Domaci soustruh

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Odpovědět
Zpráva
Autor
ota

Re: Domaci soustruh

#106 Nový příspěvek od ota »

Ahoj, má to nějakou převodovku na řazení otáček, nebo to je jen na tu transmisi a plochý řemen. Nemyslím převodovku napasovanou třeba z auta, ale přímo jako v tom soustruhu.
Jinak je vidět, že by mohl umět závity. Jde o to, jestli k tomu bude tabulka nastavení kol a hlavně ty kola.
Dále to bude mít i nějaký posuv, je tym posuvová tyč.
Výhoda je, že to bude menší, lehčí, snadná manipulace. Záleží, jaké to má vůle, ve vřetenu, na suportu a příčném posuvu. Kdyby to mělo minimální, kola na závity k tomu a nějaká trochu převodovka na řezení otáček, tak by to bylo tak nějak snesitelné. Jak se tady občas píše, lepší je nějakej soustruh, než žádnej. Časem třeba kápneš na něco lepšího a dobrou cenu a tenhle trochu pošolicháš, když na něm občas něco vyrobíš a můžeš ho střelit i za stejnou cenu za kterou jsi ho koupil. Když si s ním trochu pohraješ, vyčistíš, třeba i rozumě ponatíráš, tak aby byla dobře funkční, s cenou dolů nepujde.
Potom když by jsi sehnal něco lepšího, vystěhuješ tenhle jako nic vzhledem k váze a zase když na něm sem tam něco vyrobíš, část vložené investice se Ti vrátí. No tratit by jsi na tom asi neměl.
Uf tolik asi názor. :friends:

Baťa1

#107 Nový příspěvek od Baťa1 »

bibos píše:Ještě se mi nestalo že by se mi protočil vrták a to tam mám i 35 mm. :-/
mě taky se vrták neprotoči, ani ten névěči

Obrázek
Frézování, soustružení a jiné činnosti v dílně, Zetor 50 super

Sadra17

Re: soustruh

#108 Nový příspěvek od Sadra17 »

kovboj2000 píše:Podľa vás čo máte prehlad, kolko by sa oplatilo dať za takýto starý sústruh ako je na fotke?? človek pýta zaň 350 euro čo je cca 10 tisic Kč, mne sa to ale vidí moc. Inak je funkčný iba nevyužívaný už 20 rokov. Typ neviem povedať, ved mrknite na fotku či je to niečo hodné a či by sa ešte dal na nejaké to šolichanie využiť.
známej ho kupoval před 2 rokama za 7000,- :-/ podle mě tu hodnotu má 8)
malej traktorista v malým traktoru

czechboss

#109 Nový příspěvek od czechboss »

Tak tenhle bobek jsem sehnal úplně zadara. Je to bitelnej soustruh na dřevo. Lože je opravdu mohutné z litiny, celkově je soustruh až moc předimenzovaný, na to že je původně určen na obrábění dřeva. Rozhodl jsem se soustruh upravit tak , abych na něm mohl obrobit i nějakej kus železa.

V současné době se pracuje na uložení univerzály o průměru 125mm a až to dopadne pustím se do vytváření posuvu a nějakého suportu. Přidávám pár fotek kdyby někdo chtěl doplnit pár nápadů.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Kdo maže ten jede

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“