Soustruhy

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
zelenac

Re: Soustruhy

#10126 Nový příspěvek od zelenac »

Ja som sa za mladi motal okolo masin,na udrzbe sme mali vsetko co clovek potreboval(vyrabali sme si ozubene kolesa,odlievali piesty do traktorov a motoriek,klzne loziska do starych motorov a tak),majstra som mal perfektneho a tak bola radost robit.Lenze v tych casoch clovek od cierneho remesla zarabal menej ako cigan s uspesne zvladnutymi 9timi rokmi v prvej triede co ukladal v hore haluzinu a tak som odisiel od cierneho remesla do hory,po hadraku na kamion a tak som zabudol aj to,co som nikdy nevedel :red: .Lenze doma bolo treba furt daco ofrezovat,ci osustruzit a furt zhanat niekoho,co ma stroj,cas,chut a nema prave alkoholicky tyzden....tak som sa zmohol na stareho plauerta(moj mazlik :) ),pakovu frezku,po case sn400 a fa2v a uz som vysmiaty.Tak si uz len tocim a frezujem co potrebujem a nasavam rady a vychytavky,co tu davaju skuseni kolegovia.Diky vam za to 8) !

ota

#10127 Nový příspěvek od ota »

Právě to tak bývá, v mláďí je to člověku tak nějak fuk. Měli jsme na dílně dědka a on byl vyučený kovář podkovář. Vzadu za dílnou měl ancábl. Sem tam zatopil výheň, vytahnul vercajk a třeba tejden tam něco kuťil. Bylo to do fabryky a samo že když zatopil tak i známejm. Dědek si s ťím jen hrál. A že pojď se kouknout taky do ohně, nebo pojď mi bouchat perlíkem. Jsem si tenkrát říkal, prd z toho. Raději jsem něco šmudlal na dílně. No mistr byl dobrej, kdybych mu řekl, že jdu s Pepikem do kovárny, mohl bych tam být celej tejden. Byl by mistr rád, že tam Pepa není sám. Dneska se tluču do hlavy, že já starej osel párkrát s ním do té kovárny nevlezl. Dědek by byl rád a všechny základy by mi ukázal. Uměl vykovat na co si kdo vzpoměl. Uměl dělat majzliky, nože, rámy, mříže, kdo co chtěl. Teď mám šufle zgarbákovejch kelek místo majzliků, průbojníků a neumím si to nabouchat sám. On třeba měl zjebanej kus něčeho, v regále u skladníka vyndal z regálu takovej ten ožvejklej odřezek z tyče materiálu, došel k brusce, líznul na kotouči, podle jiskry určil přesnej materiál a ve výhni ho ,,přidal" na ten kus jak on říkal ,,klacku" prokoval to dohromady a pak zakalil, popusťil a už byl novej kus kterej vydržel svět. A říkal pojď se koukat, abys to taky uměl. No a já se koukal raději na holky v zahradnictví jak plely kedluby! :vysmech: Dneska sehnat kováře co umí vykovat věc která vydrží je nesmysl. Tady to nikdo nedělá, neumí. Opravil bych si kde co. Ale není čas a hlavně nevím jak a co.

Britt

#10128 Nový příspěvek od Britt »

Já byl taky taky tak blbej a k výhni jsem se chodil akorát ohřát. Kováře dělal 70 letej dědek, ale to byl skutečný fachman. Dost jsme si povídali, dědek neskrblil radama, ale jak sám řekl, kecama se nikdy nikdo nic nenaučil. Jednou vytáhnul tabuli plechu a během dopoledně měl vyklepané prsní brnění. Nebylo na něm vidět jediné klepnutí kladívkem a pak do toho leptal nějakou kyselinou Lilii. To byla pastva pro oči. Když vytahoval želka k pluhům, nesměl se mu tam nikdo motat, ale to byl fičák. Akorát chtěl, aby mu někdo nosil studenou vodu na kalení. Želka byly vyklepané tak, že je nebylo třeba brousit a chlapi říkali že vydrží víc než nové. Kovařina dnes už prakticky zanikla.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

Čárls

#10129 Nový příspěvek od Čárls »

Pár kovářů co umí se ještě po čechách motá jsou i vidět na dni lidových řemesel třeba v Kohoutově Toma bratránek je umělecký kovář
ale ti staří majstři co sem se na ně chodil koukat do staré kovárny v Doubravici co uměli prakticky vše od hřebíku po špičky na naše šípy aj nožík vykovali když sme byli hodní a skočili jim do džbánku pro pivo no ti už nejsou řemesla zanikají s dobou co přišla :-/
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

duchodce

#10130 Nový příspěvek od duchodce »

