Soustruhy
- elbarto
- Kontaktovat uživatele:
Re: Soustruh a jiné do dílny
... pekny mistre, dobra inspirace, budeme te kopirovat. Myslis, ze ten vozik na tom linearu utahne docela velkou vahu a nezacne se viklad do boku ??
ten vozík unese metráky a neni to nic nového tyto kolotoče se dělaly před mnoha lety...až to bude fertig dám to na cnc forum
Zdravím,
mám dotaz na zdejší odborníky, a sice jestli je možné použít kleštiny 5C do soustruhu SM 16 A.
Předem děkuji
mám dotaz na zdejší odborníky, a sice jestli je možné použít kleštiny 5C do soustruhu SM 16 A.
Předem děkuji
Slunce už není středem sluneční soustavy, teď už to jsou prachy...
To je focené v kuchyni ? Kde máš varnu desku amikrovlnku. Na dílnu mě to neprijde. Bílá sololitova pracovní deska no nevím jak tam budeš mlátit kladivem,, svařovat, brousit.......
Nedovedu si to dost dobře představit, když se podívám ke mě do dílny, tak mě tam něco nesedí...
Jara
Nedovedu si to dost dobře představit, když se podívám ke mě do dílny, tak mě tam něco nesedí...
Jara
Ahoj, opravdu pěkná kuchyň pro obrábění.
No taky bych nešel do téhle barvy. Mám převážně černou. Na té to tak není vidět. Naučil jsem se dělat na mašinách v rukavicích, protože když to dělám každej den a leta, tak bych měl pačmáky jak čerňáky. Když dělám s kapalinou tak mám pogumované takové ty signálně zelené z vrchu. A jak se ty rukavice trochu ,,ochmatají" tak to by potom ochmataly ty bělonké šuflíčky a stejně by to bylo černé.
Zrovínka dneska jsem koukal jak mám pochmataný šuflíky od pačmáků. Když já to mám na práci a ne na koukání.
A dneska jsem měl smolnej den. Dělám na soustruhu takoví čudlíky asi 160 ks. Tak že to budu odpichovat. No můj hodobožovej upichovák, kterej tedy už se mnou jde leta to odsral. Až když jsem ho utrhnul tak jsem se podivil jak vlastně už byl slabonkej. Plátek šířka 2 mm a pod ním to bylo jak list ze stromu. Uloupnulo se to celé i s plátkem. Nic nasadil jsem druhej ,,památeční" kus a jedu si dál. Asi po 30 kusech rup a odsral to taky. Koukám na něj no síla plátku byla asi 0,5 mm jenom. No bylo jasný, že to taky každou chvíli ulítne. Samo že se to slouplo zase celí. To na čem ten pláteček už byl bylo zase jako list slabonký. Tak co už chmátnul jsem do šuplíku a vyndal z jetejch nožů další kus. Ten je betelnější. Ale nijak žádná sláva taky. No škoda vyndat funglovku! A ten do dopíchal už všechno. Mám tu Iskary s VBD ale tam je třeba pustit kapalinu, jinak to bude hořet. Odepisoval jsem na upichovák s VBD na revolver že bych si pořídil a bohužel nemá k tomu prodejce plátky. Právě do revolveru by to bylo dobrý kvadrát jen 10x10 mm. Ale plátečky jsem dlouho v inzercích takoví mrňaví neviděl. No nic tak třeba příště.
Jinak včera jsem tu měl zase flintičku. Parádního Browninga fungláč, teprve dneska šel k majiteli. A on chtěl ještě pod montáž udělat takovej další nástavec a bylo třeba tam fréznout malinkou 5 mm drážku. Tak že by jsme dali do mašiny celou flintičku! A nakonec jsme našli šroubky a sundali jsme jen takovou kostku a do ní jsem to fréznul. Krásná flintička za 60 fíčků.
No taky bych nešel do téhle barvy. Mám převážně černou. Na té to tak není vidět. Naučil jsem se dělat na mašinách v rukavicích, protože když to dělám každej den a leta, tak bych měl pačmáky jak čerňáky. Když dělám s kapalinou tak mám pogumované takové ty signálně zelené z vrchu. A jak se ty rukavice trochu ,,ochmatají" tak to by potom ochmataly ty bělonké šuflíčky a stejně by to bylo černé.
Zrovínka dneska jsem koukal jak mám pochmataný šuflíky od pačmáků. Když já to mám na práci a ne na koukání.
