Soustruhy
Re: Soustruh a jiné do dílny
Zkus se zeptat Tumlika, ten by možná o někom vědět mohl.
Věrný člen agresorů.com
Ahoj, takhle jsme dělali šestihrany dřív v nástrojárně. Udělal se trn, na frézce se ofrézoval šestihran. Potom se zakalilo a z čela naostřilo. Potom pod lis a vytlačoval se šestihran do matroše. Ale pozor mělo to pár úskalí.
Chtělo to trn udělat tak, aby šel nasadit do takového přípravku který se nasadil do lisu a stáhl šroubem. Aby to mělo dobré držení.
Potom se musel udělat trošku na kraji ,,náběh" Jinak se stávalo, že trn šel trošku stranou a šestihran se vymáčkl ke straně.
Potom jestli to je uzavřená díra je třeba ji udělat hlubší, to aby se tam vešly ty třísky, které trn tlačí před sebou. Jde to taky tak, že se ty třísky odvrtají a nasadí trn znovu a ještě se to ,,dorazí"
No a nakonec tuším že se ten dělal právě naopak o fousíček větší. O nějakou stovku. Protože světe div se, ale trn je třeba 12,00 a protlačíš to do matroše a potom změříš tu díru a ta je 11,97. Nevím jak se to děje. ale trošku se to stáhne, i když je trn přesně. Bude to chtět vyzkoušet. Záleží taky na naostření čela. Některé razníky větších průměrů byly ostřené tak, že od středu byly jako trychtýr. Zavrtaný třeba vrtákem a potom naostřený. Lepší to dělalo. Ale zase někdy to v tom výrobku udělalo takové jako varhánky. To jak to trhalo materiál.
No je to taky vochmatika.
Chtělo to trn udělat tak, aby šel nasadit do takového přípravku který se nasadil do lisu a stáhl šroubem. Aby to mělo dobré držení.
Potom se musel udělat trošku na kraji ,,náběh" Jinak se stávalo, že trn šel trošku stranou a šestihran se vymáčkl ke straně.
Potom jestli to je uzavřená díra je třeba ji udělat hlubší, to aby se tam vešly ty třísky, které trn tlačí před sebou. Jde to taky tak, že se ty třísky odvrtají a nasadí trn znovu a ještě se to ,,dorazí"
No a nakonec tuším že se ten dělal právě naopak o fousíček větší. O nějakou stovku. Protože světe div se, ale trn je třeba 12,00 a protlačíš to do matroše a potom změříš tu díru a ta je 11,97. Nevím jak se to děje. ale trošku se to stáhne, i když je trn přesně. Bude to chtět vyzkoušet. Záleží taky na naostření čela. Některé razníky větších průměrů byly ostřené tak, že od středu byly jako trychtýr. Zavrtaný třeba vrtákem a potom naostřený. Lepší to dělalo. Ale zase někdy to v tom výrobku udělalo takové jako varhánky. To jak to trhalo materiál.
No je to taky vochmatika.
-
- Kontaktovat uživatele:
Nevím o nikom, ale už jsem to taky lisoval a zrovna do 11 109, sice jen 10mm šestihran a dělal jsem to stejně jak popisoval Mílap, jen mohu poradit s tím, že polotovar, v případě, že ta výsledná stěna mezi vnějším a vnitřním lisovaným průměrem není moc velká, MUSÍ být vnější průměr při lisování stažený (cesta nejmenšího odporu). Myšleno tak, že pokud má polotovar do kterého to lisuješ vnější průměr třeba 30mm, tak musí být stažený vnějškem forichtungem s otvorem shodným s průměrem toho polotovaru, jinak to natuti rozškubneš, normálně se roztáhne a praskne, pokud to děláš do kulatiny tak je to jednoduché, pokud do šestihranu nebo čtyčhranu tak tam už je to větší vydrbávka s tím staženímromus145 píše:Zkus se zeptat Tumlika, ten by možná o někom vědět mohl.
To stažení už vylisovaného otvoru z nástroje je pak taky lahůdka.....
