Revolverový soustruh R5
Re: kdo má revolverový soustruh R5
no tak by to mohlo byt jeden ten kamen vypadá na té fotce menší a když je to sevřené tak zkus pohýbat hlavou nahoru přez nějakou trubku jestli sa to nehne tak je to dobré
ono to sevření neni nějak extrémě pevné
ono to sevření neni nějak extrémě pevné
-
- Kontaktovat uživatele:
ahojte mozna je to proti strojarske etice ale ty kameny jsme uplne varazovaly jinak to neslo to byl velky problem mejte se ahoj
-
- Kontaktovat uživatele:
prominte chybu v prispevku ma byt vyrazovali dekuji
sehnal jsem druhý revolverový suport měnil jsem ho z důvodu že měl v lepším stavu saně a lože revolverové hlavy no trochu zápolení a centrování a jezdí to konečne rovně hurá
ještě asi rozeberu převodovku protože to nemaže všude tak příště pokračování
kdyby chtěl někdo ten můj a nebo díly z něho tak jsou k dispozici je tam fungl nové válečkové ložisko v revolverové hlavě které je docela drahé jinak jako celek je to použitelné všechno funguje akorát kvůli souososti hrotu jsem měl jeden držák upravený
ještě asi rozeberu převodovku protože to nemaže všude tak příště pokračování
kdyby chtěl někdo ten můj a nebo díly z něho tak jsou k dispozici je tam fungl nové válečkové ložisko v revolverové hlavě které je docela drahé jinak jako celek je to použitelné všechno funguje akorát kvůli souososti hrotu jsem měl jeden držák upravený
-
Zdravím vás moji kolegové, chtěl bych se pochlubit svým strojem. Je to soustruh údajně RS50, rok výroby asi 1945. Jelikož nemám o tomto stroji žádné informace ani nemám manuál, chtěl bych vás poprosit, jestli by mi někdo s tímto nepomohl. Já osobně tento stroj vlastním již 40 roků, ke své spokojenosti. Je to trochu podobné jako R5, jen podstatně starší. Jedná se mi hlavně o manuál.
Zdravím ve spolek. Rád bych se zeptal kolegy Chromec.Alois na pár věcí ohledně soustruhu RS50. Nedavno jsem ho koupil a tak taky scháním nějakej ten manuál, nebo aspoň někoho zasvěcenýho.
Hlavně by mně zajímalo jak je to s řezáním závitú? Jdou řezat na tomto soustruhu závity normálně nebo tam musí být nějaká ta patrona jako u R5?
Hlavně by mně zajímalo jak je to s řezáním závitú? Jdou řezat na tomto soustruhu závity normálně nebo tam musí být nějaká ta patrona jako u R5?
-
Ahoj Hranostaji,nejake podrobne manualy nemam ale pred casem jsem ziskal zakladni popis tohoto stroje.Ano zavity jdou bez problemu rezat ale jak spravne popisujete bez predlohovych patron to nejde.Sady patron musi byt jak metricke tak i whitvortove.K temto patronam musi byt i pulmatice prislusneho zavitu pro kopirovani dane patrony.Dale je omezena delka rezaneho zavitu delkou kopirovaci patrony.Zakladni rada patron u metrickych zavitu je stoupani v mm 4, 4,5, 5, 5,5, 6, 7,.Rozsah stoupani je 0,25 az 7 mm.U Wh je zakladni rada patron 4, 4,5, 5, 5,5, 6, 7,.Rozsah behu na 1 angl. palec je 4 az 56 behu na 1 angl. palec.Mimo urciteho stoupani nebo behu na patrone se patricny zavit doradi prevodovkami dle tabulky ktera je soucasti toho prislusneho stroje.V nasem pripade jde o revolverovy soustruh Rs 50.Tolik zatim k vasemu dotazu o rezani zavitu na Rs 50.Myslim ze to je obdobne i na soustruhu R5.Jinak se rad s vami podelim o vsechny zkusenosti ktere s timto strojem mam ja.Tesim se na dalsi konverzaci s vami.Preji hezky den a hodne zdravi. Lolin
Ahoj Loline. To že by se na tu tyč mohli dávat nástroje mne nenapadlo ale aspoň vím že to pro mně není nic podstatného, díru do vřeteníku jsem zaslepil zátkou at tam nepadá bordel. Horší je to s těmi závity, mám na svém soustruhu jen jednu púlmatici a to je vše co mám. Tet jen zjistit kde sehnat ty patrony. Ještě jsem se chtěl zeptat jak to je s mazáním? Skříňe suportú mám suché a jen nahoře jsou takové kapací zátky. Je to tak správně nebo mají mít ty skříně nějakou náplň? Myslím si že ne protože vespod nejsou uplně hermeticky uzavřeny ale pro jistotu se ptám at se neco nepokazí. Přeci jenom nevím kdo se v tom kdy vrtal.
