Soustruhy
- Atlan
- Kontaktovat uživatele:
Re: Soustruhy
No neviem, ale z principu veci by malo vreteno umoznovat reverzny chod, to iste rychloposuv, by mal fungovat v lavo aj v praco.
Hlavne by som si skontroloval ako sa toci cerpadlo na olej ktory maze prevody, lebo to je najdolezitejsie aby mali spravny chod.
Stale si myslim ze prehod draty v koncovke alebo zasuvke, a na vretene zarad dopredny chod.
A vobec zbytocne tu spekulujeme, chod na cnc forum tam su odbornici poradia ti.
Hlavne by som si skontroloval ako sa toci cerpadlo na olej ktory maze prevody, lebo to je najdolezitejsie aby mali spravny chod.
Stale si myslim ze prehod draty v koncovke alebo zasuvke, a na vretene zarad dopredny chod.
A vobec zbytocne tu spekulujeme, chod na cnc forum tam su odbornici poradia ti.
Ludi co nemaju dost rozumu som zablokoval. Ked raz nato niekto nema, tak skoda sa snim bavit.
tady máš manuál sice v ruštině ale kinematické schéma tam je i ostatní důležité obrázky
http://stachura.cz/novy/data/soustruh_aradSN400-750.rar
jinak směr otáčení změníš přehozením kterých koliv 2 fází
ale jak už bylo napsáno dráty samy nepřeskočí a je potřeba aby směr otáčení souhlasil
způsoby mazání respektive čerpadla jsou různého provedení pístová co jsou přez vačku tak ty se používají pro obousměrný pohon taky existuje i zubové čerpadlo pro obousměrný pohon např u SU32
u sn400 nevím jak to je tak jukni do návodu a nebo na cnc fórum a nejdřív zkus hledat a pak dej dotaz a obrň se trpělivostí a buď slušný je totič možné že tamní někteří i odborníci tě sežerou..myšleno s nadsázkou
http://stachura.cz/novy/data/soustruh_aradSN400-750.rar
jinak směr otáčení změníš přehozením kterých koliv 2 fází
ale jak už bylo napsáno dráty samy nepřeskočí a je potřeba aby směr otáčení souhlasil
způsoby mazání respektive čerpadla jsou různého provedení pístová co jsou přez vačku tak ty se používají pro obousměrný pohon taky existuje i zubové čerpadlo pro obousměrný pohon např u SU32
u sn400 nevím jak to je tak jukni do návodu a nebo na cnc fórum a nejdřív zkus hledat a pak dej dotaz a obrň se trpělivostí a buď slušný je totič možné že tamní někteří i odborníci tě sežerou..myšleno s nadsázkou
Atlan
Máš pravdu ale on na to už snad přijde i sám až si to osahá, když mu mašina běží.
Akorát nevím s tím cnc forem, tam se mu spíš budou asi pošklebovat než by poradili. Pročti si to tam a sám uznej.
Máš pravdu ale on na to už snad přijde i sám až si to osahá, když mu mašina běží.
Akorát nevím s tím cnc forem, tam se mu spíš budou asi pošklebovat než by poradili. Pročti si to tam a sám uznej.
Dík za odkaz, manuál už jsem našel i v eng. Prohození vše tří fází nemělo žádný vliv (to byla jen taková úvaha laika) Jinak hlavní motor se točí na 100% dobře, takže mi prohození dvou fází na přívodu nepomůže. Ale to je fuk, prohodím fáze v soustruhu na stykači pro rychloposuv. Jinak se zdá, že vše funguje, už natočil i první zkušební špony, mám z něj radost, ikdyž se musím postupně všechno naučit, naposledy jsem soustružil na praxi ve škole.
Taky mi chybí pár věcí, klička na univerzálku a na utahování šroubů co drží nůž, hlavička na vrtáky do koníku, přechody na menší kužel a v neposlední řadě i nože. Nevíte kde se dají takové drobnosti sehnat za rozumnou cenu (starší) ?
Taky mi chybí pár věcí, klička na univerzálku a na utahování šroubů co drží nůž, hlavička na vrtáky do koníku, přechody na menší kužel a v neposlední řadě i nože. Nevíte kde se dají takové drobnosti sehnat za rozumnou cenu (starší) ?
