Soustruhy
Re: Soustruh a jiné do dílny
Tak do toho bych nešel ani já.
za tu cenu určitě ne, za polovic by to stálo za přemýšlení
malej traktorista v malým traktoru
- HonzaHorka
- Kontaktovat uživatele:
Za tu cenu bych to nebral
není žádné velké umění něco rozebrat ale zase to dát dohromady
Nebudem sa vyjadrovať k tomu, či konkrétny kus za tú cenu stojí, alebo nie. Ja mám SM-16A a je to normálny sústruh so slušnou tuhosťou a dosiahnuteľnou presnosťou práce. S tými závitmi je to trošku komplikovanejšie a min. otáčky sú 71, čo mi príde niekedy trošku veľa. Záleží koľko závitov človek potrebuje robiť. Čo sa týka toho čerpadla, to tlačí olej z nádrže do prevodovky a je to rovnaké čerpadlo ako na chladiacu kvapalinu, teda žiadne špeciálne tlakové. Čo tomu ja trošku vyčítam, že nonius je delený po 4 stovkách, na jednu otočku to má 6 mm a nie je to delenie po celom milimetri, čo sa nie najpohodlnejšie odčítava.
Mám rád traktory, ale môj najobľúbenejší je ZLÍN 37 ČMELÁK
Dotaz
Pořídil jsem jeté sklíčidlo TOS 160/3, komplet vyčištěné, na přírubě natvrdo, do čelistí hodím čep cca 15 mm průměr, při pootáčení čepu v čelistech a opakovaném povolování a stahování čelistí to chodí pořád kolem jedné stovky, to je supr ale jak stahuju jiným pastorkem než s označením nula tak to chodí i 8 stovek. Je to tak říkajíc v normě nebo běžné ? tak " velký " rozdíl při stahování čelistí jednotlivými pastorky.
Pořídil jsem jeté sklíčidlo TOS 160/3, komplet vyčištěné, na přírubě natvrdo, do čelistí hodím čep cca 15 mm průměr, při pootáčení čepu v čelistech a opakovaném povolování a stahování čelistí to chodí pořád kolem jedné stovky, to je supr ale jak stahuju jiným pastorkem než s označením nula tak to chodí i 8 stovek. Je to tak říkajíc v normě nebo běžné ? tak " velký " rozdíl při stahování čelistí jednotlivými pastorky.
-
Takto spatne odecitatelne noniusy ma vice stroju. Nastesti se to uz dnes da lecit pomoci digitalniho odmerovani polohy.Jaro25 píše:Čo tomu ja trošku vyčítam, že nonius je delený po 4 stovkách, na jednu otočku to má 6 mm a nie je to delenie po celom milimetri, čo sa nie najpohodlnejšie odčítava.
to neni žádná hrůza no a proto je tam ta -0-
Staří soustružnický praktici mě naučili taky používat tu "nulu", takže utahuju i povoluju jen na -0- , označil jsem si ji na univerzálkách červenou barvou, abych ji hned lépe našel
Tak dlouho jsem si stavěl malotraktory, až jsem si koupil Zetor.....
Zetor 5718
Zetor 5718
Dle mého je úplně jedno, jestli dotahuješ vždy nulou a nebo jiným pastorkem, pokud si předtím univerzálku naklepeš do nuly. Důležitý je utahovat tím jedním pastorkem, kterým jsem dotáhl kontrolní trn před naklepáním univerzálky na přírubě na nulu.
Na povolování nezáleží. Při dalším utáhnutí tím „správným“ pastorkem se vůle zase sesednou jak mají a házivost je potom opět minimální.
Na povolování nezáleží. Při dalším utáhnutí tím „správným“ pastorkem se vůle zase sesednou jak mají a házivost je potom opět minimální.
To je mi jasné, u povolování to musí být lautr jedno, kterým pastorkem povoluji, spíše je to pro mě takový už rituál, že používám tu svoji červenou nulu...
Tak jako při broušení na magnetce očistím magnet a finálně přejedu čistou dlaní, spousta hlavně těch mladých (co jsem tak koukal) to nedělá.