Ahoj, ještě jsem si vzpoměl, někde ten trn mám doma. Asi tak na 6 imbus. Mohl bych ho oměřit. Vzpomínám si, že jsem dělal do ZD šroubek do křoviňáku jak je ten mazací otvor do té uhlové hlavy dole nad tou strunovou hlavou. A byl tam nějakej šílenej závit. Už si nepamatuju jakej. No a oni že by tam stačil venkovní šestihran udělanej na frézce. A mě napadlo, že mám někde trn doma. Tak jsem ho našel a ten šestihran tam vymáčkl. A bylo to na imbus přesně. Mají tam teď šroub a utahují ho zase tím společným imbusákem jako ty ostatní šrouby.
Zatím si nevzpomínám, že by nám to dřív když se protlačoval šestihran roztrhlo výrobek. Asi jsme dělali po většinou do silnějšího matroše.
Zatím si nevzpomínám, že by nám to dřív když se protlačoval šestihran roztrhlo výrobek. Asi jsme dělali po většinou do silnějšího matroše.
No to jsem rád, že mi radí zdejší kovoobráběcí elita, pánové díky.
Šestihran bych dělal jako první operaci, takže polotovar OK 36 to určitě pevnostně vydrží.
Trn chci vytahovat hydraulickým válcem lisu při zpětném chodu, spojím ho s pístnicí.
Jinak v předešlém příspěvku jsem napsal trn na nulu, to je tím pádem blbost, díra se trošku stáhne, takže by měl být 5 - 8 stovek do plusu, že?
No ještě uvidím, jestli to vezmu, tak jsem si nějak zvykl na mosaz a měď, že se mi už do železa moc nechce a práce teď mám až moc.
Šestihran bych dělal jako první operaci, takže polotovar OK 36 to určitě pevnostně vydrží.
Trn chci vytahovat hydraulickým válcem lisu při zpětném chodu, spojím ho s pístnicí.
Jinak v předešlém příspěvku jsem napsal trn na nulu, to je tím pádem blbost, díra se trošku stáhne, takže by měl být 5 - 8 stovek do plusu, že?
No ještě uvidím, jestli to vezmu, tak jsem si nějak zvykl na mosaz a měď, že se mi už do železa moc nechce a práce teď mám až moc.
Načrtni rozměry finálního výrobku,třeba dokáži pomoct.
Ahoj zase vzpomenu toho mého kamaráda protože razí milióny otvorů měsíčně tak už to zná...byl jsem u výroby razníku na šestihran to čelo jak bylo napsané trychtýř se brousí na nástrojové brusce to samé pak ty boky vpodstatě ten šestihran na razníku se od čela mírně zužuje jsem to měl nafotit nenapadlo mě že to bude někoho zajímat. Ty úhly jsou tam dost důležité to samé mazání má nato nějakou recepturu. Když tak všechno zjistím až ho chytím...to bude největší problém
Ahoj, pri pretláčaní treba zabezpečiť čo najmenšie bočné trenie nástroja,preto nástroj za reznou hranou treba odľahčiť.
Nástroj treba upnúť alebo viesť v prípravku. Pri pretláčaní do slepej diery treba zabezpečiť volný odvod vzduchu a maziva
z priestoru pod nástrojom. Stlačením vzduchu a maziva môže dochádzať k roztrhnutiu obrobku.
Nástroj treba upnúť alebo viesť v prípravku. Pri pretláčaní do slepej diery treba zabezpečiť volný odvod vzduchu a maziva
z priestoru pod nástrojom. Stlačením vzduchu a maziva môže dochádzať k roztrhnutiu obrobku.
v dobrém rozmaru jsem umyl všecky díly teda skoro všecky díly z pilky a zrezlo mě ložisko v čerpadle
rozebral jsem motor pily a vylisoval ložiska a že pro ně sjedu no říkám si eště dočistím to čerpadlo a jen tak jsem si chtěl zatočit vrtulků a ono hovno říkám si doprdele s wapků šak to bylo dobré no teď už to hučalo enom gdyž jsem s tým ruků otáčál.
to ž nic no rozeberu to nebudu to celé popisovat enom tak gdyby to něgdo rozebíral ta vrtulka je tam nalisovaná a na hřídeli sů také 4 prolisy takže žádný závit...a motor je taky slisovaný takže klepnůt do hřídele a vyklepnete stator aj s krytem a rotorem.
ta litinová deska je už delší dobu svařená a o víkendu jsem dodělal pod ňu výztuhy ...zkůšal jsem to aj
hodit na sebe /v té vaně jsem provrtal hlubší díry to samé závity a ejhle ďůry nepasujů skoro o 4mm při svařování sa to nehlo prostě jak v tom zmrzla emulze tak tu nádrž roztáhl led...tak to budu moset profrézovat a dat tam podložky no co už...
