Soustruhy

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
kenybz

Re: Soustruhy

#5956 Nový příspěvek od kenybz »

jasně a nejradši mám knuxa vemu nůž i s vbd a šup šup zhruba tak rychlé jak vyměnit plátek a upichovací jdou taky v pohodě zato závitové bez utvařeče bych musel na nástrojovce no ale jak je moc vyštíplý tak to nemá smysl
u nás jsou ceny vyšší tak i proto a taky proto že s tím stáčím rádiusy na tryskách a má to něco přez 60hrc takže jeden rádius opravený a musím brousit

Britt

#5957 Nový příspěvek od Britt »

Já používal KNUXy na kotouče ale vzhledem k jejich ceně mi leží ladem a co jde, dělám kudlama BON.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

Atlan
Kontaktovat uživatele:

#5958 Nový příspěvek od Atlan »

No tie platky obcas brusim aj ja ked som naposledy daval zabrat poloos3 z lady, nepravidelny zaber a velka tvrdost. Na to hrubovanie to staci. Tak ci tak potom ide do kosa.
Ludi co nemaju dost rozumu som zablokoval. Ked raz nato niekto nema, tak skoda sa snim bavit.

kiwi

#5959 Nový příspěvek od kiwi »

Chlapaci,drtiva vetsina VBD(vymenitelna britova desticka) jsou povlakovany.Jak na ne sahnete brusem je po nich.Pod povlakem neni platek o moc lepsi nez podlozka pod nim.To.je jeden problem a druhej je ten,ze jak otacite v drzaku vama brousenej platek doseda spatne do luzka v drzaku a taky ho kurvi.Na tvrdy materialy jsou platky,na prerusovanej rez taky.Spravna volba reznejch podminek a platek vydrzi dost.Pokud to pustite do vyrezliho materialu prumeru 100mm 560 otacek, platek vam da papa po par ujetejch milimetrech.

kenybz

#5960 Nový příspěvek od kenybz »

si myslíš že je povlak věčný? a neni pravda že je to jak podložka to v žádném případě a neni ani pravda že je stejný jak obyč letovaný tos samozřejmě nepsal a neni vždy pravda že se mění bod upnutí to záleží na tvaru plátku dobrá informace o řezné rychlosti určitě se tu najdou lidi co o tom nic neví...

kiwi

#5961 Nový příspěvek od kiwi »

V zadnym pripade neni povlak vecny,jen kdyz se poskodi je to spatne.Povlak zvysuje oteruvzdornost a dava v 80% jeho kvalitu a zpusob pouziti.Jasne ze vnitrek neni jak podlozka,ale je to jen nosic vrchnich vrstev.Nepsal jsem nic o bodu upnuti,jen pokud das platek do drzaku tou obrousenou stranou tak se luzko vymackava podle nej.Samozrejme ze se to neprojevi hned,casem.A neni uplne pravdou,ze drahy platky od vehlasnych vyrobcu jsou nej.Pred par lety.jsem v praci obrabel kus(neco jak je na elektromagnetech na srotakach).Material bomba.Platky od waltra,seca,coromantu,icaru a jinych par cm a bylo po nich.Ze zoufalstvi jsem tam dal pramet k10,ano ten na litinu a jel jak fik.Na dilne byl ciste nahodou dealer od waltru a koukal na to,vytahl ty jejich tabulky a rikal,ze na slozeni toho materialu to K10 na tom nemuze vydrzet.Jen jsem chtel napsat,ze to brouseni VBD za me ne,ale pokud to nekdo dela ......Od toho prece forum mame abychom si navzajem poradily,treba i s tema reznyma podminkama pri obrabeni.

HonzaHorka
Kontaktovat uživatele:

#5962 Nový příspěvek od HonzaHorka »

Tak já plátky běžně ještě několikrát brousím. Není to úplně jako novej, ale funguje to. Plátek je rozhodně v jádře dost t rdej. Pro domácí účelu lepší než hned dávat novej plátek.
není žádné velké umění něco rozebrat ale zase to dát dohromady

ota

#5963 Nový příspěvek od ota »

