Frezka TOS FA3U
Re: Frezka TOS FA3U
Ahoj, když jsem dělal šroubovice na vodorovné frézce, ty ložiska měly dotahovací matku. Pouzdro bylo kuželové a v ložisku díra taky. Dotažením matky se zmenšovala vůle. Ale muselo byýt to ložisko uvnitř pěkné nevydřené. Jinak to zlobilo. A pouzdro bylo kalené broušené na povrchu. No nesmělo se to dotáhnout hodně, jinak to bylo schopný se zadřít. No já jsem dělal celou šichtu jeden kus za druhým. Takže se to točilo celý den v tom. Někdy jsme jeli na dvě smeny. Tak to točilo dvě smeny pořát. Do ložiska se dával olej Myslím že J 4 tenkrát tam byla konev a dávalo se to všude. I do ložiska. Vím, že správně stažené ložisko bylo tak, že netekl ten olej ven. Vlastně tam byla taková vle, aby se ten olej udržel uvnitř. Když byly vůle větší dojilo to všude.
No a jestli Ti bude vřeteno trošinku házet nic se neděje. jak píšeš 0,01 to je zlatý! Na vodorovné frézování stejně ani neseženeš frézu kterou nasadíš a ona poběží v 0,01 mm!
Já dneska frézoval plítkovou stopkovkou. A mám takovou už jetou průměr 20 mm na tři plátky. A frézuju a povídám si, nějak to celkem drnčí. Zastavil jsem a jeden plátek měl prasklej šroubek. To byl právě ten plátek, pod kterým byl ten šroubek když jsem frézu sehnal ulomenej. Tenkrát jsem ho dostával ven. A to sedýlko není nic moc. Tak jsem musel šroubek odvrtávat. Naštěstí jsem to trefil a odvrtal ho dobře. Potom jsem diamantovím plochým pilníčkem to sedýlko trochu opravil. A dal novej šroubek. Dotáhnul a frézoval dál. No zatím je to v pořádku. Drží to už. Ale musím sehnat Weldon na ty ostatní stopkovky, ty mám v pořádku.
No a jestli Ti bude vřeteno trošinku házet nic se neděje. jak píšeš 0,01 to je zlatý! Na vodorovné frézování stejně ani neseženeš frézu kterou nasadíš a ona poběží v 0,01 mm!
Já dneska frézoval plítkovou stopkovkou. A mám takovou už jetou průměr 20 mm na tři plátky. A frézuju a povídám si, nějak to celkem drnčí. Zastavil jsem a jeden plátek měl prasklej šroubek. To byl právě ten plátek, pod kterým byl ten šroubek když jsem frézu sehnal ulomenej. Tenkrát jsem ho dostával ven. A to sedýlko není nic moc. Tak jsem musel šroubek odvrtávat. Naštěstí jsem to trefil a odvrtal ho dobře. Potom jsem diamantovím plochým pilníčkem to sedýlko trochu opravil. A dal novej šroubek. Dotáhnul a frézoval dál. No zatím je to v pořádku. Drží to už. Ale musím sehnat Weldon na ty ostatní stopkovky, ty mám v pořádku.
-
Nevytekajici olej z pouzdra je dobry navod. Diky
tak stovka vůle bývá u pouzder s tím vytékáním to záleží na stavu toho pouzdra a na způsobu jeho mazání a taky jak jsou udělané mazací drážky v pozdře pokud je v něm neprůchozí zápich pro mazání tak ten olej by neměl vytékat mazání je většinou knotové je tam malá nádržka a knot zkontroluj ho jestli neni zatvrdlý
-
Psal jsem, ze jsou pouzdra vydreny, ze je musim prestruzit. Ale kdyz zmenim prumer pouzdra, musim predelat i valce, ktere se v nich otaceji. Proto jsem se ptal na tu vuli. Pouzdra maji v sobe nepruchozi mazaci sirokou drazku + uzkou drazku, ktera vznikla tim, ze je pouzdro z jedne strany rozriznute, aby se mohlo na kuzelu dotahovat. Coz me tak napada, ze bude-li pouzdro pod hladinou oleje, tudy ten olej potece ven. Takze mazani knotem by mohlo byt dobre reseni. V teto chvili tam ale zadny knot videt neni. V drzaku loziska je dutina s olejoznakem. Taky je tam mala prepazka, ktera tam vytvari takovou malou vanicku a v te je prave olejoznak. Moc jsem to zatim neprohlizel. Musi se to rozdelat a vycistit. Kazdopadne me to ted dava smysl. Jestli tam byval knot, tak ten by z vanicky mohl tahnout olej ven.
A co kdyby jsi nestružil ale vydřené pouzdro zaškrábl na barvu,pokud to dovolí zdvih seřizovací matice?Já jen aby jsi nemusel dělat nový "válec".
