Soustruhy
Re: Soustruhy
Tak hoši soustružnící kdo půjde ke mě na noční? Já budu mít ranní a odpolední a potřebuju někoho zkušeného na noční. Na dělání špon a hřídelek. Spěchá to velmi. No jako všechno. Ale tohle to je opravdu rychlovka. V pondělí to jede hotové smontované pryč. A já to mám rozplánovaný, že poslední hřídele budou ode mě někdy v uterý! Kdyby jela noční, stihnul bych to. Ale potřebuju praktika, ne teoretika. Aby k tomu stoupnul a ráno tu byly čtyři hřídele hotový. Jedna trvá bratru 4 hodiny. Sice šéf řekl, že to někde je třeba zkrátit aby vypadly ty hřídele za den ne dvě, ale tři. Nevím už ale kde ten čas pokrátit. Jedu co to dá.
K dispozici je i kočka na zvedání na mašinu. Svačina vlastní na piťí bych uvařil dobrej šípkovej čaj! Jo a ten dokončovací nůž bych ještě přelíznul. On stejně dá jen dvě hřídele a musí se znovu přeostřit. Ü 5 ks jedna strana hotová. Zbývá dodělat asi 8 osazení na druhé straně na mikrometr a z jedné strany vnitřní závit. Vše za pomocí lunety ke konci, ta je k dispozici taky. No a venku je paleta dalších kusů. I těch tu mám habaděj. Tak s chuťí do teho!
K dispozici je i kočka na zvedání na mašinu. Svačina vlastní na piťí bych uvařil dobrej šípkovej čaj! Jo a ten dokončovací nůž bych ještě přelíznul. On stejně dá jen dvě hřídele a musí se znovu přeostřit. Ü 5 ks jedna strana hotová. Zbývá dodělat asi 8 osazení na druhé straně na mikrometr a z jedné strany vnitřní závit. Vše za pomocí lunety ke konci, ta je k dispozici taky. No a venku je paleta dalších kusů. I těch tu mám habaděj. Tak s chuťí do teho!
Čípkovej,ten já můžu.Teď přes víkend něco dokončím a v pondělí můžu nastoupit.
No jo, ale v pondělí to odjížďí k zákazníkovi. Ještě jsem si říkal, že bych udělal 24ku v kuse. A pak bych po té šichtě zalezl do postele a prospal celé dopoledne. To by byla pro mě jediná silná motivace. Ale zatím nikdo nevolal a nekvičel, že kde jsou výrobky, tak pojedu normální 12 jako vždycky. Ono to nějak dopadne. Uvařím si ten čaj, dám cvrka pro zlepšení nálady a valím. Víťo ani jsem se nedokopal vstát trochu dřív. 8 to jistí.
oto myslím že tě zde pár dnů neuvidíme
Taky potřebuju nárazově technicky nadaný lidi - nejsou. Tak dělám 24h šichty, někdy i několik po sobě.
Přijde poptávka, nechce se mi to dělat - tak napálím nesmyslnou cenu aby to dali někomu jinýmu. Stejně mi to dají.
Taky potřebuju nárazově technicky nadaný lidi - nejsou. Tak dělám 24h šichty, někdy i několik po sobě.
Přijde poptávka, nechce se mi to dělat - tak napálím nesmyslnou cenu aby to dali někomu jinýmu. Stejně mi to dají.
Něco nejde? Je třeba tvrdit: "mě to nejde"
Vždy se najde někdo kdo to dokáže.
Vždy se najde někdo kdo to dokáže.
Povídal mi druhej šéf, že to taky tak dělají. Poptávka, spočítá to kilovkou a dá k tomu Bulhara. Pošle to a myslí si, pohoda taková blbá práce. Za tu cenu to nebudou chtít! Chvíli je ťicho po pěšině. Poptávají jiné firmy. Nakonec odepíšou, ano cenu akceptujeme, upřesněte termín předání hotového výrobku! A piča teď aby jsme to snad udělali. !
