Frezka TOS FA3U

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
kenybz

Re: Frezka TOS FA3U

#4021 Nový příspěvek od kenybz »

no závit tam z vrchu je vždycky ty co mají ten čudlík to je na automatické upínání například na cnc ale i na některých fgu a ten čudlík jde odšroubovat a uvnitř je závit a pak to normálně přitáhneš tyčí skrz vřeteno a ta hlavičku jde koupit iso40-na b16 a tam narazíš přímo sklíčidlo
https://www.kovonastroje.cz/en/Nastroje ... N2080.html

Ondras83
Kontaktovat uživatele:

#4022 Nový příspěvek od Ondras83 »

OK, moc diky :)

zatim ted budu kupovat pouzite starsi dily, nikdy jsem na tom nedelal a tak v tom nechci mit do budoucna pripadne moc penez, kdyz se situace vyvine dobre, tak pak samozrejme jsem schopen a ochoten investovat do nastroju vetsi castky, ale ted zatim kupuju po bazarech a burzach

ota

#4023 Nový příspěvek od ota »

Ahoj u těch upínacích nástrojů: když je to ISO 40 bude Ti pasovat, některé SK 40 mají tu jednu drážku pro kamen co je ve vřetenu ( dva kemeny proti sobe unášecí ) mělčí. Tedy tam ten trn hned nepůjde. Dá se to řešit tak, že si TK frézou profrézuješ tu mělkou drážku v trnu. Nebo jako to mám já, ofrézuješ, obrousíš si jeden kamen. Pak na něm mám bílou tečku, kterej to je. Pak upneš tyhle trny vpohodě.
Co se týká trnů redukcí ISO 40/ Mk, na frézu stopkovou potřebuješ trn bez té drážky na vyrážecí klín. Protože tenhle trn nemá dost velkou díru vrchem, aby Ti prolezl upínací šroub se závitem.
Pak jsou trny s vnitřním šroubem. Imbusákem. Strčíš dovnitř stopkovou frézu s Mk a dotáhneš si ji imbusákem. Pak to celé nasadíš do vřetena a utáhneš šroubem.
Dále ty trny s drážkou do něj naklepneš vrták s Mk. Potom ho utáhneš do vřetena šroubem. Ale ten šroub drží jen upínací trn ale vrták drží jen naklepnutím. Může se stát, když bude trn vyžvejkanej, vrták vypadne. Občas se ty trny objevují a jsou vyžvejkaný. Je třeba si je prohlídnout.
Některé trny mají ten vtahovací čep. Některé jsou našrouované a jdou vyšroubovat ven a vleze tam šroub ve vřetenu. Některé ty vtahovací trny jsou součást trnu a nelze je vyšroubovat. Ty nebrat.
Dále jsou to tzv. kombi trny. To jsou trny na nožové hlavy. Mají upínací rozměr pro nástroj a na něm drážku na pero a nad ní takové dva kameny. Buďto vyndáš pero a upneš plátkovou hlavu, nebo vyndáš kameny a necháš pero a upneš třeba čelní válconou frézu.
Trnů plave po bazoši, sbazaru hafo. Pokus se kupovat maximálně noví, nebo lehce použitý, uplně nejlíp vzít si ho do ruky a prohlídnout. Pár trnů jsem koupil trochu jetejch a je to škoda to pak mít válet v regále.
Do začátku Ti stačí redukce s Mk 2, Mk3, Mk4 ty jsou dobrý mít třeba aspoň 2x. Potom nějaká malá a velká hlavička. No a běžné trny na upnutí třeba kotoučových fréz. A k tomu když tak vymezovací kroužky. No a pak třeba na plátkovou hlavu. Podle toho jaký průměr hlavy seženeš.
Mám doma asi 50 trnů a stále dokupuju, pořát je to asi málo. :vysmech:
Tady je pár trnů co jsem našel narychlo obrázek.
Obrázek
Obrázek

kenybz

#4024 Nový příspěvek od kenybz »

oto frézovací trn iso 40/mk4 neni moc dobrý na konci kužele je dost slabá stěna a vetšinou to tam popraská, další věc je, že je potřeba už slušný kroutící moment na tu frézu s mk4 a jsou vydřené ty dutiny vevnitř klidně ti nafotím jak to vypadá po čase...já to radši nepoužívám...navíc konec toho iso kužele jak je roztáhlý, tak kurví dutinu vřetena

ota

#4025 Nový příspěvek od ota »

