Soustruhy
Re: Soustruh a jiné do dílny
100 mm na dlžke 300 mm udržia aj čeluste bez lunety ked tam chceš len navrtať strediacu jamku
ak niekto niečo chce tak pisať na cont7133@gmail.com Už tu niesom. V poslednom čase zaberá miesto každý príspevok.
no můžeš to udělat tak jak píšeš, jen nechápu proč bys musel točit 900otáček. Navrtávat můžeš i při menších. Navíc pokud dáš malé točky a necháš otevřenou lunetu to znamená nezaklopíš vrchní dekl, vyrovnáš pomocí úchylkoměru tak je to práce na chvilec. Navíc pokud jde jen o navrtání toho kousku tak bych to praskl normálně bez lunety.
Věrný člen agresorů.com
chlapy, jak je to s tolerancí na sklíčídle ?? Vím, že TOS v některých rozměrech dělá dvě třídy přesnosti. Mám 125/3 když srovnám na přírubě sklíčidlo aby po obvodu chodilo třeba do jedné stovky tak broušený čep v čelistech chodí cca 5 stovek a když to na přírubě srovnám aby to na tom čepu chodilo na stovku tak zase po obvodě to chodí ty 4 - 5 stovek, je to běžná nepřesnost ??
jo to je v celku normální jedině bys musel dat broušený trn do čelistí a rovnat přímo na něm
univerzálka neni moc přesné upnutí na to jsou kleštiny
http://www.tossvitavy.com/pdf/IUG.pdf
univerzálka neni moc přesné upnutí na to jsou kleštiny
http://www.tossvitavy.com/pdf/IUG.pdf
a včem je problém potřebuješ aby chodil obrobek nebo povrch sklíčidla, já teda dycky potřebuju obrobek a povrch je mě u ...
Frézování, soustružení a jiné činnosti v dílně, Zetor 50 super
Do čelistí jsem chytl stopku z frézy broušenou. Mám spíš vystředit upnutí v čelistech na nulu nebo spíš obvodovou plochu sklíčidla a nebo tak nějak na půl škody ?
Trik starého soustružníka. Pístní čep z Tatry upnout do sklíčidla a vyrovnávat univerzálu na hodinky. Dodnes toho dědka v duchu velebím. Naučil mě hodně.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.
To právě nevím jestli je to problém, že je tam taková nepřesnost, proto se tady na to ptám, zda je to nějak v normě a nebo je to problémBaťa1 píše:a včem je problém potřebuješ aby chodil obrobek nebo povrch sklíčidla, já teda dycky potřebuju obrobek a povrch je mě u ...
liba23 píše:Do čelistí jsem chytl stopku z frézy broušenou. Mám spíš vystředit upnutí v čelistech na nulu nebo spíš obvodovou plochu sklíčidla a nebo tak nějak na půl škody ?
Já tam neměl píst čep ale stopku z frézy průměr asi 20 a podařilo se mi to dostat na jednu setinu .
Čím větší průměr, tím přesnější. Já taky jako vůl vyrovnával povrch univerzály a výsledek byla katastrofa. Nejsem vyučený soustružník a tak jsem šel halt na rozumy k profíkům. Jak seřídit koně abych netočil kužel, jak točit kalené povrchy, čím mazat závity aby nebyly potrhané, jak frézovat na soustruhu, jak dělat drážky...
Konvenční obrábění bohužel upadá a nastupuje éra CNC. Když jsem viděl obrábění na 6tiosém kombajnu na železo na jedno upnutí, čuměl jsem jak tele na nová vrata.
Tomu se nedá konkurovat.
Konvenční obrábění bohužel upadá a nastupuje éra CNC. Když jsem viděl obrábění na 6tiosém kombajnu na železo na jedno upnutí, čuměl jsem jak tele na nová vrata.
Tomu se nedá konkurovat.
Já se lunety dodnes bojím. Kolega mě ale dobře poradil, že se to vyrovnává docela jednoduše. Univerzálka se dotahne zlehka a pokud je tyč (obrobek) v lunetě z osy, pak se při rotaci sám pomalu vytahuje z čelistí. Takže šrouby seřizuju tak dlouho, dokud obrobek nestojí na místě. Spíše bych nevěděl, jak použít hodinky. Snad jedině na nožové hlavě a zkusit v jejich obou polohách ( vlevo a vpravo). Ale díky lunetě tam moc prostoru není.lukin1156 píše:chlapi jak postupovat při upínání kulatiny do lunety ? mám kulatinu chromovanou o které vím že je dostatečně přesná..takže ten povrch už stáčet nebudu. Takže nahodím kulatinu do soustruhu a nasunu lunetu.. Pak hodinky a srovnat na konci..a pak dotahovat ty bazmeky až na povrch..přitom stále kontrolovat hodinkama ? musím to asi pod těma bazmekama namazat že ? nevadí když to roztočím na 900ot ? nezačne to dřít ? potřebuju právě navrtat kulatinu fí100 délka 300 a jen tak na letmo nemám odvahu...Tak to táhnu do školy na 18tku protože tam mají na ně lunety.. a nemyslím si že by to tam někdo uměl
Spoustu prostoru máš na suportu a tam hodinky posadíš bez rizika. Já na svém SU50 vyřadím kvalt a zvolna otáčím rukou a ladím. Do dvou stovek se musím vejít.
Jo, ale od suportu měřím jenom rotaci a nikoli souosost. Jedno bez druhého je naprd.
Tedy myslím od lože. Od suportu je to stejné jak jsem napsal - tedy od nožové hlavy.
Tedy myslím od lože. Od suportu je to stejné jak jsem napsal - tedy od nožové hlavy.
tak to sorry, blbě jsem tě pochopil.