No tak s těma věcma to teda pozdrav! To máš tedy holý stroj? No čeká Tě schánění. Pořát něco scháním dokupuju. Zajedno bazoš, aukro a burzy. Momentálně jsem naposledy povídal, že na burze je nejlíp kupovat. Nebo i z inzerce, ale vlastní odběr. Protože se Ti stane, že někdo bude nabízet třeba morse vložky jako pěkné kousky a úpak Ti přjdou zgarbáky orezlí jak mě jednou tady z fora. Prostě třeba pouzdra, vrtáky, nože je nejlíp vzít do ruky a jo tohle beru a nebo tohle neberu. Byl jsem teď na burze a dědko měl na stolku plátky. Vychvaloval je až kam. Zastavil jsem se a normální plátky do nože a jednostraný tedy 2x otočíš a konec. Povídám co za ně? A dědko 600 Kč za 10 ks! No tak tedy díky a šel jsem dál. Dědko na mě volá, že to jsou skoro světoví plátky a skoro zadarmo. Kolik si tedy představuju? A já že jdu jinam kde mají stejný ale oboustraný za 250 Kč 10 ks. A on že by to chtěl vidět. No tak pojďte se mnou. Dědko nešel. A já pak přišel i Indovi a ten mi nechal ty oboustraný fungláče 12 ks za 250 Kč. Tedy ještě levněji než jsem prezentoval. Pěkně si je tam otevřeš, prohlídneš a koupíš. U toho prodejce vím, že tam jistě nebudou třba tři plátky už zkurvený. To se mi už taky stalo, že mi chlapík poslal plátky do frézy APKT a z 10 ks byly dvě destičky na vyhození Odepsal mi, že to asi ve firmě spletly. Co je to za blbost, ve firmě kde dělají destičky jistě použitý nikde nemají.
Hlavně si kup kvalitní věci. Poznáš to pak při práci. Jsou věci kterejma uděláš jednou a jsou k prdu a jsou věci které drží jsou sice dražší, ale vydrží. Živím se obráběním. Měl jsem třeba nůž, kterej byl dražší novej, ale vydělal 40 000 Kč na odvedené práci. Pak člověk nekvičí, že to stálo víc peněz. Nechají se sehnat staré zásoby za pár Kaček, ale chce to sledovat trh. Pořát něco dokupuju. Pak je to pohoda chmátneš, nasadíš a jedeš. Nakonec máš radost, že to šlo tak rychle a pohodově, když máš na to věci.
Hlavně si kup kvalitní věci. Poznáš to pak při práci. Jsou věci kterejma uděláš jednou a jsou k prdu a jsou věci které drží jsou sice dražší, ale vydrží. Živím se obráběním. Měl jsem třeba nůž, kterej byl dražší novej, ale vydělal 40 000 Kč na odvedené práci. Pak člověk nekvičí, že to stálo víc peněz. Nechají se sehnat staré zásoby za pár Kaček, ale chce to sledovat trh. Pořát něco dokupuju. Pak je to pohoda chmátneš, nasadíš a jedeš. Nakonec máš radost, že to šlo tak rychle a pohodově, když máš na to věci.
- elbarto
- Kontaktovat uživatele:
Kupuju na burzach ci bazosi pomerne casto. Jednou jsem za kinga co usmlouval za super cenu, jednou za vola, ktereho prodejce ojebal. Naposledy vystruznik co mel mikro, mikro prasklinku na jednom z nozu. Pri cisteni vypadnul. Je z neho tezke zavazi :-( VBD beru pouze za uplne extra nizke ceny. Pokud clovek nema v hlave katalog a to jako hobbik urcite nemam, potom klidne dotahnes VBD treba na plast ci jiny ulet. Na Bazosi jsou platky v nabidkach stale a v klidu si v google a katalogu vyrobce najdes na co presne jsou.
Jinak souhlasim s Otou, tvrde smlouvat a neverit prodejci ani slovo. Vetsina zbozi na burzach je cenove znacne prepalena a hlaska "vice co to stoji nove" mi doslova spousti kladiva. Kupujici proste musi drsne odpovedet: "vzdyt si to smejde ukradnul, tak si nech podobne skoleni". Poslednim nesvarem je vykupovani dobrych prodeju ostanimi smecko prodejci. Typek napriklad prodava hrabe (znama firma), rano bleskove obehne slusne prodavajici sebere jim pekne levne veci a dal je prodava ten samy den za 3x tolik mezi hrabema. Jezdim uz jen na burzy co mam do 10 min od chalupy, jinak je to z meho pohledu uz ztrata casu. Dezdit stovky km co jsem driv pachal uz NE. Neni co prodavat ani kupovat a stolety dedek ma od syna ci vnuka papir s cenama na Bazosi ci Sbazaru.
Jinak souhlasim s Otou, tvrde smlouvat a neverit prodejci ani slovo. Vetsina zbozi na burzach je cenove znacne prepalena a hlaska "vice co to stoji nove" mi doslova spousti kladiva. Kupujici proste musi drsne odpovedet: "vzdyt si to smejde ukradnul, tak si nech podobne skoleni". Poslednim nesvarem je vykupovani dobrych prodeju ostanimi smecko prodejci. Typek napriklad prodava hrabe (znama firma), rano bleskove obehne slusne prodavajici sebere jim pekne levne veci a dal je prodava ten samy den za 3x tolik mezi hrabema. Jezdim uz jen na burzy co mam do 10 min od chalupy, jinak je to z meho pohledu uz ztrata casu. Dezdit stovky km co jsem driv pachal uz NE. Neni co prodavat ani kupovat a stolety dedek ma od syna ci vnuka papir s cenama na Bazosi ci Sbazaru.
kličku na univerzálu má možná vitex zkus mu napsat a změř si velikost čtyřhranu
Možná mám ale neznám velikost a odjíždím s Eldou na dovču.Tak až po.
Kličky si přeci snad udělá, když to dokážu dokonce i já, hele:
tak on určitě taky.
