naučte mě soustružit
naučte mě soustružit
Dobrý den vám všem,
je mi přes čtyřicet, jsem strojař a pracuji jako technolog-programátor. Pomocí CAM programu vytvářím programy pro obráběcí centra /chcete-li frézky/. Pro vlastní potřebu jsem si pořídil značně jetý, starý soustruh SV 16. r.v. 1941, výrobce Zbrojovka Brno /pokusím se vložit sem obrázek/ Mám však zásadní problém : nikdy jsem na soustruhu nepracoval. Nevadí, postupně se vše naučím. Jako samouk metodou pokus omyl to však nebude nic moc. Všichni příbuzní a známí, kteří byli v tomto oboru mistři však již zemřeli nebo jsou v takovém věku, že mi již nepomohou. Proto se na vás, kteří k tomu máte co říci obracím s prosbou : dokážete a chcete mě pomoci ? Vím jak se soustruh zapíná, to je celkem málo. Netuším co se jak dělá, jaký použít nůž a proč, jaké zvolit otáčky/toto bych však dokázal spočítat nebo najít v tabulkách/ a posuv, jakou zabrat šponu, prostě neumím zhola nic /a vůbec mě to netěší/. někteří z vás mi pomohli s identifikací nečitelných nápisů na páčkách /za to jim velký dík/. já však nevím jakou kombinaci páček při zapnutí mohu zvolit /postupovat tak že jsem něco navolil a při pokusu spustit strojní posuv škrtaly kola v některé převodovce o sebe povazuji za cestu vedoucí pouze k devastaci stroje /.
Byl bych proto rád pokud by se mezi vámi našli takoví, kteří by byli ochotni naprostého laika úplně od začátku něco naučit, stylem : nastavíš ty a ty páčky tak a tak /proto a proto/, zapneš to a to, atd.
Díky moc.
Jirka
je mi přes čtyřicet, jsem strojař a pracuji jako technolog-programátor. Pomocí CAM programu vytvářím programy pro obráběcí centra /chcete-li frézky/. Pro vlastní potřebu jsem si pořídil značně jetý, starý soustruh SV 16. r.v. 1941, výrobce Zbrojovka Brno /pokusím se vložit sem obrázek/ Mám však zásadní problém : nikdy jsem na soustruhu nepracoval. Nevadí, postupně se vše naučím. Jako samouk metodou pokus omyl to však nebude nic moc. Všichni příbuzní a známí, kteří byli v tomto oboru mistři však již zemřeli nebo jsou v takovém věku, že mi již nepomohou. Proto se na vás, kteří k tomu máte co říci obracím s prosbou : dokážete a chcete mě pomoci ? Vím jak se soustruh zapíná, to je celkem málo. Netuším co se jak dělá, jaký použít nůž a proč, jaké zvolit otáčky/toto bych však dokázal spočítat nebo najít v tabulkách/ a posuv, jakou zabrat šponu, prostě neumím zhola nic /a vůbec mě to netěší/. někteří z vás mi pomohli s identifikací nečitelných nápisů na páčkách /za to jim velký dík/. já však nevím jakou kombinaci páček při zapnutí mohu zvolit /postupovat tak že jsem něco navolil a při pokusu spustit strojní posuv škrtaly kola v některé převodovce o sebe povazuji za cestu vedoucí pouze k devastaci stroje /.
Byl bych proto rád pokud by se mezi vámi našli takoví, kteří by byli ochotni naprostého laika úplně od začátku něco naučit, stylem : nastavíš ty a ty páčky tak a tak /proto a proto/, zapneš to a to, atd.
Díky moc.
Jirka
Re: naučte mě soustružit
- Přečíst jakoukoliv učebnici obrábění, tu ve firmě jistě nekde máte nebo ji má kterýsi z kolegů
- Přečíst návod k soustruhu (k SV 16 nevim jestli vyhrabu, SV 18 má na stránkách tumlik: http://www.tumlikovo.cz/download/)
- Pomalu zkoušet cosi utočit
- Když něco nebude sedět s návodem, zeptat se na konkrétní věc, totak tu bude popsaných moře stran o věcech, které už mnohokrát a lépe popsali jiní
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
ahoj,
tady na fóru jsou chytřejší lidi co se týká soustružení o proti mě, ale dovolím si dat odkaz na stránky,
kde je možné přečíst teorii :
http://www.tumlikovo.cz/rubriky/technol ... oznosti/s/
podle toho co píšeš to vypadalo že jsi měl nedořezenou rychlost či posuv...prostě ten kvalt tam musí být zařazen správně
optimální by bylo sehnat návod a katalog dílů k tvému soustruhu hodně věcí bude podobných se soustruhem SV 18.
