naučte mě soustružit
Re: naučte mě soustružit
Ahoj to pawka utahuju sklíčidlo kde se mi zlíbí. Mám jich celekm asi pět používaných. Včera jsem používal v průběhu odpoledne všechny! No měl jsem zase pěknou prácičku.
Akorát u toho velkého 250 mm průměru nevím proč a tam je u jednoho toho utahovacího ořechu vyražená ta nula tak jsem zvyklej to tam utahovat.
Ten věnec se uvnitř točí myslím furt stejně a dotahuje to rovnoměrně. Základem je mít perfektně vyrovnáno na desce univerzálku. Tuhle jsem rovnal tu malou 160 a do 0,02 mm házivost doma stačí.
Jinak když si vymotáš čelisti ven a otočíš si je, mají takové zoubky. Za ty zoubky je ten věnec posunuje. Položíš si ty čelisti vedle sebe zoubky nahoru. Potom koukneš, která ta čelist má ten první zoubek v co nejmenší vzdálenosti od začátku čelisti. Potom seřadíš čelisti jako schudky. Od nejmíň do největší vzdálenosti. Ta s nejmenší vzdáleností zoubku přijde do hlavy jako první. Ty ostatní po ní. Potom už je celkem jedno, kde začneš. Ale postupuješ tak, že točíš tím věncem a koukáš do díry pro čelist. Najednou Ti vyleze začátek té šnekovice věnce v té drážce pro čelist. Malinko couvneš šnekovicí naspátek. Vložíš tu první čelist a točíš. Až cítíš když zatáhneš za konec čelisti, že nejde ven, strčíš do další díry další čelist co je v pořadí. Točíš a až zase nejde ven, vložíš další a znovu točíš. Takhle to tam namotáš všechno.
Jestli si vzpomenu tak to nějak pofotím jak to je.
Jinak ještě když budeš koukat do univerzálky, v té drážce v ní je vyražené číslo. Na té čelisti v dně drážky taky. Třeba 1 - 3 u tříčelisťovky, nebo 1 - 4 u čtyřčelisťovky. taky můžeš poskládat do univerzálky podle těchto čísel. Ale já mám čelisti upravované a tak je dávám podle těch zoubků.
To je román, když si vzpomenu, udělám fotky jak na to.
Jinak s tím soustružením je nejlíp si k někomu skočit jak píše vitex a on ti toho hodně ukáže. Třeba i na více vyukových hodin.
Akorát u toho velkého 250 mm průměru nevím proč a tam je u jednoho toho utahovacího ořechu vyražená ta nula tak jsem zvyklej to tam utahovat.
Ten věnec se uvnitř točí myslím furt stejně a dotahuje to rovnoměrně. Základem je mít perfektně vyrovnáno na desce univerzálku. Tuhle jsem rovnal tu malou 160 a do 0,02 mm házivost doma stačí.
Jinak když si vymotáš čelisti ven a otočíš si je, mají takové zoubky. Za ty zoubky je ten věnec posunuje. Položíš si ty čelisti vedle sebe zoubky nahoru. Potom koukneš, která ta čelist má ten první zoubek v co nejmenší vzdálenosti od začátku čelisti. Potom seřadíš čelisti jako schudky. Od nejmíň do největší vzdálenosti. Ta s nejmenší vzdáleností zoubku přijde do hlavy jako první. Ty ostatní po ní. Potom už je celkem jedno, kde začneš. Ale postupuješ tak, že točíš tím věncem a koukáš do díry pro čelist. Najednou Ti vyleze začátek té šnekovice věnce v té drážce pro čelist. Malinko couvneš šnekovicí naspátek. Vložíš tu první čelist a točíš. Až cítíš když zatáhneš za konec čelisti, že nejde ven, strčíš do další díry další čelist co je v pořadí. Točíš a až zase nejde ven, vložíš další a znovu točíš. Takhle to tam namotáš všechno.
Jestli si vzpomenu tak to nějak pofotím jak to je.
Jinak ještě když budeš koukat do univerzálky, v té drážce v ní je vyražené číslo. Na té čelisti v dně drážky taky. Třeba 1 - 3 u tříčelisťovky, nebo 1 - 4 u čtyřčelisťovky. taky můžeš poskládat do univerzálky podle těchto čísel. Ale já mám čelisti upravované a tak je dávám podle těch zoubků.
