Kotoučový katr

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
ota

Re: Kotoučový katr

#46 Nový příspěvek od ota »

Tak se taky přidám se svojí trochou do mlýna. Mám motor 11 kW, pila hanibalka síla 5 mm našraňkovaná na 8 mm. Převody od motoru klínovímy řemeny 4 x 13 klíňáky. Motor 1450 ot /min. Otáčky pily 900 ot / min. Vypinač hvězda / trojúhelník, jistič 25 A s motorovou charaktetistikou. Spadne velmi málo, akorát někdy, když hodím brzo vypinač na druhý chod. Ale třeba když řežu, tak to takhle blbě přehodím jednou za den. Jinak pilu ráno zapnu a nechávám ji točit pořát, až ji vypnu na oběd. Častým zapínáním a vypínáním se kurvěji vypinače a při rozběhu to bere víc, než když se pila točí a taky se lepší chladí motor. Ale v řezu mi nespadnul jistič ještě nikdy. Řemeny dostačující, nesmekají se nikdy. Jo asi dvakrát co pilu mám, ale to bylo když mi pila rafla kulák, tak to řvaly, ale jistič nespadnul stihnul jsem vypnout vypinač.
Pojezd mám elektromotorem přez převodovku a řetězem na tažné pogumované kladky a ty jedou po dráze a tlačeji pilu. Když potřebuju jet rychleji, třeba krajinu odřezat, tak jednoduše pustím trubku přítlaku kladek a tlačím růčo. Jde to zlehka. Ale chtělo by to frekvenční měnič, aby byla regulace lepší.
Tak a teď zase ostatní.
Přílohy
P7290309.JPG

oncek

#47 Nový příspěvek od oncek »

Zdravím všechny tady na foru.
Chci se zeptat, jelikož se chystám stavět kotoučovy katr kde bude jezdit kláda po koleji, zda máte nekdo vyřešeny přisunování klády ke kotouči, když chci posunout na dalši řez, třeba o tlouštku desky. videl jsem nejake videa, kde chlapek zatahl jen za páčku na mechanizmu a klada se přisunula na ten jeden zatah o tlouštku desky. nikde jsem nenašel nejaky planek jak to funguje, tak zatím mě napadlo udělat to pomoci zavitu a noniusu nebo přiloženeho pravitka. každopadne pokud někdo mate fotky jak to funguje, nebo nějaký jednoduchý návrh jak to udělat. Tak bych byl moc vděčny za informace o tom. Děkuji
Ondra.

sychrovak

#48 Nový příspěvek od sychrovak »

Já bych kládou nejezdil,moc dlouhý koleje atd.
Tady je vidět ten mechanismus posouvání .
http://www.youtube.com/watch?v=knqxlRRmwlg

A když už kládou tak takhle..........
http://www.youtube.com/watch?v=pBYPYUAOEkI
to je fofr co ,
Super 50 1963 ,1961,samodomo 4x2 r.v 85 1,2,teď vv 1,4D

oncek

#49 Nový příspěvek od oncek »

Jo na tom videu to lita pěkně. strojní posuv u klady je teměř povinost no. mě se libi hlavně u posuvu klády, že je to ve výšce pasu, a dobře se to odebírá. ale zase to vyjde dráž kvůli delce kolejí, což pokud je na ně misto a seženu je za slušnou cenu tak je to jen radost navic oproti tlačeni pily a odebíraní desek a trámů od země. zvedáni na koleje bych měl vyřešeno mirnym sklonem terenu, takže bych měl dvě klady po kterych bych na kolej nakuloval takřka bez síly. Jasně dovedu si představit jak se třeba na tom budou nakulovat naročněji kusy s kořenovymi naběhy apod. Každopádně nemám ještě dořešeno co nejjednodušeji posun te klady o řez. ale nejlepši řešeni bude asi jako na tom prvnim videu. kdyby byl dalši napad, tak sem díkes

ota

#50 Nový příspěvek od ota »

Ahoj, koukni se na první stránku tohodle vlákna. Naco se dřít? Kup si hydraulickou ruku jako já, stála mě 1000 Kč a trochu oprav. nějaké to těsnění, manžety. Zvedne zatím každou kládu kterou jsem řezal. I zvedla klády které jsem neřezal a musel odvézt na velký katr. Měly na silnější straně 80 cm průměr a to už nedám. Hlavní průměrovej omězovač je průměr pily a taky průchod pod pilou. Já proříznu max 50 cm kulák a to už musím motorovkou odřezávat přebytečný výstupky. Víc pila stejně neprojme 32 cm sílu fošny. Nejhorší je první oříznutí krajiny a potom to už jde.
Na pile mám motorové posuvy, jak na pojezd vozíku po kolenjicích tak i přijíždění celého stolu ke kuláku a od něj. Taky bych neřešil opačný zůpůsob tj: pojezd klády. Máš tam víc možností nepřesností, ( křivá dráha, po zimě s tím hne mráz, nebo i v zimě se to hne to je většinou nejvíc řezání) Jak potom s otíčením klády? Já otáčím třikrát. Oříznu krajinu, otočím, oříznu další krajinu, otočím zase oříznu krajinu. Nakonec zase otočím, oříznu krajinu a potom už řežu čisté řezy. Nakonci zůstane fošna, to kvuli upínákům, nebo by šlo třeba prkno.
Řezáním se neživím, mám to jen pro zábavu. Hlavně spíš že jsem kdysi pracoval s kámošem a on byl šikovnej na smontovávání věcí a já dělal obráběcí věci. Tak jsme si spolu vyrobili mimo jiné i tuhle pilu, každej jednu svojí. Já udělal obrábění a on to všechno smontoval a sesadil. Proto mám i já pilu.