Máš tam na fotce rychloupínač na držáky nožů máš je k tomu?
Jinak bývá nejčastěji na soustruhu nožová hlava do které lze upnout 4 nejčastěji používané nože.
tady na fóru jsou chytřejší lidi co se týká soustružení o proti mě, ale dovolím si dat odkaz na stránky,
kde je možné přečíst teorii :
http://www.tumlikovo.cz/rubriky/technol ... oznosti/s/
podle toho co píšeš to vypadalo že jsi měl nedořezenou rychlost či posuv...prostě ten kvalt tam musí být zařazen správně
optimální by bylo sehnat návod a katalog dílů k tvému soustruhu hodně věcí bude podobných se soustruhem SV 18.
Máš tam na fotce rychloupínač na držáky nožů máš je k tomu?
Jinak bývá nejčastěji na soustruhu nožová hlava do které lze upnout 4 nejčastěji používané nože.
Hodně záleží na tom, jaké máš nože a zda jsou upevněné ve správné výšce , jaký materiál obrábíš, otáčkách a posuvech... Univerzální návod neexistuje ale základ je dobře nabroušený nůž ve správné výšce, vhodná rychlost a posuv. Doporučil bych ti se poohlédnout po zkušeném soustružníkovi a požádat ho, aby tě trochu zasvětil do tajů obrábění. Ušetříš si tím spostu času, energie, materiálu a nervů.
Pro začátek bych sehnal po inzerátech nějaké nože Poldi Radeco a dvoukotoučovou brusku s kotoučem z umělého korundu (bílý případně růžový).
Radeco je dobré, že je relativně levné a nechá se z něj vybrousit libovolný nůž. Pro dřevo, plasty, lehké kovy a ocele nižší pevnosti jsou dostačující. Slinuté karbidy se snadno urazí, ale zase snesou větší rychlosti.
Ta nožová hlava co tam je je výškově stavitelná, tak nůž do osy. Vyrovnat třeba podle hrotu v koníku.
Radeco je dobré, že je relativně levné a nechá se z něj vybrousit libovolný nůž. Pro dřevo, plasty, lehké kovy a ocele nižší pevnosti jsou dostačující. Slinuté karbidy se snadno urazí, ale zase snesou větší rychlosti.
Ta nožová hlava co tam je je výškově stavitelná, tak nůž do osy. Vyrovnat třeba podle hrotu v koníku.
Nic ve zlím, ale na radeka zatím zapomeň.Pokud si laik jak píšeš tak ho správně nenabrousíš.Pro začátek je lepší sehnat plátkový nůž s naletovaným plátkem,kde už máš dopředu daný úhly na břitu a podle toho můžeš vycházet a naučit se je brousit tak aby braly. Všechno je to o tom aby núž měl správně nabroušený břit(aby bral a nedřel),správně vypodložený do osy( srovnáš pomocí hrotu v koníku tím že najedeš suportem s upnutým nožem k němu) a dobrý otáčky vřetene.
"Nic není rozbité natolik, aby se to nedalo ještě zkurvit"
Na inzerátech může koupit i použité radeka, kde už je něco vybroušeno. Nebo nějaký nový SK nůž a podle něj si vybrousit radeko. To stojí třeba 40 korun a SK nůž 60. Jenže tam se plátek urazí a je po noži úplně nebo se ho pak dost obrousí. Na plátkový (naletovaný) nůž jsou potřeba dva kotouče. Umělý korund na ocel. držák a karbid křemíku na slinutý karbid.
Radši bych nekupoval sady nožů Noel a podobně. Radši po kusech Narex na Aukru nebo burzách.
Jo a začal bych soustružením dřeva. Násady a podobně.
