Soustruhy
Re: Soustruhy
emulzi určitě něco tam furt stříkat či štětečkovat jako soustružit jde zasucha a upichneš se štětěčkem ale nevyvrtáš a nedostaneš tam štětcem nic do díry a když si koupíš dnešní emulzi tak ti to nezkysne já mám v soustruhu emulzi asi 8 roků a ani náznak smradu akorát bych měl doředit bo už je to jak voda a rezne to kolem
Emulziu určite ako píše kenybz, hlavne ak chceš robiť trochu aj na presnosť, tak treba mať ten obrobok na "izbovej teplote", inak miery idú preč. V sústruhu aj strojnej píle mám emulziu PARAMO ERO SB, teraz sa to tuším volá ERO 1070 tiež už niekoľko rokov a bez problému. Je pravda, že tam dávam vždy len destilovanú vodu, ale stroje mi behajú príležitostne podľa potreby a keď to stojí, tak s emulziou nič nerobím. A keď spojazdním čerpadlo na vŕtačke, tak okamžite pôjde aj tam.
Bez emulze to prostě nejde. Maže, odvádí teplo...
Jaro25, Do Era je dobré hodit smotek oholených měděných drátů, protože i s použitím destilky se po čase začne kazit.
Jaro25, Do Era je dobré hodit smotek oholených měděných drátů, protože i s použitím destilky se po čase začne kazit.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.
O tom som už počul, ale nemám tam nič. Každopádne ak sa to tam dá, určite to nebude na škodu.
Souhlasím se všemi předchozími názory - sám používám chladící kapalinu na soustruhu, vrtačkách i hopsalce, ale je potřeba uvést na pravou míru jednu věc....původní tazatel napsal: "Alespoň bych nemusel štětečkovat a soustruh by byl i víc čistý." Myslím si, že to bude právě naopak, protože tu vodu to rozstříká úplně všude
Jasně, já po emulzi musím sundat i nožovku, jinak to pod ní rezne. Je to půlhodinové čištění ale o to rychlejší obrábění. Když hrubuji a beru 3 mm šponu nebo vrtám, chlazení musí běžet.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.
Tak já na mašině nedělám nikterak extra produktivně. O tom soustružení na přesno samozřejmě vím, ale už mám tak nějak v oku o kolik to udělat větší, aby to tam po vychladnutí bylo. :-) Používám jen VBD a těm použití bez chlazení vyloženě nevadí. Tu o fous nižší životnost ani nepocíťuji, ale máte pravdu na to vrtání, upichování a nebo nějaé velké hrubování to bude dobré. Čerpadlo tam určitě dám. :-)
jestli chceš tak čerpadla po repasu mám
Já mám origo čerpadlo přímo k tomu soustruhu. Jen jsem soustruh koupil a čerpadlo bylo demontováno, protože předchozí majitel potřeboval mít soustruh přiražen úplně u zdi.
Tak mám vyzkoušet tu emulzi od Parama? Používáte ji ještě někdo? :-)
Tak mám vyzkoušet tu emulzi od Parama? Používáte ji ještě někdo? :-)
používá to každý kdo nechce něco dražšího je to vyzkoušené a nemusíš mít strach
při správném naředění ti ani nic nebude rezavět
při správném naředění ti ani nic nebude rezavět
Dělám většinou na sucho občas otvory vzduchem-mám vrtané držáky VBD.Když potřebuji mazat,tak při upichování CUT- štětečkem,jinak sprayem.
Ahoj, vím zase si koleduju s příspěvkem o diskusi jako vždycky. No ale co už, musím napsat.
Chlazení používám na revolveru a na frézce. Na těchto strojích nepouštím mašinu bez puštění chlazení. I když frézuju na frézce nožovou hlavou. Už se to tu jednou řešilo. Mám to vyzkoušený že když na to pustím chlazení tak mi ten plátek vydrží asi 1x minimálně tolik jeko bez chlazení. A u klasiky HSS to je bez debat. To je uplně jiná výdrž nástroje. Na revolveru vrtám díry a třeba jedu 40 mm vrtákem. Klasika by z toho lezly modré špony a takhle s chlazením krásné špony bez jakékoli změny barvy.
No to je ta první věc. Ta druhá jestli můžu z mojí zkušenosti napsat tak bych nekupoval tu kapalinu co se tu někde píše tu od Parama ERO SB. Nebo podobnou. Mám ji vyzkoušenou z pásovky z firmy. Na všem to vytváří mazlavej povrch. Ulpívá to a dlouho to je mokrý a když to pak sváříš tak to smrdí jako bolavá noha. Mám v revolveru ještě stařičkou kapalinu komunistickou Emulzin H. Jestli to někdo pamatuje. Ale už mi v kanistříku došla. Měl jsem ji od kámoše asi 10 l dostal jsem ji něco jsem mu dělal tak mi dal kanistr. To je něco podobnýho.