-
Ta vule je nekolik desetin (jen co jsem se na to od oka podival) a vnitrni povrch pouzdra ma na sobe "schody" (spoustu ruznych prumeru za sebou). Ocekavam, ze az se to bude rovnat, tak se navysi prumer asi i o nekolik mm. Bohuzel
Na tak spatnem stavu pouzdra se asi odrazilo to hazeni trnu ve vretenu + absence maziva + nezajem obsluhy. Nojono, ted s tim bude o to vic prace. Mozna je to namet na dalsi projekt "suportova bruska". Jenze pote, co se prebrousilo loze se me do toho moc nechce. Nebo prosteradlo a vsechno poradne zakryt. A taky by asi slo strcit ze zadu do vretena hubici z vysavace
Na tak spatnem stavu pouzdra se asi odrazilo to hazeni trnu ve vretenu + absence maziva + nezajem obsluhy. Nojono, ted s tim bude o to vic prace. Mozna je to namet na dalsi projekt "suportova bruska". Jenze pote, co se prebrousilo loze se me do toho moc nechce. Nebo prosteradlo a vsechno poradne zakryt. A taky by asi slo strcit ze zadu do vretena hubici z vysavace
-
Podle me to na celo dosedat nema. Kuzel je tam proto, aby se ladila radialni vule. Axialni silu bude jistit axialni lozisko. Ocekaval bych, ze jemnym serizenim axilaniho loziska se docili i spravna vule na kuzelu. Kazdopadne tohle dobre nastavit bude vyzadovat trpelivost. Idealne i kuzelove pouzdro zaskrabnout proti kuzelu vretene, aby to sedelo celou plochou.
Takhle řešený uložení vřetene mám u Deckela. Mezi vřetenem a dosedací plochou pouzdra je tam v axiálním směru vloženej kroužek, kterej se dobrousí tak aby v kuželový (radiální) části byla správná vůle při dotažení zadní axiální matice. Kdyby tam ten kroužek nebyl, tak se bude ložisko při axiálním zatížení zadírat kužel do kužele. Oproti klasickejm stahovacím pouzdrům je seřízení tohohle uložení docela pracný.
-
Mas pravdu. Mel jsem zato, ze jsou v zadu axialni loziska 2.
Po roce odmlce při výrobě špalíkovače z důvodu zprovoznění frézky-výměna ložisek vertikální hlavy,dodělání dig.odměřování,jsem frézoval hřídele na nože,bohužel problém házivosti vřetene i po výměně ložisek se zmenšil jen nepatrně,házivost na konci trnu asi ve vzdálenosti 50mm mám 0,12mm,trn drží v zadní části dutiny,takže je asi nejen vymačkaný,ale možná je i navalené vřeteno-rozdělávat se mne už nechce,zkusím časem pořešit přebroušením na stroji.Loni po prázdninách jsem si pořídil novou hračku,až potřeba dopasování nožů do drážek hřídelů mne donutila brusku zprovoznit,opět mám štěstí na stroj z palcovými noniusy,ale tentokrát už je z dig.odměřováním takže odpadlo finančně náročné dodělání jak u frézky.
Ahoj, 4 frézka za pusinku. Kurva mám to ale cuky do ní jít. Akorát problém je, že není kam dát kvůli místu. Sice prodejce uvádí že má skoro 4 tunky, ale má 3 tumky. Ale zrovna by se mi štymovala. Potřeboval bych na hrubování takovej větší stroj. No a jak se tam píše, naložení není v ceně. To by se muselo na místě ještě sehnat naložení a to bude trochu sranda to někde schánět tam. No ale cenovka hyml dobrá.
http://stroje.bazos.cz/inzerat/58294105/FA4V.php
Obrázky nedávám, bo mi Leo tuhle psal, že abych je dával přez postimegink a ono se mi to nechce stahovat do počítače a potom to zase dávat sem. Tak se koukněte na obrázky a za chvilenku frézku někdo koupí a obrázky nebudou.
http://stroje.bazos.cz/inzerat/58294105/FA4V.php
Obrázky nedávám, bo mi Leo tuhle psal, že abych je dával přez postimegink a ono se mi to nechce stahovat do počítače a potom to zase dávat sem. Tak se koukněte na obrázky a za chvilenku frézku někdo koupí a obrázky nebudou.
Tak ji kup,já si ji vezmu a dám Ti za ni pusinku(pouze na tvář).
Musím se mrknout do dílny jestli tu samou nemám doma.
Musím se mrknout do dílny jestli tu samou nemám doma.
Ahoj, ne ne ty máš FB a tohle je klasika FA. Tahle je o kus chlapa na vejšku vyžší. Když potřebuješ povolit navrchu šroub, musíš si vylézt na stůl, nebo aspoň aby to bylo řemeslnické použít štokrle. Dělal jsem na ní taky chvilku. Tahle je ještě starej typ, to podle kapsového motoru na pohonu. Ale za 15 000 Kč je opravdu velmi levná. Na ní vrazíš 200 plátkvou frézu a valíš šponu na seriovku. Nebo se na tom rychle omrskne delší štangle ve dvou svěrákách, má to celkem dobrou délku posuvu stolu. I na vejšku upnutí. Vešelo se mi na to nastojato upnout celé víko diferenciálu z avie. Právě na té mojí frézce teď šmoulím taková vybrání a laboruju s hlavou. Potvůrka mě prubuje. Ladím vůle a ložiska aby to neřvalo jak lokomotýva! Ale dneska to bylo už dobré. Jen malinko vlažné. A jsem si pak plácal přez pazoury, že jsem se do té hlavy tuhle zase hrabal! Byla v pohodě a já jen krapítek chtěl, aby to bylo snad ještě lepší a rozjebal jsem to a teď s tím laboruju. A asi nebylo ani třeba.