Soustruhy

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
mufik

Re: Soustruh a jiné do dílny

#4411 Nový příspěvek od mufik »

Na kostky,nebo malým suportem, proti dorazu.
Není problém to vymyslet složitě,ale jednoduše./Kalašnikov/

exot
Kontaktovat uživatele:

#4412 Nový příspěvek od exot »

Ja na tohle občas používám digi šupleru jednu stranu opřu tam odkud měřím a druhou stranou dojíždím kudlou na rozměr ;).
Blbe se to takhle popisuje a jeste k tomu musím odjíždět koníkem který mi vetsinou překáží (mám malou točnou délku).
Vše co potřebujeme k běžnému životu nás učili v základní škole!
Nejvetší problém je mezi sedačkou pedálama a volantem!
Svareni to je moje:)

HonzaK

#4413 Nový příspěvek od HonzaK »

No to jsem si tak nějak myslel,mám ted v merku jednoho staršího volmana,který nonius nemá,ale včera jsem prolezl net a jde dodělat nonius spočítat převod a podle toho pak uudělat nonius.
Na pěkných a všem jiste známých stránkach "tumlíkovo" se o tom píše......tak uvidím až ho dovezu co a jak momentálně mi schne teprve beton :) páč jsem musel přistavět kus dílny :)
Děkuju všem za rady i když s tou digi šuplerou by to nebylo asi tak zlé....

kenybz

#4414 Nový příspěvek od kenybz »

v lídlu byl led reflektro s 9,6W ledkou no neodolal jsem dle návodu je uvnitř japan ledka
měnič pro ledku je uvnitř ještě v plastové krabičce.
Celé je to hliníkový odlitek a krytí IP65 a cena cca 350,-
svítí to parádně našel jsem levnou náhradu strojní lampy
svítí to dost naširoko což je dobře prakticky skoro 180°
dám pár foto 60W 24V žárovka je oproti tomu bludička
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

cartmanxv

#4415 Nový příspěvek od cartmanxv »

HonzaK, no než se vymýšlet s noniusem, tak bych tam prdnul digitální odměřování, viz třeba http://www.sometcz.com/obchod/ostatni-m ... i-0-300-mm
dělají se samozřejmě i delší, a můžeš soustružit ve stovkách :)
Tak dlouho jsem si stavěl malotraktory, až jsem si koupil Zetor.....
Zetor 5718

Jiřin

#4416 Nový příspěvek od Jiřin »

Zacinam se divat po vetsim soustruhu. Doted jsem vetsi veci nechaval delat v kooperaci.

Na pocatku jsem mel predstavu neco jako S28, S32, SU32, SN321 ..... Na jedno SN321 jsem se byl podivat, ale moc velky dojem to na me neudelalo. Rozmerove OK, ale to ovladani a razeni rychlosti je takove nejiste + dostal jsem referenci, ze tuhost neni zadny big-beat.

Pak jsem u jednoho znameho videl SU40 a snazil se me presvedcit ze pokud nemam problem s mistem, muze byt vetsi soustruh celkem dobra volba. Jediny limitujici faktor je pro me sirka vstupu do dilny, tusim, ze to je 125 cm. Trochu jsem se rozhlizel po Internetu a vetsi soustruhy se daji sehnat za docela zajimave penize.

Jaky mate nazor na SU40/SU50 (a jejich klony) treba vuci SV18?

lukin1156

#4417 Nový příspěvek od lukin1156 »

nedávno tu byla SU50 za 25tis...třeba ji ještě má... a vypadala vcelku obstojně. Ale zas to chce lepší jističe.. má 2 motory... ale kdyby jsi to předělal jenom na jeden taky by to šlo 8)
Za stálého míchání, nalejeme do hajzlu :D

GeorgTK

#4418 Nový příspěvek od GeorgTK »

Ahoj. Taky jsem dlouho vybíral soustruh pro sebe a nakonec jsem skončil u SU50. Je to 3t poctivýho železa a nemusím se bát zabrat špónu a současně šlichtovat ve stovkách. Provozuju ho bezproblémů v origo stavu na 25A jističi a dá se i reverzovat bez problému. Při rozběhu jedou oba motory a pak se jeden odpojí (dá se pak připojit) a ani spotřeba není nijak závratná. A dají se pořídit za rozumné peníze. Takže za mě můžu doporučit.
TZ-4K-20 + H357XPG nabízím vše k prodeji: https://georgtk.rajce.idnes.cz/Na_prodej/

