Soustruhy

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
Atlan
Kontaktovat uživatele:

Re: Soustruhy

#6001 Nový příspěvek od Atlan »

Ani omylom na 16A istici.
16 je menovity prud v hviezde, pri rozbehu tak 2x viac.
Ludi co nemaju dost rozumu som zablokoval. Ked raz nato niekto nema, tak skoda sa snim bavit.

Tech

#6002 Nový příspěvek od Tech »

Rozběhový proud bude určitě mnohem, mnohem vyšší jak 2x16A. :) Pořád jsem to neměl čas zkusit, snad zítra, ale nejspíš se nerozeběhne ani samotný bez řemenů.

ota

#6003 Nový příspěvek od ota »

Jen k jističi. Mám tu revolverový soustruh RN 36, motor je tam 9 kW. Jistič v této dílně kde zatím pracuje je 16A. Je to sice starý černý jistič s tou natahovací páčkou. Ale nikdy nespadnul. Ano soustruh má vedle sebe nějakou kysnu a v ní cosi elektrickejch věcí. A to má i reverz na řezání závitů natvrdo. Tedy jedu závit přehodím takovej vypinač a hned to točí naopak.
Jinak soustruh mám s předpotopním starým měničem přímo od výrobce. Je to 120 kg kysna. Motor soustruhu bude myslím kolem 12 kW. Měnič to je věc, už jsem si na něj zvyknul a neměnil bych. Jen si točím kolcem a to je kurva věc! Upichuješ ubereš přidáš ubereš, aby to nechvělo. Mělo to i tu možnost že snímač při nejetí ke středu přidával otáčky, tzv: konstantní rychlost, to mám odpojené nepoužívám. Na sílu mi to dostačuje na běžné soustružení utáhne to 30 závitník sadové to se ví. Ale když bych valil ty kolca 30 kg průměr 250 mm tak to jedu po max 2 mm šponu. To by nedalo. není to ale hrubovací mašina. Jo a jistič mám 25A motorová charakteristika.
Takhle bych to udělal u toho soustruhu. Zapojil a zkusil pustit. Může bejt že třeba uvnitř mašiny je kdesi cosi od té elektriky a nemá to takový náraz na síť třeba jak ten můj revolver. U mě neběží motor jen když zapnu tak motor zapne. Přez tu kysnu a nic nepadá.
Potom když to bude padat, řešil bych to.
A s tím hlášením motoru nad 7,5 kW? Tyvogo mám doma asi 10 věcí nad limit. A to třeba katr 11 kW, cirkulárka 7,5 kW, triodynka bude mít taky na motoru nějakou kilowatu. Atd. A co průtokovej ohřívač? Ten mám 18 kW!

123

#6004 Nový příspěvek od 123 »

Asi jsem to nejasně napsal ale řeč tam byla o softstarteru, takže ten softstarter co mám, by nezatížený motor 7,5kW měl rozběhnout s nějakou rezervou na 16A jističi, aspoň podle toho, co je u softstarteru výrobcem napsáno.
Možná to ale víte lepší a výrobce kecá ...

peyrak

#6005 Nový příspěvek od peyrak »

softstartér jsem dával sousedovi na kuželovou štípačku, motor 7,5kW, vinutej tak že měl jen trojúhelník, hvězdu to vůbec nemělo, roztočí se to na 20A jističi, char B

kenybz

#6006 Nový příspěvek od kenybz »

jestli máš už soft start tak ho tam dej ale jestli kupovat nový softstart tak to radši použitý značkový frekvenční měnič bavím se o soustruhu

123

#6007 Nový příspěvek od 123 »

