Soustruhy
Re: Soustruh a jiné do dílny
Však já tvůj pantograf nehaním, často vzpomínám na dobu kdy nebyly obráběcí centra, drátovky, hloubičky, roztečové brusky a podobné přístroje.A vyráběly se střihy, formy a spousta dalších věcí.Tvary se brousily na BPH, to už by dneska nikdo nezaplatil.Akorát ty termíny nebyly tak našponované jak dnes.
Není problém to vymyslet složitě,ale jednoduše./Kalašnikov/
jako hanění jsem to nechápal a tu dobu taky pamatuju a má to cosi do sebe když příjdou borci z nástrojárny do lisovny na zkoušku formy co jim dělám na cnc vstřikolisoch tak pak když vidí v kovo dílně ty staré stroje s nadšením hledí a nemulěli by to sice taky bych neuměl na cnc ale asi bych se rychlejc naučil jak oni na konvenčních strojích
scorpione nástroj se dá sehnat ale taky se dá rychle zničit jak to šlo prozraď
-
když sem vzal obyčejný vidiák tak ten udělal jednu díru do hloubky 10mm a byl hotov, tak sem koupil vrták se svinutej karbidu a ten zvládl max6 dír do hloubky 15 mm a pak se štípnul, tak do brusírny, vidiák se vybrousil jinak , šel líp ale díru zvlad jen jednu a to do hloubky 18mm
podotýkám díry sou průměr 9 mm
vrtáno na souřadnicové vrtačce bez posuvu, jinak by s posuvem hned se rozletěl kobalták vrták je na tohle o ničem
mazal sem to rychlořezným olejem na závity
6 děr trvalo 90 minut
podotýkám díry sou průměr 9 mm
vrtáno na souřadnicové vrtačce bez posuvu, jinak by s posuvem hned se rozletěl kobalták vrták je na tohle o ničem
mazal sem to rychlořezným olejem na závity
6 děr trvalo 90 minut
největší problém u těh tvrdokovových vrtáků je jejich křehkost. při použití na konvenční mašině stači když to zabrní a je v čudu na centru je to v pohodě jednou jsem musel taky vrtnout do tvrdého no né že bych to dělal jen jednou ale dal jsem ten tvrdokovový vrták do ruční elektrické vrtačky jinak to v tu situaci nešlo nakonec jsem zničil 3 vrtáky na 4 dírách a jak to šlo pěkně a lup a v mžiku štíplé ostří nabrousit to pude ale doma nemám na čem musí to do brusírny
ahoj
Tak jsem si udělal minulý pátek velkou radost a koupil jsem S28 žebrák. Abych se pochlubil, zde jsou fotky: http://packap2.rajce.idnes.cz/S28_zebrak/#P1110041.jpg
Je to už veterán (rok výroby 1952), ale pořád věřím, že mi udělá ještě spoustu práce. Saně nejsou projetý, vůle minimální a je k tomu i nějaký příslušenství.
S velkou radostí ovšem přibylo i pár starostí.
V prvé řadě elektroinstalace asi ještě původní, ale elektrikář mi už to dal do kupy.
Dál tam byl zalomený aretační kolík na nožovou hlavu, takže se hlava točila tam a zpátky. Zázrakem jsem sehnal nový kolíček a vyměnil.
Olej jsem dolil a později ho vyměním za nový.
Ale mám dva dotazy a myslím si že mi dokážete pomoci.
První dotaz se týká dotažení matice na příčném suportu. Existuje nějaká finta na to, jak zespodu utáhnout matku. Zkoušel jsem to pomocí zrcátka a málem jsem ze vzteku dostal infarkt . Ke všemu se lze dostat dobře, ale k tý matici je přístup, jak do pochvy šestnáctiletý panny. Vůle na šroubu je malá, ale když nebude žádná, budu spokojenější.
Druhý dotaz se týká dneška. Dopoledne jsem soustružil a všechno šlo na výbornou. Po obědě jsem přišel do dílny a že budu dělat svorníky. Pustil jsem soustruh na nejvyšší otáčky, ale on se po chvilce začal zastavovat, jako by ho zastavovala brzda,až vypadla tepelná ochrana. Tak jsem si zanadával, nicméně soustruh si půl hodiny odpočinul a pak makal další dvě hodiny na nižší otáčky úplně bezproblémů. Je možný že mám třeba moc utaženou brzdu a ta se při velkých otáčkách začne přidírat, nebo se při studeným startu musí soustruh pustit nejdřív na menší otáčky a nechat se zahřát, nebo jsem pouze blbej a neumím dělat na soustruhu. Ještě mě napadlo, jestli není někde přidřený ložisko, ale to by se zastavovalo i při nižších otáčkách. Nerad bych ho zničil, tak nevím, jestli na něm můžu dělat. Starej domadělanej soustruh jsem už odtáhl do spodní garáže, kde čeká až ho prodám a nechce se mi ho zase tahat zpatky - mimoto to byl proti žebrákovi uplnej kafemlejnek.