On totiž začíná být velký hlad po mauálně zručných řemeslnících. Největší bitva je o cenách, hlavně pro zahraniční firmy, kde se tě snaží nachytat a co nejvíc srazit cenu. Člověk z oboru má představu co to asi obnáší, ale manažer hledí pouze na ekonomický aspekt a hledá toho největšího moulu, který je ochotný to udělat za nejnižší cenu a pak ho ještě odrbat. Pantáta Klaus to nazval neviditelná ruka trhu, já tomu říkám podvod na živnostníkovi.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.
vidíš to brite teď by se ti hodila ta Su50 cos dal pryč naní bys to otovi vše nahruboval za šichtu a ota by se doma šolíchal s mikrometrem
dneska jsem stával v půl deváté už su horší jak ota
oto jak to dává ten motůrek s měničem myslím že tě to teď limituje přece jen už je to větší průměr a ty obráběcí síly tam rychle rostou
oto jak to dává ten motůrek s měničem myslím že tě to teď limituje přece jen už je to větší průměr a ty obráběcí síly tam rychle rostou
ináč mě už se nahřívá mašina a pujdu fachčit nejvíc mě sere to odstřihávání kusů...střihačka má zpoždění a je to děsný opruz odstřihnout celkem 50 000ks
Zbyňku, mohl bych to točit u Oty, na jeho mašině. Jenže Ota se od začátku brání mé návštěvě, abych mu neukradnul fištrón nebo co a běž dělat z voleje na mašině, kterou jsi nikdy neviděl a nemáš jí v ruce. Dělal bych to nejméně 5x pomaleji než on, protže bych se bál a ve finále bych byl za blbce, který neumí.
- Atlan
- Kontaktovat uživatele:
Ota nebojis sa ze to pri 24h pokazis, po nocnej zasadne nesustruzim, (ten doobjednajsi spanok nestaci) lebo sa par krat stalo ze som nieco zle prepocital alebo odhadol, a potom smer kos....
Ludi co nemaju dost rozumu som zablokoval. Ked raz nato niekto nema, tak skoda sa snim bavit.
Vždycky než ohrabu jeden průměr v délce 423 mm tak můžu tady kafrat. Jedu to na 3 špony. Sedím na mojí ,,nové" barové stoličce u soustruhu a datluju. Nová stolička není nová, ale jak říká soused objevila se u mě nově, tak je nová, byla za 249 Kč + čokoláda sousedovi, že mi pro ni na tu Prahu 4 dojel. No dobře se na ní sedí u mašiny. Taķ špony lezte.
Bourači vcera jsem vezl špony asi 440 kg ( zatím můj rekord co se přepravy v autě týká ) a překvapila mě cena. Jde to nahoru i u téhle komodyty. Slušně 2,50 Kč/kg. I když tato sběrna není uplně prej echtová. Ale po začátku toho viruse mě jako jediná podala pomocnou ruku a když jsem objel asi 3 sběrny a všude kroutili hlavou že ne, tady nebyl žádný problém. Druhá věc je, že mi pomúže chlápek vysypat moje škopky do té bedny. A to se cení. Ten 60l sud mívá i kolem 70 až 90 kyl i víc a ve dvou se to lépe táhne. Pokecáme a nějaká sranda vždycky. Prej včera, proč to nemám aspoň mosaz v tom!
Jardo ono je to i složitější s těma zakázkama. Já do toho neviďím, nezajímá mě to. Ale ty šéfové do toho viďí. Kolikrát se podivím, když něco utrousí o tom. Já jsem jen kolečko a snažím se točit jak se dá! Ale kolikrát se při hovoru fakt podivuju. Kdo zakázku nakonec dělá.
Bourači vcera jsem vezl špony asi 440 kg ( zatím můj rekord co se přepravy v autě týká ) a překvapila mě cena. Jde to nahoru i u téhle komodyty. Slušně 2,50 Kč/kg. I když tato sběrna není uplně prej echtová. Ale po začátku toho viruse mě jako jediná podala pomocnou ruku a když jsem objel asi 3 sběrny a všude kroutili hlavou že ne, tady nebyl žádný problém. Druhá věc je, že mi pomúže chlápek vysypat moje škopky do té bedny. A to se cení. Ten 60l sud mívá i kolem 70 až 90 kyl i víc a ve dvou se to lépe táhne. Pokecáme a nějaká sranda vždycky. Prej včera, proč to nemám aspoň mosaz v tom!
Jardo ono je to i složitější s těma zakázkama. Já do toho neviďím, nezajímá mě to. Ale ty šéfové do toho viďí. Kolikrát se podivím, když něco utrousí o tom. Já jsem jen kolečko a snažím se točit jak se dá! Ale kolikrát se při hovoru fakt podivuju. Kdo zakázku nakonec dělá.
