Frezka TOS FA3U

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
stanik84

Re: Frezka TOS FA3U

#3991 Nový příspěvek od stanik84 »

Dej tam klasickou strojní lampu na klasické žárovky 24V... nejlépe dvě z každé strany.

Hlavně ne zářivky a kulatý LEDky kolem vřetena. Vrhá to stín, v případě zářivek to bliká a není to moc příjemný na oči.

kolbenpres

#3992 Nový příspěvek od kolbenpres »

Pokud vím, tak zářivky se neměly u točivých strojů používat, protože v určitou chvíli to vypadá, jako když se netočí.. Jinak klasická lampa nemá chybu. Mj. vydrží, když do ní něčím křápneš, to bychá týhle čínský nevěřil :-) Zkoušel někdo na mašinu dát ty "vláknový" LEDky? Doma je mám, na mlýně s nimi svítíme, ale u stroje jsem to ještě nezkoušel.

Ondras83
Kontaktovat uživatele:

#3993 Nový příspěvek od Ondras83 »

Zářivky vůbec, stroboskopický efekt...

Led žárovky klasický jako do lustrů máme u soustruhu a pohoda

To světlo v odkazu, tak podobný stojí v ČR 1500,-, v Číně to samý jako v ČR stojí 510,- doprava zdarma
Kupujeme tam dlouho a dost věcí

stanik84

#3994 Nový příspěvek od stanik84 »

Mám v celý dílně zářivky a dokud nezapnu lampu, tak stejně je houby vidět.

Jinak jak píše kolbenpres, je to u strojů zakázaný.

Nesnažil bych se za každou cenu něco vylepšovat, když to origo funguje dostatečně dobře a hlavně bezpečně. Proto je tam i trafo 380/24V. Za jedno na ovládání a za druhý je to bezpečnostní oddělení od sítě... Proč vymýšlet vymyšlené.

ota

#3995 Nový příspěvek od ota »

Zrovna na té frézce mám dvě klasický lampy. Ty co bývaly dřív. jedna tam byla a druhou jsem koupil na bazoši asi za 300 Kč. Nasadil ji a maká. Je třeba sledovat a občas se objeví i za lidovku. Mám v nich ledkoví 24V žárovky. Zatím je tam mám asi 200 hodin. Svítí to uplně jinak. Jsou to studená bílá. Ta ledka stojí kolem 85 Kč. Normální běžná 24V žárovka stojí třeba 80 Kč. Ale mě ty normální pořát praskaly. Tak jsem zkusil ty ledkoví.
Když bych dělal osvětlení v dílně, šel bych cestou jedině ledky. Mám tam ty čtverce zářivky. Na 4 trobice, celkem asi 12 těch svítidel. Docela hodně. Ale když je v dílně zima trvá to než se rosvítí pořádně. Postupně je přehazuju na klasický trubice denní bílá, nebo studená bílá. Nevěřil bych jak to svítí v dílně víc. Nad soustruhem mám bodovky ledky 6 ks těch s paticí GU. A ještě ledku slim. Nad frézkou tu slimku mám taky. Musíte si to vyzkoušet sami. Protože jsem tomu taky sám nevěřil jakej je rozdíl. Konzultoval jsem to ve vláku s Kenybzem a z odkazů od něho koupil. Zmačknu vypinač a ihned svítí naplno. Uplně jiným světlem. A spotřeba je desetinová proti klasice.
Nemá cenu tady znovu a znovu psát o těch zářivkách a jejich blikání a vhodnosti, nevhodnosti do dílny k soustruhu. Dělám na soustruhu 30 let a nikdy se mi nestalo, že bych tam strčil kličku za běhu. Ono jsem to zkoušel a ten efekt je až někde od 1000 ot/min vejš. Kolikrát jste kdo měl doma 1300 ot/min. Já ani snad jednou. A to jsem dělal i dřevo a jedu to do 1000 ot/min.
Tady je výhoda dostupnosti těch klasickejch zářivek a těles. Já ty čtverce měl za 100 Kč/kus a myslím že asi 6 jsem dostal od kámoše za asi 6 panáků rumu. Kompletní i s trubicema. Proto jsem je tam vrazil. Mám tu na půdě asi 30 ks 150 těles i s trubicema. Když ve firmě rušili strop a snižovali ho, tělesa i trubice tam všechny zůstaly. Jen jsme v sobotu vzali ještěrku s elektrikářem a posundavali si je. On něco a já něco. Za odvoz. Když budu dávat někam do kůlny, garáže, dám tam tyhle a je to. Mám jich tu dost a neřeším to.
Ale do dílny, kde je třeba vidět a jsem tam každej den bych si koupil ledky. I když budou stát balík, nemají chybu.
Obrázek

stanik84

#3996 Nový příspěvek od stanik84 »

Čekal jsem, kdy se ozveš, Oto :) . Ty seš praktitk ;) . Jsem pořád ve stádiu zařizování, i když pár věcí už taky mám.

