Frezka TOS FA3U

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
vitex

Re: Frezka TOS FA3U

#3061 Nový příspěvek od vitex »

misax píše:Zdar chlapi
dílna je součástí rodinného domu.Jak se zbavit vibrací od soustruhu a frézky?Postavit to na nějakou gumu?Dík za odpověď
Záleží dost na tom,zda máš malé,velké,nové nebo staré stroje a jakou přesnost obrábění potřebuješ.Doporučené tlumení přes gumu rozhodí geometrii.

misax

#3062 Nový příspěvek od misax »

Díky chlapi
takže guma zvítězila.Jdu ji shánět

elbarto
Kontaktovat uživatele:

#3063 Nový příspěvek od elbarto »

Podivej se po te z drceneho matrose, tak pruzi ve srovnani s beznou gumou vyrazne vic. Proste drcene pneumatiky.

mufik

#3064 Nový příspěvek od mufik »

Desku z drcené gumy jsem zkoušel taky,kupoval jsem v Gumexu jako antivibrační desku určenou přímo pod obráběcí stroje,byla ale příliš měkká a mašina se na ní třepala jak sulc.Tato deska je určena pro odizolování základu pro stroj,tzn. vybourat do podlahy pořádnou díru,podbetonovat,položit tlumicí desku a na ni udělat základ pro stroj oddělený tlumicí deskou od zbytku podlahy a na základ potom položit a ustavit stroj.Tak by se to totiž mělo dělat,kdo by ale boural díru do podlahy,že.Takže gumu je třeba použít spíš tvrdší,proto ten dopravníkový pás a o dostatečné ploše,minimálně 25x25 cm do každého rohu.
Není problém to vymyslet složitě,ale jednoduše./Kalašnikov/

elbarto
Kontaktovat uživatele:

#3065 Nový příspěvek od elbarto »

Hmm, tak to je dobra zkusenost. Mas pravdu, ze treba v pripade tech tramway koleji to opravdu davaji pod betonek.

kenybz

#3066 Nový příspěvek od kenybz »

jsme tak usazovali drtič před x lety ale použili jsme polystyrén teda ti zedníci no jenže ten po čase klesl i s drtičem asi o 3cm ale odtlumuje to výborně když stojíš před drtičem na odizolované ploše tak necítíš žádné brnění v nohách no a když šlápneš na plotnu pod drtičem tak ti brní nohy jak sviňa ono se to nezdá ale když na takovém stroji někdo dělá celý den tak je to obrovský rozdíl...
to jen naokraj u obráběcích mašin je to jiné navíc jak zmínil vitex záleží jestli je to nový stroj který je konstruovaný na usazení na pružných elementech a nebo starší stroj který ma kotvící a stavěcí šrouby je to v každém návodu k mašině popsané po vyrovnání se to zaleje cementovou kaší a stroj je pevně spojený s podlahou u toho odizolování přez tu odtlumenou betonovou kostku je ještě celkem loterie určit potřebný oběm betonu tzn jakoby protihmota ono se to pak může pořádně rozkmitat
na drtiči to může být jedno ale na obráběcí mašině například nedosáhneš dobrého povrchu a rovinnosti

ota

#3067 Nový příspěvek od ota »

No třeba CNC vysekávačky plechu Trumatic, mají takové ty vyrovnávací plochy a ty jsou mimo jiné odpružené tedy mají takovou vrstvu pod sebou nějaké spešl světlé pryže. Když mašinu usadil a potom makala, tlumilo to super. Sice když se na stolek vedle mašiny postavil hrnek a v něm kafe, dělalo to na vrchu kroužky, jako když hodíš kamínek do rybníka. Na zemi nebylo nic takhle cejtit. Ale jak se máklo na mašinu chvělo to a drcalo jako prase. No když se jel 5 mm plech a nebo i nerez 5 mm třeba 13 kulatám razníkem a nebl vršek Wipr, kurva to byl rachot! Sluchátka na škécu a u MP3 v nich volume doprava! Jako když ho valí z kulometu. A když to jelo celé odpoledne, nu ty podložky kurva byly znát.

HonzaHorka
Kontaktovat uživatele:

#3068 Nový příspěvek od HonzaHorka »

no když nám usazovali nedávno v práci novej TRUPUNCH 5000 tak ten sedí na třech měchách které se normálně nafouknuly kompresorem již nevým na kolik, ale tuším že cca 3 ATm. a mašina ani při sekání 6mm plechu vůbec není cejtit že seká. Stará byla bez jakéhokoliv tlumení a to když se sekal 4mm plech tak v sousední budevě přes silnici poskakovali skeničky na poličce :-/
není žádné velké umění něco rozebrat ale zase to dát dohromady

lukin1156

#3069 Nový příspěvek od lukin1156 »

Jaký trn se používá na upnutí těchto frézovacích hlav ?
Šlo by to i nějak oběhnout a vyrobit si na to něco ?
Obrázek
Za stálého míchání, nalejeme do hajzlu :D

turban

#3070 Nový příspěvek od turban »

Prosím, mohl by někdo vyfotit jak má být vyřešeno krytování posuvového šroubu osy Y?

misax

#3071 Nový příspěvek od misax »