Když můžu radit, připlať si fous Korun a kup si už nějakou kvalitnější kapalinu. Opravdu je to o něčem jiném než to ERO. To je taková ta uplně základní kapalina. Tak srovnám to jako s pivem. To ERO je taková ta 8% pivo. Žádná sláva za málo peněz. Do pásovky asi stačí. Pak tu jsou nějeké ty Castóly a podobné to je tak jako 10% pivo. Už to stojí víc Kaček a celkem to ujde. Nu a potom je tu 12% a to je už Balaser, Divinol, Addinol. Mám ve frézce Divinol. Míchá se to třeba jen 5% rostok. Když to namícháš, je to jen jako kdyby se do vody cmrklo mléko. Jen takové trochu zakalené. Ale vlastnosti super. Proti rzi, mazací, chladící. Jak jsem ji nalil tak je a jen dolívám vodu. Jen třeba za 5 dolití dám trošku oleje. Obrobky jsou nazmaštěné naulpívá na nich olej a ze špon to pěkně stejká. Nehnije to a nesmrdí. Jasně že to ředím destilkou nebo když není tak si nachytám dešťovku a přez plátýnko scedím.
Toliko z mé zkušenosti. Už bych si nekoupil tu běžnou kapalinu, ta co mám v revolveru je jen že jsem ji spotřeboval a pak to vypustím, pěrfektně vyčistím a neleju zase nějakou tuhle kvalitní. Ještě jedna věc k tomu, pozor při míchání těchto kapalin. Některé jsou mísitelné do vody a některé voda do kapaliny. Je to celkem vochmatika chce to přečíst návod. Vím že se jednou ve firmě kde bylo hektolitry kapaliny řešilo, ře se oddělovala kapalina a zjistilo se, že se má vlívat olej do vody za stálého míchání a pak to bylo v pořádku. Ten Divinol byl zase opačně. Do oleje vlívat voda. Ale tam na to byla mašina která to dělala podle nastavení.
Chlazení používám na revolveru a na frézce. Na těchto strojích nepouštím mašinu bez puštění chlazení. I když frézuju na frézce nožovou hlavou. Už se to tu jednou řešilo. Mám to vyzkoušený že když na to pustím chlazení tak mi ten plátek vydrží asi 1x minimálně tolik jeko bez chlazení. A u klasiky HSS to je bez debat. To je uplně jiná výdrž nástroje. Na revolveru vrtám díry a třeba jedu 40 mm vrtákem. Klasika by z toho lezly modré špony a takhle s chlazením krásné špony bez jakékoli změny barvy.
No to je ta první věc. Ta druhá jestli můžu z mojí zkušenosti napsat tak bych nekupoval tu kapalinu co se tu někde píše tu od Parama ERO SB. Nebo podobnou. Mám ji vyzkoušenou z pásovky z firmy. Na všem to vytváří mazlavej povrch. Ulpívá to a dlouho to je mokrý a když to pak sváříš tak to smrdí jako bolavá noha. Mám v revolveru ještě stařičkou kapalinu komunistickou Emulzin H. Jestli to někdo pamatuje. Ale už mi v kanistříku došla. Měl jsem ji od kámoše asi 10 l dostal jsem ji něco jsem mu dělal tak mi dal kanistr. To je něco podobnýho.
Když můžu radit, připlať si fous Korun a kup si už nějakou kvalitnější kapalinu. Opravdu je to o něčem jiném než to ERO. To je taková ta uplně základní kapalina. Tak srovnám to jako s pivem. To ERO je taková ta 8% pivo. Žádná sláva za málo peněz. Do pásovky asi stačí. Pak tu jsou nějeké ty Castóly a podobné to je tak jako 10% pivo. Už to stojí víc Kaček a celkem to ujde. Nu a potom je tu 12% a to je už Balaser, Divinol, Addinol. Mám ve frézce Divinol. Míchá se to třeba jen 5% rostok. Když to namícháš, je to jen jako kdyby se do vody cmrklo mléko. Jen takové trochu zakalené. Ale vlastnosti super. Proti rzi, mazací, chladící. Jak jsem ji nalil tak je a jen dolívám vodu. Jen třeba za 5 dolití dám trošku oleje. Obrobky jsou nazmaštěné naulpívá na nich olej a ze špon to pěkně stejká. Nehnije to a nesmrdí. Jasně že to ředím destilkou nebo když není tak si nachytám dešťovku a přez plátýnko scedím.