A dneska jsem měl smolnej den. Dělám na soustruhu takoví čudlíky asi 160 ks. Tak že to budu odpichovat. No můj hodobožovej upichovák, kterej tedy už se mnou jde leta to odsral. Až když jsem ho utrhnul tak jsem se podivil jak vlastně už byl slabonkej. Plátek šířka 2 mm a pod ním to bylo jak list ze stromu. Uloupnulo se to celé i s plátkem. Nic nasadil jsem druhej ,,památeční" kus a jedu si dál. Asi po 30 kusech rup a odsral to taky. Koukám na něj no síla plátku byla asi 0,5 mm jenom. No bylo jasný, že to taky každou chvíli ulítne. Samo že se to slouplo zase celí. To na čem ten pláteček už byl bylo zase jako list slabonký. Tak co už chmátnul jsem do šuplíku a vyndal z jetejch nožů další kus. Ten je betelnější. Ale nijak žádná sláva taky. No škoda vyndat funglovku! A ten do dopíchal už všechno. Mám tu Iskary s VBD ale tam je třeba pustit kapalinu, jinak to bude hořet. Odepisoval jsem na upichovák s VBD na revolver že bych si pořídil a bohužel nemá k tomu prodejce plátky. Právě do revolveru by to bylo dobrý kvadrát jen 10x10 mm. Ale plátečky jsem dlouho v inzercích takoví mrňaví neviděl. No nic tak třeba příště.
Jinak včera jsem tu měl zase flintičku. Parádního Browninga fungláč, teprve dneska šel k majiteli. A on chtěl ještě pod montáž udělat takovej další nástavec a bylo třeba tam fréznout malinkou 5 mm drážku. Tak že by jsme dali do mašiny celou flintičku! A nakonec jsme našli šroubky a sundali jsme jen takovou kostku a do ní jsem to fréznul. Krásná flintička za 60 fíčků.
srandičky no už jsem to psal několikrát tam flexa nepohrčí ani svářečka na bordel je dílna vedle kde dnes flexa vrčela i pár svárů bylo třeba jo a bude aj nové okno před kuchyní neni nad to dívat se při vaření z okna
tady v kuchyňce se dělá jen čistá práce žádné kvanta čoveče oto s těma flintičkama dneska jsem pronajal revolver bo jim trošku ulítly polotovary a potřebovali to nahnat rádlováním a neměli na čem no je to samé cnc...
jo tu emulzi už bys mohl nalét co?
tady v kuchyňce se dělá jen čistá práce žádné kvanta čoveče oto s těma flintičkama dneska jsem pronajal revolver bo jim trošku ulítly polotovary a potřebovali to nahnat rádlováním a neměli na čem no je to samé cnc...
jo tu emulzi už bys mohl nalét co?
Prdím na emulzi na SVčku. To ji neuvidí ani na novém place! Však je to pak zrychtovaný. Jo revolver ten ji má nalitou. Tuhle jsem trochu vypustil a dolil novou. Však je to tam už pár roků. Na revolveru bych nastavil čučky a valil. Jenže je v té druhé dílně a tam bych musel v kabátě je tam zima a to mě nabaví. Jen vrtat to je. Ale bejt tam celej den a štelovat to to je prd.
Tady to mastím řepkou, protože když mastím něčim jiným tak to pak smrdí jak bolavá noha. A ta řepka je celkem snesitelná. No a taky s tou emulzí, mám obavu že by soustruhu slezla ta poslední barva co na sobě má. Sice na frézku to neučinkuje, ale na ostatní věci jako svěrák to sežralo barvu hned. Sice ta v revolveru ta je ,,nežravá" Ale zase proti té ve frézce je to srajda.
Tady to mastím řepkou, protože když mastím něčim jiným tak to pak smrdí jak bolavá noha. A ta řepka je celkem snesitelná. No a taky s tou emulzí, mám obavu že by soustruhu slezla ta poslední barva co na sobě má. Sice na frézku to neučinkuje, ale na ostatní věci jako svěrák to sežralo barvu hned. Sice ta v revolveru ta je ,,nežravá" Ale zase proti té ve frézce je to srajda.
a nedá si říct hehe
řepka dobře maže ale taky dobře lepí no barvu jedině polyuretan nebo epoxid ta to snesou nebo si namíchat emulzi podle staré receptury ale ta pro změnu smrdí jak žumpa po pár měsících
řepka dobře maže ale taky dobře lepí no barvu jedině polyuretan nebo epoxid ta to snesou nebo si namíchat emulzi podle staré receptury ale ta pro změnu smrdí jak žumpa po pár měsících
moja mě teď poslal aodkaz na toto asi aby ta kuchyň byla furt tak pěkně čistá...