Běžně VBD neprousím. Ale mám držák na CNMG plátek a dělal jsem naposledy ty kolečka k podvozkům. Podobné jako nají vagony na kolejích. Byly to výpalky průměr 258 mm. Stočit na 250 mm a potom otočit a stočit na 220 mm. Nechat ten rantl. Takže kdybych to jel klasicky destičkou a po otupení dal jinou tak bych na tom prodělal kalhoty. Destičky se dají tyhle sehnat za 25 Kč/kus. Ale na výpalku byl nájezd a výjezd pálící trysky a tam byl ten problém. Celkově matroš nebyl moc pálením tvrdej. Jen na tom jednom místě. Sice jsem si to karbikem brousnul, ale stejně jak asi najede tryska tak víc nataví matroš než to profoukne a tam to kolem je tvrdší. Bylo to vidět pak i na obrobeném. Až třeba po odebrání 6 mm se stratila lesklá poocha. No dali mi to a já to šmoulal na SV 18. To není jako na SU 50 že tam vrazíš šponu rovnou pod tu tvrdou krustu. Takže dva držáky do hlavy a jeden hrubovací a druhej načisto. Do toho hrubovacího jsem vyndal už použité destičky a jen obrousil radius na špičce. Všechny byly povlakované. Ten povlak je dobrý, ale jen třeba když by se jelo nepřerušovaně a běžjen matroš běžnou šponou. Jinak se ten povlak odře. Destička je i pod povlakem tvrdá jak štolverk podle označení. Mám tu asi 6 druhů těch CNMG. Mám tu na kelené věci ale to je škoda kurvit na tom. Takže jsem si asi 10 destiček přelíznul. Je to o tom, že třeba udělám jednu šponu a je po ní. Někdy to vydrželo ohrabat to přerušované a lesklé na jednu stranu destičky. Proestě u tohodle nelze počítat vymýšlet nějaké řezné podmínky doma. Buďto se to zastaví, neutáhne to, nebo se to otáčkami pálí. Prostě jsem jak jako vždy od oka. Spotřeboval jsem asi 12 destiček ( 4 x otočeno mají 4 řezné hrany použitelné ) Na to druhé soustružení už vydržela jedna hrana, to jsem dal hrubovacíé a hladící v druhém drýáku. Nebylo třeba měnit. To už nebyl přerušovaný řez a okuje.
Těžko tedy říct že v našich domácích podmínkách le lepší tehnhle plátek a tyhle otáčka a tento posuv. Dělal jsem u CNC mašin a tam nasadil do Mazaka, Gildemaistra, MAS plátek upichovací Iscar DGN a měl ho tam 4 měsíce. Upichoval 50 mm nerez 1,2 minuty kus a měl tam nastavené optimálné podmínky tlakovou vodu atd.
Jinak u stopkovách fréz, frézovacích hlav je to víc ošemetné vybrat správnou destičku. Mám tu všechny možný výrobce. Celkem dobrý jsou i Pramet. Ale ve firmě mají frézovací hlavu Komet a plákty s 6 hranama a jede s jí bez chlazení a má tam plátky 4 mesíce. Já mám jen Iscary a Narexy. Iscarem jedu nerez nabo menší hrabačky a Narexem hrubovačky.
No to jsem trochu odbočil.
Broušení nožů, mám tu na to 4 brusky. Od hrubého kotouče po diamant v brusce přímo na nože. Ale nemám tam kapalinu. Nejdřív nahrubo pak jemnější kotouč a nekonec diamant jen olíznout. Je to jak na co. Nerez jinak, hlazenka jinak, to je potvora na broušení nože, a nebo i na ostatní materiály je jiné broušení. Dělám to tak nějak z ruky a od oka. Jen na tom diamantu mám naklopený stolek pod stálím úhlem, bo jsem lenoch a nechce se mi to pořát přeštelovávat.

kenybz

#5964 Nový příspěvek od kenybz »

oto tys to napsal za mě a souhlas...
taky jsem to v úvodu napsal proč brousím a jaké plátky no a knuxů mám asi 50ks všechny jsou použité povlak TIn ten vydrží prd to takový oxid hlinitý to je povlak už naomak je to mastné jak teflon cnmg moje oblíbené pláítky tak ty než při sem tam údržbové práci jedu tak budu mít sto let ale je to tím že si je nemorduju na tvrdém bo je to škoda
proto radši používám jeté knuxy, které si brousím knux má průchozí lamač takže broušením toho plátku z boku se lamač nezruší a brousím ho i z čela a pak rádius dle potřeby nebo ostrá špička jen pro představu...
https://www.kovonastroje.cz/Nastroje-pr ... RAMET.html

ota

#5965 Nový příspěvek od ota »