Za každou radu a třeba i kritiku budu vděčnej.
P.S. Kdyby se někomu válelo doma kleštinový upínání, rád ho koupím, mám jenom tu přesuvnou paku na konci vřetene.
Tak jsem si udělal minulý pátek velkou radost a koupil jsem S28 žebrák. Abych se pochlubil, zde jsou fotky: http://packap2.rajce.idnes.cz/S28_zebrak/#P1110041.jpg
Je to už veterán (rok výroby 1952), ale pořád věřím, že mi udělá ještě spoustu práce. Saně nejsou projetý, vůle minimální a je k tomu i nějaký příslušenství.
S velkou radostí ovšem přibylo i pár starostí.
V prvé řadě elektroinstalace asi ještě původní, ale elektrikář mi už to dal do kupy.
Dál tam byl zalomený aretační kolík na nožovou hlavu, takže se hlava točila tam a zpátky. Zázrakem jsem sehnal nový kolíček a vyměnil.
Olej jsem dolil a později ho vyměním za nový.
Ale mám dva dotazy a myslím si že mi dokážete pomoci.
První dotaz se týká dotažení matice na příčném suportu. Existuje nějaká finta na to, jak zespodu utáhnout matku. Zkoušel jsem to pomocí zrcátka a málem jsem ze vzteku dostal infarkt . Ke všemu se lze dostat dobře, ale k tý matici je přístup, jak do pochvy šestnáctiletý panny. Vůle na šroubu je malá, ale když nebude žádná, budu spokojenější.
Druhý dotaz se týká dneška. Dopoledne jsem soustružil a všechno šlo na výbornou. Po obědě jsem přišel do dílny a že budu dělat svorníky. Pustil jsem soustruh na nejvyšší otáčky, ale on se po chvilce začal zastavovat, jako by ho zastavovala brzda,až vypadla tepelná ochrana. Tak jsem si zanadával, nicméně soustruh si půl hodiny odpočinul a pak makal další dvě hodiny na nižší otáčky úplně bezproblémů. Je možný že mám třeba moc utaženou brzdu a ta se při velkých otáčkách začne přidírat, nebo se při studeným startu musí soustruh pustit nejdřív na menší otáčky a nechat se zahřát, nebo jsem pouze blbej a neumím dělat na soustruhu. Ještě mě napadlo, jestli není někde přidřený ložisko, ale to by se zastavovalo i při nižších otáčkách. Nerad bych ho zničil, tak nevím, jestli na něm můžu dělat. Starej domadělanej soustruh jsem už odtáhl do spodní garáže, kde čeká až ho prodám a nechce se mi ho zase tahat zpatky - mimoto to byl proti žebrákovi uplnej kafemlejnek.
Za každou radu a třeba i kritiku budu vděčnej.
P.S. Kdyby se někomu válelo doma kleštinový upínání, rád ho koupím, mám jenom tu přesuvnou paku na konci vřetene.
Ahoj, u těhle soustruhů bývají kluzná ložiska ve vřetenu. Tedy není dobré to hnedle pouštět na plné otáčky. Je lepší, jak Jsi psal ,,rozběhnout" Tedy na menší otáčky ho nechat chvíli běhat a postupně přidávat.
Teď z hlavy nevím kolik je tam těch max otáček. Musel bych někde pohledat mám v počítači uloženou tabulku a nevím kde. Ale tedy proč nejvyžší otáčky dávat? Bude to něco kolem 2000 ot/min? To by bylo na soustružení dřeva.
Dál máš tam správný olej? Aby to vřeteno běhalo se správným olejem. Může to také tím olejem tuhnout.
Co si pamatuju, tak spojka častěji prkluzovala, než by zpomalovala běh mašiny.
No už si to moc nepamatuju, měl jsem tenhle soustruh naposledy v ruce asi před 20 lety.
Teď z hlavy nevím kolik je tam těch max otáček. Musel bych někde pohledat mám v počítači uloženou tabulku a nevím kde. Ale tedy proč nejvyžší otáčky dávat? Bude to něco kolem 2000 ot/min? To by bylo na soustružení dřeva.
