Soustruhy

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
Čárls

Re: Soustruhy

#10201 Nový příspěvek od Čárls »

Pára to byla romantika když sem jezdil s dědou na prázdniny šourákem stavěl snad všude Jezdilo se za Jihlavu Ráno se vyjelo a večer sme vystupovali Jak kominíci :smich: šetřilo se rychlíkový příplatek byl 1 člověk 16 Kč a to pro dědu bylo na celej den kuřivo 3 Marsky . ale zas bylo pokoukání po krajince a když se jelo v pátek bylo i veselo když když nastoupili trempíci Sem si vzpoměl jedno hráli a měli i houslistu sebou Děda nevydržel Houkl na houslistu dej to sem dyk to neumíš
Kluci se smáli ale brzy ztuhli když děda vzal ty křapky do rukou přeladil a kluci kterou dáme No spustili lidovku a za chvíli zpíval celej vagon Děda prostě uměl hrával i v kapele za svýho mládí.
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

ota

#10202 Nový příspěvek od ota »

Čárlsi mlhavě si pamatuju parní mašiny když jezdily u nás po dráze. Nevzpomenu si ani jak vypadaly, kolik tahaly vagonů. Jezdily osobáky, ale hlavně nákladní vlaky. Těch jezdilo mnohokrát víc. Ale tu vůni kouře tu bych poznal. S babičkou jsme jezdili se ségrou k tetce. Než jsem nastoupil do mateřský školky ten rok před školou, hlídala mě babička. Co pořát s parchantem, jedem k tetce do Hóry. Tašku brambor, jablek a zradá.
Samozřejmě příhoda! Vždycky jsme jeli dom od tetky k večeru. Vystoupili jsme na nádraží a snad tomu čert chtěl, vždycky jel vlakem dom i starej Bukovič. To byl dědek všechny malí děťi se ho bály. Měřil 2 metry, ruce měl jak lopaty. Přijel vlakem a byl černej jako uhel. Dělal topiče na těch parních lokomotyvách. Dědek tahal nohy jak brány, měl okovaný ,,vošťíblata" chrchlal jak ta mašina a když šel z nádraží dom skratkou přez ,,lipky" tak si huhlal pro sebe. Já vždycy bafnul babku za ruku a táhl jako kůň, jen aby nás Bukovič nedošel. Kdo z malejch děťí k večeru potkal v lipkách Bukoviče zesral se strachy jak Amina! Všechny mámy ty rozpusťilí děťi jím strašily. Děťi dělali brakgl doma jak psi. Máma jen otevřela okno a řekla ,,dobrej podvečír pane Bukovič, jo parchanťi dělaji v seknici dílo" všichni v ten moment zťichli a hned si začali psát ůkoly, číst slabikáře, nebo uťírat nádobí a tak. To byl dědek ani nemusel promluvit a kdo ho z mrňat po tmě potkal nasral si plný jako nic. :vysmech:

vitex

#10203 Nový příspěvek od vitex »

Že Ty to umíš tak krásně napsat. :smich: 8)

brigadnik
Kontaktovat uživatele:

#10204 Nový příspěvek od brigadnik »

Ahoj, podařilo se mi konečně zase strávit pár hodin u mojí S32 a měl bych pár začátečnických dotazů.
1) Četl jsem někde, že správná tříska má padat rovnou do vany. Používám nože s pájenými plátky, geometrii mají původní. Většinou lítaj vzduchem malé krátké třísky všude kolem, zkoušel jsem trochu laborovat s posuvem, ale nepřišlo mi, že by to mělo nějaký vliv. Akorát u nože do díry se mi dělá špona jak tkanička do bot, až z toho mám občas strach (obecně se všeho co se točí bojím:)) Otáčky používám cca 250 až 400, s velikostí obrobku roste můj strach a úměrně klesají otačky:) Šponu beru do 2mm.
2) Existuje nějaký výpočet, jaký má být průměr hřídele na vnější závit?
3) Mám tam nějakou emulzi ecocool, v podstatě jsem jí moc nepoužíval, jenom jsem zkoušel před pár týdny, jestli čerpadlo funguje a dneska, když jsem sundal nožovej posuv, tak všude kde se dostala emulze jsou mapy. Je to normální? Ředil jsem dle návodu, spíš míň vody.
4) Šrouby držící nožovej posuv mají lichoběžnikovou hlavu a ještě má hlava mírný rádius, aby to kopírovalo drážku v příčném stolu. Je tento rádius originál, nebo je to opotřebováno lety? Na dvou šroubech už nemám závity a lichoběžníkovou hlavu bych si nechal vyrézovat v práci, ale bez toho zaoblení. Mělo by být stejné, jako na S28

