ale to je trochu jiný případ. Každej soustruh je lepší než žádnej tak to vidím já. A naučit se dá všechno. Znám človíčky co se třeba vyučil holičem a strčil do kapsy každýho konstruktéra ve firmě, protože to měl už v sobě a uměl si všechno představit a spočítat na kusu papíru s tužkou v ruce.
No je to pak mazec s tím scháněním příslušenství a věcí. 8)
K těm převodům, kolikrát jsem psal, já jedu tak do 800 ot/min max. Běžně jedu kolem max: 500, 700 ot/min. To když je to slabší průměr. A ty malé otáčky to nevím, nekoukám na budík otáčkoměru. Většinou nevím jaké otáčky tam jsou, jedu z hlavy. Ty větší otáčky to jen že jsem se tuhle díval zrovna kolik tam mám. Prostě otočím potenciometrem a jo dobrý soustružím. Takže bych šel do max: 900 ot/min a spíš aby to mělo třeba těch 50 ot/min.

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“