Redukce jsem nakoupil tady:
http://eshop.vyrobnistroje.cz/
sice čínský ale velice slušný, je to už tak 6 let možná víc, třeba se nezhoršil.
tak on určitě taky.
Redukce jsem nakoupil tady:
http://eshop.vyrobnistroje.cz/
sice čínský ale velice slušný, je to už tak 6 let možná víc, třeba se nezhoršil.
Jasně, kličku i klíč na nože bych si dokázal vyrobit, jde jen o čas. Soustruh jsem bohužel koupil úplně holý, jen lícní deska k tomu byla, + výměnný kolečka na závity, ale za cenu jakou byl jsem určitě neprohloupil...
Zkusili jste si někdy vyrobit https://www.youtube.com/watch?v=AuS6HDH ... zEaT3XEbQb
Je to tip na dlouhý zimní večer když se nudíte já na toto v práci na soustruhu čas nemám a soustruh doma taky ne
Je to tip na dlouhý zimní večer když se nudíte já na toto v práci na soustruhu čas nemám a soustruh doma taky ne
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/
známá věc a správný mistr obráběčů dal žákům otázku jestli to jde vyrobit a taky pak i ukázal
že to jde
že to jde
Ahoj, kdysi se to tady už s tou kostkou řešilo. Nebo spíš psalo. V dobách, když nebyl internet a já chodil na učňák ve třetím ročníku řekl mistr na soustruhách, kdo neudělá kostku v kostce není soustružník. Jenže kde vzít inspiraci? Nikde nic nebylo psala se 80 léta. Tak jsme s klukama dali hlavy dohromady a dumali až jsme to vyzkoušeli. Ale žádnej hliník pěkně železnou kostku a žádné lepení, naostro. Musel se dávat bacha aby to při odpadnutí kostky neurvalo nůž. Myslím že jich pár zařvalo. Já měl štěstí, dělal jsem ji na SV 18 RD a už byla jen na krajíčku a tam to fungovalo dobře, vypnul jsem a vřeteno stálo. Nůž vydržel. Měl jsem jich kolik a všechny jsem rozdal. Měl jsem i tři v sobě. Ale jak jedeš a víš postup, je to už jedno.
K té kostce je to taková jednodužší práce na soustruhu. Jsou dalece složitější práce u kterých musíš podumat jak na to protože potom už to třeba nejde nijak upnout. Dělal jsem takovej střed na vypletáné kolo na vaterána a měl jsem v nožovejch hlavách 12 nožů na to vybroušených. Válec měl průmer 100 mm délka 100 mm a zůstal s toho výrobek s 4 mm stěnou a všude radiusy, vnější a vnitřní žádná rovná plocha. No mazec a to 5 ks aby bylo i na rezarvu. A hafo jiných a jiných vychytávek.
K té kostce je to taková jednodužší práce na soustruhu. Jsou dalece složitější práce u kterých musíš podumat jak na to protože potom už to třeba nejde nijak upnout. Dělal jsem takovej střed na vypletáné kolo na vaterána a měl jsem v nožovejch hlavách 12 nožů na to vybroušených. Válec měl průmer 100 mm délka 100 mm a zůstal s toho výrobek s 4 mm stěnou a všude radiusy, vnější a vnitřní žádná rovná plocha. No mazec a to 5 ks aby bylo i na rezarvu. A hafo jiných a jiných vychytávek.
Taky sem vyráběl různé ptákoviny ale jen to co bylo potřeba nebo k užitku Třeba vodníka na MZ90 pro kámoše co závodil základ byla vrtulka z aut. pračky zbytek dovymýšlet a udělat vše na soustruhu
protáčení a honování vložek na MZ90 + písty přetočení a slícování jo to v 80 letech na vyrachlaný SUS 32
Leštění krků na extrudry taky byla hromada vychytávek jak docílit povrch 0.02 mikronu v díře 28 mm délka 500 mm k dispozici jen vrták naštěstí tolerance na díře nebyla hrál sem si s tím skoro 3dni
a hromada dalšího co se člověk navymýšlel aby si ulehčil život soustružníka
protáčení a honování vložek na MZ90 + písty přetočení a slícování jo to v 80 letech na vyrachlaný SUS 32
Leštění krků na extrudry taky byla hromada vychytávek jak docílit povrch 0.02 mikronu v díře 28 mm délka 500 mm k dispozici jen vrták naštěstí tolerance na díře nebyla hrál sem si s tím skoro 3dni
a hromada dalšího co se člověk navymýšlel aby si ulehčil život soustružníka
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Kostku jo, kdysi. Z mosazi aby se to lesklo, hranu tak 20-25mm. Tavný pistole tehdy nebyly, lepilo se to buď ohřátým voskem na řemeny, pak umylo v perchloru a techničáku nebo se dal koupit pečetní vosk, takový červenohnědý tyčky, to se zapálilo a tím zakapalo pak vydrobilo. Začistit hrany a rohy, jeden roh provrtat pro kroužek aby bylo kam navlíct řetízek a dávalo se to holkám, nosily to na krku a cinkaly s tím jak s rolničkou.