No to Ti napíšu, když jsem ještě dělal v nástrojárně, tak tam byly tyhle KNUX držáky všude. Oni je dávali na SPT, SPK. Jenže tyhle soustruhy jsou na opačné nože, levé. Pak to přestěhovali dolů na hlavní závod. Ale ve výdejně to zústalo. Oni nevím proč, nepřevezli to za soustruhama. A přišla skladnice a ona tam měla snad paletu plátků. Nikdy jsem tolik krabiček neviděl. Bylo jich snad milion! A klucí moji zlatí, vezmete si na dílnu aby jste měli. Tak jsme naložili káru plnou nožů a plátků. No samo že odpadlo dom. Ale problém, všechno leví. I ty plátky. Tak jsem to nebral a mám jen pár krabiček pravejch a nůž jen takovej upravenej na ně. Dřív jsem s níma hobloval sváry a rez a tak.
Požívám nejvíc ty CNMG. Plátky jsou v dobré ceně sehnatelné jak na bazoši tak i na aukru. A nebo na burze v Chotusicích jsem naposledy koupil 10 ks na kalené věci za 25 Kč/kus. 8)
Mám tu WNMG a ty si právě šetřím. Ty mám zase já na lepší práci. Jak tam byl ten kluk s tou puškou, tak jsem dělal podložku na soustruhu a v jedné hlavě mám HELI Iscar upichovák. On ten klučina je taky vyučenej zámečník, ale nedělá to od vyučení. A ten měl vykulený oči když jsem tu podložku odpíchnul! Ty vole co to tam máš v tý hlavě? :D No VBD upichovák. Vylezla taková špona a pak jen šneci. A on si vzal šneka a tyvole jak to udělá! :D To samí s tou tvrdokovovou frézou. HSS začala kvičet jn jsem to líznul a frknul jsem tam tvrdokovovku a on taky tyvole co to je! :typek:

kenybz

#5966 Nový příspěvek od kenybz »

kdo to nezná a neuvidí, tak neuvěří....
ale čeho je dostatek a za dobrou kačku tak člověk nemusí tolik hledět taky mám wéčkový držák s plátky a ty mám od waltra tiger tec s tím povlakem co jsem popisoval a to vydrží móóc než se povlak ojede ale je to škoda když není třeba extra povrch tak tam nebudu dávat super kvalitní vbd kterých mám málo abych si je vyštípal

redcrown

#5967 Nový příspěvek od redcrown »

WNMG mám taky moc rád. Moc hezké plátky. Hlavně se dá 6x otočit.
hydraulický půdní vrták http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 54&t=71067 , http://youtu.be/jVfCw5lBRcI
SU32, Hackert FUW 250, VS20A, MAG Fronius 250, TIG 200 AC/DC

Atlan
Kontaktovat uživatele:

#5968 Nový příspěvek od Atlan »

O akom vymackavani po bruseni je rec? Ved brusim len spicku nevyhnutnu cast, a pouzitie je tak na hrubovanie. A ani nevyberam platok z drziaku. Na cistu koncovu pracu dam zanovny alebo novy platok, aby som to nepokazil. A nevzal z materialu viac alebo menej ako mam nacvicene. To je vyhoda platku. Vtedy vychadzaju priemery po sustruzeni dost presne. A hlavne opakovana presnost.
Ludi co nemaju dost rozumu som zablokoval. Ked raz nato niekto nema, tak skoda sa snim bavit.

Zbýňa

#5969 Nový příspěvek od Zbýňa »

Brit: Co je teda v tom ERu za hnujdy co ten wurt neobsahuje? Když to máš nastudovaný. Máš k tomu Wurtovi nějakej technickej list?

ota

#5970 Nový příspěvek od ota »

Tady je jeden inzerát kterej by mohli využít klucí od Brna. Prodává tam nějaké vrtáky a různé kolem věci. Cenovka u vrtáků uvádí 5 - 25 Kč kus. Píše asi morse redukce 20 Kč/kus.
https://stroje.bazos.cz/inzerat/74932715/prodam.php
Pak tam má ještě nějaké drobnosti kolem.
https://stroje.bazos.cz/inzerat/74771577/prodam.php
Tak kucí Brňácí můžete se tam sjet číhnout. 8) Ale šalinou asi ne. Bo to bude cosi vážit. 8)

A ještě doplním jeden almaros k soustruhu, nebo na různé věci kolem. Není tam cenovka ale třeba se dá domluvit.
https://stroje.bazos.cz/inzerat/74932571/Skrinka.php

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“