Ono to "okoukávání" nebylo potřeba. Člověka nenapadlo že ti bolševici to položí a že by se to člověku mohlo někdy hodit. Nebýt Gorbačova tak by tady asi vládli do dnes ale asi jinou formou. Tenkrát když fabrika vyřazovala mašiny a nešli do JZD jak staré to bylo ,tak přišel starý kovaný soudruh, učedník s velkým kladivem a soudruh velel tohle uraz semhle prašti do motoru vraz majzlík a tuhle skříň proraz. A drze se smál lidem kolem kteří mu nadávali - jo soukromé podnikání nepodporujeme a se smíchem odešel.Já jsem sehnal kolářský soustruh našel jsem na něm i výrobce - Pečky - firma co potom vyráběla nářadí. Trochu ho přestavěl a na něm bastlím - jo to je škola. Ploché lože, bez rybiny i koník no legrace, "stovky" honím smirkem když se netrefím. Musím počítat s kuželovitostí,i když u vřetena na asi 15cm to dělá jen asi 2 stovky pro uložení ložiska nebo řemenice to stačí - smirek eventuelně to doladí. Špony pouze do 2 mm a pomaký posun. Ale sehnal jsem si k tomu kola a tak jsem schopen po trochu počítání na tom dělat i závity běžných stoupání , popřípadě je potom protáhnu očkem ale závit je v ose pokud je to potřeba.Nejhorší je že nemá duté vřeteno , takže vše do koníku a to je potom legrace, to ladění abych věděl o kolik to utíká a přizpůsobil tomu technologii.Ale udělal jsem si na něm téměř vše co jsem potřeboval. No za bolševika nic jiného nebylo, zase když v kolchoze byl nějaký špek a zoufalost ubastlit na pořádném soustruhu ,tak si člověk uměl poradit... Tak jsem si ho nechal i když už byla možnost a peníze už se mnou dožije....
Občané kteří neumí nakopat do ...... své zlorumpované mocné , nejsou schopní samostatné existence....

pinkygsx
Kontaktovat uživatele:

#10131 Nový příspěvek od pinkygsx »

Už jsem tu. Dnes jsem se chvilku motal okolo soustruhu a badal a meril čím co bylo po ruce. Pridam par videi. Kouknete na to prosim.
Video pred ladenim
Podélný posuv

Házivost skličidla

Chvilku jsem si pak hral se suportem a doladil jsem sroubama aby se to co nejmene rozhazovalo pri posuvu zam a zpet.
Ted uz je to o moc lepsi.

Vetsi starosti mi dela to smajdani sklicidla. V tomto smeru jsem taky badal. Sundal jsem ji z priruby a zmeril licni desku a ta vypada cajk. Zkousel jsem ji ruzne pootacet na desce, zda se zmeni hazivost z tech 10 desetin. Dostal jsem se na 5 desetin. Stale to hazi na jednom miste te univerzaly. Ze by byla spatna?? Zkusite mi poradit?
Bylo by super kdybych tam dal 125ku sklíčidlo. Diky

Britt

#10132 Nový příspěvek od Britt »

Na to mám bezva fintu od starého profíka. Upni si něco broušeného do sklíčidla a změř si házivost. Já používám pístní čep z Tatry. Lehce povol šrouby, které drží sklíčidlo a zkus jí měděným, mosaznám nebo hliníkovým kladívkem doklepat tak, aby házela co nejméně. Měří se samozřejmě hodinkama.
Může to být i univerzálou, ale to musíš zkusit jinou. Já jsem koupil mašinu a byla na ní Polská třípaknovka. Při 600 ot. mi začal vibrovat celý soustruh a čím víc otáček, tím to bylo horší. Dal jsem tam TOS 4 paknovku a mašina se ani nehnula ani při dvojnásobku otáček. Koupil jsemTOSáckou funglovku třípaknovku a od té doby je klid. Tu pšonskou používám na vrtačce. :)

pinkygsx
Kontaktovat uživatele:

#10133 Nový příspěvek od pinkygsx »

ja použil hlazenku z tlumiče. Zkusím to s tím doklepáním.

Britt

#10134 Nový příspěvek od Britt »

Dej vědět, jak jsi pořídil. Já mám univerzály trvale na přírubách, ale stejně je kontroluji, když je přehazuji a pokaždé to musím malinko doladit.

Čárls

#10135 Nový příspěvek od Čárls »

Tak ke přírubě na pruměru co sedí univerzála a dosedací plocha bych přetočil nasadit univerzálu kus broušenýho upnout a doladit poklepnutím na nulu
Je také možné že je vymačkaná u starý je desitka docela běžná u nové jak kdy a v jaký je přesnosti vyrobená

Mám, ale zas je to v práci univerzálu na fajnovou a na hrubou práci ta fajnová je nová a chodí v 0,02 ta na hrubou v 0,15
Ještě zkoušel jsi utahovat na různých pastorkách ? Ono se to časem mění a označená nula již není nula ale třeba druhý pastorek

Zkus si sehnat měkký pakny a načisto pak v nich obrábět ty se protáčí na daný pruměr a na stejným pastorku se utahuje co protáčíš

Nebo to chce hodinky se stojánkem a když otáčíš kus tak přeměřit házivost případně podložit paknu papírkem aby obrobek neházel Tak to dělám když se pospíchá na havárku a mistr mi čeká za zadkem aby to vzal a utíkal na další operace obrábění fréza obrážečka a pod