Teď ještě rubu rastry na sádroš... V pátek konečně bude nový strop a stavba půlky dílny se chýlí ke konci... Od září jen makám. Na jaře budu stavět vedle přístavbu... Tak na novo, ale to půjde samo, když nebudu předělávat starý.

Taky jsem přemýšlel, co dát nad soustruh. Nevím, jestli by ty bodovky nad soustruhem byly znát. Mám tam strop necelé 4 metry... Jinak to musí být bezva.

Když už budu sundávat zářivky, tak tam půjdou určitě LEDky... Nemám tam tolik oken, aby tam bylo přírodní světlo a v noci dělám spíš než přes den... Z práce do práce...
To já tam mám klasiku, svítí to taky pěkně... To máš v ty strojní lampě 24 V LEDky?

Určitě to tak zkonzultuju z Kenybz, co koupit na strop.

Ty lampy jsou občas ve šrotu. Tam jsem nedávno našel tu dvoukloubovou, tak šla na vrtajdu. Na soustruhu chyběla, tak jsem koupil jinou a odmontoval tátovi že stolu v garáži :)

vitex

#3997 Nový příspěvek od vitex »

Tak jsem zvědav,jak mě vysvětlíte zářivku nad mým soustruhem,kde nějak po deseti letech nemám stroboskopický efekt.

kenybz

#3998 Nový příspěvek od kenybz »

internet je plný takových informací, ale to píšou ti co na soustruhu nedělají....né že by stroboskopický efekt při soustružení nevznikal, ale to by musel být fakt někdo na hlavu a šáhl si na vřeteno za chodu takový člověk nemá co u soustruhu dělat

ota

#3999 Nový příspěvek od ota »

Ahoj já mám v dílně hodně oken. Dení světlo je bezva. Ale třeba v zimě je tma hned, nebo je zataženo a stejně svítím. Ale ty ledky ty bodovky mám na takové rampě nad soustruhem. Jednoduchá rampa jak nic. Udělal jsem ji z těch pojezdů na šuplíky. Sada 2 ks stála asi 200 Kč. K litinovímu radiátoru jsem postavil dvě trubky a klasicky prošrouboval závitovou tyčkou. Na tom žebru to drží samo, jak trubka sedne do něj. Nahoru jsem dal jeden delší pojezd a k němu přišrouboval kus makrolonu, aby mi špony nelítaly za soustruh. A nahoru do těch trubek kousek kulatinky a na kulatinku další pojezd na šuplík. Na něj našrouboval placku s dírama na ty bodovky s GU paticí. Zapojil do zásuvky na zdi. neskutečný světlo když je venku šero. Je to asi kolem 2 m vysoko. Musel bych to změřit, trubky jsou co dům dal. Tak jsem to ani neměřil. Jde s tím kývat do stran, vysouvat mimo osu vřetena, to díky těm pojezdům ze šuplíků. Prostě když děláš vnitřní díru, posuneš si třeba mimo osu a už jedeš. Nad mašinou na stropu jsem ještě dal právě tu slim ledku. Aby mi o ní nechytal pojezd jeřábku, proto je to slim asi 25 mm vysoká ledka. Tu jsem tam dal, abych dobře viděl na nonius na podelným pojezdu. Mám tam v tom rastru sádráku zadělaný ty čtvercoví podhledoví tělesa na klasický malí zářivky. To jsem psal. Ale tuhle jsem seděl u stolu a říkal jsem si, kdybych to dělal znovu teď osadil bych to ledkama. Sice já tam mám těch těles hodně. Ale ty ledky by vyšly taky na ránu. To se ví asi bych jich musel dát víc. Ale je to uplně jiný světlo. Mám to rozdělený asi na 6 sekcí vypínačů. Rosvěcuju si jen tam kde dělám. Nesvítím všechno najednou. To by asi oslňovalo i auta co jedou kolem. :vysmech:
Ono ve stáří pak když musím mít už brýle a přijdu dom z dílny tak všude pořát hledám vypinače a rosvěcím. Jsem zvyklej z dílny mít pěkné čisté světlo.
Jo v těch 24V lampíčkách na mašinách mám studená bílá ledky 24V. Přez den to není tak zjevný. Ale jak se sešeří, zatáhne je to uplně jiný světlo jasný ostřejší a je od toho pěkně vidět na obrobek, šupleru. 8)
V tom stropě mám ty tělesa zapuštěný. Jsou na nich takoví dorazy a jsou daný až k nim. Takže mi ze stropu vyčuhují asi tak 5 mm. To je taky kvůli jeřábku. Aby byl max. nahoře a nechytal o nic na stropě. Ten jeřábek je super věc. Mám tam 300 kg kočku a používám ho každou chvíli. Jak na přendavání děličky, svěráku, tak i na nasazování těžkejch věcí na mašiny. 8)
Víťo já taky nevím s tím efektem. Všude co jsem zatím byl, byly zářivky normálně nad mašinama. Jo vlastně v Kolíně byly ty 500W světla za krále klacka a asi 10m vysoko nad mašinama. Takže když jsem chtěl zjistit co je to na uhloměru, musel jsem k sousedovi na Mazak aby jsem to u něj skouknul co tam ty čárečky ukazují. On tam měl samo že dvě zářivky u ponku a tam jsem to rozpoznal. Ale jinak všude zářivky. Schválně to zkuste doma roztočit, aby to ten efekt dělalo. Zkoušeli jsme to se sousedem. Je to ale hodně toček než se univerzálka zastaví. A v nich já nikdy nedělám.