To je naprostá klasika u kamaráda ve firmě se jim taky do nějakých zakázek nechce tak úplně do nesmyslu napálí cenu, no a nakonec to stejně dělaji klidně i z trojnásobek "reálné ceny", protože jiný blbec se nenašel
malej traktorista v malým traktoru
S noční nemám vůbec problém. Párkrát jsem psal, já jsem noční sova. Miluju spát ráno třeba do 10. Všichni odejdou v 6:40 do práce, zatáhnu žaluzie a zalezu do pelechu. Nemít buďíka, jedu v pohodě do min 10. Když jsme jeli ve firmě 3 směnnej, bral jsem si noční i o víkendech. Měnil jsem si to s klukama. Oni byli rádi že nemusí. Kolikrát v 2 ráno jsem mačkal program na ohraňovák, otočím se a kolega stál u stolu držel plech a spal.
Jardo ty zlobře, já žádnej fištrón nemám. Vše jsem se naučil z okolností které přede mě přišly. Zaučil, zaškolil jsem hromadu lidí a predal jim na co jsem si vzpoměl. I Ukrajince jsem zaškoloval, i Pepíka kterej si seděl stále na vedení a po 6 měsících se přišel zeptat na uplně triviální věc. Kilega říkal:,,měl by jsi dostat metál, ty co jsi ho naučil jíst příborem." S kolegou na šichtu nikdy on nešel. Kolega mu řekl, jestli to zvoráš ty vole, tak tě zabiju! A pak že nejdeš se mnou na šichtu? Pepa vykulil oči a nikdy v životě!
Kenybz jedu na předlohu 31 Hz na měniči, 3 mm šponu a motor není ani vlažnej. Zaťím v pohodě. Spíš ten plochej řemen, aby přenesl tu dlouhotrvající zátěž.
Jardo ty zlobře, já žádnej fištrón nemám. Vše jsem se naučil z okolností které přede mě přišly. Zaučil, zaškolil jsem hromadu lidí a predal jim na co jsem si vzpoměl. I Ukrajince jsem zaškoloval, i Pepíka kterej si seděl stále na vedení a po 6 měsících se přišel zeptat na uplně triviální věc. Kilega říkal:,,měl by jsi dostat metál, ty co jsi ho naučil jíst příborem." S kolegou na šichtu nikdy on nešel. Kolega mu řekl, jestli to zvoráš ty vole, tak tě zabiju! A pak že nejdeš se mnou na šichtu? Pepa vykulil oči a nikdy v životě!
Kenybz jedu na předlohu 31 Hz na měniči, 3 mm šponu a motor není ani vlažnej. Zaťím v pohodě. Spíš ten plochej řemen, aby přenesl tu dlouhotrvající zátěž.
Taky bych potřeboval vysypat sud se šponama, protože je narvanej jako Slapy a teď to sypu do popeluchy. Mám tady pár kšeftů pro jezevce, Poděbradská Blata. Je to Babišova firma a už delší dobu mě lákají, abych k nim šel dělat nebo ať si udělám živnostňák. Před lety jsem u nich jezdil na žních s 815 a od té doby mě lanaří. Zrovna tuhle přšli s ložiskem, které si objednali jako originál díl za těžký prachy a že už jim 3 praskly, při montáži. Vzal jsem mikrometr a ono o 3 stovky na průměru větší a z hecu jsem změřil vnitřek a tam 2 stovky a navíc to bylo Z. Stočit hřídel a protočit uložení ložiska. On na to, hřídel má 5 M a lištu z kombajnu ti sem nepotáhnu, takže slíznout ložisko. Odstranit zakrytí z jedné strany, stočit čelisti a urá, vpěrjod, druzjá. Řekl jsem si 2 klacky a šli do kolen. Když jsem jim řekl, kolik stojí destička na takovéhle materiály a nové čelisti, tak zjihli. To, že ložisko stálo 4 K a 3 už zkurvili je asi přesvědčilo. Jelen má drahé náhradní díly.
Co mě mrzí, že jsem musel odmítnou kamaráda, který chtěl vyrobit nový píst do veterána. Písty mají určitou kuželovitost, jsou z konkrétního materiálu a hlavně bych nedokázal projet souosé díry na čep.
Já jsem spíš na takové ty titěrnosti. Zrovna dneska mi přšla vnitřní kudla 6mm, na kterou jsem čekal, abych mohl udělat bronzové futýrko do mikrobrusky, délky 50mm.
Co mě mrzí, že jsem musel odmítnou kamaráda, který chtěl vyrobit nový píst do veterána. Písty mají určitou kuželovitost, jsou z konkrétního materiálu a hlavně bych nedokázal projet souosé díry na čep.
Já jsem spíš na takové ty titěrnosti. Zrovna dneska mi přšla vnitřní kudla 6mm, na kterou jsem čekal, abych mohl udělat bronzové futýrko do mikrobrusky, délky 50mm.