oncek

#51 Nový příspěvek od oncek »

Tak jo, diky za rady.
Tak už jsem zmoudřel a budu teda posouvat pilou.
Nejefektivnějši a nejjednodušší se mi zda že asi bude, když ten katr nebude mit klínovy převody a kotouč zrovna na hřídel motoru. každopadně jaké kotouče použivate? klasiky bez slinutych karbidu? většinou vidim v inzeratech průměry okolo 90cm. Motor budu mit 10kw a 1450 otaček tak snad to nebude moc rychlé na ten 90cm kotouč. Ta hydraulická ruka ta mě hodně zajíma. z čeho a kde by se dala nějaká levná sehnat?

sychrovak

#52 Nový příspěvek od sychrovak »

Imh0tep píše:Zdravím,

můžete mi někdo, (kdo používá/používal kotoučový katr), sdělit, jaká je výsledná přesnost hotového řeziva? (desek, trámků, fošen...)

je mi jasné, že přesností se to profi stroji nevyrovná

díky za odpověď
Ahoj záleží jak přesné máš vedení a uložení vozíku,ten způsob kdy kláda jezdí může být přesnější.Pokud jsem dal na 4m jen dvě upínky občas při najeti do suku mi kláda zavibrovala a rozdil do 5-8mm.
Jinak při polosuchém dřevu a na švest.ky,třešně jsem musel zadělat nádobku s vodou.Děda vzpomínal že dříve maník chodil s konývkou podél klády.
Pokud to vyrábíš dbej na přesné uložení /Já to mám na 12" ičkách/a můžeš řezat i 5mm švartny.

Vladimír Šimo

#53 Nový příspěvek od Vladimír Šimo »

oncek: Kotouče s SK plátkama musej bejt fajn ale je to taky láce pořídit. A jestli je budeš kupovat tak si nejdřív zjisti, jestli Ti to někdo v okolí bude schopnej brousit. Třeba i tady někdo poradí.

Kotouč přímo na motor - teda nejsem žádnej konstruktér ale od toho bych upustil. Ty řemeny jako určitá pojistka pro motor, to bych viděl jako užitečnou věc.

Jinak dráhu máme skoro 20 let, nařezáno spousta trámů, prken, fošen, fajnová věc když máš přístup ke dřevu.

ota

#54 Nový příspěvek od ota »

Ahoj, mám u pily motor 11 kW. Pila průměr 800 mm otáčky 900/min. Těch 1400 na 900 mm kotouč, to by byl asi rachot! Toho bych se bál i já.
Mám tam také řemeny, asi dvakrát, nebo třikrát se vyplatily. Jednou jsem nějak špatně upnul kládu a pila mi ji rafla hned na kraji při najíždění a ty řemany celkem kvičely. Jednou mi to raflo krajinu, když jsem couval naspátek po odříznutí řezu. taky trochu kvičely. :smich:
To broušení pily je opravdu hlavní věc na tom řezání. Vím to, dávám si brousit k jednomu pánovi a ten to brousí perfektně. Našraňkuje a přebrousí. Párkrát jsem měl pilu jinde na nabroušení po začátku a každej říkal že tenhle brousí, nebo tenhle brousí šikovně všichni stáli za prd! Každej to bud odfláknul, nebo nenašraňkoval a tak. Jezdím jen k tomuhle osvědčenýmu brusičovi, mám ty pily dvě. To chce, když něco trefíš přehodíš pilu a řežeš dál. jednou jsem trefil kulku z války a bylo po řezání. Druhej kulák ten den a zbalil jsem to a šel domů.
Na to utahování používám taky dva držáky, při 6 metrech tři. Utahuju vzduchovým utahovákem. Mám klasické šrouby a jeden hrot má závit a druhej jen díru. Tak jak šroubuju, ten jeden leze dolů tím závitem a druhej jen skrz díru přitahuje proti tomu druhému. Drží to perfektně snad mi to ještě nikdy nevylítlo.
S tou vybrací jak píše Sychrovák to jsem se nesetkal. To mi nedělá. Řežu v milimetrech, když je dobrá pila, dobře srovnaná dráha na 3 metrech jedu + - 2 mm max. Mě akorát když třeba jedu v řezu a zastavím a jedu dál pila vyběhne trošku drážku. To je tím že je v tahu a najednou se povolí, zachvěje se a pak jedu dál tak se zase srovná. Ale to je tak milimetr drážka.
Jinak pily mám Hanibalky, ale řezal jsem kámošovi klasickou pilou sloupy od el. vedení a šlo to normálně. Akorát jsem musel větší silou tlačit a o dost ta pila dělala rámus proti té mojí.
S tím litím vody do řezu, to vždycky říkal švára, že to polívali. Já jsem nikdy žádnou vodu nepoužíval na nic. Jednou jsem tady měl modřín 50 cm kuláky a 4 m dlouhý. Pantatík přivalil nějaké konve s vodou a prej aby byly připravené. Na co? No až to začne pálit a tak. No nikdy jsem to nepoužíval ani tenkrát jsem to nepoužil. Mám šraňk ma 5 mm pile udělanej víc tak že řeže 8 mm řez. Vyzkoušeno a funguje to parádně. Jak jsem někde psal, řezal jsem už všechno možný a dostupný dřevo a zatím jsem to pokaždé pořezal bez problémů. Jo až na to kulku to jsem dořezával za týden znovu. :smich:

