Soustruhy

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
Britt

Re: Soustruhy

#10156 Nový příspěvek od Britt »

Já jsem od něho hodně pochytil, zejména ty lunety, jak je ustavit, jak do nich upnout 4 nebo 6 hran, seřízení koníku... Mě to dalo dost.
On to je prý výukový peogram pro studenty, proto je tam spousta animace, jak to je v reálu.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

StaPo3011

#10157 Nový příspěvek od StaPo3011 »

jo,
koukám že ty spodnější videa jsou už zajímavější, řeší tam i praktické věci,
je tam míň obrázků a víc videa z praxe.
Já jsem předtím cvičně proklikal pár videí odshora a to mne fakt neuchvátilo - teorii jsme probírali i na naší teoretické škole, a zjistil jsem, že si spoustu věcí zpětně i po těch 35 letech ještě jakž takž vybavuju :) a nebaví mne, když mi někdo to samé polopaticky vysvětluje znova. Já prostě potřebuju praxi (a nechci při jejím získávání dostat např. špatně upnutou odlétlou tyčkou do čela, tak se raději teď napřed učím u praktiků).
Naposledy upravil(a) StaPo3011 dne stř lis 18, 2020 7:22 pm, celkem upraveno 1 x.

Čárls

#10158 Nový příspěvek od Čárls »

Nejlíp se nechá pomoc na konkrétním příkladu třeba hřídeli a postup obrobení (oprava) Pokud se dají obrázky co mám a popíšu co bych chtěl udělat a nevím jak.
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

Britt

#10159 Nový příspěvek od Britt »

Já se dneska naprdnul a začal jsem si vyrábět paličku na doklepávání. Jedna strana mosaz, druhá hliník. Limitován jsem byl pouze vlastní fantazií a materiálem, přesto jsem se snažil jet přesné míry, otvory a protikusy v toleranci h7. Teď si hraju s rukojetí na frézce a zítra bych to měl dodělat, pokud mi do toho něco nevlítne.

StaPo3011

#10160 Nový příspěvek od StaPo3011 »

mosazná/hliníková, ale i dřevěná palička jsou užitečné věci, hlavně na hřídele v toleranci h7 :)
V tomto mohu i já, teoretik, posloužit kupodivu i praktickým poznatkem, získaným náhodou pracovně u Fokkera (když ještě trochu fungoval) v Holandsku: Uložení H7/h7 nejde rukou smontovat, byť by si školní elév (jako já jím tehdy byl) mohl myslet, že přeci jedna strana nahoru od nuly-druhá dolů, to přece musí jít snadno, ne? Není tomu tak - díky ovalitám, tolerancím přímosti, atd. to většinou nejde (ledaže by byl hřídel udělán na spodní hranici tolerance, a krátká díra na horní, což v praxi nebývá), anebo díra musí být v tenkém plechu, aby se neuplatnila tolerance přímosti. Takže milí Holanďani napřed zkusmo kontrolovali HI-LOK šroubonýty (nevím, jaký je pro to správný český název) v sestavě tak, že do H-čkový stružený (či přesně vyvrtávaný) díry nesmí jít zastrčit volně rukou, ale musí to být smontovatelné pomocí dřevěné paličky 8) . Já pak doma na traktoru při použití kupované hlazenky s tolerancí h9 dopadl taky tak, jen to kladivo díky průměru muselo bejt větší :) .
Naposledy upravil(a) StaPo3011 dne stř lis 18, 2020 7:54 pm, celkem upraveno 1 x.

vitex

#10161 Nový příspěvek od vitex »

Proč se trápíš?Kup si tohle a na chvíli si lehni.
https://www.google.com/search?client=fi ... li%C4%8Dka

Britt

#10162 Nový příspěvek od Britt »

Já s tím dřív nepřišel do styku, ale věděl jsem že to existuje, akorát jsem to nikdy nepotřeboval, tak si takhle hraju, protože cvičení dělá mistra. Pořád se musím hlídat při měření otvorů a stejně kolikrát ujedu o desítku, hlavně když kvaltuju.
Karle,z kupované bych neměl takovou radost. :)

vitex

#10163 Nový příspěvek od vitex »

Všeliké kvaltování toliko pro hovado dobré jest.J.A.Komenský.

Britt

#10164 Nový příspěvek od Britt »

To mi povídej, ale co ti budu vyprávět. Znáš to sám a velice dobře. :)

vitex

#10165 Nový příspěvek od vitex »

Stando,tolerance h7/H7 je smontovatelná rukou,pokud jsou díly vyrobeny na střed tolerančního pole.Samozřejmě pokud je hřídel na horní hranici a otvor na dolní,pak to nejde.Naopak zase vznikne velká vůle.Co jsem se s tímto natrápil,než jsem naučil konstruktéry přesné uložení ložisek na hřídele a do otvorů u vysokootáčkových vřeten a posuvových šroubů.