Člověče nemám prasklej ani jeden. Mám tu snad 6 ks těhle dutin. Mám i jednu tu kraťonkou co jde uplně do vřetena. Mám pak tu co je dole takovej ten balík průměr snad 100 mm ten kus matroše a do toho jde Mk4 stopkovka 40 průměr a cajk. Nedávno jsem koupil ty redukce ty slabí na Mk 4 a asi ve dvou jde šroub prostrčit pěkně a u jedné je ta díra malá. Budu muset v sousrtruhu projet. Ten šroub mi tam neprojde. S těmahle dělám hodně často. Ta 40 hrubovací fréza ta bere jako čert. Mám pak spoustu Weldonů, to jsem okoupil rúzně. Tyhle s Mk 4 používám snad nejčastěji.
ObrázekObrázekObrázek

Ondras83
Kontaktovat uživatele:

#4026 Nový příspěvek od Ondras83 »

presne neco takoveho bych taky upotrebil :) musim pozvat kamose, aby mi rekl, co a jak :)

winch

#4027 Nový příspěvek od winch »

To čo spomína Zbyněk- že to popraské sa stane ak do vložky s dutinou Mk4 dá niekto nástroj s kuželom Me 32. Tam tá kuželovitosť je málinko rozdielna. Aj keď budeš kupovať staršie vložky vždy si pozri čo je na nich vyrazené. Označenie Mk 4, Mk3, M4, M3, M2 sú s morse dutinou. Ak je tam vyrazené 32 alebo 24 je to dutina s metrickým kuželom.
ObrázekObrázekObrázek
Starý, dobrý je to stroj, som rád že mám traktor môj.

Ondras83
Kontaktovat uživatele:

#4028 Nový příspěvek od Ondras83 »

V sobotu jsou Chotusice, třeba na něco pěknýho narazim

ota

#4029 Nový příspěvek od ota »

Trny tam vozí jeden pán. Má tam hodně věcí na stolech vyrovnanejch. Ve vozíku za auto má právě ty trny. Má tam buďto funglovky, nebo mírně jetý a nebo dost jetý. Ale to on má roztříděný. Pak tam jezdí z Děčína chlápek a ten má dost fréz. Trny taky mívá. Po ránu nejlíp. Potom to má přebraný. Má je docela levný. Ten má takovej velkej stolek občas nad tím stan. Tihle dva bývají vlevo nahořejc. Potom tam jezdí pán z Uničova toho poznáš, starší pán má stánek taky se stanem. Ten bývá vpravo když se vejde do areálu nahořejc, třeba 3 řada. Má na zemi spousty svěráků, univerzálek, věcí. A mluví tou správňáckou Moravskou hantýrkou. Ale ten to má drahý. Mívá taky všelijaký trny, hlavičky, kleštiny. U něj nekupuju, za jeho cenu se dá koupit i tři kusy jinde.
Uvidíš, někdy je tam stará bela a někdy se to trefí a dá se koupit pěkné i nové věci lacino.
To Winch optám se, od čeho máš na té redukci ty flíčky? Mě se to na trnech taky dělá. Už jsem zkoušel namazat trochu olejem, ale je to tam stejně. Vyčistil jsem i dutinu vřetena a vyčistil trn. Mirlonem pěkně jemným dočista a stejně mi to udělá. Takoví mapy na trnu. Ale třeba jen na některejch. Ne na všech.

winch

#4030 Nový příspěvek od winch »