Jsou věci, na který si přijdu sám, nebo si to někde najdu, ale tohle se mi nedaří. Děkuji

123

#10205 Nový příspěvek od 123 »

Ad 1 - prodávané pájené nože jsou pouze polotovar a musí se napřed nabrousit, viz strojnické tabulky
2 - ve strojnických tabulkách to najdeš
3 - mapy nééé - vylej to svinstvo
4 . vyfotit
Dobrou

brigadnik
Kontaktovat uživatele:

#10206 Nový příspěvek od brigadnik »

2) Našel jsem toto, jedná se o průměr d2? Nic jinýho jsem nenašel, ale má to 1000 stran, možná tam je ještě něco. Čerpal jsem zde:
http://ust.fme.vutbr.cz/obrabeni/podkla ... y_2006.pdf

Obrázek
3) OK, použiju to jinde
4) strhlé závity jsem odřízl, hlavu provrtal, říznul závit, natočil nerez závitovku s lepidlem a šrouby jak nový

Britt

#10207 Nový příspěvek od Britt »

Špony se drobí díky strávně vybroušenému lamači a přiznám se, sám to neumím, proto raději používám VBD plátky. Velký vliv na třísku má materiál, což nijak neovlivníš a v neposlední řadě správný posuv a řezná rychlost. Vzrorců na výpočet řezné rychlosti je plný Google.

https://www.mikon-tools.cz/vypocety-rez ... -vzorecky/

V tomhle obdivuju profíky. Ti to tam nastaví od oka a jedou. Taky se s tím peru, ale nekoukám na kvalitu třísek, nýbrž na kvalitu povrchu obrobku. Špony mám po celé dílně. :smich:
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

brigadnik
Kontaktovat uživatele:

#10208 Nový příspěvek od brigadnik »

Přemýšlím, že bych si nějakej držák na VBD plátek pořídil, ale typů je mraky, nevím, který je nejuniverzálnější. Mám sice pár kg nožů, většinou nějaký kovaný, pár s pájenými plátky, ale brousit to neumím a ani nemám kloudnou brusku. Dneska jsem zkoušel čep na náboj kolečka na malej pluh. Je tam kousek závitu M16, ten se mi docela povedl, matka jde krásně natočit, ale na průměru 25 jsou dvě ložiska opět jsem to utopil, ložiska plavou. To se mi zatím nedaří, ať ložisko do díry, nebo na hřídel, často to utopím. Asi budu muset pořídit mikrometr místo tý čínský digitálky :) :)
vytvořil jsem rychlonáčrt toho čepu
Obrázek

edit: náčrt je blbě, teď to vidím, ale už to nebudu měnit

123

#10209 Nový příspěvek od 123 »

2. na kouknutí líp třeba tady a dole tam pak máš další závity.
Tabulky bych si být tebou ale pořídil spíš tištěné, u soustruhu každou chvíli potřeba a najdeš v nich i ty držáky a destičky

Sadra17

#10210 Nový příspěvek od Sadra17 »

ložiska bez mikrometru těžko trefíš 8)
malej traktorista v malým traktoru

Britt

#10211 Nový příspěvek od Britt »

Dobrou digitálou vnější povrch trefí. Díru bez mikrometru ne. Já si pořídil sadu VBD tady, ale je to raketa. Za kvalitu se holt platí.