sychrovak

#55 Nový příspěvek od sychrovak »

Ahoj Oto,rozkmitá se mi to když chytnu sval a začne se svírat,když řežeme dva tak tam ten druhý vrazí klínek a je to .za měsíc budu řezat trámy,tak to vyfotím........co mám já

ota

#56 Nový příspěvek od ota »

Ahoj, taky mám na pile připravený dubový klínky. No klíkny takové odrostlejší. :D Asi 30 cm dlouhý a táhlý. Když řežu delší kus a vidím to jak se to začíná svírat, strčím ho tam z kraje. Zrovna teď u toho akátu jsem to tam strčil, pán to chtěl středem na půl. Pro jistotu tam klín šel. A to dřevo potvora z kraje se sevřelo, v prostřed otevřelo a ke konci sevřelo! Ale dopadlo to dobře.
No já pořát řežu sám. :( Nemám partnera kterej by chodil s klínem. Ale mám toho pomocníka, hydraulickou ruku. Ta je fakt hodně dobrá vychyávka. I s ní sundavám trámy ven z pily. No ono jsem řezal kámošovi trámy 6 m dlouhý a 30 x 30 cm ty mastily! Ještě že jsem tu pacinu tam měl. Jinak bych to asi ručně nedal. Dával jsem to rovnou na valník vedle pily.

saimon25

#57 Nový příspěvek od saimon25 »

oncek píše:Zdravím všechny tady na foru.
Chci se zeptat, jelikož se chystám stavět kotoučovy katr kde bude jezdit kláda po koleji, zda máte nekdo vyřešeny přisunování klády ke kotouči, když chci posunout na dalši řez, třeba o tlouštku desky. videl jsem nejake videa, kde chlapek zatahl jen za páčku na mechanizmu a klada se přisunula na ten jeden zatah o tlouštku desky. nikde jsem nenašel nejaky planek jak to funguje, tak zatím mě napadlo udělat to pomoci zavitu a noniusu nebo přiloženeho pravitka. každopadne pokud někdo mate fotky jak to funguje, nebo nějaký jednoduchý návrh jak to udělat. Tak bych byl moc vděčny za informace o tom. Děkuji
Ondra.
Ahoj posielam ti foto ako vyzera moj gater drevo mam položene na stole ktory je dlhy 4m na nom su 3 trapezove zavity,na zavitoch su pripevnene upinky a všetky zavity prepojene retazou a v strede stola je kolečko ktorym točim (jeden otoč 1 cm) na 5m hranole sa seknem o 2 mm 8)
Přílohy
gater.JPG

sajsel

Re: KOTOUČOVY KATR

#58 Nový příspěvek od sajsel »

po delší době drobný oživění tematu, aneb jak řežem doma:-)
max rozměry 40cm, 6m cca
Obrázek
Obrázek

TOMINGUEZ

#59 Nový příspěvek od TOMINGUEZ »

Nazdar chlapi, potrebujem poradiť s výrobou gátra. Chcem urobiť dvojhriadeľový gáter na dve 60 cm píly. Niečo podobné ako ten http://m.youtube.com/watch?v=pbbo4juTFcU. Hriadele sa mi budú točiť v jeden smer. Preto mám otázku aké závity majú mať hriadele aby sa píly uťahovali. Momentálne mám na hriadeli jeden ľavý a jeden pravý závit. Dúfam, že som urobil dobre pri výrobe.
Viem zohnať náhradné diely na ruskú techniku (Gaz 66&69, Uaz, Volga, Moskvič , Kirovec) . Všetko nové diely čo sa dajú poslať na dobierku. Keby mal niekto záujem tak sz. http://pokec.azet.sk/aro240/fotoalbumy/ ... b649654209

sychrovak

#60 Nový příspěvek od sychrovak »

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“