Soustruhy

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
ota

Re: Soustruhy

#5776 Nový příspěvek od ota »

Kluci už na to prdím, ale ještě k tomu ,,jednorázovímu" Však když ho tam dáš, tak uděláš závit ,,na jeden ráz" Tak proč ne jednorázový. Nemusíš tedy dělat sadovím na tři rázy, ale nejdenou. Jednorázově. :D
Právě s tím ,,náporový" jsem se setkal před pár roky. odpovídal jsem na inzerát prodejci a on měl mrtě závitníků. A já že bych chtěl ty a ty ale jaký on má druh? A prodejce odepsal některé sadové, některé náporové. A já jsem dal dotaz co je to ,,náporové" A on mi odepsal tak jako polopaticky co to je. Takže už to dávněji vím a když to potkám někde tak už vím co to je.
Právě v poslední fabryce co jsem dělal se používalo v mluvě jen jednorázový závitník. Tam snad ani jiné nebyly.
To bourači udělej to jako to měl brácha na oktávce. On myslím neměnil nikdy olej protože o tom neměl ani páru. Ale když už opravdu oktávka nejela, dotáhli ji k našemu dvornímu mechanikovi. A on začal oktávu dávat dohromady. A taky mimo jiný olej. Vzal klíč a že vyšroubuje šroub. Ten šel skoro rukou. Když ho vyndal, kouká na něj a na šroubu cosi namotanýho. No a ona koudel. Někdo dkysi dávno orval závit tak tam namotal koudel a dotáhnul to. Tak jsme to předělali. On koupil šroub k jinýmu autu M 16 x 1,5 a já mu půjčil závitníky sadové :D a on tam vyřazal jiný závit a našrouboval jinej špunt. No a jezdí. Jo oktáva má tuším 450 000 km. A vypoštěnej olej byl spíš vazelína. Mechanik se ptal bráchy, kdy jsi měnil olej? A on a to se musí? No jen jsem dolíval. :pohlavek:

kenybz

#5777 Nový příspěvek od kenybz »

jasně narvat koudel a pryč s tím si řekne mechanik haha ale jak se k tomu dostane další...

kenybz

#5778 Nový příspěvek od kenybz »

nedávno jsme tu řešili unašeč versus vyražeč teď závitníky a co díra versus otvor co? :smich:

liba23

#5779 Nový příspěvek od liba23 »

jedna SV 18 rok kolem 55, druhá tuším 72, podle stavu jednotlivých částí by asi bylo nejlíp vzít lože z toho mladšího a všechno ostatní ze staršího. Je to vůbec reálné a co všechno za trable by to mohlo obnášet ?

Sadra17

#5780 Nový příspěvek od Sadra17 »

bourač píše:mám na autě na motoru hliníkovou vanu, olej jsem si vždy měnil sám ale minule jsem byl línej a nechal jsem to udělat tady jednomu mladýmu začínajícímu "automechanikovi". Včera když jsem vypustil starý olej, byl výpustný šroub celkem volnej, neteklo to ale utažený nebyl. Když jsem chtěl šroub znovu utáhnout zjistil jsem že je servanej závit v té Al. vaně. Šroub je OK ale závit v tom hliníku (délka cca 10mm) je v hajzlu, jakž takž jsem to dotáh a budu sledovat zda to teče. Chci to opravit výrobou jiného šroubu, s kuželovým závitem větší průměr tak cca , o 0,5mm :-/
Řezat nový závit do vany se mi nechce. Kdo se ujme výroby nového šroubu? je to cca M14*1,5, šestihran 17. Cena dohodou.
je na to sada 8) závitník o něco má větší a nový zátky :typek:
malej traktorista v malým traktoru

ITS

#5781 Nový příspěvek od ITS »

bourač

#5782 Nový příspěvek od bourač »

tak jsem myslel :smich: když je řeč o závitech, a jsou tu excelentní obráběči, že někdo udělá závit na kuželu. :evil: Koudel :pohlavek:
Sadra17 + ITS, dík, udělám to takhle.
Něco nejde? Je třeba tvrdit: "mě to nejde"
Vždy se najde někdo kdo to dokáže.

pidi

#5783 Nový příspěvek od pidi »

já měl to samé, tak jsem vzal obyčejnou závitovou tyč 14-ku a vyzávitoval jsem to v tom hliníku tím. Pak jsem na 2 straně navařil matku a mám to tak již několik let. Trochu prasácky, ale drží a neteče to.

kenybz

#5784 Nový příspěvek od kenybz »

takový inbus třídy 12.9 ale klidně i 8.8 je skoro závitník stačí doněho udělat zářez aby měla kam jít špóna
když je nouze nejvyšší a je potřeba opravit poškozený závit a nic jiného v boji není tak je to použitelné.
strojařské to moc není šroub je rozměrově menší jak závitník stejného průměru a stoupání, ale jak říkám v boji dobře použitelné :)

ota

#5785 Nový příspěvek od ota »

Tak chalapácí kdo čučí na Československo na film ,,tak láska začíná? Je tam cosi soustružení kolem toho. Nějakej učňák a soutěže v soustružení. Možno se přiučit. Zrovna před chvílí tam Veškrnka vyrovnávala kudlu podle špičky otočného hrotu do osy. 8)

vitex

#5786 Nový příspěvek od vitex »

Tuto stanici bohužel nemám v nabídce.

ZipBene

#5787 Nový příspěvek od ZipBene »

Jen dodatek k těm šroubům na vaně. Měnili jsme olej u náklaďáku a šroub nešel dotáhnout. Viklal se v závitu. Šéf povídá bodni to. Máš tu svářečku. A já co příště.? Až to budem měnit. Příště už měnit nebudem. V květnu by měl náklaďák jít do důchodu. :smich: :smich: :smich: :smich: Tak jsme zvědavý kolkrát budu dělat bodovou závlačku. :smich: :smich: :smich:

bourač

#5788 Nový příspěvek od bourač »

vitex píše:Tuto stanici bohužel nemám v nabídce.
tak se budeš muset naučit štelovat kudly někde jinde - třeba na nějakým fóru :D :D :friends:
Něco nejde? Je třeba tvrdit: "mě to nejde"
Vždy se najde někdo kdo to dokáže.

vitex

#5789 Nový příspěvek od vitex »

8) :friends:

Baťa1

#5790 Nový příspěvek od Baťa1 »

ten program nemám ale je to tadyk na internetu: [Youtube]https://www.youtube.com/watch?v=OKgE1ovgjFg[/Youtube] :shock:
krůciš fakt je tam vrchní dáma nebo taky Vlastička, a jak ji to de :D hlavně aby neměla mokro mezi nohama jak ji ten upichovák ucvrnkl

aha tak takdle nee..

tak teda takdle?: https://www.youtube.com/watch?v=OKgE1ovgjFg

hmm asi tak, nejde mě to líp.. :-/ jak se to sem dává to video aby to tu bylo?
Frézování, soustružení a jiné činnosti v dílně, Zetor 50 super

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“