Dál máš tam správný olej? Aby to vřeteno běhalo se správným olejem. Může to také tím olejem tuhnout.
No už si to moc nepamatuju, měl jsem tenhle soustruh naposledy v ruce asi před 20 lety.
Včera som si nadelil Ježiška rovinnú brúsku BPH 20, neviem kde ju v dielni vtisnem, zatial som ju nechal u kamoša, no volakde jej miesto nájdem
Starý, dobrý je to stroj, som rád že mám traktor môj.
Jejda,tu mám taky.
Ahoj, tak to Ti gratuluju ke Ježíškovi! Přesně na této brusce jsem si kdysi dávno mohl v nástrojárně brousit věci, co jsem potřeboval. O odpolední byla volná a kolega co na ní sem tam brousil mi ji půjčoval. Dobrá, jednoduchá bruska. Půjčovné se sem tam rovnalo nějakou dobrou tekutinou nalitou ve skleněné lahvi. A bylo to tak, že jsme tu tekutinu vyzunkali společně. Občas nám na ní trošku pozlobíval megnet, muselo se pokaždé vyzkoušet, jestli ne obrobek dobře přimagnetován. Sem tam se stalo, že to v té kysně s tím knoflíkem nějak zazlobilo a obrobek nedržel jak měl.
ota píše:Ahoj, u těhle soustruhů bývají kluzná ložiska ve vřetenu. Tedy není dobré to hnedle pouštět na plné otáčky. Je lepší, jak Jsi psal ,,rozběhnout" Tedy na menší otáčky ho nechat chvíli běhat a postupně přidávat.
Ahoj
Moc ti děkuji za odpověď.
Maximální otáčky jsou 1600 ot/min. a určitě byla kravina, že jsem je tam dal. Zkouším a testuju stroj a tohle jsem evidentně udělal chybu.
Olej jsem dal J6(OL-68), ale jen jsem dolil. Napadá mně ale jestli se se starým olejem nesrazil. Asi ho vypustím a a naleju nový. Nerad bych zničil mašinu.
Ten olej je moc hustej,dej řidší.
Správně má být v S28 dle manuálu v rychlostní skříni odkud jsou mazány i kluzná ložiska vřetene olej s viskozitou 1,5 stupně Englera, to jsou staré jednotky, které se ale v dnešní době už nepoužívají. Já sám jsem učinil dotaz v technickém oddělení PARAMO, kde mě řekli, že ekvivalentem je olej OL-J10. Jak píše Vitex, ten olej co jsi tam nalil (OL-J68)je moc hustý. Doporučuji vypustit celou náplň a dát tam nový. Třeba tady: https://eshop.paramo.cz/data/VyrobkovaD ... olj_z2.pdf zjistíš, že OL-J68 je vhodný na "pohyblivé strojní díly pracovních a hnacích strojů s nižšími otáčkami a vyšším mechanickým zatížením"
Jo ještě se podívej, jestli nejsou zanesená sítka (pokud je tam tedy máš), kde se má částečně filtrovat olej od hrubých nečistot, před vtokem ke kluzným ložiskům. Jsou přístupná po sundání horního víka vřeteníku http://s-28.rajce.idnes.cz/S-28_vzhled/#Stka.jpg Jinak spousta dalších informací o "Žebrákovi" je například i zde: http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=107&t=10511
Jo ještě se podívej, jestli nejsou zanesená sítka (pokud je tam tedy máš), kde se má částečně filtrovat olej od hrubých nečistot, před vtokem ke kluzným ložiskům. Jsou přístupná po sundání horního víka vřeteníku http://s-28.rajce.idnes.cz/S-28_vzhled/#Stka.jpg Jinak spousta dalších informací o "Žebrákovi" je například i zde: http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=107&t=10511
jé bpháčko určo byla aj cena slušná co budeš brůsit šajby do mlýnků pro celů dědinu? sem tam nejaký nůž na ščepkovč určitě taky tak nech to vrčí
Keď som ho kupoval (z autoservisu) majitel tvrdil, že za 20 rokov, čo ho tam mali, nebrúsili nič okrem šajb a nožíkov na mlýnky, tak v tom bude pokračovať. No a Mihi sa už prihlásil s s nožíkmi na nabrúsenie Jako veštec za jedna Aký nás čaká budúci rok 2017??kenybz píše:jé bpháčko určo byla aj cena slušná co budeš brůsit šajby do mlýnků pro celů dědinu? sem tam nejaký nůž na ščepkovč určitě taky tak nech to vrčí
Starý, dobrý je to stroj, som rád že mám traktor môj.