ináč deska je fakt kuchňyská a dokonce značková za výprodejovou cenu takže to bylo i nejlevnější řešení
mě to vyhovuje nenasákne to nic a je to dostatečně pevné teď jsem natom čistil a konzervoval nástroje byl toho plný ten rohový stůl a pak to utřeš hadrem a je to zase čisté samozřejmě začít tam mordovat nějaké kusy železa + flexa + svářečka tak by to tu desku poničilo na to je lepší tak trojka plech a pod to třeba dřevo to už je jedno....
jenže já natom opravuju elektroniku pod napětím a tak je pro mě důležitá i nevodivost jo ten odkaz o kterém jsem psal
https://www.mall.cz/hry-uklizeni/klein- ... zik-vileda
ináč deska je fakt kuchňyská a dokonce značková za výprodejovou cenu takže to bylo i nejlevnější řešení
mě to vyhovuje nenasákne to nic a je to dostatečně pevné teď jsem natom čistil a konzervoval nástroje byl toho plný ten rohový stůl a pak to utřeš hadrem a je to zase čisté samozřejmě začít tam mordovat nějaké kusy železa + flexa + svářečka tak by to tu desku poničilo na to je lepší tak trojka plech a pod to třeba dřevo to už je jedno....
jenže já natom opravuju elektroniku pod napětím a tak je pro mě důležitá i nevodivost jo ten odkaz o kterém jsem psal
https://www.mall.cz/hry-uklizeni/klein- ... zik-vileda
No já tu mám tu normální emulzi tu běžnou něco jako ERO SB. To je právě taková ta srajda. Když se s tím nehejbá a nedělá tak se to kazí. Jak jsem psal, dá se tomu předcházet namícháním do dešťovky, nebo do Demi vody. Ale bycha na to, každej výrobce má jinej postup. Někdy mícháš olej dop vady a někdy vodu do oleje. To je velmi důležité. Stene se, při špatném postupu, že Ti nadělá kousky.
No a potom tu mám super olej a tam není problém s ním. Ale ten mám právě ve frézce jen. Nemám ho tolik a musím ho šetřit. No Tu řepku mám přímo z lisu od lisaře. Ale je to pěknej čistej olej, ale jak se nechá trochu třeba v plechovce a má přístup vzduch, tak je za chvíli jak guma, která nejde ničím rozředit. Zahodit jen celou plechovku i se štětkou! Štětec je pak jek potaženej gumou. To musím vždycky přiklopit víčkem plechovku a soustruh pokaždé když skončím vyčistit. Ono by to v poho vydrželo, ale je to lepší a když to mám doma pro sebe tak to dělám.
No a potom tu mám super olej a tam není problém s ním. Ale ten mám právě ve frézce jen. Nemám ho tolik a musím ho šetřit. No Tu řepku mám přímo z lisu od lisaře. Ale je to pěknej čistej olej, ale jak se nechá trochu třeba v plechovce a má přístup vzduch, tak je za chvíli jak guma, která nejde ničím rozředit. Zahodit jen celou plechovku i se štětkou! Štětec je pak jek potaženej gumou. To musím vždycky přiklopit víčkem plechovku a soustruh pokaždé když skončím vyčistit. Ono by to v poho vydrželo, ale je to lepší a když to mám doma pro sebe tak to dělám.
kámoš taky dělal na 18-ce bez emulze a dycky když potřeboval upichovat tak vzal plechovku od psího žrádla a natankoval emulzi z revolveru a vzal pak velký kulatý štětec v průměru tak 40mm namočil a položil přímo na upichované místo a druhou rukou točil a píchal kousky na jedno namočení to akorát vyšlo no taky to neni ideální bo na ty plátkové píchače je potřeba vidět musí to dělat pěkné šnečky...jo měl tam psa ovčáka jmenoval se brit ten mu hlídal celou dílnu on tam běhal v těch špónách smrděl dílnou a né psinou ale byl to mazel no měl tam hračku takový kus plastové trubky něco jak na drenáže ale pevnější tak s tím si dycky hrával jenže jak to u tak velkých plemen bývá odešla mu páteř dostával nato docela drahé léky takovou trubičkou něco jak stříkačka ale ten konec nebyl zůžený a dycky brite léčky a ten přiběhl a chutnalo mu to pak byl jak kdyby měl nebyte baterky
prodloužilo a zpříjemnilo mu to život asi o 2 roky ale pak už to šlo z kopce....
prodloužilo a zpříjemnilo mu to život asi o 2 roky ale pak už to šlo z kopce....