Děkuji za vyčerpávající odpovědi a také se těším na naši další komfrontaci. Jarda
Děkuji za vyčerpávající odpovědi a také se těším na naši další komfrontaci. Jarda
-
Ahoj Jardo,dostal jsi odpoved na tyto dotazy.POkud ne tak je to moje chyba protoze jsem to asi skur..l pri odesilani.Vse napravim. Ahoj Lolin
-
Ahoj Jardo,rano jsem ti napsal takovy obsirny popis ktery jsem datloval skoro 3 hodiny a nakonec pri odeslani se to kamsi podelo.Aspon vidis jake jsou moje kvality pro praci s pocitacem.Tak se budu snazit o napravu.Mazat samozrejme do kapacich zatek.Ja jsem nemel take zadne zatky na tech skrinich.Ucpal jsem ty diry korkovyma zatkama a nalil jsem do kazde skrine obou suportu asi po 1 litru prevodoveho oleje.Ozubena kola prevodovek jedou skoro podne skrine tak ten olej roztahnou po ostatnich koleckach.Patrony na zavity je vetsi problem.Asi nezbude nic jineho nez je nechat vyrobit.Na revolveru R5 je to obdobne jen jine rozmerove parametry.Myslim ze to nekdo resil na tomto vlakne u R5 a tez musel nechat vyrobit.Me to tez vyrobil jeden stary nastrojar v Agrostroji PV.Udelal mi zakladni radu patron pro metricke zavity.Whitv. sadu take namam jelikoz necekane zemrel.Moc bych ti pral aby jsi je sehnal ale bude to boj.Sezen sikovneho nastrojare ktery ma soustruh , frezku,obrazecku,zkusenosti s trapezovym zavitem a je vymalovano.Tim to nechci nijak zleh covat.Vyrobit
6 patron a 6 pulmatic je take dost mazec.A to se jeste nebavim o tom co si nejaky chytrolin za to rekne.Drzim palce a zase se prosim ozvi.Ahoj Lolin
6 patron a 6 pulmatic je take dost mazec.A to se jeste nebavim o tom co si nejaky chytrolin za to rekne.Drzim palce a zase se prosim ozvi.Ahoj Lolin
Ahoj Loline. Znám jednoho starého nástrojaře, který dělá na živnost ve vlastní dílně. Tak za ním musím zajet a skusit se s ním nějak domluvit. Jen bych potřeboval znát rozměry té patrony, jestli jsou tedy všecky stejné. Předpokládám že rozměrově ano. Půlmatici jednu mám. Ještě bych se chtěl zeptat jak se ty patrony nasazují na hřídel? Děkuji za odpovědi. Jarda
-
Ahoj Jardo,rozmery vsech patron jsou stejne.Ja se pokusim za pomoci patronu vyfotit a pripsat rozmery.Prosim ale o strpeni protoze to neni v mych silach.Na pulmatici zmer stoupani a toto stoupani je samozrejme i na patrone.Kdyz mi napises jake stoupani ma ta pulmatice,tak Ti napisu jake dalsi stoupani muzes udelat.Samozrejme az budes mit i prislusnou patronu.Diferencialni deleni prevodovky umoznuje vyrobit nekolik stoupani ci chodu z jedne patrony.Ale to asi neni pro tebe nic noveho,pokud mas na svem stroji tabulku o nastaveni pak prevodovky.Patrony se nasazuji na nahonovou hridel posuvu.Ta se uvolni na levem konci u skrine prevodu a vytahne se az mezi suport a suport revolveru.Nasadi se zajistovaci matice, patrona, klinek a hridel se zasune zpet.Adobre utahne.Pak se nastavi dimenze rezaneho zavitu na obrobku a utahne patrona na hrideli.Pulmatice se pakou zasune do stoupani patrony.Prekontrolujes jeste jednou polohy pak na prevodovce pro potrebne stoupani a muzes rezat zavit.Je nutne dodrzet delku zavitu vuci delce patrony.Jinak nelze znovu najet do zavitu a dojde prinejmensim ke zniceni pulmatice.Neboj ty rozmery Ti poslu jen jak odchytim nektereho z mladych.Konverzace s pocitacem mi dela problem. Tak se mej a brzy Ahoj Lolin.
Ahoj Loline. Budu ti moc vděčný když i pošleš ty rozměry. Ta tabulky na stroji mám, zaplatbuh neponičené. Ahoj Jarda
Ahoj Loline. Budu ti moc vděčný když i pošleš ty rozměry. Ta tabulky na stroji mám, zaplatbuh neponičené. Ahoj Jarda