http://www.bon-nastroje.cz/

StaPo3011

#10212 Nový příspěvek od StaPo3011 »

teda ty jejich ceny fakt raketa, snad to maj tedy aspoň kvalitní (nenamáhaj se na e-shopu uvádět výrobce, a u těch destiček dokonce ani záčíslí, jenom základní kód tvaru a rozměru).
Já jsem na radu zde v tomto vlákně pokusně pro mé učení objednal z Banggood-u čínské napodobeniny za zlomek ceny
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... start=9927
Došlo to ani ne za 3 týdny, a na pohled pěkný. Funkci ale ověřím až na jaře, až objednám a nainstaluji novej plochej řemen...

Britt

#10213 Nový příspěvek od Britt »

VBD má od různých výrobců a není to čína. Chtěl jsem s tím vyjebat a koupil jsem si VBD stejného typu i značení na Bazoši. Nedá se to srovnávat a používám je na raubírnu. Na přesnou práci nasazuji ty jeho a je to sakra znát.

ota

#10214 Nový příspěvek od ota »

No s tím vercajkem. Je třeba sledovat inzerci, mít pak také dobrého kamaráda co sleduje inzerci jinde.Předávat a komunikovat spolu nad společnou věcí. Dá se tak sehnat věci za parádní Koruny.
Držáky a destičky kupuju zásadně za dobré ceny. Prodejci nabízejí běžné standartní destičky za nesmyslné ceny pro nás zbytečné. Tuhle jsem komunikoval s pánem že mají ve firmě přebytek destiček tak nabízel. Jeden typ byl ten co používám. Chvilku trvalo, než vypustil cenu. No ta byla 350 Kč/kus! Za jednu destičku! Slušně jsem odpoveděl, že dekuji za nabídku a přeji pěkný den. Někteří prodejci myslejí, že mají doma poklad. Na bazoši plave překupník kterej nabízí destičky také v ceně někde kolem 320 Kč/kus. ten inzerát je tam min 4 roky.
Destičky se běžně dají sehnat kolem 200 - 280 Kč za bal 10 ks. Za víc je nekoupím. Stane se že co už musím koupit destičky za 400 Kč/bal. Většinou jsou to ty co se neobjevují v inzercích. Naposledy jsem nakoupil destičky ny vnější závitování povlakované Sandvik celé balení po 10 ks na všechny stoupání. Od tuším 0,5 po 3 mm. Cena už si nevzpomínám ale asi 250 Kč/ bal.
Je třeba si vyzkoušet držáky. Mám tu plný šufle držáků. Od nevím jakejch po nevím jaký. Mám tu ty uplně první co bývaly KNUX. Pak všelijaké trojuhelníčky, čtverečky bez lamače třísky. Nepoužívám to.
Ten typ destičky co dával Jarda odkaz používám akorát ve vnitřním noži Ten CCMT. Ta destička se dá jen 2x otočit a to je tak šlichtovací nůž. Nejvíc používanej držák a destička u mě je CNMG, WNMG, DNMG. Tam je to pak jinde. Ten DNMG mám 1506xx to je držák na hrubovačku obrábím s ním čtyřhrany 25x25 na panty. Tam lze na SV 18 vrazit první šponu 12 mm a jen si šumí. Má 4 hrany na otočení.
CNMG univerzální nůž na všechno. Jek na průměr, tak na čelo. Jak hrubovací tak dokončovací. Ohrabe všechno a má 4 hrany. U mě dlouhá leta nejpoužívanější typ nože.
No a ten WNMG to je taky univerzální nůž. Je to konstrukcí nejmladší typ. Jak hrubovací, tak dokončovací. Destička jde 6x otočit. Teď jsem ho nasadil ve dvou velikostech a používám často.
Všechny tyhle tvary mají mrtě typů destičky. Různé povlakování, lemače, každý je na něco použitelnější.
Tyhle držáky mám většinu Iscar. Jsou to ty tužší. Ne na šroubeček v destičce, ale buďto s upínací kuželkou, nebo tou přitlačovací packou. Nevím přesně název. Zaručená tuhost. Tenhle držák od Iscarů se občas objeví na bazoši, kupoval jsem dva kvadráty od paní z Práglu po asi 600 Kč/kus. Fungláče v krabičce. Za tu dobu žádný problém s níma.
Je třeba se podívat pak když si budete kupovat držák na dostupnost destiček. Aby se daly sehnat levně a pasovaly. Na co bude držák za dobrou cenu, když pak destička za dobrou cenu do něho nebude sedět. Kupuju jen hodně rozšířené a používané věci. Mám i prodejce který s destičkama dělá někde ve fabryce. Sám se ozve jestli mám a když potřebuji zasílá za jiné ceny. Hlavně před vánocema nebo dovolenejma.
No tož tak narychlo. Mám tu asi 6 plastovejch stohovatelnejch krabiček plnejch krabiček s destičkama. Třeba do Iscar stopkové frézy tu mám 20 krabiček destiček. Byla tam množstevní sleva. Nekup to, když ty stopkovky mám 3 a další dvě menší hlavy na tyhle destičky. Práve je třeba u toho přemýšlet. Tahle APKT destička jde nejdřív do stopkový frézy a po otupení do frézovací hlavy, kde bere druhou stranou břitu. Má tedy 2x využití. Někteří to ani nevěďí, ale jde to používat normálně v pohodě.
No a pak vnitřní nůž to už jsem tu kdysi popisoval. Jaká je pak práce, když je opravdu kvalitní, myslím kvalitní dokončovací nůž Tungaloy do díry. To se to soustruží! A byl fungláč za pár šušňů i s karbičkou destiček.
Ještě k měření nikdy bych nedělal průměr pro ložisko, nebo přesnou věc na šupleru. Tyhle věci je třeba měřit přesnějším měřidlem. Pak až si seženete mikrometry tak zjistíte, jak je to poté jednoduché a rychlé, měřít a dělat s tím. Mám tu i pasametry. To když jedu větší serii. Jen si kontroluju a je to zase o dost rychlejší práce. Duťinoměry jsem nakoupil taky. Nejdřív jsem měl jen jeden a látoval to jak se dalo. Ale postupně jsem sehnal z bazoše po částech. Mám tu do děr od 3 po 300 mm měřidla. To samé vnější od 0 do 300 mm. Všechno občas plave na inzercích. Dá se trefit i za dobré ceny. Dutinoměry Mitutoyo jsem koupil 3 ks za 2200 Kč sadu! Jo jsou trochu ochmataný, ale seřídil jsem si je na kroužky a já si je už nezničím. Supita jsem koupil za 200 Kč celou krabici, měřidlo a k němu byly všechny doteky. Ty supita mám dvě, podle velikosti. Ty byly na burze v Chotusicích.

