Elektrocentrála - výběr

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
123

Re: Jakou elektrocentralu

#121 Nový příspěvek od 123 »

Shrek:
Muze mi nejaka centrala skubnout nohou

Mě taky a klidně i víckrát. Nevzpomínám si, že bych se bez ní až do minulý neděle doma neobešel. A řešit nějaký litr nafty sem tam mi taky připadá jako úplná blbost.
Nejdelší mimořádný výpadky co si vzpomenu, byly tak na 3 hodiny a když dělali údržbu tak el vypínali na 6 hodin, to stačilo vždycky večer dát do mrazáku zmrznout 2 petflašky s vodou a ráno je přendat do ledničky, mrazák přečkal bez problémů, topení mám samotíž.
Jenže neděle mě přesvědčila, že by bylo dobrý doma aspoň nějaký agregát mít nějak jednoduše dostupný a nemuset nahonem cosi na koleně bastlit s nejistým výsledkem. Takže špekuluju, že bych si sehnal pořádný kondenzátory a s nějakou regulací je zabudoval do krabice. Na elmotoru co mám u hoblovky, ten má z čela i osazení pro přírubu předělal řemenici, aby měla z čela bubínek pro motor z vari, to by nepřekáželo, a udělal mezikus, celý si to odzkoušet. Abych to mohl celý převézt, tak k rudlíku dopředu ohnout a přišroubovat blouk z trubky jako nohu, přivařit 1 příčku pro elmotor, ta co tam už je celkem pasuje. Krabici, nohu a přírubu uklidit nahoru do regálu, to by mi nepřekáželo a starat bych se o to nemusel.
No a v případě dalšího výpadku to vyhrabat, odštoubovat z hoblovky elmotor, přišroubovat ho na rudlík, přišroubovat mezikus, nohu a krabici, rudlík postavit a nahoru posadit jikova a bylo by postaráno.
Přemýšlím ještě nad nějakým sundávacím setrvačníkem k tomu kvůli kolísání otáček jikova, on by si s ním lehce poradil a podle mě by tomu pomohl. Nejlepší bych ho zatím viděl z druhé strany elmotoru, hřídel je ale krátká, jen pro vrtuli a tu tam chci nechat. Jedině zkusit hřídel z kotvy vylisovat a udělat jinou delší, na hoblovce by mi tam taky nevadila ale nejsem si úplně jistý co ložisko, ono 3tisíce otáček už je dost.

Atlan
Kontaktovat uživatele:

#122 Nový příspěvek od Atlan »

ked to vidis takto ta ksi kup toto a mas pokoj, chleba to nezere.

https://elektrocentraly.heureka.cz/berlan-bste-3000/#
Ludi co nemaju dost rozumu som zablokoval. Ked raz nato niekto nema, tak skoda sa snim bavit.

honzasl

#123 Nový příspěvek od honzasl »

Kdyby přece jen někdo chtěl doma bastlit domácí asynchronní ostrovní generátor, zde je odkaz na bakalářku, kde je to celé již vymyšlené:

https://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace ... e_id=67752

Uvažoval jsem svého času taky nějak tak, že je škoda, když v garáži stojí nevyužitá Vari, že by stačilo pořídit vhodný generátor, posadit na něj Hondu a je vystaráno. Ale myslím, že hotová centrála bude přece jenom šikovnější - už jen pro to, že ji zvládnou používat i moje děti a manželka.

ogie

#124 Nový příspěvek od ogie »

Pozor na ty levnější elektrocentrály, většina nedosahuje štítkových hodnot a hlavně nejsou určeny k delšímu provozu .. myslím, že to mají psané max. 1h hodina provozu a 2h odpočinku.

thovt

#125 Nový příspěvek od thovt »

Pro asynchronní generator je nejlepší otevřený motor má lepší chlazení .
Např. https://www.sbazar.cz/melichar.jan1/det ... ektromotor měl by mít 2900 ot/min vím že je těžký,nemusí se řešit setrvačník ,když se připojuje spotřebič.

picus78

#126 Nový příspěvek od picus78 »

LADˇÁK28

#127 Nový příspěvek od LADˇÁK28 »