Toliko z mé zkušenosti. Už bych si nekoupil tu běžnou kapalinu, ta co mám v revolveru je jen že jsem ji spotřeboval a pak to vypustím, pěrfektně vyčistím a neleju zase nějakou tuhle kvalitní. Ještě jedna věc k tomu, pozor při míchání těchto kapalin. Některé jsou mísitelné do vody a některé voda do kapaliny. Je to celkem vochmatika chce to přečíst návod. Vím že se jednou ve firmě kde bylo hektolitry kapaliny řešilo, ře se oddělovala kapalina a zjistilo se, že se má vlívat olej do vody za stálého míchání a pak to bylo v pořádku. Ten Divinol byl zase opačně. Do oleje vlívat voda. Ale tam na to byla mašina která to dělala podle nastavení.
ota, nic si nekoleedujes.
Mame v praci nejaky sajrajt, ktory kysne, smrdi a vsetko je zalepene, zasrate.
Divinol je dobry, hovoris? Pripadne, ktory by si doporucil do stlpovej vrtacky, lebo nasi pouzivaju repkovy olej a nemozem sa na tu vrtacku divat, jak je olepena niekolko centimetrovou zmesou pilin a stvrduteho repkoveho oleja. Raz sme to cistili a slo to iba mechanicky oskrabat. Benzin ani aceton sa nechytal.
Rad by som presiel na nieco normalne.
Inak Emulzin H sa asi este vyraba:
http://www.hopex.sk/fuchs.php?id=2&idp=26
Mame v praci nejaky sajrajt, ktory kysne, smrdi a vsetko je zalepene, zasrate.
Divinol je dobry, hovoris? Pripadne, ktory by si doporucil do stlpovej vrtacky, lebo nasi pouzivaju repkovy olej a nemozem sa na tu vrtacku divat, jak je olepena niekolko centimetrovou zmesou pilin a stvrduteho repkoveho oleja. Raz sme to cistili a slo to iba mechanicky oskrabat. Benzin ani aceton sa nechytal.
Rad by som presiel na nieco normalne.
Inak Emulzin H sa asi este vyraba:
http://www.hopex.sk/fuchs.php?id=2&idp=26
Nevím ale ve firmě byl taky enkologickej řepkovej olej nalitej ve vrtačce. Byla to taková ta menší slopovka PK 203 nebo tak nějak. Morse 3. Vrtalo se na tom nerez hlavně do plechu nebo zahlubovaly díry na zapuštěné šrouby a závitovalo se do plechů. Takové prostě rychlovky nesložité. Ale řepka v tom. Na vrtačce byl kloudnej jen stůl. Protože po vyvrtání to většinou kdosi utřel od špon. Ale jinak pogumovaná koule. Pogumovaná od zbytků té řepky. Jak píšeš, mechanicky odstranit a myslím že Novalon na to zabral. Ale jak toho byla velká vrstva, nezabíralo nic. Nevím proč to tam kdosi do toho sral. Nejhůř že se do toho zapekly špony a kolikrát jsem si vorval ruce od toho. Jak to v tom bylo jak přilepený.
No mám tu ten Divinol. A spokojenost s tím. Sehnal jsem ho že zbývalo v sudu v tom míchacím stroji na dně pár litrů a sud se vyměnil, protože to nasávalo trubkou a jak to cuclo vzduch už to psalo závadu. Musel se vyměnit sud za plnej a v tom co se vyndal zbývalo třeba 5l. Tak jsem si domluvil, že bych si 3 sudy vzal na vodu a olej z nich pak slil. Tak tu ještě 5 l mám. Pak musím sehnat. Ale myslím, že půjdu zase do něj, jestli se někde koupí. Koukal jsem na net a snad to bude někde. Ale spotřeba u frézky je asi 4l za 3 roky u mě. Od prázdné nádrže po sem tam dolívání. V létě to odpařuje rychleji.
No mám tu ten Divinol. A spokojenost s tím. Sehnal jsem ho že zbývalo v sudu v tom míchacím stroji na dně pár litrů a sud se vyměnil, protože to nasávalo trubkou a jak to cuclo vzduch už to psalo závadu. Musel se vyměnit sud za plnej a v tom co se vyndal zbývalo třeba 5l. Tak jsem si domluvil, že bych si 3 sudy vzal na vodu a olej z nich pak slil. Tak tu ještě 5 l mám. Pak musím sehnat. Ale myslím, že půjdu zase do něj, jestli se někde koupí. Koukal jsem na net a snad to bude někde. Ale spotřeba u frézky je asi 4l za 3 roky u mě. Od prázdné nádrže po sem tam dolívání. V létě to odpařuje rychleji.
Já mám doma co jsem kupoval v Rhenusu (dneska Aknel) BWcool E 110 a jsem s tím spokojený. Sice to stálo asi 100Kč litr(už si nepamatuji přesně je to asi 7let co tomám) ale spotřeba je malá a v pětilitrovém kanystru mám ještě něco přes čtyři litry.