Zdar chlapi
potřebuji poradit ,k čemu jsou vyvedeny vodiče u spouštěcí páky FU 2
Obrázek
Obrázek

mufik

#3072 Nový příspěvek od mufik »

lukin1156 píše:Jaký trn se používá na upnutí těchto frézovacích hlav ?
Šlo by to i nějak oběhnout a vyrobit si na to něco ?
Obrázek
Je na to speciální držák,vyrobit by šel z trnu na kotoučové frézy,to by neměl být problém.Pokud to ale chceš použít na frézce 6P10 tak to nebude nic moc,tyto plátkové frézy jsou většinou určené pro vysokorychlostní obrábění.Otáčky by nebyl zas až takový problém,jezdí se ale s malým přídavkem,cca 0,3-0,6 mm a vysokým posuvem 1500-2500 mm.Pokud zvýšíš přídavek a snížíš posuv tak ničíš plátky a ty nejsou zrovna levné.U těžších a výkonnějších strojů můžeš dát přísuv i vyšší,posuv je vhodné dodržet.Na tvoji mašinku jsou vhodnější monolitní frézy a chladit vzduchem. 6P10 jsem měl a vím co se na ní dá použít,různých plátkových hlav jsem vyzkoušel několik od různých výrobců.
Není problém to vymyslet složitě,ale jednoduše./Kalašnikov/

lukin1156

#3073 Nový příspěvek od lukin1156 »

Díky moc za radu :friends: zase jsem moudřejší.
Takže to bude časem chtít NCčko :D Ale to až časem :D šlo jenom o to že byly za dobrou cenu. No uteklo to tak jsem koupil nástrojovku a budu brousit ještě staré hlavy :D Jinak je to docela na chuja. Jednou jsem ji měl pujčenou ze školy (plátkovou) a zvládalo to tak do 3mm úběru při posuvu 280mm/min (nebo 400) a pak už vybrace... Tak nevím :pistol: třeba jsem špatný frézař :shock:
Za stálého míchání, nalejeme do hajzlu :D

ota

#3074 Nový příspěvek od ota »

Ahoj, tyhle nové nástroje jsou trochu jinak použitelné. Taky jsem ,,stará škola" na obrábění. Ale chvilku jsem se motal kolem těch CNC mašin. Tyhle nástroje na ty naše mašinky skoro nemá cenu používat. Kluci na velkejch CNC frézkách mi ukazovali co to snese, jak s tím. Oni neberou špony jako bejk. On jede po 1 mm. Ale otáčky posuv kterej na mašině ani nemám. On měl třeba 10 000 otáček posuv 600. Vnitřní chlazení nástrojem. Krásně mu to vyhánělo špony z řezu. On to valil tlakem nebo si tam dal kleštionou chlezení, atd. On měl možnost 8 různých nastavení chlezení. Jezdil jak potřeboval. Dělal díry na mikrometry a jen tam nastavil míru. Udělal ji a změřil a sedělo to.
Mám na frézce taky plátkové stopkovky a frézovací hlavy. Tyhle nové jsou trochu jiné než bývaly klasické Narex. Dneska jsem dělal stopkovou plátkovkou Iscar a plátkami APKT a to jedu třeba 3 mm hloubka a 10 mm šířka. Otáčky 750 a posuv 160. Při nejetí a vyjetí to trochu chvěvje, ale když jede v matroši ani o ní nevíš. Potom po dosažení celé hloubky dám třeba 0,1 mm bokem a jedu naspátek a povrch jako sklo. To samé nožovka Iscar s plátky APKT. Jedu s ní plochy a nakonec třeba 0,2 mm šponka a povrch jako sklo. Nejlíp, dělal jsem s tím nerez s chlazením jinak to ani nepouštím a dělám s jednějma plátkama půl roku. Opotřebení o proti negativní hlavě Narex minimální.

ota

#3075 Nový příspěvek od ota »

Celkem zachovalá Ruská frézka. Většinou se na nich moc nedělalo rajblování. Měli jsme ji kdysi v nástrojárně na ručním pracovišti. Když potřebovali chlapi nástrojaři přejet nějakou kostičku, nebo destičku. Párkrát jsem na ní taky dělal. To když bylo něco rychle potřeba a měl jsem naštelováno a nechtěl jsem to rozhazovat. Když se dotáhly pravítka a ty páčky na posuvech, tak to byla celkem tuhá mašina. Akorát na tom nešly moc drážky na dorazy. To machanické vypínání, to občas přejelo a když to byla hluboká drážka, tak stopková fréza byla celkem chudák.
Nu a má to dost vercajku k tomu. Jen jestli jsou ty podložky v tom regálku kalený a broušený, tak už to je darda když by se to schánělo. Občas někde odpovím na podložky a zatím jednou jsem je koupil. Jinak každej neví co za to. No kdo schání mašinu domů do garáže na nějaké to traktůrkové dělání tak tady má mašinu menších rozměrů, která dokáže s trochou příslušenství zvládnout cokoli. Kamarád co se živil obráběním ji měl a jemu taky dostačovala.
http://stroje.bazos.cz/inzerat/54710017 ... 0-SSSR.php
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“