Atlan: Tuhle mam doma na obkladaní chaty-vrtačka,přímočara pila,pokosova pila,utahla v pohodě.Při usazovaní požeraku flexu,michačku na 220v,při vylovu čerpadlo vody,tak na mrazak a čerpadlo u kotle bezproblemu. 8)

Hannes

#128 Nový příspěvek od Hannes »

picus78 Je to jedna zdalších čínských elektrocentrál jen s nápisem Orlík .. Myslím že koupíš levněji když tam nebude ten nápis Orlík
Nebo zde o malinko slabší ,ale za polovinu ceny "Orlíku" .... http://cz.hecht.cz/hecht-gg-3300-jednof ... elektriny/
A pokud chceš tolik vyhodit ,kouknul bych po silnější taktéž z čínské produkce kde už je 380 V

Ondra78
Kontaktovat uživatele:

#129 Nový příspěvek od Ondra78 »

Já mám nachystáno na pokusy.

Obrázek
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCcMX0K ... rDbkfPxKjQ
Rovné právo všech lidí užívat zemi je stejně evidentní jako jejich rovné právo dýchat vzduch.
Je to právo nárokované samotným faktem jejich existence

123

#130 Nový příspěvek od 123 »

Nemáš těch kondíků málo? Já měl teda ještě na výstupu mezi fází a nulákem, ale třeba ti lednička rozběhne i bez něj, nevím, nejsem odborník
Pane thovt, co Ty na to?

elbarto
Kontaktovat uživatele:

#131 Nový příspěvek od elbarto »

To Ondra: nevim jak ses zdatnej elektronik v kazdem pripade 3x80 mikro na 500V uz je docela slupka. Dej si nakondiky vybijeci rezistory.

bourač

#132 Nový příspěvek od bourač »

amatér píše: výstup jsem zapojil do motorové zásuvky v dílně s tím, že jsem u kabelu propojil všechny fáze dohromady.
dobrej tip - díky, nachystám si přechodku na příští blackout. Blbec sem natahoval prodlužovák... :)
Něco nejde? Je třeba tvrdit: "mě to nejde"
Vždy se najde někdo kdo to dokáže.

thovt

#133 Nový příspěvek od thovt »

123 píše:Nemáš těch kondíků málo? Já měl teda ještě na výstupu mezi fází a nulákem, ale třeba ti lednička rozběhne i bez něj, nevím, nejsem odborník
Pane thovt, co Ty na to?

No když má velké kondenzatory na buzení tak nemusí dělat kompenzací učiníku u ledničky.
Určitě by měla být připojená permanentně žarovka , bude sloužit k stabilazaci napětí i k vybíjení kondenzátoru. Když bude nadměrný odběr jalového proudu motor odbudí a přestane vyrábět proud.Ješte se zapojuje kondenzátor seriově k omezení špičkového proudu.

Když je motor zapojený do hvězdy, muže dodávat 3f proud i 1f .
Střed hvězdy je 0 . Důležité uzemnit motor.
Kondenzatory zapojené do hvězdy jsou bezpečnějsí je na nich napětí 230 V,
do trojúhlelníku zapojené 400V.

123

#134 Nový příspěvek od 123 »

Takže nový kandidát na agregát - elektrická baubausekačka na trávu. Moje má nápis SPARTAN 1600W ale viděl jsem nejspíš úplně to samé i jako einhel, mountfield atd.
Má 1 fázový elmotor 2900ot 1600W s otevřenou skříní, s pomocným vinutím a kondenzátorem a pokud se nepletu, tak stejně byly udělané i ty čínské centrály, co o nich psal vpředu thovt.
Není třeba žádné zapojování, kondenzátor tam je spočítaný k vinutí, chladicí vrtule jak kráva, prostě je to už hotové, stačí jen roztočit a z přívodního kabelu leze 230V 50Hz. Ta moje pochází z kontejneru s elektroodpadem ( ulomená rukojeť a kolečko) ale už jsem to viděl povalovat i u popelnic.
Kdybych uvažoval o účinnosti 50%, tak nouzový 1 fázový 800W agregát je pro mě dostačující, motor z vari nebo tk vpředu z řemenice by to utočit měly. Zatím nejjednodušší, nejrychlejší a nejlevnější řešení agregátu, na které jsem přišel. Měl by někdo nějaký další návrh?

thovt

#135 Nový příspěvek od thovt »

No potřebuješ kondenzátor 30uF.

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“