Frezka TOS FA3U

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
capumpor

Re: Frezka TOS FA3U

#3211 Nový příspěvek od capumpor »

Tak už asi nemusíš. Destička vypadala takhle http://s28.photobucket.com/user/bmikkal ... 8.jpg.html
S nálepkou jsem se asi spletl, jsou to skoro 4 roky. Nebo tam bylo to Rennstieg možná. To je dozelena.

shower

#3212 Nový příspěvek od shower »

zdravím všetkých,

vopchám sa do témy: chcel by som dať prebrúsiť stôl na mojej FA3H(250x1250). Zohnal som kontakt na firmu kde majú
BPV 80 (žralok so segmentovým kotúčom). Pán sa vyhovoril, že to nemajú ako upnúť, mňa skôr odradila tá brúska:
Je BPV80 vhodná na takúto operáciu? Nebude vidno stopy po segmetoch na povrchu? dá sa dosiahnuť potrebná presnosť?

ota

#3213 Nový příspěvek od ota »

Nevím jak teď, ale v dřívějších dobách se ty stoly z frézek hoblovaly. Pamatuju si, že v nástrojárně byla frézka na které dělal pán jenom spešl věci. Třeba lisovací přípravky, matrice, přesné drážky. Pořát ale huhlal že když dělá delší věci ve dvou svěrákách ( rozebraný a nabroušený dva svěráky na přesno k sobě ) není to ono a chtěl dát srovnat stůl u frézky. Tak to domluvilio ve firmě a pak udržbáři stůl sundali a odvezli ho do té druhé firmy přehoblovat. Potom na stole byly opravdu vidět trochu nepatrné rýhy po tom hoblování.
Také tam byl Žralok a přejezdama že by mohl přebrušovat fotbaloví hřiště :D a tam to nedali. I když se to dalo upnout na ten žralok. Ale musejí na to být přípravky a ty by se musely udělat na míru. On tam brousil všechno možné. A mám od něho stoly na hoblovce a je tam trošinku znát rýhy od těch lamenů od broušení, ale jsou dalo by se říct mikrometrické. Ničemu to nevadí je to jladké jako detská prdýlka. :D Zase záleží kolik z toho bere. když dá potom jen fous na čisto a klodnej posuv, je to pěkné.

capumpor

#3214 Nový příspěvek od capumpor »

Tohle Vám asi řekne přesně Vitex, ale já se domnívám, že upínací plochy stolů frézek se hoblovaly širokým nožem zejména proto, aby svěráky a pod. seděly vlastně na vrcholech těch vlnek co tom potom vzniknou. Podobně jako na měřících stolcích přesných přístrojů jako je třeba Meotast.
Podle mě se na žralokovi stejné přesností dosáhne, ale nevzniknou ty vlnky.
Tak správný postup opravy rovnoběžnosti upínací plochy stolu je nejprve zaškrabat spodní rybinové vedení stolu podle hranolu. Potom upnout stůl na hoblovku pomocí přesných broušených hranolků na zaškrabané vedení a hoblovat pružným hladícím nožem a nakonec už na frézce položit nahoru na stůl mostové příměrné pravítko a hodinkami kontrolovat rovnoběžnost jak nahoře tak z boku. No a škrábat vedení konzoly.

vitex

#3215 Nový příspěvek od vitex »

Přesně jak píšeš,na BVP to neupne,je potřeba hoblovka-šířka hoblovaného pásu cca 10mm.

capumpor

#3216 Nový příspěvek od capumpor »

Nebo nějaké luxusnější metody měření jako napnutá struna a mikroskop nebo laser. Ale to zas není moc praktické vzhledem k tomu, že stůl se bude několikrát sundavat a zas nandavat kvůli zaškrabávání.
Já neznám nikoho kdo by si chtěl sundavat na BPV magnet nebo i více kvuli nějakému kšeftu za flašku.
Nevím jakej si puntičkář, ale tohle bude celkem nákladná sranda. Můžeš třeba zaškrabávání vynechat, nebo úplně největší raubírna by byla si stůl přerovnat obtahovacím kamenem. Je to hrozné a nestrojařské ale funguje to. Nemyslím však ale brousek na kosu, ale pěkný nový přesný obtahovací kvádřík s dvojitou hrubostí a vyplavovat benzínem. Pokud ti to ale řve uši jako mě tak na to zapomeň.

shower

#3217 Nový příspěvek od shower »

rozprávame o bruske BPV80 (cca 300x1500)

capumpor

#3218 Nový příspěvek od capumpor »

To ano, on se na ní ten stůl vejde, ale neupne to tam. Je to zbytečná práce, protože když to přimagnetuješ za spodek rybin stolu a přebrousíš horní plochu, jsi tam kde si byl. Jak můžeš mít jistotu, že spodek stolu, který je jen ohrubovaný na hoblovce je rovnoběžný s rybinovými vodícími plochami? Musel bys to nejdříve položit na přesné stejně vysoké kostky, ale to zas neudrží magnet. Jediná možnost snad jen položit stůl nejprve na magnet upínací plochou a pomocí hodinek a planžetek vyrovnat rybinové plochy do roviny. Potom přebrousit spodek rybin a potom teprve otočit a brousit vršek. Předpokladem jsou ale nevychozené vodící plochy jak na stole, tak na konzole frézky. Vždy je potřeba vycházet z rovné plochy. Jinak budeš furt jen brousit a nic z toho.

shower

#3219 Nový příspěvek od shower »

mal som takúto predstavu viď obr.