Britt

#10215 Nový příspěvek od Britt »

Oto, tebe to živí a beru, že máš midlion držáků, od nejrůznějších výrobců. O měřících nástrojích vůbec nediskutuji, protože sám vidím, že bez nich to nejde. Ty CCMT sjedu ze všech stran, protože na to mám držáky. Já mám na mysli především kvalitu těch VBD a tam je to sakra znát na výdrži, kvalitě povrchu a přesnosti obrábění. Čep do závěsu traktoru můžu vzít čímkoliv a bude to v cajku, ale zkus slíznout vstřikovací elementy do veterána. Já vím, je to extrém, ale tam už si sakra rozmyslíš, čím do toho jít. To samé je s ložisky. Jednodušší by bylo slíznout hřídel, ale to prý nejde kvůli simerinku, takže ložisko. Někdy z toho bejvám zpocenej až na pérdéli. :smich:
Co nesnáším, to jsou jehly do karburátorů a jejich protikusy. Tam musím jedině Radecem a to je pro mě škola broušení nožů. Mosaz je strašná svině a točit kužel od 0,8 do 3,5mm... Jde to, ale přijít na to jak, to mě kolikrát i bolí hlava. :smich: :smich: Jedeš poslední zápich a bác, máš z toho hokejku, protože se ztupil upichovák :pistol:

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“