Tie fliačky neviem, proste to zájde, asi nejaká reakcia na kyslé prostredie, alebo slabo nariedená emulzia. Mám to aj na niektorých podložkách, ktoré dlhšie nepoužívam. Zoberiem podložky, a jak sú pritisnuté k seba, tak sú tam mapy, ktoré ide utrieť do čista, nič tam necítiť ani keď prejdem nechtom, ale tie mapy zostanú. Možno by to časom začalo hrdzaveť. Stalo sa mi párkrát, že mám vo vložke frézu aj viac ako rok- až do otupenia keď ju idem brúsiť. A jak ju po dlhom čase vyberiem, vtedy to býva hodne flakaté na začiatku kužela. Asi od emulzie- olej časom degeneruje, a voda aj v malom množstve urobí svoje.
Starý, dobrý je to stroj, som rád že mám traktor môj.

ota

#4031 Nový příspěvek od ota »

Já právě myslím, že by to mohlo být taky od toho, jak se třeba ohřeje nástroj i s trnem a používám chlazení odpařuje se to vzhůru a dostane se to mezi trn a dutinu a pak je to spíš jen odpařená voda a ta dělá ty mapy. Už jsem právě zkoušel namazat lehonce olejem a stejně to tam je. Je to jak píšeš když tam mám trn tejden, tak je to víc. Právě hodně často ty trny přehazuju. Ale zrovna jsem si vzpoměl, že tam mám vlastně měsíc už hlavičku. Zítra jestli na to nezapomenu musím ji vyndat.
Kapalinu mám naředěnou podle výrobce. Na podložkách mi to nedělá. Dělalo mi to přív jak píšeš, když zůstaly na sobě položený tak to ty mapy po delším čase dělalo. Přidal jsem trochu oleje a přestalo to. Ale na trnech to dělá i tak.
Dík za odpověď. 8)

kenybz

#4032 Nový příspěvek od kenybz »

ty prasklé trny jsem sehnal použité a je to možné že tam někdo narval metriku je to přesně ten co je na obrázku v pravo od winche

Ondras83
Kontaktovat uživatele:

#4033 Nový příspěvek od Ondras83 »

winch: diky za radu :)

ota: diky, ja tam byl jednou, kdyz mi bylo cca 12 let s tatou (on tam slouzil na letisti na vojne) a tak jsme se tam byli podivat cestou z nejaky dovoleny nebo vyletu a zrovna byla burza :) a ted jsem se to nahodou dozvedel v praci, ze je ted posledni, tak jsem hned zbandal brachu a jedem :) asi nebudu nic kupovat, spis pocumet, bracha shani veci na motorky, ja ted to frezovani...spis pocumet :)

vitex

#4034 Nový příspěvek od vitex »

Do Chotusic nemůžu,jdu na vítání občánků.Flíčky na těch trnech-nemůže to být způsobeno elektrokorozí?Nevím jake máte stroje a převody z vřetenových motorů na vřeteno.Ondro,nějakou kačku na útratu si sebou pro jistotu vezmi.

ota

#4035 Nový příspěvek od ota »

Na ty motórky musíte trefit kosa. Jinak co se mnou jezdil známej, tak kroutil hlavou nad těma cenama kolikrát ještě pár dní po burze! Kolikrát říkal, že se spousta věcí dá koupit za polovic v internetových obchodech.
Ta strojařina tam bývá taky to není co bývalo. TK frézy míval po začátku taky za polovinu ceny co teď. A někteří strejcové jezdí leta se stejnejma zgarbama, akorát přepíšou ceny směrem nahoru. No musíš koukat. Zaměř se na prodejce s věcma a třeba v rožku, koutě mají škatulku s ,,něčím" ty jsou nejlepší. Mají i fungláče věci a nevědí na co ani jsou. Tam se nechá dobře lacino koupit. Ti co to mají pěkně srovnaný v škatulkách a jen třeba strojařinu dobře vědí co mají a dobře vědí kolik si za to mají říct.

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“