To je román, když si vzpomenu, udělám fotky jak na to.
Jinak s tím soustružením je nejlíp si k někomu skočit jak píše vitex a on ti toho hodně ukáže. Třeba i na více vyukových hodin.
Pěkný den,
já používám taktéž výše uvedený systém - pokud si ale nejsi jistý tak na každé čelisti je vyražené číslo tj 1-3 nebo 1-4 - nakonci v drážce, alespoň tedy u těch z TOS Svitavy. Stačí jen srovnat 1 v univerzálce s 1 na čelisti atd. a je hotovo. Dej si pozor - nováčkovská daň často bývá že si otočíš více než je zdrávo tou vnitřní deskou se "šnekem" tím ti poloha čelisti uletí o celou otáčku a můžeš soustružit leda excentry.
já používám taktéž výše uvedený systém - pokud si ale nejsi jistý tak na každé čelisti je vyražené číslo tj 1-3 nebo 1-4 - nakonci v drážce, alespoň tedy u těch z TOS Svitavy. Stačí jen srovnat 1 v univerzálce s 1 na čelisti atd. a je hotovo. Dej si pozor - nováčkovská daň často bývá že si otočíš více než je zdrávo tou vnitřní deskou se "šnekem" tím ti poloha čelisti uletí o celou otáčku a můžeš soustružit leda excentry.
Majitel stavebnice značky "ZETOR" - model Z3011 - M1:1 ( viewtopic.php?f=32&t=43465 )
OSEVAN S03-060 (viewtopic.php?f=7&t=57185&p=821538#p821538)
ISEKI TA235
ISEKI TA235
- wasa11
Když se to utáhne na 0 tak je to nejpřesnější nám řikal mistr...
Ahoj, odkáď si, prostějovsko je velky, já su s Podivic toš se dondi podivat, mám taky sóstruh sv 18 akoráť trochu NOVJÉŠI provedeni z roku 1960
Frézování, soustružení a jiné činnosti v dílně, Zetor 50 super
ale to jenom v připadě že máš originál čelisti, jinak je to pak jedno, já teda utahuju tam kde se mě zlíbí ovšem po vycentrování dotahovat už jenom v jednem otvoru jinak ten šnek se mírně posune a tím posune aji čelisti a pak už to nedělá přesněwasa11 píše:Když se to utáhne na 0 tak je to nejpřesnější nám řikal mistr...
čili hrubování povoluju a utahuju jedno kde a při přesnym sóstruženi upnu bróšené trn utáhnu v otvoru -v kterymkoliv- (při originál čelistich je to opravdu népřesnějši v té "O") pak vyklepu hlavu podle uchylkoměru a už povoluju a hlavně utahuju v tym jednym otvoru co sem utáhnul ten trn při středění
Frézování, soustružení a jiné činnosti v dílně, Zetor 50 super
No mě když to začne zlobit (házet) tak tam upnu přípravek, přebrousím čelisti a hotovo - kde utahuji sklíčidlo absolutně neřeším.
Majitel stavebnice značky "ZETOR" - model Z3011 - M1:1 ( viewtopic.php?f=32&t=43465 )
ISEKI TA235
ISEKI TA235
diky vsem za rada ohledne univerzalek,obsluhy! dalsi otazky az dyl,zatim nemam to hlavní:-)
60. léta strojově dobrý
viewtopic.php?f=23&t=32858&start=1000
1 stroj
viewtopic.php?f=20&t=29038&start=1000
H6 k6 to je pro hlupáky!
S vůlí,na naklepnutí,s přesahem
viewtopic.php?f=23&t=32858&start=1000
1 stroj
viewtopic.php?f=20&t=29038&start=1000
H6 k6 to je pro hlupáky!
S vůlí,na naklepnutí,s přesahem
No mě když to začne zlobit (házet) tak tam upnu přípravek, přebrousím čelisti a hotovo - kde utahuji sklíčidlo absolutně neřeším.
Ahoj,velice by mě zajímal přípravek,můžeš prosím dát foto?
Ahoj,velice by mě zajímal přípravek,můžeš prosím dát foto?