Já používám na mazání při upichování plochý štětec a řezný olej MWF smíchaný s CUT3.
taky to mastím štětkó z plechovky řepkovym olejem, emulzu sem měl nalitó nekdy v začátcich dyž sem sóstruh dovezl pak ale zamrzla a asi to potrhalo ty trubky důle pod převodovkó nebo nekterý spoj se uvolnil a to je neopravitelny to bych musel vlyst nekam do té nohy asi nebo kadyma to vede dyž tam šátrám rukó pod tu převodovku tak cosi tam v zadu jakási tyč vede ale jestli je to tá trubka není vidět, dyž naliju tak to během pár měsíců je prázdny, na vrtání by se to kolikrát hodilo, sere mě dyž musim jednó rukó točit klikó a druhó lit s petflaše si řikám že si pověsím nejaké kanistr na zeď ale pak zase nic a zase až je nejaká hluboká díra potřeba tak to už néni čas a zase se nic nezrobí a pak jak piše ota, dělá to bordel a kdo by to uklózel, vim jak ve fabrice to se pucovalo dvě hodiny každé deň a nikdy se to nepodaří vysušit tak aby to bylo pořádně, všecky stroje z fabrik měli zrezavěly šróby a vedení a zacpany dírky rezavó sračkó, tak vemu smeták ometu špóny utřu hadró pokropim olejem a za deset minut je ulklizeny, jo na frézce se chladit musí tam mám emulzu udělanó z řepkovyho oleja smichané s vodó ve které je rozpuštěná soda na praní misto sody sem dával mazlavy mýdlo ale soda je levněší, už to tam mám kolik let a zatim nic nesmrdí je potřeba ale buď pořád použivat a nebo jak dlóho stojí tak ten olej se odděluje od vody a stojí na povrchu tak mám takové mixér -vrtulka na motorku- a to zapíchnu do té díry co je odtok do nohy a občas to prokvedlám a podle barvy přidám vodu s tó sodó a nebo aji olej do teho cvrknu olej jak pišu řepkové tak normální řepka co je na smažení do friťáku, je teda pravda že barvu to žere jak kyselina hadry, krásná barva a píchneš prstem a ona je to jenom slabé škralópek a pod tym rozbředlá sračka, ten řepkáč mám nalité aji v pilce, čisté už ho ale budu muset vyměnit za ty roky co to tam mám už se půlka stratila a zhóstnul občas je potřeba špachtló oškrábat tu oschlinu taková želatina ale čerpadylko co tam je originál si pod olejem jenom chrochtá ono je zubový a emulze mu nesvědčí kola aji ty bréle a dekle zrezaví a je kaput a plátek už tam mám asi dva roky a co to nařezalo asi tak čtyři kýble špón kolik to je uřezanyho materiálu nevím a pořád je dobrý, co sem tu pilku dovezl tak prvně sem jel prvně na sucho to sem měnil plátek co měsíc pak sem tam měl emulzi to bylo lepší to už plátek vydržel rok a teď s tym řepkovym olejem už ho tam mám druhým rokem a pořád řeže, to sem tehdá dovezl plátky od kenybza zkrátil sem je jeden tam dal a od té doby tam je, já sem teho oleja měl stovky litrů kamoš jezdil s cisternó a lilo se to do všeho do aut misto nafty plot se natřel bočnice na vlečce do té pilky sem to nalil pak do té frézky a na smažení super olej čistá řepka bez příměsí v obchodě nesehnatelny tam jedině směsný olej a nebo v nélepšim případě "může obsahovat", (věčinó ale obsahuje..) na pánvi neprská nesyčí a vydrží asi pětkrát to co ten z obchodu, bohužel nelze normálně kópit je to monopolní záležitost a prostě to legálním zpusobem nelze sehnat, musí to jít přes rozlévače kteří do teho namichají palmové olej nebo aspoň sádlo či jiný nízkotuhnoucí tuk jak to označovali a pak tepre je to nabídnuty k prodeju obyčejném lidim
a toš tak..
a toš tak..
Frézování, soustružení a jiné činnosti v dílně, Zetor 50 super
Také mažu Cut3 (mám ho asi 30L) ale když je třeba zapnu chlazení a pak holt půl hodiny pucuju soustruh. I to patří k soustružení.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.