Tak jako při broušení na magnetce očistím magnet a finálně přejedu čistou dlaní, spousta hlavně těch mladých (co jsem tak koukal) to nedělá.
Tak dlouho jsem si stavěl malotraktory, až jsem si koupil Zetor.....
Zetor 5718
Zetor 5718
Taky mám jednu univerzálku 250 mm průměr co má ty obojetný čelisti a když chci utáhnout aby to bylo přesně tak utahuju na 0. Taky tam ta 0 je. Jak píše cartmanxv je to asi zvyk.
A ještě mám univerzálku 160 mm a tam mám zase bílou tečku a tam utahuju. Jenže tam je to kvůli tomu, že mám jeden pastorek s vylomeným zubem tam a nechce se mi sundavat z příruby. Je to právě 160 mm a to musím sundat z příruby a potom nasadit lehce utábnout vystředit, subdat přírubu s univerzálkou z mašiny utáhnout víc imbusy a nasadit na mašinu skouknout a znovu sundat a utáhnout na tvrdo. a zase nasadit na mašinu. Jak jsou ty imbusy co držeji univerzálku už na malé kružnici tak se na ně nedostanu klíčem skrz tu přírubu. Tedy je to trochu porod a nechce se mi do toho. Tak jsem označil bíle a tam utahuju. No když jsem dělal těch 180 ks tuhle už mě to sralo pořát otáčet bílou nahoru!
Jinak to neřeším, mám spoustu čelistí upravených, protočených speciálů ty teď nejčastěji používám a ty běží. Nebo je fous zase líznu a pohoda.
A ještě mám univerzálku 160 mm a tam mám zase bílou tečku a tam utahuju. Jenže tam je to kvůli tomu, že mám jeden pastorek s vylomeným zubem tam a nechce se mi sundavat z příruby. Je to právě 160 mm a to musím sundat z příruby a potom nasadit lehce utábnout vystředit, subdat přírubu s univerzálkou z mašiny utáhnout víc imbusy a nasadit na mašinu skouknout a znovu sundat a utáhnout na tvrdo. a zase nasadit na mašinu. Jak jsou ty imbusy co držeji univerzálku už na malé kružnici tak se na ně nedostanu klíčem skrz tu přírubu. Tedy je to trochu porod a nechce se mi do toho. Tak jsem označil bíle a tam utahuju. No když jsem dělal těch 180 ks tuhle už mě to sralo pořát otáčet bílou nahoru!
Jinak to neřeším, mám spoustu čelistí upravených, protočených speciálů ty teď nejčastěji používám a ty běží. Nebo je fous zase líznu a pohoda.
sklíčidlo jako takové prostě neni určené na nějaké superpřesné upnutí záleží samozřejmě jaká řada přesnosti to je
oto nato centrování malých sklíčidel na relativně velké přírubě je lepší tento typ kde je univerzála přištubovaná k přírubě z čela...ty díry jde převrtat a tak upravit běžnou univerzálu
dá se i upravit příruba se dvěma osazeníma a mít jednu přírubu pro třeba 10o a 160mm univerzálu
http://www.tossvitavy.com/index.php/skl ... -iug-a-iuh
oto nato centrování malých sklíčidel na relativně velké přírubě je lepší tento typ kde je univerzála přištubovaná k přírubě z čela...ty díry jde převrtat a tak upravit běžnou univerzálu
dá se i upravit příruba se dvěma osazeníma a mít jednu přírubu pro třeba 10o a 160mm univerzálu
http://www.tossvitavy.com/index.php/skl ... -iug-a-iuh
No když je fungláč univerzálka k mání za super cenu a na potvoru je to ta co se blbě přidělává tak co už.
No a Camlock je právě větší než klasika a tam je ten problém. Ale zase výhoda rychlosti přehození.
No a Camlock je právě větší než klasika a tam je ten problém. Ale zase výhoda rychlosti přehození.
jo vlastně na r-déčku je cam lock no jestli je to rychlejší to bych ani neřekl spíš je to tak nějak nastejno ale hlavně u cam locku se to nezahryzne na fest jinak nemám ani jednu univerzálu v provedení IUG ale na brusku na kulato to budu muset upravit