Soustruhy

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
Jiřin

Re: Soustruhy

#6031 Nový příspěvek od Jiřin »

:) Kdo z vas pozna, co je tohle za stroj?
Pripadne k cemu je primarne urcen?

Obrázek

winch

#6032 Nový příspěvek od winch »

No určite na sústruženie kuželov, príp trubkových kuželových závitov. A vedla má SM 16 :)
Starý, dobrý je to stroj, som rád že mám traktor môj.

Britt

#6033 Nový příspěvek od Britt »

ota píše:Ahoj, kdysi se to tady už s tou kostkou řešilo. Nebo spíš psalo. V dobách, když nebyl internet a já chodil na učňák ve třetím ročníku řekl mistr na soustruhách, kdo neudělá kostku v kostce není soustružník. Jenže kde vzít inspiraci?

Přesně tak, já říkám že není problém něco vytočit ale umět to správně upnout a případně vymyslet nějaký fígl jak se dostat někam za roh. Jako mladej kluk jsem dělal leteckou modelařinu. Spalovací motory byly nedostatkové zboží a jejich cena byla dost vysoká. Když byl motor vyběhanej, končil většinou v šuplíku a šetřilo se na nový. Měli jsme ve fabrice dědka, který na soustruhu vytočil i hřídelku do hodinek a za tím jsem zašel, jestli by nešel takový motor zgenerálkovat. Pro dědka byly takové kšefty velkou výzvou a tak se do toho pustil. Udělal si forichung, válec vyhonoval, z nějakého tvrzeného duralu nebo elektronu vytočil nový píst a motor šlapal jako vítr. Jinýmu klukovi vytočil novou vložku válce a jako majstrštyk se pustil do výroby karburátorů a laděných výfuků k leteckým motorům. Tenkrát byla univerzálním platidlem flaška tvrdého a já mu dával 2 abych se mohl dívat jak to dělá. Dědek neměl rád když mu někdo koukal na ruce.

Tam někde vznikla moje láska k soustruhu.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

almac

#6034 Nový příspěvek od almac »

...říká se tomu "okamžik zasvěcení". Každý koníčkář něco takového má, pak i po letech přemýšlí, kdy se k tomu poprvé vlastně dostal. Já jsem první soustruh viděl v osmičce na základce, v rámci exkurze výběru povolání, ve Velkém Oseku, v podniku Vodní stavby (dříve Kapsa a Müller) a na soustruhu tam řezali závity základových šroubů, odhadem a po letech tak M50. Fascinovalo mě, že závit neřežou očkem, což jsem do té doby znal jako jedinou metodu výroby závitů. Soustruh byl nejspíše S 28. A.

drtikol

#6035 Nový příspěvek od drtikol »

Ahoj, nedávno mi přivezli přírůstek, další automatický soustruh, tentokrát daleko mladší A 20 B, je pro mě zajímavej mimo jiné i tím, že je včetně technologie a příslibem práce na několik let, mám v plánu dělat 6-10 000ks měsíčně, podle potřeby .

ota

#6036 Nový příspěvek od ota »

Ahoj, to je ještě ten vačkovej automat? Nebo je to už ten modernější - modernizovanej? Tam když si nastavíš práci a odladíš, tak múžeš valit bedny kusů. Mívali je kdysi na fabryce a ještě myslím větší A 40. Na tom měli seriovku nastavenou a třeba 5 roků jeli jednu věc. Stála tam babka ( no někdy i mladší holčina :) ) a obsluhovala to. Štelér ji to poladil a už to valili. Předchůdce CNCčka.
Teď mi cosi říká, jestli to mělo podavač, nebo ten větší. Už si to nepamatuju, ale byly tam mašiny s podavačem a to jelo na směny a dokud byly v zásobníku tyče tak to z toho padalo. :) Třeba na tom jeli koloví šrouby na avie a těch se něco spotřebovalo. Nebo jiný věci. Pak na těch kolovejch šroubech druhá babča na kotoučoví závitivce mačkala závity do toho. Kolikrát jsem si tam u ní dával udělat šrouby dom. Vyndala takovej doraz vzadu a šlápla na pedál, kotouč přijel a já měl i 500 mm dlouhej válcovanej šroub! 8)
Jo to je dávno a kde to všechno je.
No tak ať slouží mašinka a hlavně je na ní co dělat! 8)