Ten stojánek si i vyrobíš stačí pak do spodního stojánku dát magnet aby držel nebo vymyslíš jiné uchycení třeba příchytkou na nožovku či či příčné sáně do T dražky
Taky sem to kdysi tak řešil v JZd kde si mysleli máš soustruh co bys ještě chtěl

Britt

#10136 Nový příspěvek od Britt »

Ta tyčka z tlumiče není zrovna ideální. Na větším průměru to změříš daleko přesněji.

almac

#10137 Nový příspěvek od almac »

TO duchodce: ten soustruh je určitě Bratří Jouzové, továrna na stroje a slévárna železa v Pečkách (na dráze). Výrobu měli ještě ve Velkém Oseku, železárnu s válcováním profilů.

pinkygsx
Kontaktovat uživatele:

#10138 Nový příspěvek od pinkygsx »

Britt: Ja tady nemam nic ptesnejsiho. Mozna pistni cem z motorky.
Zkoušel jsem otacet i tu hlazenku v univerzale a vychazi mi to, ze hazi stale ma stejnem miste u univerzaly.

Čárls

#10139 Nový příspěvek od Čárls »

Takže háže univerzála tak jak psal Brit sežeň si kus broušený tyče a vycentrovat univerzálu tak jak sem psal stačí cokoli broušenýho idelní nějaký pístní čep stačí na 100 univerzálu i 20 průměr
mužeš zkusit taky sme dělali povolit šrouby na přírubě a v označeném bodu ten nejvyšší dát mezi přírubu a univerzálu kousek papíru dotáhnout a znova přeměřit
Nechá se i tak to
Naposledy upravil(a) Čárls dne pon lis 16, 2020 9:46 pm, celkem upraveno 1 x.

ota

#10140 Nový příspěvek od ota »

Jardo někde u Nymburka je starší pán kovář a má syna. Ten syn dělá brnění pro ty kluky co jezdí po těch akcích na starejch hradech a zámcích. Kdysi jezdil k nám do firmy dělat přístřešek. Měl nějakou spolupráci s naší sesterskou firmou v Nymburce. Povídal mi, že je od Nymburka a dal jsem mu majzlíky, montpáky a on mi to parádně vykoval. Nevím ale jak se jmenuje a odkud je. Ale jako vodítko by mohlo bejt, jezdí do Bonu a občas jim něco dělá. Protože mi ukazoval od nich nože s destičkama. Které s níma vyměnil za nějakou práci ohledně kovařiny. Tenhle chlápek umí. Ukazoval mi i fotky od syny. Dělá ta brnění a třeba i helmice. To je prej vochmatika z kusu plechu vybouchat tu helmu aby seděla na škéce jak má. 8)
K té házivosťi je dobré mít víc univerzálek na desce. Já se tím živím, tak mám asi šest, nebo sedm univerzálek na desce. Myslím si, že mám velkou výhodu v upínání na mezipřírubu. Nemůžu psát Camlock, byl jsem kdysi poučen že to není Camlock co mám já, ale mezipříruba. Povolím 4 matky 19 a klepnu na desku, ta seskočí z kuželu a pootočím bajonetem a vyndám desku s univerzálkou ven. Celá operace trvá minutku. Když nasazuju naspátek přesnost je téměř zaručena na stovku.
Každou mezipřírubu po novotě nasadím na vřeteno. Jedu nožem a přetočím dosedací čelo a zastřeďovací průměr pro univerzálku snížím o 0,4 mm z průměru. Abych mohl naklepávat potom univerzálku co na to přišroubuju. Vezmu do čelisťí broušenej trn mám tu ISO 40 s trnem kterým se rovnná na mašinách souosost. Ten upnu a na něj vyrovnávám. Dělám třeba tři kontrolní měření. Tedy vyrovnám a povolím trn, otočím utáhnu a kontroluji znovu.
Ten stojánek si kup magnetickej plave každou chvíli na bazoši. Mám doma asi tři stojánky. V jednom klasický desetinový hodinky a v druhým vnitřní hodinky. Třeťí jsem půjčil bráchovi. Ale jak vyplavou nějaký v dobrý ceně koupím je. Těch nění nikdy dost. Nedávno jsem na jeden magnetickej stojánek volal a byl už zamluvenej. Byl za 300 Kč. 8)
Postup rovnání popsal Britt tak to dělám taky. Akorát souhlas, Polskou univerzálku nemám doma ani jednu. Všechny TOS. Ještě tu bude minimálně 10 různejch univerzálek co nemám nasazenejch jsou v regále napotom. :red: Mám k nim regál čelistí. Měkké, tvrdé. Navářené. Speciálky. K 250 co je oboustranná mám asi 7 sad čelisťí. Jak nějaké jsou v inzerci za levno, ihned beru. Koupil jsem i asi 25 kg čelisťí na inzerát kde byly třeba jen po dvou stejnejch navařil jsem si je a dal dohromady sady. Vyrazil jsem si na ně čísla raznicema. Mám to na určité práce na míru. To je třeba mít. Chmátnu do regálu nasadím a jedu. 8)

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“