Radši bych nekupoval sady nožů Noel a podobně. Radši po kusech Narex na Aukru nebo burzách.
Jo a začal bych soustružením dřeva. Násady a podobně.
Ahoj,nemáš to tak daleko,tak si naplánuj cestu a základy Ti ukážu v praxi.
s tím dřevem bych to nepřeháněl na takovémto soustruhu nebo se mu všecko zalepí včetně mazacích kanálků pod suportem
Tak toto je super ponuka, asi najrozumnejšie riešenie !!!vitex píše:Ahoj,nemáš to tak daleko,tak si naplánuj cestu a základy Ti ukážu v praxi.
Ale asi by bolo lepšie, keby pre teba skočil autom, a ukázal by si mu to na jeho mašinke, ale to nechám na Vás.
Teda v tom prípade, ak máte každý inú mašinu.
Americkým geológom sa nedávno podaril veľmi zvláštny, mimoriadne nezvyčajný objav :
nad obrovskými zásobami americkej ropy objavili akúsi neznámu arabskú krajinu.
díky vám všem, vaše odpovědi mě posunuly o kousek dál.
chobotek : návod k SV 18 jsem si stáhl, ale dost věcí je na mé SV 16 jinak - pokud by bylo možno sehnat návod přímo k SV 16 byl bych rád
kenybz : bylo mi divné co to mám místo nožové hlavy, ano mám asi pět náhradních rychloupínačů. Myslím že jsem měl dořazeno, ale připadalo mě že kombinace polohy páček kterou jsem zvolil nebyla ta správná, vyzkouším znovu. Nějaké nože jsem dostal se soustruhem, jak píše Kódl na broušení nožů se zatím necítím
vitex : díky za nabídku, teď v sezoně nevím kam dřív skočit, ale později bych ji rád využil
děkuji a pokud máte někdo další nápady rád se poučím
chobotek : návod k SV 18 jsem si stáhl, ale dost věcí je na mé SV 16 jinak - pokud by bylo možno sehnat návod přímo k SV 16 byl bych rád
kenybz : bylo mi divné co to mám místo nožové hlavy, ano mám asi pět náhradních rychloupínačů. Myslím že jsem měl dořazeno, ale připadalo mě že kombinace polohy páček kterou jsem zvolil nebyla ta správná, vyzkouším znovu. Nějaké nože jsem dostal se soustruhem, jak píše Kódl na broušení nožů se zatím necítím
vitex : díky za nabídku, teď v sezoně nevím kam dřív skočit, ale později bych ji rád využil
děkuji a pokud máte někdo další nápady rád se poučím
Jeden krát vidiet je lepšie ako 100x počut
Americkým geológom sa nedávno podaril veľmi zvláštny, mimoriadne nezvyčajný objav :
strojar a neumi konvenkcne soustruzit-ty ses jak ja. jaky otacky/ rezny podminky no kazdej strejc je voli jinak. by to lamalo sponu,aby to nezastavovalo vreteno,nedrncelo,aby masina netrpela.toc to citem.
60. léta strojově dobrý
viewtopic.php?f=23&t=32858&start=1000
1 stroj
viewtopic.php?f=20&t=29038&start=1000
H6 k6 to je pro hlupáky!
S vůlí,na naklepnutí,s přesahem
1 stroj
H6 k6 to je pro hlupáky!
Jak říkám, udělej si čas a jdi do učení k profíkovi. Hodně toho okoukáš.
jak se pouziva sklicidlo?
muze se normalne utahovat kdekoliv? nas ve skole ucili ze se utahuje nejdriv u nuly,pak 1-ka atd.
kdyz vyjedu se vsema celistma ven ,tak v jaky poradi se rovnaj zpet?zase podle nejakych cisel? ma se hlidat i šnek?
muze se normalne utahovat kdekoliv? nas ve skole ucili ze se utahuje nejdriv u nuly,pak 1-ka atd.
kdyz vyjedu se vsema celistma ven ,tak v jaky poradi se rovnaj zpet?zase podle nejakych cisel? ma se hlidat i šnek?
60. léta strojově dobrý
1 stroj
H6 k6 to je pro hlupáky!
1 stroj
H6 k6 to je pro hlupáky!