Ondras83
Kontaktovat uživatele:

#4000 Nový příspěvek od Ondras83 »

vitex píše:Tak jsem zvědav,jak mě vysvětlíte zářivku nad mým soustruhem,kde nějak po deseti letech nemám stroboskopický efekt.
az od 1000otacek psal ota

ja nechci stary kalsicky zarovky, nechci ani zarivky...chci jen nejaky svetlo a zadny nemam, nejdostupnejsi a nejlepe "koupitelna" je pro me ta cinska led lampicka, tu starou nez nekde koupim na bazosi...

nad soustruhem mame svetlo, kde je za sebou asi 5 led zarovek a je to parada, led zarovka je i v lampe u soustruhu a taky nebe a dudy s klasickym vlaknem...jen me napadlo, jeslti tam nekdo nema neco trosku jinyho, koukal jsem totiz a maji i v IKEE nejaky celkem vhodny svetla, co by se na tu frezku dali krasne pouzit

jeste jedna vec, proc tam chceme dat lampu a poustet ji spolecne se zapnutim stroje...je to takova kontrolka pro dedu, protoze on uz spatne slysi a neslisi, ze jede v masine cerpadlo, takze se boji, aby to nekdy nezapomel vypnout a neco se neposralo, takze ta lampa bude zaroven kontrolka zapnutyho stroje

to, ze je tam 24V jsem nevedel, budu tedy shanet toto

kenybz

#4001 Nový příspěvek od kenybz »

má tam být 24V pokud to někdo nepředělal mrkni se na tu žárovku co je tam teď

ota

#4002 Nový příspěvek od ota »

Tak, tak jak píšeš. Já mám u Bestry předělaný už jak jsem to koupil na 220V lampičku. Taky mě to nenapadlo tenkrát, našrouboval jsem tam klasickou 24V a byla v piče jak jsem zapnul! :( Pak když jsem ji celou čistil a opravoval a nebylo trafo. A tak jsem pak našrouboval 220V a už to svítilo. Pravděpodobně někomu to trafo sfouklo, tak ho vyndal a už tam nedal a propojil to rovnou v rozvaděči na 220V.

Ondras83
Kontaktovat uživatele:

#4003 Nový příspěvek od Ondras83 »

kenybz píše:má tam být 24V pokud to někdo nepředělal mrkni se na tu žárovku co je tam teď
prave ze tam neni vubec nic

kenybz

#4004 Nový příspěvek od kenybz »

tak tam našroubuj na 230V žárovku a když nebude svítit tak tam bude 24

stanik84

#4005 Nový příspěvek od stanik84 »

Díky za informace, Oto.

Celý soustruh jsem taky zakapotoval. Od vreteniku až na konec lože mám pozink plech kvůli šponám. Na vreteniku mám udělanou odkládací plochu. Všechno k soustruhu mám u soustruhu.
Na konci lože jsem ještě udělal v kapotáži polici a držák cca na 40 MK nástrojů od MK 1 do MK4... Po celé délce je ještě 80 cm nad ložem police 25 cm na šířku. Na to bych mohl přidělat nějaký LED světla. To by mohlo asi fungovat, když to píšeš. Samo že na 24 V a vodotěsný kvůli emulzi.

Ještě jsem sehnal ve šrotu upínače nožů do revorveru na CNC soustruh, tak má m v plánu tam udělat na tyhle držáky rychloupínací nožovku (je to z nějakého MAS soustruhu).

Mas to dobře vymyšlený 8)

Jinak souhlasím s Kenybzem. Taky nechápu, jak tam někdo může kvůli žárovce sáhnout.

Osvětlení strojů řeší norma ČSN EN 1837. Ale ty normy jsou placené a já k nim přístup nemám... Tam by to bylo dobře vysvětlené. Občas taky páchám harakiri řešení s elektrikou, ale vím co dělám a kde si to můžu dovolit. Trafa se válejí všude. Tohle je takové docela typické ... Je to ve všech strojích.

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“