Měnič u soustruhu je dobrá věc a i použitý může fungovat ještě dlouho ale je to furt jen elektronika ať je na tom značka jaká chce.
Už 2 roky se mi tu povaluje měnič 3f 4kW Lenze. Koupil jsem ho na inzerát z druhého konce republiky za 3500Kč, ten co ho prodával mi tvrdil že funguje, bez problémů, málo používaný atd. a poslal mi ho poštou. Měnič mi přišel, pečlivě zabalený, povrchu moc pěkný, podle štítku asi 5 let starý, paráda, ale po připojení a zapnutí se mu za chvíli na displeji rozsvítí ERR a zas vypne. Prodávající tvrdil že byl v pořádku, ať mu dám pokoj a vyřídím si to s poštou, pošta zas že pokud byla v pořádku krabice když mi to doručili a měnič uvnitř nebyl mechanicky poškozený tak oni taky ne, takže při ceně oprav měničů tu mám za pro mě nemalý peníz akorát kus elektrošrotu.

kenybz

#6008 Nový příspěvek od kenybz »

udělej reset do továrního nastavení pokud to jde

123

#6009 Nový příspěvek od 123 »

K resetu se dostat šlo ale furt to samý, v servisu mi ho pak taky vyresetovali, zas stejný a moudrý z toho nebyli. Stálo mě to cestu a pětistovku, odhad opravy 6500. Od člověka, co mi ho prodal, jsem asi půlrok před tím pro sebe koupil jiný měnič, ten funguje doteď.

123

#6010 Nový příspěvek od 123 »

Upřesnění pro pana otu
Cituji:
A s tím hlášením motoru nad 7,5 kW? Tyvogo mám doma asi 10 věcí nad limit. A to třeba katr 11 kW, cirkulárka 7,5 kW, triodynka bude mít taky na motoru nějakou kilowatu. Atd. A co průtokovej ohřívač? Ten mám 18 kW!
To záleží jak máš smlouvu a hlavní jistič. Ale pokud bys měl třeba jako já 25B, tak se to hlášení týká spotřebičů nad 3,5kW, takže si to kdyžtak doma přepočti znovu ... :ano:

Tech

#6011 Nový příspěvek od Tech »

123: No toho se přesně bojím. Zkusím ten softstart, nakonec měnič můžu sehnat kdykoli.

ota

#6012 Nový příspěvek od ota »

No já tu mám hlavní jistič 42,5 A. Tenkrát když jsem přestavoval barák, tak chlapci ve vládě tkačili na elektrické topení, že budou dávat dostaci. Vlastně jak to bývá, postupně dávají dotaci na všechna paliva, kdo jak komu to vyhovuje. Tak jsem do toho tenkrát šel a celou elektriku udělal novou a připravenou na tu dotaci. Vše na elektriku, topení ohřev vody, vaření. A pak nějak změnili vládu či co a dostal jsem hovno. Na druhou stranu pořát pak tlačili na snížení jističe. I mi přišel nějakej návrh na snížení. No už jsem o tom uvažoval a nějak to nerealizoval. A teď jsem celkem rád, že jsem si tu 42 nechal. Nemám problém zapnout větší spotřebič, nebo třeba i dva naráz. Sice je tam vyžší popletek za ampéry, ale ono oproti používání větších spotřebičů se to dorovná. Stejně největší položka platby je za obnovitelné zdroje.

Tech

#6013 Nový příspěvek od Tech »

Tak jsem vše řešil předčasně, soustruh běží jak zamlada, jističe drží. :) Jenom menší problém, hlavní motor se točí (náhodou) správně, ale motor na rychloposuv se točí opačně. Je možné přehodit všechny 3 fáze, aby se točili oba stejně nebo je to hloupost ? Zapojení v soustruhu se zdá netknuté.

Atlan
Kontaktovat uživatele:

#6014 Nový příspěvek od Atlan »

Nebude to tym ze mas na vretene zaradeny spatny chod? Prehod 2 draty medzi sebou rychloposun bude ok a na vretene zarat rychlost aby sa tocilo spravne.
Ludi co nemaju dost rozumu som zablokoval. Ked raz nato niekto nema, tak skoda sa snim bavit.

Tech

#6015 Nový příspěvek od Tech »

Nene, motor na rychloposuv je zvlášť v pravé noze soustruhu. Přes řemínek pohání tyč na posuv, ale jde obráceně...tam není co přeřadit.

Hlavní jde ale dobře, nemůžu přehodit jen dva dráty.

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“