Obrázek

teda určite nie za spodok rybiny. asi by to chcelo obložiť aby sa to nepohlo...

vitex

#3220 Nový příspěvek od vitex »

No právě,takhle to nepůjde-to se Ti oba snažíme říct.

winch

#3221 Nový příspěvek od winch »

Tak ako to máš, by to šlo v pohode, ale treba to upnúť cez lamelové bloky, cez ktoré to magnet spoľahlivo udrží, konic ešte pre istotu obložiť prizmami. Tými lamelovými blokmi to treba podložiť na koncoch, kde je rybina obyčajne nevyjazdená, a výdatne chladiť, aby to teplo z brúsenia na tej dĺžke neprehlo
Obrázek
Starý, dobrý je to stroj, som rád že mám traktor môj.

mufik

#3222 Nový příspěvek od mufik »

Buď jak píše Winch,udrželo by to klidně i na broušených podložkách a z boku založit,on ten stůl je dost těžký takže udrží vlastní vahou.Takže broušení bez problémů.Ono to ale stejně bude na nic,v té délce se stůl pravděpodobně prohne a nebudou sedět rybiny.Dělal bych to asi tak:nejdřív stůl položit na plochu která se má brousit a pořádně proměřit,jestli rybiny běží s plochou.K tomu je ale potřeba velkou měřicí desku.Pokud by běžela srovnat podle ní základnu,potom na přebroušenou základnu položit a brousit pracovní plochu.Na BPV to ale nebude to pravé,BPV je taková lepší fréza,prostě hrubovací stroj.Na takové věci je ideální bruska Waldrich,tam je to ale v jiné cenové relaci.
Není problém to vymyslet složitě,ale jednoduše./Kalašnikov/

vitex

#3223 Nový příspěvek od vitex »

Správně Mufíku,těch podložek by muselo být minimálně pět a pět stejně vysokých na každé straně a chtěl bych vidět,kdo je u takové mašiny má.Jen síla magnetu stůl prohne.Teoreticky dávám za 1 s hvězdičkou ale prakticky za 5-.Takže jsme tam kde jsme byli na začátku a je třeba si uvědomit,že na nově broušené ploše bude každý upnutý díl klouzat,pokud na ní nebude alespoň zaškrábnutý vzorek.Nejnižší výrobní náklady pro tento případ je hoblovka.Howg.

shower

#3224 Nový příspěvek od shower »

tak, tak písal mi pán, že ta bruska už má vybehané vreteno a sú to schopní čo do presnosti nabrúsiť tak 0,03-0,05/800mm
a to mám aj teraz

ota

#3225 Nový příspěvek od ota »

Ahoj, co tedy na frézce frézuješ? Když Ti nestačí rovinost 0,03 -0,05 mm na 800 mm? To jsem dostal brouka do hlavy a zítra až dodělám na frézce ty účka co tam mám nastavený tak zkusím dát hodinky a přejet stolem. A nikdy jsem tu mojí mašinu takhgle nezkoušel. Ale myslím si, že bych byl upřímě rád kdyby to ukázalo do 0,05 mm na 800 mm délky stolu. To si myslím, že bych si mnul ruce. Párkrát jsem frézoval delší vehement na celé přejetí stolu. A nikdy to nebylo v té délce do 0,05 mm rovinost. Samo od sebe ten matroš po povolení upnutí bude víc jak v 0,05 mm kroutit.
No uvidím až to změřím.
Dneska jsem měl problém, včera jsem celý den frézoval ty účka a odebíral jsem z těch profilů 11 mm. Jel jsem to nožovou hlavou. Brnčelo to jako prase. A dneska jsem šel dělat plátkovou stopkovkou a zdálo se mi, že mašina nějak hučí. No tak vezmu za vřeteno a byla tam vůle. Kurva co se děje? Sundal jsem předek hlavy a jasně, byl volný ten šroub co drží kolo na hřídely. Tak jsem sundal celou hlavu a rozebral to. Všechno vyčistil a ono to kolo je malinko volné na hřídely. Tak jsem to namazal lepidlem a sesadil dohromady. I šroub jsem namazal podložku taky. Pořádně utáhnul a nahřál horkovzduškou. Potom jsem šel na oběd a nechal to schnout. Ale na lepdle píšou 3 - 12 hodin. :( No celkem jsem tomu dal necelou hodinu. Nasadil hlavu na mašinu a šel makat. No zatím to drží. Jelo to celé odpoledne až do 20:30. Ale budu to muset nějak vyřešit dobudoucna. Nevíte někdo, jak s tou hřídelí a kolcem? Odhaduju, že tam je tak stovečka vůle. A to není dobré. Chtělo by to nalisovat. No nějakou vychytávku? Nějaké pokovení? Těžko, oni to dělají jako celek. Já bych potřeboval jen ten jeden průměr. Je to asi cementovaná hřídel. Zkusil jsem do ní pilnout a je to tvrdé. Myslel jsem ten šroub vrtnout a dát kolíček, ale nejde vrtět do toho. No ještě ja tam jedna možnost, kápnout cočkem. :vysmech: Br to by byla prasečina! Ale šroub by držel. Když jsem mašinu přivezl, tak jsem to opravoval a lepil. No a teď to povolilo. Je třeba to udělat líp aby to vydrželo.

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“