StaPo3011

#10166 Nový příspěvek od StaPo3011 »

"...tolerance h7/H7 je smontovatelná rukou,pokud jsou díly vyrobeny na střed tolerančního pole..."
Jo, jde, ale musíš mít tu díru mít relativně krátkou (cca srovnatelnou s průměrem té díry).
Pokud máš tu díru (i hřídel) cca 5 a více krát delší než průměr (jak to měli Holanďani), tak už to díky tolerancím přímosti (či jak se to jmenuje) obou součástí rukou nepůjde. Jde tu o neotáčivé spojení.
A hřídel pod ložiska se snad běžně dělá s mírným přesahem (k6), u vysokootáčkových i s vyššími písmeny (a tomu odpovídajícími záčíslími u ložisek), ne?

duchodce

#10167 Nový příspěvek od duchodce »

Docela dobrý průser je když měříš velkou šuplerou dutinu a zapomeneš /zakecáš se při dlouhý šponách/odpočítat těch 10mm.Viděl jsem tohle se stalo machrovi ,utekl od soustruhu nebyl l nalezení za dvě hodiny se vrátil silně pod vlivem. Vypadalo to na průser /originál kus náhrada nebyla/ , nakonec se dohodl s technologem , byl to taky starý chlap a uměl . Vyvložkovali to za tepla a zmražení vložky a nějakého lepidla aby to nebylo plyno propustné.Zaleštili ,a fašouni nic nepoznali.
Naposledy upravil(a) duchodce dne stř lis 18, 2020 8:33 pm, celkem upraveno 1 x.
Občané kteří neumí nakopat do ...... své zlorumpované mocné , nejsou schopní samostatné existence....

Čárls

#10168 Nový příspěvek od Čárls »

H7/h7 je od smykového po točné uložení a díly se vybírají dle horní nebo spodní hrany tolerance Podmínka správného sesazení je stružená nebo broušená díra a Broušený povrch čepu .Většinou se nepoužívá jako točné uložení kvůli výběru to se používá H7 /f7 uložení . Jen pro velmi přesná točivá uložení je čep h6 díra bronzového futra H7 a zaškrabává se nebo struží stavitelným na požadovanou vůli
Jen tak aby nebyla mýlka co se týká H7/h7 Ono strojařina je různá a používají se různé tolerance podle toho kam je to určeno 8)
Kdysi dávno v 90 letech nebylo moc práce tak sme u nás repasovali tiskařskou mašinu pro papírny v Hostinném a tam byl čep na válcích přebroušen a dodělávali jsme futra vše se zaškrabávalo aby bylo točné bez vůle nějaký tolerance a stružení jsi mohl zapomenout nefungovalo jediný co bylo tak aby skoro šlo naklepnout a chytalo za kraj pak škrabák modrá pasta a vše zaškrabat tenkrát sme u toho pomalu šíleli těch válců bylo 20 to jest 40 futer a několik sme dělali znova proškráblo se víc než se mělo :-/

Jo Víťo není to jednoduchý s konstruktérama nám na ložiska zas pravidelně píšou otvory H7 místo K6 a nikdo jim to nevysvětlí že pokud se to sejde tak je ložisko v díře volný a pod. Já už se s nima nehádám prostě du do skladu co tam přijde dej sem a vytočím tak aby šlo lehce naklepnout Nebo na H7 kalibr tak aby tam skoro šel za ty léta co to dělám se nevrátila ani jedna reklamace že by se ložisko zadřelo nebo bylo volný Neděláme ale vysokootáčkový věci vřetena a pod.
Neděláme pro cizí ale pro vlastní fabriky

vitex

#10169 Nový příspěvek od vitex »

Kdepak Stando,rovnoběžnost průměrů je samozřejmostí.U uložení ložisek vysokootáčkových vřeten se uvádí většinou přechodné uložení JS4.I to není odpovídající,takže zkušený konstruktér uvádí hodnotu rozměru s tolerancí -0.003.
Můžeš a nemusíš mě věřit,ale celý život jsem tohle montoval,takže vím svoje.
Karle,vím moc dobře o co jde.Však jsem již psal,co jsem se natrápil,než jsem je to naučil.Naštěstí mě podpořili moji nadřízení a poslali konstruktéry na zkušenou do montáže.Je Ti doufám jasný,že vše bylo okamžitě vyřešeno.

Čárls

#10170 Nový příspěvek od Čárls »

Jasný Víťo proto si vážím konstruktérů co maj doma stroje a vyrábějí nějaký ty porychtunky mašinky a pod. Ti to prostě vědí z vlastní zkušenosti.
a navíc si chodí i pro rady když neví co a jak na radu

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“