Jiřin

#4419 Nový příspěvek od Jiřin »

Na SU 50 jak to tak ctu a posloucham nazory znamych, zadna kritika neni. Vypada to, ze nejvetsi problem bude doprava. Tchanova kontejnerova Avie je bohuzel v LDN :(

Ondras83
Kontaktovat uživatele:

#4420 Nový příspěvek od Ondras83 »

panove, slysel jsem, ze se daji protocit mekky pakny na soustruhu, aby se lip upinaly ruzny maly a slaby obrobky (podlozky, slaby pouzdra atd)...nemuzete mi nekdo poradit a ukazat, jak na to? ....jsem soustruznik velmi velkej amater a samouk, deda je taky samouk, ale preci jen vyucen a driv v praci to sem tam delal, takze toho vi mnohem vic, ale tohle jeste nemame ...mekky pakny mam

diky za radu :friends:

(momentalne se mi to bude dost hodit a potreboval bych to, protoze si chci tocit pouzdra na nakladac vsechno sam doma)

chemic

#4421 Nový příspěvek od chemic »

Panove nekde se tu probiral takovy doraz na sv18 prirezani zavitu nemateho nekdo v provozu jelikos se zacinam ucit rezat zavity tak by se mi to asi hodilo zbastlit diky

kenybz

#4422 Nový příspěvek od kenybz »

k těm měkkým čelistem musíš zafixovat ty čelisti aby se ti nehly pokud teda upravujěš vnější průměr tak dovnitř upněš kulatinu a venek opracuješ na požadovaný rozměr
když potřebuješ upravit vnitřek tak zase zvenku dáš nějaký vhodný kroužek a osoustružíš nebo vyvrtáš vnitřní stranu čelistí
má to nevýhodu že při tomto fixování se ti pakny zapírají o opačnou stranu šnekového kola v univerzále než o stranu která bude přitláčet čelisti pak při obrábění obrobku v upravených čelistech
takže pokud je univerzála a šnekové kolo v ní opotřebené nebo poškozené tak jak pak upneš kus bude ti házet.
můžeš taky zavrtat kratší neprůchozí otvor do středu čelistí a pak to bude ok
v nástrojárně si pro úpravu holendrů upravili čelisti na hloubičce ale to už je doma nerealizovatelné
jo ještě jsem si četl znovu cos psal ty měkké čelisti jsou přišroubované a když si je označíš jdou otáčet takže pokud budou neprůchozí ty upravené upravené průměry tak to můžeš jednu sadu točit víckrát
hlavně si musíš ty měkké přišroubované nádstavce očíslovat
další nádstavce si uděláš na frézce

jo fotku toho vypínacího bazmegu jsem tu dával tak hledej :)

Ondras83
Kontaktovat uživatele:

#4423 Nový příspěvek od Ondras83 »

nemel by jste nekdo nejaky fotky, jak to vypada nebo nejlip nejakej postup, jak na to? :) nejsem z toho vubec moudrej

univerzalka je nova, 4 celistova

myslel jsem, ze se to dela tak, ze utahnu celisti do sebe bez obrobku a z cela do nich vysoustruzim kudlou diru hlubokou napr 2mm a do tyhle drazky potom budu upinat pouzdra, aby byli vzdycky kolmo k univerzalce...tyhle mensi obrobky se blbe upinaji tak, aby byli rovne a vzdycky mi to hazi a nez to srovnam, to potom trva vsechno strasne dlouho...na ten nakladac toho budu soustruzit docela dost, tak bych i docela nerad ztravil 2 dny od rana do vecera u soustruhu...

Ondras83
Kontaktovat uživatele:

#4424 Nový příspěvek od Ondras83 »

neco jsem nasel :)

kiwi

#4425 Nový příspěvek od kiwi »

Je to jak píše kenybz,jen obráceně.Pokud potřebuješ obrábět například obrobek 100mm velký průměr,50 díra a síla 3mm,je to taková jakoby velká podložka,tak si najdi kulatinu kterou upni jakoby do zadu do paken kde už nejsou ty měkké nástavce a aby mezi těma měkkýma nástavcema bylo alespoň 55mm.To kvůli tomu kdyby jsi obráběl díru aby jsi si zbytečně netočil ty nástavce.Pak nožem na díry udělej osazení do hloubky asi tak 3mm a průměru 100mm do těch měkkejch paken a je hotovo.Já bohužel nemám čelisti na měkký nástavce a někdy by se fakt šikli,jinak bych hodil fotku.

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“