Ahoj, v práci jsme měli něco podobného. Klasickou vzduchovou brusku, tu větší. Byla na desce a pod ní držák a ten se přišrouboval na suport. Byla v ose vřetena, tak to bylo spočítáno. Do brusky se dalo cigáro, nebo malinkej hrníček. No a do univerzálky se upnul až dozadu tak, že se to stáhlo těma zoubkama který koukají potom ven zezadu kroužek. No a probrušovalo se pomaloučku. Potom se kroužek vyndal a bylo probroušíno. Dělalo se to nejčastěji na SU 50 protože tam byla velká univerzálka a do ní byly čelisti asi drahý a nechtěli je koupit noví. Jinak do 160, 200 koupili jiné čelisti a nebabrali se s tím.
-
to uz je lepsi uvolnit ulozeni univerzalky a diry sroubu tak o 0,5 mm a vyklepavat si to kdyz potrebujes tak aspon nemas v celistech velke radiusy nebo vyzihane celisti a pretacet si prumer primo na kus pak je ale pri kazdem vydelani musis pretocit jo a noze s platkem sk po brouseni nechladit jinak ti praskne platek
kluci omlouvám se za trošku jiný dotaz, on se muže i autorovi hodit při učení soustružení, jaký používáte řezný olej na řezání závitů?
Já jsem kdysy dostal kanystřík nějakýho oleje co si jeden známí duchodce míchal v nástrojárně když dělal na soustruhu a tím to šlo parádně žádný potrhaný závit no prostě paráda.bylo to na očko i nůž .jenže důchodce bohužel umřel a zásoby došly.řepkovej olej to není je to něco jiného.proto sháním nějakou alternativu ... jestli máte s něčím dobrou zkušenost prosím radu děkuju
Já jsem kdysy dostal kanystřík nějakýho oleje co si jeden známí duchodce míchal v nástrojárně když dělal na soustruhu a tím to šlo parádně žádný potrhaný závit no prostě paráda.bylo to na očko i nůž .jenže důchodce bohužel umřel a zásoby došly.řepkovej olej to není je to něco jiného.proto sháním nějakou alternativu ... jestli máte s něčím dobrou zkušenost prosím radu děkuju
- Lišák1
- Kontaktovat uživatele:
Osobně používám řezný olej od firmy Blaser Swisslube, vascomill usk 42, potrhaný závit neznám.
http://www.blaser.com/index.cfm?type=start&land=cz
http://www.blaser.com/index.cfm?type=start&land=cz
Nissan Terrano 3,0 TDI, Zetor 5211
Ahoj, už jsem někde v něktěrém vláknu psal používám tento olej je to jen ilustrační odkaz! http://www.oleje.cz/p/ekolube-katol-pp- ... vany--1084
Dříve v práci jsme měli podobnej, ale hustší a tmavší. Ten byl taky super. Ale s tím Katolem jsem spokojený. Akorát jak oni tam píšou, bacha na velké řezné rychlosti, on se dost odpařuje a zanechává po sobě někdy i rez. To se mi stává při řezání závitů M 36 u stupně 1. Tam to hodně hulí a na univerzálce musím utírat, jinak je druhej den liška.
Řepkovej požívám třeba při vrtání. Protože jsem ho dostal 5 l kanistr. A jinak na revolveru klasika řeznej olej. Potom mám ještě olej používanej při tváření plechů. A ten moc nepoužívám, na obrábění je skoro nevhodnej.
Dříve v práci jsme měli podobnej, ale hustší a tmavší. Ten byl taky super. Ale s tím Katolem jsem spokojený. Akorát jak oni tam píšou, bacha na velké řezné rychlosti, on se dost odpařuje a zanechává po sobě někdy i rez. To se mi stává při řezání závitů M 36 u stupně 1. Tam to hodně hulí a na univerzálce musím utírat, jinak je druhej den liška.
Řepkovej požívám třeba při vrtání. Protože jsem ho dostal 5 l kanistr. A jinak na revolveru klasika řeznej olej. Potom mám ještě olej používanej při tváření plechů. A ten moc nepoužívám, na obrábění je skoro nevhodnej.
Já používám CUT 32 na vrtání i řezání závitů
díky kluci prostuduju a vyzkouším to.právě o to aby to netrhalo závit mi jde.