Soustruhy

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
capumpor

Re: Soustruh a jiné do dílny

#406 Nový příspěvek od capumpor »

Honí se mi v hlavě taková myšlenka. Mám tady soustruh SU35 (355x1000) a před lety jsem se pustil do opravy vřeteníku a převodovky jenže jsem to už nedodělal, nemám na to čas ani chuť. Tak je to momentálně rozebrané. Jentak se ptám jestli by o to nebyl zájem. Váží to podle knížky 2350 kilo. Délka 3,3m. Mám k tomu dokumentaci. Je potřeba dokoupit pár laciných ložisek a opravit jednu hřídel (přefrézovat drážky pro pera). Cenu ještě nemám rozmyšlenou, ale bylo by to do 20.
Takhle vypadal než jsem to rozhodil.
Přílohy
SU35 a.JPG

capumpor

#407 Nový příspěvek od capumpor »

Doplňuji: Elektromotory jsou dva po 4.5 kW. Nechá se dělat na jeden, nebo na dva. Je to stejné jako u SU50. Má to alnico a po vypnutí se to zabrzdí. Lamelové spojky nejsou, jen dve hardy spojky. Ty maj ustříhané kolíky, proto jsem to rozdělal. Ideální by bylo se na to osobně kouknout, ukážu co všechno je potřeba.

cartmanxv

#408 Nový příspěvek od cartmanxv »

Mám doma to samé, jen v provedení jako soustruh produkční, tzn. nemá šroub pro soustružení závitů, a měl silnější motory pro zvýšený výkon. Tak jsem ten zadní s alnicem nahradil slabším 2,2 kW a ještě zpomalil otáčky přes řemenový převod, takže teď si můžu zvolit, kterým motorem budu soustruh pohánět a jakými otáčkami, protože velký motor /7,5 kW/ točí 2880 ot/min a ten slabý má jen 950 ot/min a ještě je 3x zpomalený řemenicemi. V praxi ale nejvíc dělám s tím slabším, soustruh v pohodě utáhne, rozběhy jsou klidnější /absence lamelové spojky/ a elektrika je dneska drahá :(
100_5948 (Medium).jpg
100_6027 (Medium).jpg
Tak dlouho jsem si stavěl malotraktory, až jsem si koupil Zetor.....
Zetor 5718

ota

#409 Nový příspěvek od ota »

To cartmanxv dobře jsi ho převážel! Tyhle soustruhy jsou vratký jako bejk. Viděl jsem na avii SU 50 a skácelo se na bok. Kurňa to byla tenkrát šupa.
Taky jsme měli na učňáku SS 50 je skoro stejný jako ten Tvj. Ale měl taky dva motory a zvýšený výkon 2800 ot/min. Když se dalo malé otáčky a dva motory a soustružily se takové trny na uchycení lan na jeřáb, dokázalo to ohnout nůž, aniž by to nějak bylo cejtit. Byl tam u něj jeřábek protože se na něm dělaly takové velké věci a dávaly se jeřábkem.

cartmanxv

#410 Nový příspěvek od cartmanxv »

Já jsem potřeboval i to zpomalení otáček kvůli ručnímu řezání závitů /rozuměj-závitníkem či očkem/, protože původní nejmenší otáčky byly 112/min, což bylo nepoužitelné, teď s tím motorem 2,2 kW mám nejmenší otáčky 22/min, což je pohoda :)
Jinak to stěhování byla vcelku pohoda, nejhorší bylo dostat ho dolů do garáže, která je pod barákem, traktor šel chvíli smykem, nešlo to ubrzdit, naštěstí pohotový pomocník podstrčil polínko pod ty zadní kovové kolečka a soupravu zastavil :shock:
100_5956 (Medium).jpg
Zetor 5718

capumpor

#411 Nový příspěvek od capumpor »

Zajímalo by mě na co je ta trojpáka na suportu a horní tyč, tam kde je u SU35 šroub.

Pepino
Kontaktovat uživatele:

#412 Nový příspěvek od Pepino »

mě by zase zajimalo na co je to druhý kolo na suportu ?
Koupím Jawa 350 typ 354 mezityp s pulbubny, nebo prvni typ s velkymy bubny. Případně stejnou 250 mozno i vrak..
Koupím VELOREX 350 na stavu nezáleží, pokud možno s doklady, nebo zvlášť.
Predem dik..

Baťa1

#413 Nový příspěvek od Baťa1 »

to kolo je na řazení otáček a ta trojpáka na posuvy, nebo tak to aspoň bylo na su50p a toto myslim bude stény
Frézování, soustružení a jiné činnosti v dílně, Zetor 50 super

cartmanxv

#414 Nový příspěvek od cartmanxv »

Přesně tak 8)
Zetor 5718

Pepino
Kontaktovat uživatele:

#415 Nový příspěvek od Pepino »

dík za osvětlení.. 8)
Koupím Jawa 350 typ 354 mezityp s pulbubny, nebo prvni typ s velkymy bubny. Případně stejnou 250 mozno i vrak..
Predem dik..

kenybz

#416 Nový příspěvek od kenybz »

Pokud to vyjde tak bude R5-ka do práce za šrotovku a funkční jupííííí :potlesk:
Zháňal jsem 18-ku ale za tuto cenu bude aj R-5ka dobrá

kenybz

#417 Nový příspěvek od kenybz »

Je možné na R 5-ce řezat závity nožem bez použití zvláštního příslušenství?
pozn. v návodu o tom zmínka neni jen o tom příslušenství na řezání závitů

Pepino
Kontaktovat uživatele:

#418 Nový příspěvek od Pepino »

už se to to řešilo.. zeptej se tuším PECHa mluvil o jakých si patronách na různé stoupání.. 8)
Predem dik..

ota

#419 Nový příspěvek od ota »

Já dneska dostal poštou nějaké závitníky z aukra vydražený. Potřebuju je na výrobu těch držáků ok na kontejnery. A vzpoměl jsem si, že jsem jednou dostal od jednoho pána hlavu do koníka na upínání závitníků. Tak jsem ji vyštrachal a dal do ní M 24 závitník. Vyvrtal díru do železa a přistrčil závitník. Myslel jsem si, že je to už velká míra a bude se mi točit v pinole morse. Závitník jel jako zamlada. Potom druhej, třetí stupeň. Za chvilku jsem to měl hotoví. Čtyři kousky. Takže hlava drží! 8) Mám ještě jednu na menší závitníky, ale někdo ji zmordoval a ty čelisti uvnitř má vyrvaný. Škoda, s tím to jde pěkně. Řezal jsem s ní naposledy na učňáku! :vysmech: Teď jsem si na to vzpoměl a dobrý!
Tak Kenybz držím palce, aby Ti ten soustruh vyšel! Každej soustruh doma je lepší, než žádnej!! 8)

P.S.

#420 Nový příspěvek od P.S. »

Na Aukru si vyhledejte uživatelku maca152.Ta má závitníky očka i vrtáky.Už jsem od ní mimo Aukro nakoupil hafo věcí
Naposledy upravil(a) P.S. dne úte lis 01, 2011 9:28 pm, celkem upraveno 1 x.

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“