Baťa1

#6037 Nový příspěvek od Baťa1 »

jej to bylo no a dyž byly řady tech sóstruhů tak to byl taky pekelné rachot havně jak ty tyče mlátili v tech trubkách vehikle cvakali rachtali a ta olejová mlha co se tam vznášela kolem tam nad a pod, tam bylo komplet všecko potopený do oleja
Frézování, soustružení a jiné činnosti v dílně, Zetor 50 super

drtikol

#6038 Nový příspěvek od drtikol »

Ahoj, jo pořád ten vačkovej, ale už na elektromagnetický spojky, oto, jak píšeš, desetitisíce kusů aniž bych si toho nějak zvlášť všímal, vložím tyčku materiálu a mám 1 1/2 hodiny na jinou činnost, nebo jedu do CHebu a i když se vrátím za dvě hodiny, nic se neděje, po dojetí materiálu se tenhle automat úplně vypne .

Baťo máš částečně pravdu, v sedmdesátých letech jsme vozili výrobky dvakrát denně do Esky z Premiérky, tam byla automatárna se 120ti takovýma automatama a ještě nějaký šestivřeteňáky a to byl opravdu rachot a smrad, protože všechno jelo na doraz, jak píšeš tyče mlátili v těch trubkách, protože ty tyče byli ohnutý, obsluha chodila v gumákách, protože normální boty by nevydržely chodit v oleji a to všechno protože z cizího krev neteče, na všechno se z vysoka kálelo a lidi si chtěli vydělat, dělali v úkole . U mě je situace úplně jiná, řezný podmínky mám poloviční než bych mohl mít, abych nedělal zbytečnej kravál a necákal olej, protože zvlášť v našem městě si to nemůžu dovolit, samozřejmě jsem taky v úkole, ale jak jsem se už zmínil, je to automat a korunky dělá převážně sám .

ota

#6039 Nový příspěvek od ota »

Dneska trochu zase soustružení něčeho jiného než kovu. Dělal jsem pánovi na motorku nějaké plastové záslepky na padáky. On jeden stratil. Tak jsem mu dělal dva kousky noví. Trochu změna oproti té monotoní práci s kovem. :vysmech: No snad bude spokojenej. Kopíroval jsem to podle vzoru.
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Mildis

#6040 Nový příspěvek od Mildis »

Scháním někoho,kdo by mi vyrobil nozovou hlavu na soustruh, přibližné rozměry v odkazu http://mildis1.rajce.idnes.cz/nozovka/#Noovka.jpg
Troufl byste si na to někdo?podle ceny bych vzal i dva nebo vic kusů,ale nemám představu,kolik to může stát.
Jo a mám tady nějaké nože s upínacím hranolem cca 25x25 a více a lunetu asi z su50, chtěl by jste to někdo, třeba výměnou za něco k soustruhu?

Jaryn82

#6041 Nový příspěvek od Jaryn82 »

Podívám se mám doma nožovku kterou mam navíc a na nic mi nepasuje jestli není podobna tvemu rozměru

Britt

#6042 Nový příspěvek od Britt »

Sehnat dobrej silon na soustružení je dneska věda. Měl jsem něco dělat ze silonu a tak jsem vyrazil nakupovat do Ferony. První překvápko bylo, když mi řekli že mají jen alkalické tyče. Vypadalo to stejně (a na jménu nezáleží), tak jsem 3 koupil. Už při upnutí do univerzály se mi zdálo že to nějak péruje a když jsem do toho zajel kudlou, měl jsem dojem, že loupu bramboru, povrch byl drsnej,prostě práce na pytel. Co mám starý zásoby silonu, to je jiný kafe.

rosch8

#6043 Nový příspěvek od rosch8 »

Silon, plyamid je nanic material. Lepi sponu, taha sa, povrch je drsny.
Pouzivam POM (ertacetal). Neda sa ani porovnat so silonom...

Britt

#6044 Nový příspěvek od Britt »

Jó to jsou dnes věci a člověk aby byl pomalu kovaným metalurgem. Těch druhů hliníku a duralů, o oceli ani nemluvím. Kámoš si přinesl automatovku a chtěl vytočit nějaký přípravek. Obrábělo se to hezky ale až doma zjistil že se to nedá svářet a jelo se nanovo z jiného materiálu. Kde jsou ty časy, když jsem si odléval hliník na řemenice ze starých pístů. :)

Mildis

#6045 Nový příspěvek od Mildis »

Jaryn82 píše:Podívám se mám doma nožovku kterou mam navíc a na nic mi nepasuje jestli není podobna tvemu rozměru
Dík, kdyztak ji pomer, mám ještě možnost velikost upravit, mám tam podlozku, která by se upravila.

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“