rozebral jsem motor pily a vylisoval ložiska a že pro ně sjedu no říkám si eště dočistím to čerpadlo a jen tak jsem si chtěl zatočit vrtulků a ono hovno říkám si doprdele s wapků šak to bylo dobré no teď už to hučalo enom gdyž jsem s tým ruků otáčál.
to ž nic no rozeberu to nebudu to celé popisovat enom tak gdyby to něgdo rozebíral ta vrtulka je tam nalisovaná a na hřídeli sů také 4 prolisy takže žádný závit...a motor je taky slisovaný takže klepnůt do hřídele a vyklepnete stator aj s krytem a rotorem.
ta litinová deska je už delší dobu svařená a o víkendu jsem dodělal pod ňu výztuhy ...zkůšal jsem to aj
hodit na sebe /v té vaně jsem provrtal hlubší díry to samé závity a ejhle ďůry nepasujů skoro o 4mm při svařování sa to nehlo prostě jak v tom zmrzla emulze tak tu nádrž roztáhl led...tak to budu moset profrézovat a dat tam podložky no co už...
obrůsil jsem tu vanu hliníkovů a použil suprový sprej na hliník to sa špricne na kotůč a hliník sa na něho nelepí
dám aj fotky tej litinovej desky jak už jsem psal moc dobře to nešlo svařovat ale s tů armatůrů co je zespodu to bude dobré ...ale aj tak bych tam nejradši viděl novů desku protože drážky na upevňovací šruby sů vyštípané.
Mám slíbené kotůče od kámoša tož už to enomm natřít a řezat....
dám aj fotky tej litinovej desky jak už jsem psal moc dobře to nešlo svařovat ale s tů armatůrů co je zespodu to bude dobré ...ale aj tak bych tam nejradši viděl novů desku protože drážky na upevňovací šruby sů vyštípané.
Mám slíbené kotůče od kámoša tož už to enomm natřít a řezat....
eště jsem chytil toho kámoša takže receptura na mazání razníků je:
litr řepkového oleja do teho 2 lžíce síry a eště necelů lžícu grafitu
zamíchat protřepat a ohřát na cca 60°C aby to bylo řídké
on s tím razí 8600ks za hodinu
razník mosí byt o 0,2mm větší
litr řepkového oleja do teho 2 lžíce síry a eště necelů lžícu grafitu
zamíchat protřepat a ohřát na cca 60°C aby to bylo řídké
on s tím razí 8600ks za hodinu
razník mosí byt o 0,2mm větší
- DODOTRAK
kenybz píše:v dobrém rozmaru jsem umyl všecky díly teda skoro všecky díly z pilky a zrezlo mě ložisko v čerpadle
kurňa aj ja som si lámal hlavu ako to čerpadlo rozobrať takže ako píšeš? najskôr propelu a potom si to vylisoval ? hmm ale mne nešla propela dodu hmm bál som sa lepšie zabrať
- Tata
- Kontaktovat uživatele:
to čerpadlo moc rozebiratelné není nedavno jsem ho taky kuchal, a už je roztřiděné
štěsti bylo že jsem našel ve šrotě podobné a zanovní
štěsti bylo že jsem našel ve šrotě podobné a zanovní
výkopové práce minibagrem 1,6t a JCB 2cx
- DODOTRAK
ved to to nešlo mi to do gebule že by to šlo ešte aj poskladať hmm no skúsim to rozobrať čerpadlo je ako nové ale ložiská su už počuť aj cítiť
to oběžné kolo /vrtulka/ tam drží fest nahřál jsem ju pb hořáčkema první zkůšal povolit ...nevěděl jsem že tam neni závit a bylo cítit že to kousek jde a pak nic a zase na druhů stranu to samé no až jsem to protočil / na hřídeli jsem udělal fortunkou drážku pro klíč aby s to neprotáčalo/ tak jsem pak vrazil dva šrubováky pod vrtulku z každé strany v místě jak sů ty trubky aby sa to těleso neohlo a pak to povolilo a protože jsem nenašel žádné šrůbky tak jsem klepl do té hřídele a puklo to a šlo to od sebe nic neni poškozené zítra to složím